Gość: leon IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 09:38 Kto słyszał o nim. Czy jest w Gdańsku upamiętniony (ulica, plac). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gattopolacco Re: Arendt Dickman 11.07.02, 10:14 Gość portalu: leon napisał(a): > Kto słyszał o nim. Czy jest w Gdańsku upamiętniony (ulica, plac). Admiral okret Sw.Jerzy bitwa oliwska 28/11/1627 ale nic poza tym.... niestety.-(((( M(c)iao gattopolacco Odpowiedz Link Zgłoś
j.aszk Re: Arendt Dickman 11.07.02, 10:20 nie wiem czy to ten Dickman (pewnie tak), ale jest ulica Dickmana, która mi utkwiła w pamięci dzięki głównie musztardzie sarepskiej, produkowanej w Dagomie (teraz Dr Oetker, przed wojna chyba zresztą też) przy ulicy Dickmana. Do dziś pamiętam tą etykietę z dokładnym adresem. Zresztą to jest w Oliwie, czyli jak najbardziej komponuje się z ową niezapomniana bitwą morską Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Arendt Dickman 11.07.02, 10:31 j.aszk napisał: > nie wiem czy to ten Dickman (pewnie tak), ale jest ulica Dickmana, która mi > utkwiła w pamięci dzięki głównie musztardzie sarepskiej, produkowanej w Dagomie > > (teraz Dr Oetker, przed wojna chyba zresztą też) przy ulicy Dickmana. Do dziś > pamiętam tą etykietę z dokładnym adresem. > Zresztą to jest w Oliwie, czyli jak najbardziej komponuje się z ową niezapomnia > na > bitwą morską Znalazłam na mapie ulicę w Gdyni, właśnie tego Dickmana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon chwała WAM IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 11:53 Wstyd przyznać ale wczoraj pierwszy raz usłyszałem to nazwisko (własciwie znalazłem przez przypadek w sieci). Jedyny zwycięzki dowódca floty został w Polsce zapomniany. Odpowiedz Link Zgłoś
doraa Re: Arend Dickmann 11.07.02, 17:56 Arend Dickmann admirał floty polskiej. Urodził się w 1572 roku w Delft w zachodniej Holandii. Po 1608 roku zamieszkał w Gdańsku, gdzie był właścicielem i kapitanem statku handlowego. Był członkiem Związku Gdańskich kapitanów Morskich. W 1627 roku przeszedł na służbę Zygmunta III. Zginął na pokładzie "Świętego Jerzego" w bitwie pod Oliwą w 1627 roku. Kula, która spowodowała śmierć admirała została wystrzelona prawdopodobnie z "Pelikanena" lub omyłkowo z "Latającego Jelenia". Uroczysty pogrzeb odbył się 2 grudnia. Ciało spoczęło w kościele farnym Panny Marii. - to ze strony o Bitwie pod Oliwą. Odpowiedz Link Zgłoś