Gość: młoda kobieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 13:10 Jej dane powinny trafić do baz wszystkich stacji pogotowia w kraju. Gdy będzie potrzebować pomocy, należy potraktować ja tak samo, niech umiera ze świadomością swojego czynu............. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysztof Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.eu.org / *.telesat.com.pl 22.12.04, 20:08 Straciła pracę??? Wiecie kto powinien stracić pracę???!!! To nie dyspozytorka jest winna, tylko polityka która prowadzi kierownictwo pogotowia ratunkowego w Gdańku!!! Wszyscy dyspozytorzy musza podkładać się pod ich zarządzenia,k które nakazują im odbierać tylko zgłoszenia ewidentnego zagrożenia życia, to DYREKCJA każe im wzywać Policję lub Straż Miejska by sprawdzić zgłoszenie, kub w prezypadku gdy stan zdrowia nie stwarza zagrożenia ycia pogotowie FALC. Wiem o tym doskonale, pracuję w centrum od wielu lat i tylko pogotowie jest obligowane do tego by unikac niepotrzebnych wezwań, są wręcz napastowani gdy karetka pojedzie do nieuzasadnionego zgłoszenia!!! Co służbę jestem świadkiem kilkunastu tego typu sytuacji kiedy to dyspozytorzy pogotowia po presja swoich zwierzchników spławiaja osoby potrzebujące pomocy!!! I po co??? Po to, by zaoszczędzić trochę pieniedzy, bo "datki" na służbę zdrowia są okrajane ze wszystkich stron!!! Moje słowa nie są zmyślone, pracuje w "centrum" od wielu lat i naprawdę słyszę o tym co służbę, do DYREKTOR pogotowia poiwinien byc zwolniony, wiecej, powinien iść za kratki i to na wiele lat, bo to tylko jego wina, a nie dyspozytorki!!! Nie jestem anonimowy, każdy może mnie sprawdzić, piszę to z pełną świadomością, a jeżeli ja przez to stracę pracę... Mogę napisać i powiedzieć o wiele wiecej... będę walczył, by Magada wróciła do pracy bo to nie jej wina tylko CHOREGO USTROJU, który dyktóje DYREKCJA!!! Mój tel. 601-360-109 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.eu.org / *.telesat.com.pl 22.12.04, 20:16 To znowu ja. Przepraszam za błędy, ale jakoś tak wyszło, nie czytałem tego co napisłem, a korzystałem z komputera z którego nie korzystam na codzień i tak jakoś wyszło. Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy dziennikar Kolejny durny pismak w GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 11:22 Człowieku, jeżeli masz chociaż parę szarych komórek, zastanów się o czym piszesz. Już wydałeś medialny wyrok na pracownicę pogotowia. We wszystkich innych gazetach napisano, że prokuratura prowadzi śledztwo celem ujawnienia, czy karetkę wzywano do osoby jeszcze żyjącej - ustalenie tego będzie stanowiło o kwalifikacji czynu. Sam napisałeś, że wzywający karetkę mężczyzna zgłaszał, że jej ciało staje się zimne: to się dzieje dopiero w parę godzin po śmierci. Ostatnio niedouczone pismaki, głównie z GW chcą być sławni nie bacząc na koszty. Gdzie jest ich morale? Pióro też zabija! Nie chcę bronić dyspozytorki - w moim odczuciu jest winna. Została już zwolniona z pracy. Ale to sad jest władny do ustalenia zekresu winy i odpowiedzialności. Proponuję założyć społeczny, internetowy fundusz na judaszowe wierszówki dla pismaków-kanalii z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kolejny durny pismak w GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 11:30 Właśnie. A ile razy się jeździ do zimnych sztywnych zwłok na śmierdzące meliny, bo brać pijacka wzywa karetkę z premedytacją pod hasłem: "umiera", a na miejscu tłumaczą, że przecież coś trzeba z ciałem zrobić, więc do kogo mają dzwonić, jeśli nie na pogotowie... A jedzie się czasami 30 km na sygnałach po śliskiej nawierzchni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XxX Re: Kolejny durny pismak w GW IP: 213.199.221.* 23.12.04, 12:31 ...nikt nie karze nikomu pracować w pogotowiu...wolny kraj mozesz byc np bezrobotnym bez zasilku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Nawet, jesli kobieta umarla IP: 217.153.179.* 23.12.04, 14:26 ...to i tak trzeba wezwac pogotowie, a nie policje. A najlepiej lekarza rodzinnego, żeby stwierdził zgon. Policja zgonu nie stwierdzi. Moze tylko rozpocząć śledztwo, Durni Dziennikarze nie-z-GW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z Brzeźna LUDZIE!!! Przestańcie bronić tej dyspozytorki! IP: *.attu.pl 23.12.04, 12:54 Owszem, ton artykułu jest mocno oskarżycielski - być może za mocno. Ale stwierdzenia, że dyspozytorka "miała prawo nie wezwać pogotowia, bo 99 razy wzywano tam policję" są absurdalne! Od kiedy to dyspozytorka ma prawo decydować kogo ratujemy a kogo nie? Kto zasługuje by żyć, a kto nie. Ponadto, kolego "uczciwy dziennikarzu" musisz wiedzieć, że ciało robi się zimne niekoniecznie "dopiero parę godzin po śmierci". Skóra może się zrobić zimna w wyniku wstrząsu i nie oznacza to, że osoba jest już martwa! Zanim oskarżysz kogoś o niedouczenie sam się podszkol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indy Re: LUDZIE!!! Przestańcie bronić tej dyspozytorki IP: 80.51.255.* 23.12.04, 13:08 Od kiedy to dyspozytorka ma prawo decydować > kogo ratujemy a kogo nie? od pierwszego dnia pracy a zastanowiles sie czemu nie wyslala karetki? bo miala ochote zeby ktos zdechl? cos musiala nia kierowac, GW nie napisala co, wiec na razie odpusc sobie osady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z Brzeźna Re: LUDZIE!!! Przestańcie bronić tej dyspozytorki IP: *.attu.pl 23.12.04, 13:19 > od pierwszego dnia pracy Co za bzdury! Dyspozytorka ma obowiązek wysłać karetkę do KAŻDEGO przypadku, w którym zagrożone jest ludzkie życie. Nieważne, czy to pijacka melina, czy narkomani. Jeśli ktoś mówi, że druga osoba umiera, to nie ma tu miejsca na interpretacje!!! > > a zastanowiles sie czemu nie wyslala karetki? bo miala ochote zeby ktos zdechl? Po pierwsze nie zdechł, tylko umarł, kolego "lekarzu" (jak mniemam). Po drugie nie, nie sądzę żeby miała na to ochotę. Po prostu posunęła się za daleko w diagnozie "telefonicznej". > cos musiala nia kierowac, GW nie napisala co, wiec na razie odpusc sobie osady. A co to za argument idiotyczny. Co z tego, że "coś musiało nią kierować"? Każdym "coś kieruje". Psychopatami i mordercami też "coś kieruje". A że artykuł jest za ostry w tonie, to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: LUDZIE!!! Przestańcie bronić tej dyspozytorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:32 Zgadza się. Do każdego przypadku, w którym zagrożone jest ludzkie życie. Najwyraźniej uznała, że w tym przypadku życie nie jest zagrożone. I miała jakieś podstawy, żeby tak uważać. I zapewne one będą stanowiły podstawy jej obrony. Niezależnie od tego, że pomyliła się w swojej ocenie. Przeprowadźmy eksperyment myślowy: ktoś dzwoni co godzinę z informacją, że ktoś umiera. Za każdym razem informacja jest weryfikowana negatywnie. Pytanie brzmi: po ilu godzinach przestalibyśmy zwracać uwagę na telefon z taką informacją..? Dodatkowo możemy rozszerzyć eksperyment myślowy następująco: wyobraźmy sobie, że jednocześnie dzwoni w taki sam sposób 10 osób (a więc mamy okoliczność niedostatku sił i środków wobec zapotrzebowania). Co wtedy zrobimy..? A trzeba sobie zdawać sprawę, że w pewnych okolicznościach, niezależnie od taboru ambulansów, którymi dysponujemy, zawsze możemy mieć do czynienia z niedoborem sił i środków... Pozdrawiam Świątecznie całe forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: LUDZIE!!! Przestańcie bronić tej dyspozytorki IP: *.tykocin.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 16:07 no normalnie ten ktoś mnie powala, brak logicznego myslenia mozna dostrzec u Kolegi. Kolega probuje analizowac sytuacje, ale chyba nie czyta potem swojej smiesznej analizy. Dzwonie do Ciebie (np. jako Twoj kolega) i mowie : "Andrzej Twoja mama umiera, robi sie zimna" to co Ty na to? Odpowiesz "pewnie kiedy brala prysznic woda była zimna i jeszcze nie ogrzała sie?" ja dalej nei wnikam, chcialem tylko powiedziec o troche nielogicznym Twoim toku myslenia... wrrr ze tez .. ncmts Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: LUDZIE!!! Przestańcie bronić tej dyspozytorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:15 Z całym szacunkiem, gdybyś zadzwonił do mnie po raz pierwszy, zerwałbym się z miejsca... ale gdyby to był dajmy na to dwudziesty telefon od Ciebie w tej samej sprawie - za każdym razem nieuzasadniony - bo za każdym razem byłbyś po prostu pijany i Ty i mama... chyba zgodzisz się, że wypadałoby zareagować inaczej, nieprawdaż..? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hyde Re: LUDZIE!!! Przestańcie bronić tej dyspozytorki 25.12.04, 14:53 To w końcu ile razy ten gosciu tam dzwonił ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hyde Re: LUDZIE!!! Przestańcie bronić tej dyspozytorki 25.12.04, 14:51 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Zgadza się. Do każdego przypadku, w którym zagrożone jest ludzkie życie. > Najwyraźniej uznała, że w tym przypadku życie nie jest zagrożone. hmm, czyli jak ktos złamie sobie nogę, to karetka nie należy się ? > Przeprowadźmy eksperyment myślowy: ktoś dzwoni co godzinę z informacją, że ktoś > umiera. Za każdym razem informacja jest weryfikowana negatywnie. Pytanie brzmi: > po ilu godzinach przestalibyśmy zwracać uwagę na telefon z taką informacją..? Mam nadzieję że nigdy, w przeciwnym wypadku taki pracownik powinien być zawczasu zwolniony. Mam jeszcze nadzieję że strażacy nie myslą podobnie jak TY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zefir Re: Kolejny durny pismak w GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:49 dziennikarze, brońcie się przed takim dziennikarstwem - to jest skandal. Oni Was ośmieszają - ludzie nienawidzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lieon Ubrał diabeł komżę i na msze dzwoni... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.04, 15:58 Zgon może stwierdzić lekarz i tylko lekarz!! (A nie dyspozytorka, czy "uczciwy dziennikarz")Dopóki istnieje szansa ratowania życia należy je ratować. Gość: Uczciwy dziennikar sam dopuszcza się kilku manipulacji nierzetelnie cytując artykuł. Nie chodzi tu chyba o wydawanie wyroków, ale zwrócenie uwagi na deformację podstawowych wartości naszej kultury !!! Świat niestety parszywieje, a pan "uczciwy" pisze o morale... (Ubrał diabeł komżę i na mszę dzwoni...") Bardzo często doświadczam (na styku mojej pracy z publiczną służbą zdrowia), że o decyzji pomocy i jej jakości decydują względy pozamedyczne... Pozbywając się wartości podstawowych niszczymy wszystko... :( Spadek temperatury ciała nie oznacza jeszcze śmierci... Nie chodzi tu o sądzenie, ale o zwrócenie uwagi !!! Podobnych przypadków jest niestety wiele. Lepiej chyba niepotrzebnie 30 razy wysłać karetkę, niż raz jej nie wysłać!!! Bo chyba wartość życia jest tu najważniejsza... Bo chyba życie czyjeś jest ważniejsze niż nawet naruszenie czyjegoś dobrego imienia... Nawet jak trzeba na "śmierdzące meliny" . Nie jesteśmy p. Andrzeju sędziami tych ludzi!!! (zawsze można przecież zmienić zawód i sprzedawać marchewkę...!!! - sorry..., ale zbyt dużo jest dookoła cierpienia, które powoduje bezduszny system i głupi ludzie niestety... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Ubrał diabeł komżę i na msze dzwoni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:11 Nie można zaprzeczyć Panu racji. Względy pozamedyczne decydują, to źle, można o tym pisać, zmieniać jest walką z wiatrakami. Lepiej 30 razy wysłać niepotrzebnie karetkę. Też prawda. Chociaż czasami wystarczy na przykład zrobić to 23 razy, bo pozostałych 7 chorych w czytelny sposób można poinstruować telefonicznie. Nie jesteśmy sędziami. Nigdy nie śmiałem tego nawet postulować. Nie mam nic przeciw śmierdzącym melinom, oprócz tego, że nie czuję się w nich czasami zbyt bezpiecznie. Świat parszywieje, też prawda i też podważać ją i trudno, i bezcelowo. Głupi ludzie wkoło, dokładnie jak Pan pisze. A jednak w tym parszywym świecie trzeba usiłować zrozumieć nawet tą panią, która - nie wiem naprawdę kim jest - zapewne również ma argumenty na swoje usprawiedliwienie... Pozdrawiam i Wesołych Świąt Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lieon Re: Ubrał diabeł komżę i na msze dzwoni... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.04, 16:15 Również życzę Dobrych Świąt.. Chodziło mi tylko o pewne poczucie miary... (wartości?...)spraw.... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kildare Re: Ubrał diabeł komżę i na msze dzwoni... IP: *.chello.pl 25.12.04, 22:52 Jeśli jesteś za wysyłaniem do każdego wezwania ekipy pogotowia - to ja też.Tylko - daj pan na ten cel pieniądze...Paliwo,pensja lekarza,kierowcy,sanitariusza,ewent.asysta policyjna,amortyzacja pojazdu,koszta łączności... Za komuny w gazetach dziennikarze pisali do lekarze apele,że nie wolno wysyłać pijanych od razu na wytrzezwiałkę,tylko do szpitala,bo zasłabnięty może mieć zawał serca...Bzdura.Ja,jak jestem chory na serce - to unikam alkoholu,przestrzegam zaleceń lekarza i nigdy nie leżę po alkoholu na ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy czy kanali Re: Kolejny durny pismak w GW IP: *.gdynia.mm.pl 23.12.04, 18:08 Rzuca się samo przez się pytanie: "Ucziwy dziennikarz", czy poprostu kanalia ....bez jakichkolwiek komórek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kildare Popieram uczciwość dziennikarzy IP: *.chello.pl 25.12.04, 22:30 Z treści artykułu wynika,że sprawa rzeczywiście musiala śmierdzieć.Byłem parę razy jako lekarz w Brzeżnie i Nowym Porcie i przeważnie nie było tam kulturalnie.Uwagę zwraca drugoplanowy bohater artykułu Jerzy Karpiński.Jego wypowiedzi w mediach zawsze mają na celu poprawę tylko własnych notowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CLinCH Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.zurich.com 23.12.04, 11:58 Gratuluje odwagi! Niestety jestes Wyjatkiem, cala wielka reszta uprawia "bicie piany" (rowniez na tym forum). Odpowiedz Link Zgłoś
formus Nie masz racji Krzysztofie. 23.12.04, 12:46 Do podstawowych obowiązków dyspozytorki pogotowia należy informowanie zespołu ratunkowego o konieczności wyjazdu do chorego. Dyspozytorka tego nie uczyniła. Rzeczą oczywistą jest zatem, że dyspozytorka nie wykonała swoich podstawowych obowiązków. Zwalanie jej niekompetencji na dyrekcję Pogotowia jest nieporozumieniem. DYSPOZYTORKA POWINNA STRACIĆ NIE TYLKO PRACĘ ALE I KILKA LAT Z ŻYCIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Nie masz racji Krzysztofie. IP: *.task.gda.pl / *.task.gda.pl 23.12.04, 14:56 a skąd człowieku wiesz co należy do zakresu obowiązków dyspozytora. gdyby dysponowanie karetkami było takie proste to może mógłbyś się człowieku zatrudnić.ale co wtedy ????????? miasto gdańsk ma ok. 450tyś. mieszkańców a karetek??????????? aż 8 !!!! a tak a propo obowiązków dyspozytora to ma on zadysponować odpowiednie środki i siły skoro wysłała policje pewnie były ku temu przesłanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.eu.org / *.telesat.com.pl 22.12.04, 20:33 Dyrekcja w ten sposob postepujac chce dobrze wypasc w ocyach tzw. spolecyenstwa, ktore jak wiadomo ie wiele wie, a ciekawe co bedzie, gdz sie okarze, ze bezposrednim winowajca smierci mlodej kobiety i calej sytuacji jest nie dyspozytorka tzlko Dyrekcja, a moze za nisko mierze... Wydaje mi sie,ze to nie to, to nasz rzad, ktory syuka wszedzie oszczednosci!!! Byle tak dalej, a nie bedzie komu mieszkac w naszej kochanej Polsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hirsz "zwolniona z pracy"? kara śmierci dla morderczyni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 20:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grądziel HIRSZ mądruje IP: *.crowley.pl 23.12.04, 08:07 Ty, HIRSZU, najpierw pojmij problem opisany przez Krzysztofa, chwilę pomyśl - a potem pisz na forum. Twoje telavivskie kiepełe wyraźnie nie kuma problemu że namaszczeni politycznie idioci nami rządzą = a konsekwencje ich nieumiejętności ponosimy wyłącznie MY, szara masa. Ten pan dyrektor teraz jest szefem pogotowia, ale przedtem zajmował inne eksponowane stanowiska w coraz "chorszej", pomorskiej służbie zdrowia = i będzie w karuzeli kadrowej doputy - dopóki polityczni kolesie się nie zmienią i wstawią swoje marionetki do chlewa. NIE PROFESJA LECZ POLITYKA CHORA ZROBI Z CIEBIE W POMORSKIEM DYREKTORA... GRĄDŻL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugryziony Pogotowia to kpina IP: *.cedler.com.pl / 213.25.39.* 23.12.04, 08:27 Mnie sędzia grodzki molestuje o to, że nie zgłosiłem Policji pogryzienia przez psa, natomiast zaangażowałem Pogotowie i lekarzy (rodzinnego + upr. sądowego).Gdzie ten kraj zmierza????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trurl normalne IP: *.celpol.pl 23.12.04, 08:43 dwa (trzy?) lata temu zlamalem sobie na ulicy nożkę. I tak sobie leżałem w zaspie na ulicy . W koncu pozbierałem się na tyle, ze zwlokłem się na chodnik i zadzwoniłem na pogotowie, dyspozytor po moich molestowaniach w koncu poradził mi żebym wziął taksówkę i przyjechach :) I nie działo to się w Łodzi :) tylko w Krakowie, w XXI wieku, po nastu latach reformy służby zdrowia ( w której notabene) sam pracuję. Konkluzja - dyspozytor miał widocznie rację - prawie godzinę opierając się o płoty przedzierałem się w prawie 20-sto st. mróz do postoju taksówek, dojechałem na pogotowie, nogę mi złożyli i działa do dziś - Czyli miał facet rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesołek Re: normalne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.04, 10:46 czy jak wydobrzałeś to skułeś komus ryja?Ja bym tak zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihihi, rech, rech Re: normalne IP: *.netcologne.de 23.12.04, 12:43 gdzie tam, centus zamiast wyjac grosz z kieszeni wolal sie po plocie dopostoju czolgac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Krzysztof ma rację IP: *.crowley.pl 23.12.04, 08:47 Ale nie do końca . Rządzą nami nie idioci . Jest jeszcze gorzej . Rządzą cwaniacy , kombinatorzy , dranie , złodzieje . Dla nich ważna jest tylko "kasa" i stanowisko. Nie wolno zwalać winy na szeregowego pracownika . Winna jest kadra "menagerska" ( cudzysłów z premedytacją , bo to są z reguły niefachowcy z namaszczenia partyjnego). Jeszcze bardziej winni są ludzie , którzy nami rządzą ( Sejm, Senat, Rząd) i utrwalają ten chory system , gdzie liczą się tylko ukłdy i "kolesie". A najbardziej jesteśmy winni my sami , że świadomie i dobrowolnie powołujemy do władzy łajdaków , a potem jak dzieci dziwimy się ,że nie chce im się solidnie pracować dla naszego dobra i na dodatek kradną. Przed następnymi wyborami radzę każdemu przed oddaniem głosu pomyśleć o tej młodej , zmarłej kobiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICU Re: Krzysztof ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 08:53 Zamordowano człowieka a kretyni politykują. BEZ SENSU!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Krzysztof ma rację IP: *.crowley.pl 23.12.04, 09:18 Gość portalu: MICU napisał(a): > Zamordowano człowieka a kretyni politykują. BEZ SENSU!! No to głosuj na Leppera i jego "fachowców" , a takie wiadomości będziesz miał codziennie. Nie rozumiesz człowieku , że ja po prostu nie chcę znaleźć się w takiej sytuacji jak zmarła kobieta ? Aby pogotowie działało sprawnie , musi być sprawnie i fachowo zarządzane , cała służba zdrowia musi iść "do remontu" . A nie zrobią tego przygłupy , tylko kompetentni , wykształceni i uczciwi ludzie. Czy to jest politykowanie ? Ja w nosie mam "czarnych " , "czerwonych" , "zielonych" i ich ideologię . Chcę tylko ( mówiąc w przenośni) aby np sprawami budownictwa zajmowali się uczciwi spece od budownictwa , a nie "swoi kolesie" znajacy sie jedynie jako tako na dojeniu krów ,a budownictwo traktujący jako łup powyborczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myschol Re: Krzysztof ma rację IP: *.netcologne.de 23.12.04, 12:48 i slusznie, skoro umierala tlo po co jej pogotowie. Zanim by dojechalo, bylo by i tak po zawodach, a tak policja byla na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: Krzysztof ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:44 Popieram.. i dodam,że już nie ma wielkiego brata ani ze wschodu ani z zachodu (może jeszcze, ale jednak). Za to w trakcie wyborów 20% ludzi przy urnach (a cwaniaczkom o to chodzi...). Chyba jednak nie potrafimy się sami rządzić - potrzeba okupanta albo najeźdźcy - wtedy szabelka..Na ponad tysiącletnie Państwo setki powstań w tym jedno< Wielkopolskie, wygrane.. na jeszcze może Powstania Śląskie. Ktoś Polaka musi złapać za twarz.. w kajdanach nam najładniej... ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macięty Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 08:55 Droga pani dyspozytorka powinna dostać wyrok za umyślne spowodowanie śmierci, a znając życie zostanie zwolniona z pracy i dostanie jeszcze odprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re:Niekompetentna, Niewyszkolona IP: 195.252.14.* 23.12.04, 09:02 Niekompetentna.Prawdopodobnie dyspozytorka nie ma odpowiednich szkolen powtarzanych corocznie.Byc moze brak jej rowniez zdrowego rozsadku. Dyrekcja musi o to zadbac i za to odpowiada.Ktos ja zatrudnil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xegar Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.lan / *.wroclaw.mm.pl 23.12.04, 09:03 Jezeli rzeczywiscie wina dyspozytorki jest bezsporna i nie ma zadnego wytlumaczenia jej zachowania, to powinna odpowiadac nie za razace zaniechanie obowiazkow sluzbowych, tylko nieumyslne (?) spowodowanie smierci. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak z filmu Miś do włamania lub zabójstwa należy wysyłać straż poż IP: 80.55.171.* 23.12.04, 09:18 do włamania lub zabójstwa należy wysyłać straż pożarną, a do pożaru pogotowie ratunkowe - więc logiczne że do chorego policję. A może chory nieubezpieczony, a może nie ma kasy, a może udaje -(to niestety miało miejsce:( , a może ma psa i trzeba zastrzelić :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek TENDENCYJNY ARTYKUL!!! IP: *.mentorg.com 23.12.04, 09:24 pismaki zawsze szukaja sensacji. prawda jest taka, ze ta niewiasta to byla narkomanka i pijaczka. pogotowie/policja jezdzily tam bardzo czesto. konczylo sie na izbie wytrzezwien albo probach odwyku. dyspozytorka wiedziala o tym i dlatego byla sceptyczna odnosnie ponownego wysylania tam karetki. kolesie tez pewno byli wtedy na gazie i nie ma sie jej co dziwic. myslicie, ze karetek mamy pod dostatkiem? na podstawie poprzednich zdarzen dyspozytorka mogla podejrzewac, ze znowu skonczy sie na zbednej wizycie i karetka bedzie w tym czasie niepotrzebnie "zablokowana". a wtedy moglo by byc kolejne wezwanie tym razem do kogos naprawde potrzebujacego pomocy. ciekawe czy bylibyscie tacy zdecydowani. ta mloda kobieta i tak by sie wykonczyla predzej czy pozniej. dacie sie podpuszczac skretynialym pismakom i tylko krzyczycie. bardzo latwo wami manipulowac, oj bardzo latwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 9mm Re: TENDENCYJNY ARTYKUL!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 09:49 A ja mysle, ze to nie do Ciebie, ani pani dyspozytor, ani pana dyrektora pogotowia nalezy wyrokowanie kto jes godzien ratowania mu zycia, a kto nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej DYREKCJA (do Krzysztofa) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 10:27 Dyrekcja i managerowie z klucza partyjnego należą bezdyskusyjnie do rzeczywistości. Kłopot w tym, że to polska specyfika i nikt nie będzie jej zmieniał, bo tu, w kraju, dla partii politycznej to wygodny środek na zapewnienie "garnuszka miodku" dla Krewnych i Znajomych Królika. W zamian partia otrzymuje bezgraniczną lojalność, bo przecież jak zwykle w życiu - coś za coś. Próba zmiany tego, to walka z wiatrakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fe Re: TENDENCYJNY ARTYKUL!!! IP: *.chello.pl 23.12.04, 10:29 KRZYSZTOF MA RACJE , to co opisał napewno jest prawdą. Nawet jeżeli była Narkomanką ta młoda kobieta i przedawkowała narkotyki to pogotowie szybko powinno tam pojechać i zrobić jej płukanie żołądka. pogotowie musi nieść pomoc w każdym przypadku, dlatego nazywa się POGOTOWIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: TENDENCYJNY ARTYKUL!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 10:46 Bez wątpienia tak. Pogotowie jest po to, by nieść pomoc. Wielu alkoholików i narkomanów stroniących od odwyku oczekuje pomocy nie po to, by zyskać zdrowie (lub jak kto woli ulżyć w chorobie), ale po to, by móc pić i ćpać dalej. Pijak wezwie pogotowie, by móc pić dalej - bo go "trzęsie" i "źle się czuje". Gdy zrobi to po raz setny - trudno się dziwić, że dyspozytor przestaje w końcu dowierzać, więc wysyła Policję, do 99 razy wcześniej to ona, a nie pogotowie - była potrzebna. Konstatując brutalną, zupełnie niepolityczną, prawdę: każdy czyn ma swoje konsekwencje. Konsekwencją przepicia tym razem okazał się zgon. I - at last but not least - pogotowie nie robi "płukania żołądka". To nie należy do zakontraktowanych procedur, więc nie ma do tego sprzętu. Poza tym narkomani w zagrożeniu życia raczej "biorą w żyłę" lub "wąchają" niż przyjmuje substancje doustnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: TENDENCYJNY ARTYKUL!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:32 Gość portalu: darek napisał(a): > pismaki zawsze szukaja sensacji. prawda jest taka, ze ta niewiasta to byla > narkomanka i pijaczka. pogotowie/policja jezdzily tam bardzo czesto. konczylo > sie na izbie wytrzezwien albo probach odwyku. dyspozytorka wiedziala o tym i > dlatego byla sceptyczna odnosnie ponownego wysylania tam karetki. kolesie tez > pewno byli wtedy na gazie i nie ma sie jej co dziwic. myslicie, ze karetek mamy > pod dostatkiem? na podstawie poprzednich zdarzen dyspozytorka mogla > podejrzewac, ze znowu skonczy sie na zbednej wizycie i karetka bedzie w tym > czasie niepotrzebnie "zablokowana". a wtedy moglo by byc kolejne wezwanie tym > razem do kogos naprawde potrzebujacego pomocy. ciekawe czy bylibyscie tacy > zdecydowani. ta mloda kobieta i tak by sie wykonczyla predzej czy pozniej. > dacie sie podpuszczac skretynialym pismakom i tylko krzyczycie. bardzo latwo > wami manipulowac, oj bardzo latwo. Hmmm...darek wszystko wie o tej sprawie...czyzby pracował w pogotowiu? w końcu napisał "myslicie, ze karetek mamy (sic!) pod dostatkiem?" Spójrzy na jego IP - mentorg.com to amerykańska firma Mentor Graphics mieszcząca się bynajmniej nie w Gdańsku ale w Wilsonville w Oregonie. Wniosek: kolejny palant podszywający sie pod kogoś kim nie jest, i udający, ze wie, czego nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indy Re: TENDENCYJNY ARTYKUL!!! IP: 80.51.255.* 23.12.04, 13:18 Hmmm...darek wszystko wie o tej sprawie...czyzby pracował w pogotowiu? w końcu > napisał "myslicie, ze karetek mamy (sic!) pod dostatkiem?" > Spójrzy na jego IP - mentorg.com to amerykańska firma Mentor Graphics mieszcz > ąca się bynajmniej nie w Gdańsku ale w Wilsonville w Oregonie. > > Wniosek: kolejny palant podszywający sie pod kogoś kim nie jest, i udający, ze > wie, czego nie wie. hmmm... dawid wszystko wie o darku... czyzby pracowal w CBŚ? w koncu napisal "amerykańska firma Mentor Graphics mieszcząca się bynajmniej nie w Gdańsku ale w Wilsonville w Oregonie" Spojrzmy na jego domene (te palanty w CBS nie wiedza co to IP) - neoplus.adsl.tpnet.pl to domena uzytkownika neostrady, z ktorej nie korzysta bynajmniej wywiad panstwa. Wniosek: kolejny palant podszywający sie pod kogoś kim nie jest, i udający, ze wie, czego nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: TENDENCYJNY ARTYKUL!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 21:01 Gość portalu: Indy napisał(a): > hmmm... dawid wszystko wie o darku... czyzby pracowal w CBŚ? w koncu > napisal "amerykańska firma Mentor Graphics mieszcząca się bynajmniej nie w > Gdańsku ale w Wilsonville w Oregonie" > Spojrzmy na jego domene (te palanty w CBS nie wiedza co to IP) - > neoplus.adsl.tpnet.pl to domena uzytkownika neostrady, z ktorej nie korzysta > bynajmniej wywiad panstwa. > > Wniosek: kolejny palant podszywający sie pod kogoś kim nie jest, i udający, ze > wie, czego nie wie. Zerknij na www.mentorg.com słodka idiotko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indy Re: TENDENCYJNY ARTYKUL!!! IP: 80.51.255.* 26.12.04, 13:56 zerknij na www.satanizm.pl cieciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tppiotr Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: 212.182.102.* 23.12.04, 09:34 Zwykła gLupota czy afera część II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEŻ AFORYSTA ZA TO W ŁODZI WSZYSCY KRYSZTAŁOWI... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 09:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eka Re: ZA TO W ŁODZI WSZYSCY KRYSZTAŁOWI... IP: *.chello.pl 23.12.04, 10:17 w Łodzi Pogotowie jest najgorsze w Kraju!!!!! Przyjeżdżają do chorego , dają zastrzyk z Pawulonem i chory umiera. Pogotowie zgłasza zgon do Zakładu Pogrzebowego na ul.Piotrkowskiej i dostaje swoją 'dole' . Pogotowie w Łodzi zarabia na uśmiercaniu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka jedna Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 09:40 "Sprawa jest tym bardziej bulwersująca, że umierała młoda kobieta." hmmm... ciekawy sposób myslenia dziennikarzy - jak umiera osoba w np średnim wieku - w ten sam sposób (zaniedbanie pogotowia) to sprawa jest dla was mniej bulwersująca???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loghos Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:10 Taki drobiazg - to słowa dyrektora pogotowia, a nie dziennikarza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej MANIPULACJA DZIENNIKARSKA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 09:55 Zamiast kierować się emocjami proponuję na spokojnie przeanalizować problem. Dyspozytorka nie wysłała na miejsce wezwania Policji bez przyczyny. Na podstawie doświadczenia poprzednich zgłoszeń pod ten sam adres mogła wnioskować, że jest to kolejna próba dokonania nieuzasadnionego wezwania. Pijacy tak robią. Gdy pogotowie nie chce przyjechać, zmieniają treść wezwania na "umiera" i przyjechać trzeba tak czy owak. A zgodnie z ustnymi zaleceniami Barona Łapińskiego przecież nadal nie ma wizyt nieuzasadnionych i nawet najbardziej bezczelnym ("swędzi mnie głowa, to chyba po szamponie") pacjentom rachunków za przyjazd karetki wystawiać nie można. Zachowując spokojną rozwagę dodać też należy, że 27-letnie kobiety umierają rzadko - o ile nie są przewlekle chore, nie ulegną wypadkowi albo się nie zatrują. Duża część odpowiedzialności za ten zgon spoczywa zapewne na samej zmarłej i jej kompanii, która wcześniej często i nieuzasadnienie wzywała karetki, traktując lekarzy pogotowia jako podstawowe i być może jedyne narzędzie ochrony zdrowia, nie wysilając się ze swojej strony na jakąkolwiek próbę skończenia z nałogiem, na dobrą wolę leczenia odwykowego, wykonania najmniejszego kroku z własnej strony. Człowiek jest istotą wolną i jako taki ma wolną wolę. Ta kobieta najwyraźniej miała wolną wolę zapić się na śmierć i jeśli nie zmarłaby tamtego dnia, zmarła by zapewne któregoś innego w bliskiej przyszłości, bo przecież ile organizm może wytrzymać. Ustosunkowując się do słów Krzysztofa - dystansuję się od jednoznacznego potępiania dyrekcji. Zalecenia, o których Krzysztof twierdzi, że są takie, jak opisuje, mogą doprowadzać do tragicznych zdarzeń, ale dużą rolę gra tu również zapewne brak odpowiedniej wiedzy medycznej przyjmujących wezwania dyspozytorów. Osoby bez odpowiedniej wiedzy, dbając o swój dobrze pojęty interes, mają właściwie tylko jedno wyjście - przyjąć prawie każdą wizytę. Trudno przecież oczekiwać od osoby po przeszkoleniu zawodowym (a takie są najtańsze, pielęgniarkom trzeba w końcu płacić więcej, a lekarz-koordynator to wręcz nie do pomyślenia!), żeby znała pełną symptomatologię chorób... Jeśli odmawiają narażają się na konsekwencje prawne i potępienie społeczne. Odmawiają jednak po to, by móc nadal pracować... Koło się zamyka. Kolejnym problemem jest uchylanie się prywatnego pogotowia przed przyjmowaniem wizyt domowych. W wielu miejscach pogotowie 'państwowe' jeździ jedynie do zagrożeń życia, więc dyspozytorzy pogotowia prywatnego tak transformują zgłoszenia pacjentów, by takie zagrożenie podejrzewać. W ten sposób nawet do banalnego zapalenia oskrzeli można pojechać jako do ciężkiej duszności, a do bólów w nadbrzuszu po przejedzeniu jako do podejrzenia zawału. Każdy orze jak może, szkoda tylko, że w całym tym bajzlu najmniej liczy się pacjent. Pozdrawiam dyskutantów, nawet tych najbardziej zacietrzewionych i mimo wszystko... trzymam kciuki za panią dyspozytor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: MANIPULACJA DZIENNIKARSKA !!! IP: 193.85.18.* 23.12.04, 10:53 w krajach wysoko rozwinietych nie ma powodu zeby pogotowie nie przyjechalo. To sa tylko smierdzace pieniadze a zycie kazdego czlowieka jest wazniejsze nawet narkomana. Moja zona byla w ciazy i miala mocny bol brzucha jak przyjechalo pogotowie to lekarka zamiast ja zbadac powiedziala ze te wezwanie jest nieuzasadnione! To jest chore Pozdrawiam Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: MANIPULACJA DZIENNIKARSKA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 11:15 W krajach wysoko rozwiniętych do stanów nie będących zagrożeniami życia przyjeżdża lekarz rodzinny, o ile uzna, że pacjent nie może dotrzeć samemu do miejsca, w którym udzielana jest pomoc ambulatoryjna. W krajach wysoko rozwiniętych w pogotowiu nie jeździ lekarz, bo pogotowia najzwyczajniej na to nie stać, chociaż są to tylko "śmierdzące piniądze". Oczywiście można zażyczyć sobie, dajmy na to, w Austrii, na stoku narciarskim, obecności lekarskiej w czasie zaopatrywania złamanej nogi i w czasie transportu do szpitala, ale jest to usługa dodatkowo płatna przez pacjenta lub jego ubezpieczyciela (zależy od tego, jak wysokie ma ubezpieczenie). Życie człowieka jest dobrem najważniejszym, zgoda. To piękna idea. Jak jednak zachować się, jeśli pijany przez trzy godziny wezwie pogotowie pięć razy (pięć przyjazdów karetki), krzycząc do słuchawki, że jego również pijany kolega umiera? Czy czekać na kolejne szóste wezwanie, czy może wezwać Policję? Problem jest jak najbardziej praktyczny i z natury nierozwiązywalny. Co do zachowania lekarki na domowej wizycie u Pana żony: nie mam zamiaru jej bronić, ale być może uznała, że macie Państwo możliwości (sprawny samochód, a żona porusza się o własnych siłach i nie wymaga transportu sanitarnego) dowiezienia jej do Szpitala Ginekologicznego..? A może uznała, że stan Pańskiej żony nie zagraża jej życiu (ani życiu dziecka) i z opieki powinno wywiązać się pogotowie prywatne (o ile miało zakontraktowaną pomoc)..? Jeśli żadne z tych kryteriów nie zostało spełnione, to... tylko wypada się za panią doktor wstydzić... Pozdrawiam Świątecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loghos Re: MANIPULACJA DZIENNIKARSKA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:23 Nawet w krajach wysoko rozwiniętych lekarze nie są jasnowidzami i nie są w stanie orzec zdalnie, czy ból w nadbrzuszu albo czymś wywyołane duszności nie są zagrożeniem życia. Powód jest prosty. Człowiek, który wzywa pogotowie zazwyczaj nie jest lekarzem i opisuje objawy tak, jak je odbiera - zazwyczaj mocno emocjonalnie, co wynika ze zwykłego strachu o osobę, do której stara się wezwać pogotowie. Co więcej niektóre bardzo niebezpieczne schorzenia objawiają się "takim dziwnym zachowaniem", które trudno laikowi opisać. Tylko bezpośrednie rozpoznanie lekarskie daje pewność, że sytuacja nie wiąże się z zagrożeniem życia. Opisywane wezwanie nie miało nic wspólnego ze swędzeniem głowy po szamponie. A nawet narkomance może się zdarzyć np. tętniak mózgu - wcześniej niewykryty. Pogotowie ratunkowe jest powołane do ratowania ludzi, a nie do oceny moralnej ich postępowania. Jeśli mają podejrzenia, że ktoś jest narkomanem, to mają do dyspozycji kilka instrumentów - na przykład doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa, bo w Polsce p[osiadanie narkotyków jest przestępstwem, a trudno się narkotyzować, kiedy się nie posiada narkotyków. Natomiast absolutnie nie zwalnia to pogotowia z obowiązku niesienia pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: MANIPULACJA DZIENNIKARSKA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:21 Owszem. Pełna racja. Tyle, że umiejętnie zebrany wywiad przez telefon pozwala w wielu przypadkach na orientacyjne i przybliżone ustalenie wstępnego rozpoznania lub wykluczenie bezpośredniego stanu zagrożenia życia. Rolą dyspozytora jest też próbować uspokoić emocje zgłaszającego i - choć to rzadkie - w możliwie rzeczowy i przyjazny sposób usiłować nawiązać płaszczyznę rozmowy - na przykład po to by instruować wzywającego co do sposobu postępowania (w skrajnym przypadku - akcja reanimacyjna) do momentu przybycia zespołu. Jasnym jest więc, że czym innym będzie dziesięciogodzinny ból w nadbrzuszu, przewlekle wcześniej nawracający, u pacjenta z rozpoznanym zapaleniem śluzówki żołądka, a czym innym nagły, niespotykany dotąd ból z objawami ogólnymi. Duszność u kogoś, kto gorączkuje od dwóch dni i potrafi na jednym wydechu policzyć do dziesięciu nie będzie niepokoić w ten sam sposób jak u kogoś, u kogo pojawiła się od minut czy godzin. Przy odrobinie cierpliwości i umiętnym podejściu do człowieka można się naprawdę wiele przez telefon dowiedzieć. Sytuacje, które nie są bezpośrednim zagrożeniem życia, w wysoko rozwiniętych krajach są rozwiązywane przez podstawową ochronę zdrowia, czyli lekarzy rodzinnych. Co do tętniaka mózgu - on może się przydarzyć każdemu i w związku z tym każde bóle głowy powinny być diagnozowane, bo to potencjalny stan zagrożenia życia. Ale dopóki nie występują specyficzne objawy, opieka jest nadal w gestii poradni rejonowej. Skierowania na badania dodatkowe, skierowania do przychodni specjalistycznych. A jeśli ktoś nie chce się diagnozować i leczyć, to też jest jego decyzja. Co do posiadania narkotyków: zgłoszenie tego faktu na policję jest oczywiście formalnie jak najbardziej na miejscu, ale, proponuję zapoznać się z dalszym losem tego rodzaju zgłoszeń. Niestety są one próżnym biciem piany. Jest ustawa, ale nie ma aparatu wykonawczego. Taka jest Polska. Już to pisałem, ale napiszę raz jeszcze. Dyspozytorka popełniła błąd formalny, ale coś skłoniło ją do tego, żeby wezwać właśnie Policję. Pogotowie Ratunkowe jako instytucja jest jak najbardziej powołane do niesienia pomocy, ale w wielu przypadkach to ludzie sami muszą chcieć, żeby im pomóc. Bo czy pomocą jest odratowanie pijaka po to, żeby poczuł się lepiej i mógł zacząć pić od nowa..? Niektórzy nie chcą być zdrowi, bo właśnie w chorobie (na przykład alkoholowej czy uzależnieniu w szerszym rozumieniu tego słowa) odnajdują sens swojego życia. Smutne ale prawdziwe. Można współczuć alkoholikowi, można i trzeba pomagać mu, go wspierać... ale gdy widzi się pijaka po dziesiątym odwyku, który ciągle pije od nowa, przychodzi refleksja, że może i śmierć jest godniejsza od takiego życia... Co oczywiście nie zwalnia z obowiązku niesienia pomocy, bo słowa są tylko słowami, a życie życiem... Prawdopodobnie na miejsce wezwania z Policją powinno jechać również Pogotowie... Pozdrawiam. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????????? buraczku cukrowy! IP: *.vogel.pl 23.12.04, 12:07 a kto i gdzie napisal, ze ta pani była alkoholiczką? wróżką ku..a jestes? walnij sie łeb zanim natłuczesz nastepnym razem tyle znaczków na DARMO! --- kobieta miała doła i tyle.. zrobiła co zrobiła.. a psim obowiazkiem pogotowia było ją ratować, nawet wbrew jej woli bo na to płacę podatki (mam nadzieje, ze ty też, choc durny jestes) i tyle eh... ceny mózgu rosną.. towar coraz trudniej dostepny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: buraczku cukrowy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:25 W odpowiedzi znakom zapytania: 1. Autor: Gość: darek IP: *.mentorg.com Data: 23.12.2004 09:24 pismaki zawsze szukaja sensacji. prawda jest taka, ze ta niewiasta to byla narkomanka i pijaczka. pogotowie/policja jezdzily tam bardzo czesto. konczylo sie na izbie wytrzezwien albo probach odwyku. dyspozytorka wiedziala o tym i dlatego byla sceptyczna odnosnie ponownego wysylania tam karetki. 2. nie jestem ku.. wróżką 3. walenie się w łeb w moim przypadku nie jest działaniem terapeutycznym, być może w Pańskim i owszem 4. działania NA DARMO niekiedy mają większy sens niż DLA ZYSKU (polecam zastanowić się) 5. czyżby Pan był wróżką i wiedział, że "kobieta miała doła i tyle.." ? 6. Pan może na to płaci podatki, ale ja wolałbym, żeby moje podatki były inaczej zagospodarowywane 7. Z ostatnim wypada mi się zgodzić. Przynajmniej to jest budujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamratka_z_łukiem Re: MANIPULACJA DZIENNIKARSKA !!! IP: 217.153.179.* 23.12.04, 13:35 Nareszcie jakiś rozsądny głos w dyskusji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 10:32 zwolniona z pracy? powinni juz postawic jej zarzuty nieumyslnego spowodowania morderstwa i w trybie natychmiastowym zasadzic wyrok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk_er Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 10:48 Oburzajonce zeby to sie stalo pierwszy raz ale to sie zdarza zbyt czesto cos trzeba na t poradzic i to szybko radze ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu spoko-sąd pracy ją przywróci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 11:02 nawet gdyby własnoręcznie wstrzyknęła tej dziewczynie pavulon czy inne świństwo, to sąd pracy by ją ochronił-przecież od tego jest, żeby działać na szkodę wszystkiego czego się da, poza pracownikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry jest wyjscie IP: *.orebroll.se 23.12.04, 11:49 Podniesc podatki,podniesc pensje,wiecej karetek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu też mi wyjście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:04 mam nadzieję, że pisałeś to ironicznie :) bo podniesienie podatków spowoduje obniżenie pensji i zwolnienia, czyli zmniejszy wpływy do budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aristide briand Dyspozytorki sie zmieniaja-Karpinski pozostaje IP: 212.214.131.* 23.12.04, 11:57 Od lat obserwuje dzialalnosc tego zlotoustego gagatka Karpinskiego.Na niczym sie konkretnie nie zna -za zawsze potrafi ekspresyjnie "wyrazic oburzenie" "byc wstrzasniety".Nic dobrego ten czlowiek dla poprawy funkcjonowania sluzby zdrowia w Gdansku nie zrobil.za to kleczenie przy biskupie i "bywanie" w towarzystwie gdanskich pseudoelit idzie mu cudownie.Po prostu ZERO,darmozjad,stary slizgacz przyzwyczajony jak Oleksy do luksusowego zycia w zamian za prawienie tzw ogolnych gadek.Czy prawica czy lewica-pelno takiego samego robactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dyspozytorki sie zmieniaja-Karpinski pozostaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:08 Nic dodać nic ująć. Święte słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kildare Re: Dyspozytorki sie zmieniaja-Karpinski pozostaj IP: *.chello.pl 25.12.04, 23:04 Coś moglbym dodać,ale,niech,zgadzam się.Złotousty - byli koledszy cię chyba już nie lubią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TROJAN PARANOJA IP: 62.233.171.* 23.12.04, 12:04 Przecież już teraz nie będzie można zaufać nikomu. Chyba każdy z nas będzie musiał kupić radio CB i bezpośrednio przywoływać wolne załogi reanimacyjne. Kto pracował w tej dyspozytorni i kto pracował w karetce, że ta kobieta mimo wyraźnych objawów zagrożenia życia nie przeżyła?. Nie żyjemy już w PRL tylko jest to III RP, która jest w UE. Jest to klęska organizacyjna służby zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty i dobrze wyjechali zeby go dobic, w tym policja IP: *.proxy.aol.com 23.12.04, 13:01 jest dobra, w biciu i okradaniu niewinnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDRZEJ KIEDY POLICJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:12 Dyspozytorka miałaby prawo wezwać Policję, jeśli uznałaby, że na miejscu wezwania istnieje zagrożenie dla zespołu pogotowia (np. zgłaszający wypowiada się agresywnie, wulgarnie, formułuje groźby). W takich okolicznościach załoga pogotowia MA PRAWO oczekiwać przybycia Policji nie opuszczając karetki (ale już na miejscu wezwania). Dyspozytorka niestety równolegle zespołu Pogotowia nie wysłała i to jest jej formalny błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneste Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:34 Dobrym rozwiazaniem dylematu(wysylac czy nie) jest system z USA.Karetki jada do wszystkich wezwan,a po powrocie zespolu weryfikuje sie czy wyjazd byl uzasadniony czy nie.Jesli nie byl uzasadniony pacjent dostaje do rachunek zaplacenia rachunek za wyjazd jest to z reguly kilkaset $. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:27 Jest to bardzo dobre rozwiązanie. Ale już widzę te głosy sprzeciwu: przecież ludzie nie mają obowiązku oceny stanu zagrożenia życia, w końcu nawet przy kolce nerkowej mogą myśleć, że właśnie umierają... A zawsze się może zdarzyć, że to na przykład rozwarstwiający się tętniak aorty a nie kolka. I podniesie się larum w mediach. Koło się zamyka. Społeczeństwo jest roszczeniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Do Dyrekcji Pogotowia IP: *.eu.org / *.telesat.com.pl 23.12.04, 15:04 Skoro jest pan taki konsekwentny i nastepnego dnia po zdarzeniu zwolnił pan dyspozytorkę, to mam pytanie - dlaczego w gdańskim pogotowiu pracuja jeszcze inni dyspozytorzy??? Takich zdarzen jest na peczki!!! I nie tylko o tym jednym moznabulo sie dowiedzic w mediach. Czyzby inni dyspozytorzy byli lepiej ustawieni??? Wątpię w to, dzial pan pochopnie, pod wpływem emocji, tak zachowują się osoby niezrównoważone, wynika z tego, że pan do takich należy i jie powinien pan pełnić tej funkcji. Może niech lepiej bedzie pan konsekwentny do końca i zwolni wszystkich, którzy maja coś za skóra, a zastanie obsada tylko na jedną zmianę, a może i mniej i co wtedy się stanie??? Będzie musiał pan sam odbierać telefony, a jak juz do tego dojdzie, to proponuję by przyjmował pan wszystkie wezwania, bo spławianie i polecanie by zadzwonić do prywatnego pogotowia FALC ma znamiona przestepstwa. Numer alarmowy 999 i pogotowie ratunkowe zostalo utworzone po to by tam dzwonic, gdy potrzebuje sie pomocy, a zamiast tego głównie można sie dowiedzieć pod tym numerem gdzie można zadzwonić lub gdzie się udać, by tę pomoc uzyskać. jeżeli znajdzie się pan już za numerem 999 i będzie robił dalej tak jak pan nakazuje swoim dyspozytorom to szybko tez znajdzie sie pan w gronie zwolnionych z pracy za podobny występek, góra 2-3 tygodnie, może szybciej. Pozdrawiam. Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej MEDIALNY DYREKTOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:11 Dyrektor jest bardziej medialny niż niezrównoważony. Dba o swój wizerunek kosztem wizerunku ludzi zatrudnionych w firmie, którym wydaje polecenia. Z jednym tylko nie sposób się zgodzić - przekierowywanie wizyt do prywatnego pogotowia nie jest przestępstwem, trzeba tylko robić to z głową. Inaczej to prywatne pogotowia będą wykorzystywać 999. Natomiast świętą prawdą jest, że podobnych zdarzeń na pęczki w całym kraju jest co niemara. Naświetlane są tylko te nagłośnione w mediach. Wewnętrzne śledztwa miejsca nie mają. W ogromnej wieszości wszystko jest cacy, dopóki nie wypłynie na szersze wody. A wszystkiemu z milczącym poparciem przyglądają się Izby Lekarskie. Przecież właśnie tam dyrektorzy i menedżerowie mają swoich kolegów. Śmierdzący kraj, śmierdzące układy. Czy gdzieś jest inaczej..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Do Dyrekcji Pogotowia IP: *.eu.org / *.telesat.com.pl 23.12.04, 15:22 Nie wiem, czy jest pan świadmy tego co się teraz będzie działo??? Inni dyspozytorzy, ci którzy jeszcze nadal jeszcze parcuja z obawy, że straca pracę będą przyjmować teraz wszystkie zgłoszenia, a w zwiazku z tym jest to plajta dla pogotowia FALCK jak i równiez dla pańskiego pogotowia, bo ilość wezwań będzie tak duza, że nie starczy na to pieniędzy... Bez poważania. Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Do Pana Krzysztofa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:37 O ile mi wiadomo - pogotowie otrzymuje środki na podstawie umowy z NFZ - jest to doba wyjazdowa karetki (karetkodoba) - i zarabia wtedy, kiedy nie ma wyjazdów. Im więcej wyjazdów - tym więcej traci. Pogotowia prywatne kupują nocną i świąteczną obsługę chorych od przychodni i również zarabiają wtedy, kiedy nie wyjeżdżają. Jeśli więc "dziewiątki" będą przyjmować wszystko jak idzie, zarabiać na tym będą jedynie pogotowia prywatne. Plajta jest więc perspektywą dla "dziewiątek" a nie dla FALCKa. Przynajmniej póki co. Z poważaniem, Andrzej. Ps. Jestem osobą bezstronną, usiłuję racjonalnie ocenić sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Do Pana Krzysztofa IP: *.task.gda.pl / *.task.gda.pl 23.12.04, 16:10 panie Karpiński a może załatwić panu profesjonalną sesje zdjęciową?? oczywiście dla jakiegoś poważanego magazynu? może rozkładówka w np. playboy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneste Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.ists.pl / *.ists.pl 23.12.04, 19:10 Takie zalozenia prowadza do rozwiazania ze mozna pozamykac wszystkie przychodnie bo kazde zachorowanie bedzie zalatwione przez pogotowie ratunkowe.Moze to i dobre rozwiazanie ale na pewno najdrozsze z mozliwych i Polski (i zadnego kraju obecnie) nie stac na to pomimo bardzo roszczeniowego spoleczenstwa.Pieniadze ktore to spoleczenstwo przeznacza na swoja ochrone zdrowia sa zalosnie mizerne w porownaniu do innych krajow europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 07:40 I znowu zgoda, tylko proponuję wytłumaczyć to ludziom. "Sprawiedliwe" oburzenie murowane. Ot, Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikkktoria Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.117.126.222.jvl.wi.charter.com 27.12.04, 05:36 faktycznie tak jest - rachunki za jakakolwiek opieke lekarska sa niesamowicie wysokie ale pogotowie przyjezdza. moj znajomy ktory mial problem z sercem (skonczylo sie na by passach) dostal rachunek za transport helikopterem - $7000 za kilkanascie minut - ubezpieczenie mial dobre wiec wiekszosc byla pokryta ale w stanach jesli sie nie ma ubezpieczenia to rachunek za operacje mozna splacac i cale zycie pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atram Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:20 Kiedy mój brat był chory na salmonelę i prawie tracił przytomność bo był juz odwodniony, to po wezwaniu pogotowia usłyszałam w słuchawce, żeby przyszedł do szpitala pieszo, bo jest młodym meżczyzną, a oni wyjeżdżaja tylko do osób starszych. Nie będę podawała miasta , w którym jest ten szpital, ale dobrze że do nas nie wezwano policji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:26 Co tylko świadczy o braku wyobraźni kobiety na dziewiątkach. Nauczono ją, że zatrucie to błahostka, więc na tym poprzestaje. Jeśli nie ma wykształcenia i doświadczenia, nie wdaje się w rozmowę na temat szczegółów choroby, bo szczegóły ją przerastają. Ale tacy pracownicy są tańsi od dajmy na to pielęgniarek. A poza tym i tak trudno znaleźć kogokolwiek do tej roboty, bo to gó..ana praca. A dziewiątki przecież muszą być obsadzone. Nawet przez krawcowe lub sprzątaczki. W końcu media nie będą im sprawdzać dokumentów, a jak nie będzie obsady, od razu się wszyscy dowiedzą i oburzą. Samo życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Dyspozytorka wysłała policję zamiast karetki IP: *.task.gda.pl / *.task.gda.pl 23.12.04, 15:55 ale ty człowieczku pewnie jesteś wkształconym ciekawe jak ty byś sie zachował o ile wiesz o czym mówisz czy tylko bijesz piane Odpowiedz Link Zgłoś