Gość: GAZETA IP: 10.10.41.* 29.05.01, 20:31 Która dzielnica jest lepsza: Orłowo czy Dolny Sopot? A może Gdańsk Południe? Masz własne zdanie na ten temat? Zabierz głos w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Max Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 212.244.106.* 30.05.01, 09:48 Moim zdaniem o ten ranking to idiotyczny pomysł. Nic nie da i nie zmieni, a wzbudzi tylko lokalny szowinizm, podziały i jeszcze bardziej nadmucha balon pustego snobizmu. Poza tym po co komu subiektywny ranking - czy nie lepiej w takim razie zrobić go sobie subiektywnie w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.ibngr.edu.pl 30.05.01, 10:21 Ale przynajmniej masz szansę wyrazić publicznie swoje zadowolenie bądź niezadowolenie. lepsze to od kiszenia subiektywnych ocen we własnej czaszce. Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAN x Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.amg.gda.pl 30.05.01, 11:59 Po co ten ranking ? Nasze władze i tak nie są zainteresowane tym problemem.Stwarzanie pozorów. A miasto coraz bardziej brudne, głośne, niebezpieczniejsze i co tam kryć brzydsze. Postawienie krzyża na Grodzisku niczego nie zmienia!Najwyższy czas na zmiany. MIESZKANIEC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arod Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 00:00 zawsze jest łatwiej siedzieć na d.. i smęcić trudniej samemu coś zrobić, może taki ranking ruszy kilku z ich d.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macko74 Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.proxy.aol.com 19.06.01, 06:27 Popieram w 100%, po co nam kolejna wojna ! Proponuje obiektywnie ranking pominac. A moze kolega autor poszukuje dobrego miejsca na nowy "domek" ? Jesli tak.To sa lepsze sposoby by to spradzic...chociazby wlasne poczucie piekna. PA PA Macko74 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Subiektywny ranking dzielnic - Polska Zupa. IP: 193.59.192.* 30.05.01, 10:51 Ja mieszkam na Dąbrówce, dość prestiżowej dzielnicy Gdyni, w bloku spółdzielczym 4-ro piętrowym. Co z tego. Pode mną mieszka burak do n-tej potegi, jeszcze niżej subwoofer-owiec (jego koledzy sikają na klatce), a na przeciwko "sąsiadka" podaje mnie do prokuratury (za grozenie jej i niepełnoletniemu dziecku) kiedy zwracam jej skrw-synkowi uwagę jak śmieci i hałasuje. Niestety pomimo wykształcenia, doświadczenia i solidnej pracy nie stać mnie na wejście do klasy średniej (jeśli taka jeszcze istnieje) i kupno mieszkania np. na Leśnym Zakątku. U nas ciągle wszyscy mieszkają razem: profesor ze "stożkiem", bo budżet doi z każdego. U nas pauperyzacja jest jeszcze zbyt mała (nie dotyczy tzw. klasy średniej). Podział na dzielnice wg. kasy, wkrótce będzie taki sam jak w USA. To jest naturalne, wkurza tylko system kastowy w Polsce. Z kasty do kasty za życia nie przejdziesz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Subiektywny ranking dzielnic - Polska Zupa. IP: *.ibngr.edu.pl 30.05.01, 11:24 Przynajmniej nie skaczą ci z balkonów na główkę i nie urządzają strzelanin (również z balkonów) o pierwszej w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir Gorg Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 11:48 Może byście zdradzili dlaczego w kategorii "styl życia" Żabianka znalazła się za Moreną, Niedźwiednikiem, Stogami czy Przeróbką? Wszystkie są równie brzydkie, ale np. na Zaspie czy Przymorzu ze świecą szukać takiej masy zieleni, jak na Żabiance... Tory wyścigów konnych tuż przy osiedlu, duże koncerty, kluby internetowe, deptak długości 800m, masa miejsca do spracerów, joggingu i jazdy na rowerze, korty tenisowe i boiska, klub muzyczny, kluby bilardowe, 10 minut na piechotę do Jelitkowa (plaża i park). Mieszkałem na Morenie i w niczym nie jest lepsza od Żabianki jeśli chodzi o ten styl. A dostaje 5 pkt... betonowe pustynie mamy wszędzie - a Chełm czy Suchnino wyglądają nawet gorzej od Żabianki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 15:50 Zabianka ma niska pozycje?? Sam mieszkalem na Chelmie i zawsze z zazdroscia patrzylem na Zabianke, ktora dzieki deptakowi, zieleni, bluszczom i atrakcyjnej lokalizacji (plaza, Wyscigi) wybija sie ponad polska przecietna blokowis z wielkiej plyty. Hm, sadze, ze Zabianka ma dzis wszystkie zalety Ursynowa, a pozbawiona jest jego wad (skala, odleglosci).Popieram Zabianke!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okarynka subiektywny podział na dzielnice! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 21:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okarynka Re: subiektywny podział na dzielnice! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 21:12 zglaszam zazalenie: wasz ranking nie obejmuje wielu administracyjnych dzielnic trojmiasta, np. takiego Sobieszewa, ktore w kilku kategoriach mogloby osiagnac ciekawe wyniki. Np. gdyby wziac pod uwage kryterium otoczenia, zieleni wokol, widoku z okna, czy po prostu: czy z radoscia wracamy do domu polozonego w takiej dzielnicy? Poza tym - wasze kategori przestaja byc wymierne gdy laczycie je po kilka. Co maja dzieci do stylu zycia czy kultury? ale pomysl sam w sobie mily. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arod Re: subiektywny podział na dzielnice! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 23:56 1.napewno łączenie dzielnic w rankingu to nie jest dobry pomysł 2.subiektywny a czemu nie zadbac o pełny stały i obiektywny? 3.duży plus za potraktowanie w końcu trójmiasta razem a nie sztuczne dzielenie; przeciez podział Gdańsk, Gdynia i Sopot to poprostu inna W-wa z podziałem na gminy ale miasto jest tak naprawde jedno tylko jego części aspirują do czegoś więcej wynikającego z dawno nie istniejącego podziału z przed wojny!! 4.wielu 3miejszczyków ;) mieszka poza granicami administracyjnymi trzech miast (np. w Rumi, Baninie, Kowalach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: subiektywny podział na dzielnice! IP: *.proxy.aol.com 31.05.01, 02:07 ja stawiam na chelm,wiele lat tam mieszkalem. niby bylo wszedzie daleko, a jednak blisko. czyste powietrze, mili, przyjacielscy ludzie, ktorzy umieli z serca sobie nawzajem pomoc. milo tam bylo powracac ze szkoly i z pracy. a wypady do otomina, nawet zima, to bylo cos, jak przygoda. zygus z lubuskiej to dobrze pamieta. teraz tez jest tam fajnie, pomimo wiekszej liczby ludzi.pozatym, piekne widoki z roznych punktow dzelnicy, nawet na zatoke.oczywiscie inne czesci gdanska, tez maja swe zalety np. stogi czy oliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.unregistered.formus.pl 05.06.01, 15:06 Nie wiem w której części Żabianki mieszkasz, ja jestem z Orłowskiej. Od pięciu lat moim największym marzeniem jest sie wynieść stąd, bo tu tylko brud od bezdomnych kotów, wścibskie sąsiadki, sąsiedzi leżący pod swoimi drzwiami w poalkoholowym upojeniu, butelki po wódzie lecące na głowę z 4 piętra, albo psy z 8-piętra wieżowca, młodociani, a częściej młodaciane pod oknem "kurwują i chujują", a jak zrobisz imprezę i uprzedzisz w dodatku grzecznie to sąsiedzi i tak "wszystkie psy na Tobie powieszą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 12:53 Mieszkańcy dużych blokowisk narzekają, że nowe osiedla są zbyt ciasno zabudowane; ja mieszkałam na Brzeżnie (przed oknami kilka hektarów nadmorskich przestrzeni), na Morenie (bardzo przestrzenny widok z siódnego piętra)i dostawałam klaustrofobi w trzeszczących windach i na obdrapanych klatkach schodowych. Obecnie mieszkam na UJEŚCISKU i chociaż z okna mam widok na sąsiedni blok, nie boję się wypuścić małych dzieci samych na podwórko ( 2 i 5 lat), znam większość sąsiadów z sąsiednich bloków a dojazd do wszelkich rozrywek w Śródmieściu zajmuje mi max 15 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.ibngr.edu.pl 31.05.01, 13:14 No to jestesmy sąsiadami Co do bezpieczeństwa dzieci to bywa różnie. Owszem miejsca do zabawy jest na Ujescisku sporo ale twórcy (architekci) chyba wciąż tkwią w poprzedniej epoce i zakładają że co dziesiąty mieskzaniec jest szczęsliwym posiadaczem samochodu. Efekt - prawie każdy centymetr chodnika zastawiają samochody. mam też wesołych sasiadów którzy zwykli parkować na uliczkach wewnątrzosiedlowych metodą poslizgu kontrolowanego, a obowiązkowo ruszają zostawiając czarny slad. Nikt niestety nie pomyslał, żeby ułożyć na jezdniach garby (czyli leżących policjantów). Może czekają na pierwsza tragedię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dina gdzie moje pustki!! IP: 10.10.41.* 04.06.01, 17:37 mieszkam na pustkach cisowskich i żałuję, że nie napisano nic o mojej dzielnicy. mieszkam tu juz od 8 lat i nigdy bym się nie przeprowadził gdzie indziej. tu jest las i swieze powietrze, duzo miejsca na spacery. wszystko pod reka - szkola, sklepy, osrodek zdrowia. jesli chce jechac do kina, to zajmuje mi to 20 minut, a autobusy jezdza co 10 min. jestem daleko od centrum , a zima moge jezdic na biegowkach, latem na rowerze i rolkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 04.06.01, 17:39 dlaczego morena i niedzwiednik sa oceniane wspolnie? przeciez dzieli je duza odleglosc i nie lacza sie ze soba. moj niedzwiednik pachnie lasem, jest kameralnym miejscem, mam cisze i spokoj chociaz jest to srodek miasta. a morena to wielkie , przytlaczajace blokowisko. styl zycia na niedzwiedniku oceniam na 10, a na morenie tylko na 4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vogl Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 11.06.01, 12:50 Korki w Gdańsku są straszne! Strasznie mnie to wkurza. Cały czas zapchana jest ulica Słowackiego. Nie można dojechać nią punktualnie do pracy. Aby zdążyć muszę wychodzić przynajmniej pół godziny wcześniej niż wynika to z rozkładu jazdy. Ponadto nie można między 22 a 23 dojechać na Niedźwiednik np. z Przymorza. Trzeba czekać na linię �nocną� i potem wspinać się pod górę. Trzy punkty za komunikację dla tej dzielnicy to zdecydowanie za dużo. Powinno być minus 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gda.computerland.pl 11.06.01, 15:20 komunikacja nocna w Gdańsku nie jest problemem pojedynczej dzielnicy, nie wiem jak wygląda sytuacja Sopocie czy Gdyni, ale u nas jest fatalnie cały problem nie w tym, że na autobus trzeba poczekać a w tym , że czekając najlepiej schować się tak, żeby nie spotkać przechodzących dresów najgorzej wygląda to oczywiście w weekendy jedynym sensownym środkiem transportu staje się taksówka no a taksówki są droższe niż w Warszawie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: txt Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 04.06.01, 17:41 osowa to pustynia kulturalna, ciekawe kedy cos sie tu zmieni, nie wystarczy siedziec w ogrodku i robic grilla. pamietam, ze gdy mieszkalam na zaspie bylo mnostwo propozycji kulturalnych. chodzilam na zajecia plastyczne i muzyczne, poznalam wspanialych ludzi. dlaczego dzis nie docenia sie potrzeb dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelni Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 04.06.01, 17:45 na grabowku mieszkam 6 lat. nie da sie ukryc, ze nie jest to dobra dzielnica. Tyle pisaliscie dobrego o kulturze, a kino Fala, znajdujace sie obok mojejgo domu, jest nieczynne do odwolania. czyli chyba splajtowalo. Fakt, ze dobrze dizala biblioteka, jest sporo ciekawych odczytow i innych imprez. Jestem zly, bo dzisiaj w nocy ktos mi uszkodzil antene w samochodize. Jak to w innych dzielnicach - obok siebie mieszkaja dobrzy i zli mieszkancy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 07.06.01, 13:10 Orunia jest na ostatnim miejscu. To niesprawiedliwe, faktycznie na Oruni są miejsca, do których lepiej nie zapuszczać się po zmroku, ale nie cała dzielnica jest taka! Trzeba pamiętać o przyjemnych osiedlach, na których bardzo dobrze się mieszka. Sam jestem mieszkańcem jednego z nich i porzykro mi, że taka dobra dzielnica znajduje się na ostatnim miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.tele2.pl 09.06.01, 20:50 Orunia ma faktycznie swoje dobre strony. przez trzy lata mieszkałem na Zaspie, która, co dla mnie całkowicie niezrozumiałe, zajmuje obecnie 5 miejsce w rankingu i zdecydowanie wolę Orunię. Uważam, że w rankingu powinien zostać uwzględniony dominujący typ budownictwa. Betonowe bloki Zaspy to wylęgarnia robactwa, klaustrofobii i chorób. Pamiętam, że w pewnym momencie wybuchł skandal, bo okazało się, ze w latach 70. i 80. do budowy używano toksycznych klejów. w dodatku to kompletne wydmuchowo i pustynia. jeśli nie masz samochodu, to co najwyżej możesz pochodzić po pożal-się-Boże "parku" Jana Pawła, stanowiącym psi wychodek. betonowa sypialnia, która na naszych oczach zmienia się w slumsy. jak można porównywać tę dzielnicę do Osowy, Łostowic, czy nawet Orunii. Te dzielnice mają jakiś charakter, dynamikę, perspektywy. Tymczasem w rankingu, który jest chyba bardzo, bardzo subiektywny, bryluje dołująca Zaspa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaliber Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 07.06.01, 13:11 Zgadzam się, że komunikacja na Osowej jest kiepska. Dojeżdżam do centrum Gdańska i już nie mogę tego znieść! W godzinach szczytu autobusy kursują nieregularnie, stoją w kilometrowych korkach na ulicy Spacerowej. Trzeba coś z tym zrobić, albo zwiększyć ilość kursów, albo poszerzyć ulicę. A wieczorami i w weekendy na autobus czeka się naprawdę długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łosiek Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 14:20 Wrzeszcz rulezzzz!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.tele2.pl 09.06.01, 20:54 Gość portalu: Łosiek napisał(a): > Wrzeszcz rulezzzz!!!!! chyba "rules". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łosiek Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.01, 09:06 TO była pisownia slangowa, misiu! Co, nie oglądałeś nigdy Beavisa i Buttheada, ani murales? Więcej luzu! Wrzeszcz ile sił w płucach! Wrzeszcz rulezzzzzzzzzzzzzzz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gufniara Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 11.06.01, 11:11 Drogi - temat rzeka. Nie wierzylam wlasnym oczom, gdy skonczono remont mostu nad obwodnica, w drodze na Pustki Cisowskie. Wlasciwie do dzis nie wierze i zatrzymuje sie z przyzwyczajenia na (juz zdemontowanych) swiatlach i wrecz brak mi tworzacych sie tam korkow. Remont trwal w koncu ponad rok. Dla ulatwienia dodam, ze most nie ma dlugosci 100 km. Pozdrowienia dla drogowcow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 11.06.01, 12:47 Pomysł z rankingiem dzielnic jest niezły, tylko dlaczego są porównywane tak różne obszary? Na przykład w Gdańsku wyszczególniacie osobno np. duże Suchanino i małe Siedlce, a w Gdyni łączycie np. Grabówek i Leszczynki. To zupełnie zmienia klasyfikację! Jakby podłączyć Chełm pod Siedlce to spadłby w punktacji jeszcze niżej! Dobrze byłoby zająć się każdą dzielnicą z osobna. Wtedy byłoby to dokładniejsze i bardziej wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytel Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 11.06.01, 14:20 Fajny pomysl z tym rankingiem. Milo jest poczytac o sobie. Szczegolnie, gdy wygrywa moja dzielnica. Na spotkaniach ze znajomymi niezle sie spieramy o wyniki. Gdynia powinna wygrac we wszystkich konkurencjach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manas Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 12:24 myślę, że 5 punktów dla redłowa, jak i dla śródmieścia gdyni w kategorii planowanych inwestycji, to zdecydowanie za mało. ani nie ma tam miejsca, ani planów na budowe fabryk, ani w redłowie i na wzgórzu nie istnieją takie obiekty, a z kamiennej góry spokojnie można zobaczyć morze. mam wrażenie, że ktoś bardzo chce, żeby sopot wygrał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.nsm.pl 13.06.01, 12:34 Czy Gdańsk Południe był klasyfikowany z Orunią Górną?Jęsli tak powinno to się nazywać Orunia Górna.Jeśli nie to jest to bez sensu,gdyz te dwa osiedla tworzą w istocie jedną całość.Orunia Górna jest zupełnie różną dzielnicą niż Orunia "normalna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 20:50 Jako mieszkaniec Dąbrowy uważam, że moja dzielnica powinna zostać wyżej oceniona jeśli chodzi o kulturalne spędzanie czasu ze względu na pobliskie niezmierzone i piękne lasy. Mieszkam około 50 metrów od lasu i obserwuję, że bardzo dużo ludzi wybiera jazdę na rowerze lub jogging, albo po prostu spacer - wydaje mi się iż położenie dzielnicy obok terenów wiejskich powinno wpłynąć znacząco na pozycję w rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 18:07 A dupa...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 15.06.01, 12:14 Nie zgadzam się z waszą opinią na temat bezpieczeństwa w Oliwie. Przez ostatnie pół roku dwukrotnie okradziono mi mieszkanie. I za co tu przyznawać 5 pkt.? Najwyżej 2, tyle ile Przymorze czy Chylonia. Nieprawdą jest też, że jakoby w Starej Oliwie było bezpiecznie. Wieczorem kręci się tam pełno meneli, aż strach wyjść. Niedawno pobili mojego siostrzeńca. Odnoszę wrażenie, że byliście na innej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 17.06.01, 19:11 Albo twój siostrzeniec nie miał dobrych stosunków z menelami Podstawą dobrosąsiedzkiej egzystencji jest postawienie od czasu do czasu nurowi bełta. Wydatek niewielki a wdzięcznosć ogromna. Mojego znajomego napadli pod klatką przyjezdeni (na goscinnych występach). Nim go zdążyli wytrzasnąć z krzunów podniosło się kilku nurów i pogoniło towarzystwo. Czyż to nie przyjemne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrzeszcz Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.prasabalt.gda.pl 17.06.01, 20:08 Niech żyje Stary (Dolny) Wrzeszcz! Po 21.30 żaden obcy się nie prześliźnie. Zatem za spokój: 100 punktów. "Noski" i palenie załatwisz w 5 minut, czyli rozrywka: 100 pkt. Prawie każdy ma kablówkę. Słowem rozrywka: 100 pkt. Mogę jechać dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 20:49 Ja w ogóle uważam, że to jest bez sensu. Połączyliście niektóre dzielnice zupełnie idiotycznie, np. Brzeźno z Nowym Portem. Samo Brzeźno wypadłoby dużo lepiej. Sprawdzacie dzielnice w dobrych kategoriach, ale chyba niedostatecznie dokładnie. Ja bym zrobiła opis każdej dzielnicy, ze zdjęciami itd. (taki z przawdziwego zdarzenia), a potem urządziła głosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goncjusz Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.unregistered.formus.pl 19.06.01, 01:02 Jestem ciekawy, gdzie sie w rankingu podzialo Orlowo... W czym moze lepsze jest Redłowo albo Wzgórze Św. Maksymiliana? Czy jest tam molo,ładna plaża, itd..? Czy sa to ciekawe miejsca dla turystow? Wydaje mi sie, ze do Orlowa latem przybywa ich zdecydowanie wiecej niz tam... Moze szanowne grono jury bralo pod uwage Orlowo Gorne a nie dolna czesc tej dzielnicy, bardzo spokojnej, ekskluzywnej i pieknej poz wzgledem krajobrazu? Klif nalezy do Orlowa (chodzi o ten nadmorski), molo rowniez, scena letnia podobnie odbywa sie w Orlowie latem... Czy na Wzgorzu albo w Redlowie jest jakies centrum handlowe? Moglbym tak wymieniac w nieskonczonosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koprofag Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 157.25.158.* 19.06.01, 10:56 niewatpliwie interesujacy glos goncjusza potwierdza moja teze o kretynizmie tego rodzaju rankingow nie chce mi sie juz wyliczac ze na wzgorzu postawili ostatnio centrum handlowe, ze mieszkajac na wzgorzu mam 5 minut do centrum gdzie jest pare niezlych kuflotek (desdemona), zarlodajni (anker)czy centrum rozrywki (U7), 5 minut na bulwar, 10 na kamienna gore (spacery lub rower), 5 na silownie, niedlugo niedaleko bedzie basen, 10 na ARKE, 10 do kolejki, 10 na PLAZE ktora tluku jest kolo polanki redlowskiej. Uwazam ze to perfekcyjna dzielnica, co nie oznacza ze nie doceniam innych. Od czasu do czasu lubie wypuscic sie rowerem do tego gniazda snobow jakim jest orlowo - przyznaje cisza spokoj ogolnie git - ale uwazam ze hasla typu "klif nalezy do orlowa" swiadcza o twojej ciasnocie umyslowej. Zaczynasz od antagonizmow dzielnicowych a skonczysz bracie jak Jankowski z zawodu ksiondz, czy paru innych debili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goncjusz Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.01, 23:36 Oj nie wiem panie, kto tu ma plytki umysl... Mowisz, ze teksty typu "klif nalezy do orlowa" swiadcza o mojej ciasnocie umyslowej..A Twoje typu: "mieszkajac na wzgorzu mam 5 minut do centrum" to co niby? Ja tez mam do centrum 5 minut, wsiadam w samochod i jestem. Przyjedz kiedys do Orlowa, nawet o 12 w nocy, ciekawe, czy spotkasz jakichs lumpow,ktorzy beda chcieli ci dac w tube... Jesli tak bedzie to mi powiedz...A na wzgorzu co chwile komus sie dostaje, czy to swoj czy obcy.... Taka wspaniala dzielnica!!!! Prestizowa, debesciak po prostu z ciebie koles... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koprofag Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 157.25.158.* 20.06.01, 08:32 mi sie to nigdy jeszcze nie zdarzylo... gdybys przeczytal uwaznie moja wypowiedz zauwazylbys ze od czasu do czasu bywam w orlowie (macie tam niezla lodziarnie). Co do twojej koncepcji typu wsiadam w samochod i dojade - z tych slumsuw na witawie tez dojedziesz do centrum w 10 min - tyle ze drugie tyle szukasz miejsca do parkowania i zwykle znajdujesz je z dala od pracy - poza tym korki jak chuj - szczegolnie teraz przez remont Władyslawa. Ja bracie mam ten komfort ze wszedzie dochodze PIECHOTA - do roboty tez. Poza tym ciezko jest wracac po calonocnej libacji samochodem - a nie kazdego stac na taxe (teraz to nie problem ale do niedawna bylem studentem i byl to powazny drenaz dla mojej kieszeni). O nocnych autobusach lepiej nie wspominac - mozesz w nich dostac wpierdol nawet przejezdzajac przez ORLOWO.A tak wrocisz spacerkiem i jeszcze sie przewietrzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koprofag Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 157.25.158.* 20.06.01, 08:47 powiedz wyraznie ze chodzi ci tylko o prestiz - ty snobie. Spotkalem niedawno znajomego ktory opowiadal mi ze mieszka na rotmance i tez trul dupe ze prestiz jak chuj - sami dziani sasiedzi, przed domami okulary i beemki i przy okazji zadupie jak sam skurwysyn (to ostatnie juz ja mu dopowiedzialem). Ale jak ktos jest rzeczywiscie dziany i do tego jest snobem to nie kupuje chaty na rotmance tylko na kamiennej gorze. Nie sztuka jest kupic beemke (uzywana czteroletnia sztuke mozna sobie sprowadzic za 50 tys - z tych lepszych) ale dom w dobrej dzielnicy za 15 razy tyle. Najgorsi sa buraki pozujacy na snobow. Reasumujac - jesli chodzi ci TYLKO o prestiz to sie nie czepiam. U nas i w redlowie niestety postawili pare blokow i sa tam mety.Poza tym to koszmarne osiedle zielone. Ale wyzej Legionow (poczawszy od redlowskiej) to juz zupelnie inna okolica. Zawsze mozesz to sprawdzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goncjusz Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.unregistered.formus.pl 20.06.01, 11:22 Gość portalu: koprofag napisał(a): > powiedz wyraznie ze chodzi ci tylko o prestiz - ty snobie. > Spotkalem niedawno znajomego ktory opowiadal mi ze mieszka na rotmance i tez > trul dupe ze prestiz jak chuj - sami dziani sasiedzi, przed domami okulary i > beemki i przy okazji zadupie jak sam skurwysyn (to ostatnie juz ja mu > dopowiedzialem). Ale jak ktos jest rzeczywiscie dziany i do tego jest snobem to > > nie kupuje chaty na rotmance tylko na kamiennej gorze. Nie sztuka jest kupic > beemke (uzywana czteroletnia sztuke mozna sobie sprowadzic za 50 tys - z tych > lepszych) > ale dom w dobrej dzielnicy za 15 razy tyle. Najgorsi sa buraki pozujacy na > snobow. Reasumujac - jesli chodzi ci TYLKO o prestiz to sie nie czepiam. U nas > i w redlowie niestety postawili pare blokow i sa tam mety.Poza tym to koszmarne > > osiedle zielone. Ale wyzej Legionow (poczawszy od redlowskiej) to juz zupelnie > inna okolica. Zawsze mozesz to sprawdzic No ja skoskonale Cie rozumiem, ale niestety nie trafiles z tym snobem...owszem, mieszkaja tu tacy, ktorzy maja chaty postawione za 1500000 zl i woza sie Porshakami i innymi takimi snobistycznymi brykami, ale ja do ludzi tego pokroju zdecydowanie nie naleze. Piszac tutaj, pragnalem wyrazic tylko swoj bol nad tym, ze Orlowo znalazlo sie tak nisko w rankingu, sam wchyba przyznasz, ze to nie jest fair...(a co robi Zaspa na 5 czy tam 6 miejscu???) A snobow na Wzgorzu czy w Redlowie tez jest od grona, jak w kazdej lepszej dzielnicy zreszta, ale nie tylko oni zamieszkuja te dzielnice, inni tez, normalni ludzie, tacy jak TY czy ja rowniez... TY czujesz sie dobrze na Wzgorzu, a ja dobrze w Orlowie, OK, masz blizej do centrum, ale obydwie dzielnice sa zajebiste, co tu duzo mowic..Aha, na Kamiennej Gorze to mieszka najwiecej snobow, chcialbym zauwazyc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koprofag Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 157.25.158.* 20.06.01, 11:58 sluszne spostrzezenie jak widzisz punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia (znaczy mieszkania) a takie rankingi chyba niczemu nie sluza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redakcja Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 10.10.41.* 20.06.01, 12:33 służą, służą. Rozpętaniu dyskusji. Chyba się udało? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koprofag Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: 157.25.158.* 20.06.01, 13:09 Gość portalu: redakcja napisał(a): > służą, służą. Rozpętaniu dyskusji. Chyba się udało? :) te 50 glosow to zadna dyskusja ot lokalni aktywisci i tyle w tym sporo glosow zawiedzionych z powodu niskiej lokaty ich dzielnic a tak w kwestii dyskusji - niejaki jankowski zarabiajacy na zycie jako xiondz tez wywoluje dyskusje i animozje. Jezele wasz ranking trafi na jakiegos podatnego oszoloma to moglby byc niezly pasztet. Pozniej taki facet z leszczynek odjebie goscia z redlowa i przed sadem (tak dla rozglosu i hecy) oglosi ze to przez ranking w GW. Co niemozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 00:04 Gość portalu: GAZETA napisał(a): > Która dzielnica jest lepsza: Orłowo czy Dolny Sopot? A może Gdańsk Południe? > Masz własne zdanie na > ten temat? Zabierz głos w dyskusji. Urodziłem się w Gdańsku i mieskzliśmy przy ulicy Chodowieckiego i podobno było tam fajnie. Nie pamiętam, miałem zaledwie dwa lata, kiedy cała ferajna (z Rodzicami i Babciami) przenieśliśmy się na Kościuszki. Tam nauczyłem się czytać i to może głównie dzięki ogromnej ilości przejeżdżających ulicą samochodów i choć miałem tylko sześć lat, kiedy opuszczaliśmy tamto mieszkanie, wspominam je nieźle. Później była Zaspa przy Startowej. Duże prawie 90 metrowe mieszkanie, dużo kolegów, blisko do morza, plaży, ale i ogrom slumsu, ludzi, dla których czystość była tylko teorią, a może w ogóle nieznanym. Na Zaspie spędziłem 16 lat. Później była Żabianka po stronie AWF i nikomu nie polecam takiego mieszkania z ciągłym odgłosem kolejki z jednej strony i Grunwaldziej z drugiej. Trwała to 8 lat, bo nikt nie była zainteresowany na zakup mego dwupokojowego "szczęścia". Ostatecznie wylądowałem za zapadłej wsi. Daleko od Gdańska, blisko jezioro, las i to jest własnie TO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir_Gorg Re: Subiektywny ranking dzielnic IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 09:22 Kochani panowie dziennikarze prowadzący ranking - wy chyba żeście na głowy upadli przygotowując punktację - co kategoria to jakiś idiotyzm. Daliście za ceny mieszkań Morenie 7 pkt. Tylko, że ceny na Morenie są wyższe niż na Przymorzu czy Żabiance, i to dużo wyższe. Generalnie osiedla Zaspa, Chełm, Morena i Przymorze nie zasługują na tak zdecydowaną wygraną nad Żabianką, na której mieszkam obecnie (a mieszkałem i na Zaspie i na Morenie i na Przymorzu)- mówiąc krótko wasz subiektywizm jest skrajny i o kant dupy można potłuc taki ranking. Wypizdowie osiedli-molochów, gigantyczne odległości do pokonania, kwiatki architektoniczne pt. kościół 10m od bloku mieszkalnego (jest taki na Przymorzu), syf targowisk na Przymorzu i Zaspie, złe usytuowanie budynków względem stron świata, "dysze" między blokami - efekt - wiatry zawsze i wszędzie, gdy naprawdę nie wieje. Dodatkowo bandytyzm w anonimowych blokowiskach (wiem jak to wyglądało na Morenie i Przymorzu - "samochodziarze" i im podobni). Hałas - huk kolejki w nocy niesie się po całej Zaspie a nad Moreną jest ścieżka zejścia na lotnisko w Rębiechowie. Ogólnie po prostu zróbcie porządny ranking OBIEKTYWNY i poświęćcie jeden tydzień na analizę jednej kategorii - będzie dokładniej i bez knotów. Odpowiedz Link Zgłoś