Gość: Witek IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 17:29 Jaka jest nasza potencjalna wartosc komercyjna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beast Re: Ile warte jest to forum IP: 192.168.140.* / *.nsm.pl 22.08.01, 17:45 Chyba nie za duża.Moznaby to wycenić wg miejsca jakie zajmuja cytaty z tego forum w Gazecie,a nie zajmują zbyt duzo(przynajmniej ja nie zauważyłem ostatnio żadnych cytatów w papierowej,ale tez fakt,że kupuje max dwa razy w tygodniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Ile warte jest to forum 22.08.01, 17:53 Gość portalu: Witek napisał(a): > Jaka jest nasza potencjalna wartosc komercyjna? teoretycznie dziennie przynosi tysiac zlotych zysku a kosztow prawie w ogole nie ma wiec wycenilbym je na 730 tys zl. Niestety (a moze stety) praktycznie to nie ma zadnych zyskow wiec nic nie jest warte :))). Oczywiscie sa to bardzo niedokladne obliczenia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Ile warte jest to forum IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 20:30 A ja sadze ze wartosc calego foru gazety.pl jest calkiem calkiem, tylko gazeta narazie tego nie wykorzystuje bo zamiast banerow reklamowych reklamyje sie sami. To moze jest jakas strategia autoreklamy ale predzej czy puzniej mozna zrobic banery tematyczne i regionalne i kasowac od firm jak ktos przez forum wejdzie na ich strone. Za pare miesiecy to moze byc calkiem intratna sprawa bo forum w ciekawy sposob dzieli ludzi na odpowiednie segmenty. Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Ile warte jest to forum 22.08.01, 20:33 Gość portalu: Witek napisał(a): > A ja sadze ze wartosc calego foru gazety.pl jest calkiem calkiem, tylko gazeta > narazie tego nie wykorzystuje bo zamiast banerow reklamowych reklamyje sie > sami. To moze jest jakas strategia autoreklamy ale predzej czy puzniej mozna > zrobic banery tematyczne i regionalne i kasowac od firm jak ktos przez forum > wejdzie na ich strone. Za pare miesiecy to moze byc calkiem intratna sprawa bo > forum w ciekawy sposob dzieli ludzi na odpowiednie segmenty. na temat internetu i biznesu w sieci jestem dosc mocno "oblatany" i powiec Ci tylko jedno - banery sa slabo oplacalne, a juz na pewno na tego typu forum. Po prostu gazeta.pl nie moze znalezc reklamodawcow (nie tylko ona). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Ile warte jest to forum IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 20:46 na dzisiaj jest kryzys i na www.wyborcz.pl tez jest mnij banerow reklamowych niz bylo kiedys ale po peknieciu banki internetowej powoli wszystko zacznie sie odradzac tyle tylko ze na normalnych warunkach. Gazeta reklamujac forum w papierze mogla by sprzedawac banery np. w auto-moto dla samochodziarzy, w gdansku np. pubow czy hoteli czy filmow w kinach itd..... Potencjalnie przy niewielkich kosztach prowadzenia i dodatkowej reklamy moglo by to byc dodatkowe zrodlo zysku dla agory. Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Ile warte jest to forum 22.08.01, 20:57 Gość portalu: Witek napisał(a): > na dzisiaj jest kryzys i na www.wyborcz.pl tez jest mnij banerow reklamowych > niz bylo kiedys ale po peknieciu banki internetowej powoli wszystko zacznie sie > > odradzac tyle tylko ze na normalnych warunkach. Gazeta reklamujac forum w > papierze mogla by sprzedawac banery np. w auto-moto dla samochodziarzy, w > gdansku np. pubow czy hoteli czy filmow w kinach itd..... > > Potencjalnie przy niewielkich kosztach prowadzenia i dodatkowej reklamy moglo > by to byc dodatkowe zrodlo zysku dla agory. wspolczynnik wyswietlenie banera do klikniecia na niego wynosi 50 do 1 (to bylo optymistyczne)! Zalozmy, ze pakiet 10000 odslon wynosi 500 zl netto (to taka srednia cena dla nienajwazniejszych stron w serwisie). Wiecej pisac juz chyba nie musze (przelicz sobie ile kosztuje sciagniecie jednego internauty, ktory statystycznie na stronie siedzi 60 sekund i sobie ucieka). Do tego trzeba jeszcze dodac, ze na forum gazety trudno okreslic statystycznego internaute (jego zainteresowania). Wiec reklama nie jest zbyt skuteczna. Reklama banerowa sluzy zazwyczaj do budowania marki firmy (kto mysli jeszcze po staremu - czyli, liczy na sciagniecie klientow - to mu goraco wspolczuje:)) Jednak jak sam widzisz koszty takiej reklamy nie sa zbyt male a na forum jak juz napisalem, nie mozna okreslic tzw. profilu internauty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Ile warte jest to forum IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 21:09 zupelnie sie z toba nie zgadzam ze nie da sie okreslic profilu, idealnie napewno nie ale z durzym przybizeniem co i tak nie jest zle. na forum zreguly sie siedzi dluzej niz 60sec. a sprawa nie jest na dzis tylko moze za pol roku. zawsze bedzie choc na pesje dla paru pismakow. Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Ile warte jest to forum 22.08.01, 21:15 Gość portalu: Witek napisał(a): > zupelnie sie z toba nie zgadzam ze nie da sie okreslic profilu, idealnie > napewno nie ale z durzym przybizeniem co i tak nie jest zle. zbyt male jest te "przyblizenie" - lepiej zainwestowac w jakis serwis, gdzie jest dokladniej sporzadzony profil internauty > na forum zreguly > sie siedzi dluzej niz 60sec. nie zrozumiales mnie - te 60 sekund to sie siedzi na stronie, ktora sie reklamuje poprzez baner > a sprawa nie jest na dzis tylko moze za pol roku. > zawsze bedzie choc na pesje dla paru pismakow. reklama jako dodatkowe zrodlo dochodow - tak. reklama jako glowne zrodlo dochodow - kategorycznie nie. Juz nie jedna firma sie przejechala myslac, ze mozna zarabiac tylko na reklamie. spojrz na przyklad na Wirtualna Polske: po oddaniu zarzadzaniem swoich banerow ad.netowi nadal wiekszosc reklam to reklamy wirtualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Ile warte jest to forum IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 21:19 to jaki ma sens utrzymywanie forum na swoich stronach, przeciez nie robia tego dla zabawy a nie powiesz mi zeby propagowac papierowe wydanie bo najpier sie jest klientem papierowej a potem sie trafia na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Ile warte jest to forum 22.08.01, 21:26 Gość portalu: Witek napisał(a): > to jaki ma sens utrzymywanie forum na swoich stronach, przeciez nie robia tego > dla zabawy a nie powiesz mi zeby propagowac papierowe wydanie bo najpier sie > jest klientem papierowej a potem sie trafia na forum? pytaj sie mnie - ja nie pracuje w agorze :))) ale domyslam sie, ze: - jest to czesc portalu, ktora ma przyciagac do niego ludzi - redaktorzy gazety analogowej (papierowej) moga czasami jakis watek stad podchwycic - moze, ktos liczy na zyski z reklam? :)))) pamietaj, ze nie wszystki ruchy duzych firm sa do konca przemyslane - ostatni zakup 4Medii (poprzez IO) Ahoj.pl po prostu zwalil mnie z fotela. Tak sie zastanawialem, czemu ja nie zglosilem sie na doradce do p.Kreffta i bym zgarnal duza kase mowiac, ze jest to nieoplacalna inwestycja (co teraz wychodzi). A tu widzisz - nie pomysleli a teraz traca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Ile warte jest to forum IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 21:30 ok, ale agora jest teoretycznie jedna z najlepiej zarzadzanych spolek w Europie Srodkowej. Taki przynajmniej dostali tytul, wiec nic nie powinno byc robione bez sensu nawet wykupywanie dodatkowego miejsca na serverach. trzeba myslec o dobrze akcjonariuszy. a wiec moze to inwestycja w przyszlosc? Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Ile warte jest to forum 22.08.01, 21:34 Gość portalu: Witek napisał(a): > ok, ale agora jest teoretycznie jedna z najlepiej zarzadzanych spolek w Europie > > Srodkowej. Taki przynajmniej dostali tytul, wiec nic nie powinno byc robione > bez sensu nawet wykupywanie dodatkowego miejsca na serverach. trzeba myslec o > dobrze akcjonariuszy. a wiec moze to inwestycja w przyszlosc? buhahahaha, tu mnie rozbawiles :))))) Cos z tym zarzadzaniem jest nie tak, skoro stworzyli takie cos jak ten portal (pod wzgledem tecnicznym). Czy widziales kiedys taki portal, ktory w kolko sie psuje? :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Ile warte jest to forum IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 21:47 Mam nadzieje ze technicznie sie poprawia, wkoncu jestem akcjonariuszam, choc mniejszosciowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Ile warte jest to forum IP: 10.10.41.* 22.08.01, 21:49 Chciałbym zwrócić uwagę, ża nawet yahoo potrafi się zaciąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Ile warte jest to forum IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 21:57 Ale nie tak czesto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Ile warte jest to forum IP: 10.10.41.* 22.08.01, 21:16 I admina:)))) Odpowiedz Link Zgłoś