Dodaj do ulubionych

Arendt Dickman

IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 09:38
Kto słyszał o nim. Czy jest w Gdańsku upamiętniony (ulica, plac).
Obserwuj wątek
    • gattopolacco Re: Arendt Dickman 11.07.02, 10:14
      Gość portalu: leon napisał(a):

> Kto słyszał o nim. Czy jest w Gdańsku upamiętniony (ulica, plac).
      Admiral okret Sw.Jerzy bitwa oliwska 28/11/1627 ale nic poza tym....
      niestety.-((((
      M(c)iao
      gattopolacco
      • j.aszk Re: Arendt Dickman 11.07.02, 10:20
        nie wiem czy to ten Dickman (pewnie tak), ale jest ulica Dickmana, która mi
        utkwiła w pamięci dzięki głównie musztardzie sarepskiej, produkowanej w Dagomie
        (teraz Dr Oetker, przed wojna chyba zresztą też) przy ulicy Dickmana. Do dziś
        pamiętam tą etykietę z dokładnym adresem.
        Zresztą to jest w Oliwie, czyli jak najbardziej komponuje się z ową niezapomniana
        bitwą morską
        • lucy_z Re: Arendt Dickman 11.07.02, 10:31
          j.aszk napisał:

> nie wiem czy to ten Dickman (pewnie tak), ale jest ulica Dickmana, która mi
          > utkwiła w pamięci dzięki głównie musztardzie sarepskiej, produkowanej w Dagomie
          >
          > (teraz Dr Oetker, przed wojna chyba zresztą też) przy ulicy Dickmana. Do dziś
          > pamiętam tą etykietę z dokładnym adresem.
          > Zresztą to jest w Oliwie, czyli jak najbardziej komponuje się z ową niezapomnia
          > na
          > bitwą morską

Znalazłam na mapie ulicę w Gdyni, właśnie tego Dickmana!
    • Gość: leon chwała WAM IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 11:53
      Wstyd przyznać ale wczoraj pierwszy raz usłyszałem to nazwisko (własciwie
      znalazłem przez przypadek w sieci). Jedyny zwycięzki dowódca floty został w
      Polsce zapomniany.
      • doraa Re: Arend Dickmann 11.07.02, 17:56
        Arend Dickmann admirał floty polskiej. Urodził się w 1572 roku w Delft w
        zachodniej Holandii. Po 1608 roku zamieszkał w Gdańsku, gdzie był właścicielem i
        kapitanem statku handlowego. Był członkiem Związku Gdańskich kapitanów Morskich.
        W 1627 roku przeszedł na służbę Zygmunta III. Zginął na pokładzie "Świętego
        Jerzego" w bitwie pod Oliwą w 1627 roku. Kula, która spowodowała śmierć admirała
        została wystrzelona prawdopodobnie z "Pelikanena" lub omyłkowo z "Latającego
        Jelenia". Uroczysty pogrzeb odbył się 2 grudnia. Ciało spoczęło w kościele farnym
        Panny Marii. - to ze strony o Bitwie pod Oliwą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka