kroqus 01.08.05, 07:14 Mam takie pytanie gdyż w Rumi bywam bardzo rzadko ostatni raz chyba z 10 lat temu. Czy w Rumi jest jakieś centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolovaxman Re: Rumia City 01.08.05, 12:15 no właśnie...nie ma :/ O ile można mniej-więcej określić "centrum gospodarcze" Rumi na mapie (między ul.Dąbrowskiego a ul.Sobieskiego, między hotelem Faltom a kościołem NMPWW), to jako takiego centrum z placem czy ratuszem po prostu nie ma. Jedynie jest do wyboru placyk z fontanną przy Urzędzie Miasta, lub parki : Starowiejski i Żelewskiego. Podobno były plany utworzenia swoistego centrum z ratuszem - ale praktycznie nie ma pomysłu na lokalizację. Rumia została stworzona jako "sypialnia Trójmiasta" i przede wszystkim przeważa tu charakter mieszkalny na kulturalnym, więc nikomu nie przyszło do głowy stawiać tu jakieś centrum, skoro Rumi tak blisko do Gdyni. Był nawet pomysł przyłączenia Rumi do Gdyni jako kolejnej dzielnicy - na szczęście nie przeszedł...:D Odpowiedz Link Zgłoś
matthewr Re: Rumia City 07.05.06, 22:15 mimo wszystko Rumia w przeciągu ostatnich paru lat zmieniła sie na lepsze. Skatepark, czy też pawilony handlowe typu lidl, delikatesy, castorama, mc donald, stacje benzynowe, modernizacja rond czy ul . Grunwaldzkiej... to wszystko dobrze rokuje na przyszłość. Zapewne oczekiwało by się czegoś innego np. nowych dróg w Satrej Rumii, gdzie często brak równej, utwardzonej nawierzchni bądź też nowego budynku dla urzedu miasta, ale i tak jestescie duzo dalej niz moja Reda:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś