Dodaj do ulubionych

CHWARZNO - duchy!

IP: *.satkabel.com.pl 30.12.02, 07:28
Czy ktoś z Was zna opowieści o duchach z Chwarzna? Chodzi mi o Chwarzno k.
Starej Kiszewy, okolice Kociewia? Podobno straszyła tam bezgłowa Biała Dama.
Jeżeli wiecie coś na jej temat - piszcie, proszę!
Obserwuj wątek
    • Gość: z~syp Re: CHWARZNO - duchy! IP: *.satkabel.com.pl 02.01.03, 12:27
      Podobno są tam kręgi, jak w odrach i tam straszył ten duch
      • pumeks Re: CHWARZNO - duchy! 02.01.03, 16:01
        Gość portalu: z~syp napisał(a):

> Podobno są tam kręgi, jak w odrach i tam straszył ten duch

Kręgi w Chwarznie są nie "podobno", a na pewno, i nawet prowadzono tam w 1978
        r. wykopaliska. A duch jak duch... mało to historii o Białych Damach?
        • knovak Re: CHWARZNO - duchy! 02.01.03, 16:36
          No proszę i biała dama się znalazła...

"Chwarzno (k. Starej Kiszewy, Kociewie)
          500 m od zabudowań wsi, za rzeczką przy rozwidleniu dróg do Starej Kiszewy i
          Kiszewskiego Zamku jest tu wzgórze, na którym chowano zmarłych co najmniej od
          czasów kultury "łużyckiej". W II w. n.e. ludzie kultury wielbarskiej zbudowali
          tam 2 kręgi (wieńce) kamienne: północny o śr. 12,6 m z brukiem kamiennym i
          południowy o śr.19,7 m wypełniony 30 cm warstwą żwiru i drobnych kamieni. W
          kręgu płd. pochowano młodą kobietę, która jeszcze do niedawna straszyła
          miejscowych jako duch bezgłowej Białej Damy. Dziś wzgórze jest niestety mocno
          zniszczone orką, ale podobno widać jeszcze jakieś kamienie."

Znalezione tu:
          www.kamienie.most.org.pl/regiony/pomwsch.htm
    • Gość: liwianka Re: CHWARZNO - duchy! IP: *.satkabel.com.pl 02.01.03, 17:27
      Dzięki za te dane, a może znacie jakieś szczegóły dotyczące białej damy? Kim
      była i dlaczego straszy? To ciekawe
      • pumeks Re: "Biała Dama" z Chwarzna 03.01.03, 08:39
        Na tej stronie www którą zapodał KNovak jest podana literatura - artykuł
        Gabrieli Jeziorskiej, dość infantylny, która na podstawie prowadzonych przez
        siebie w 1978 r. wykopalisk sugeruje że "Biała dama" żyła w II wieku naszej
        ery. Z tym że szkielet wykopany przez tę panią znajduje się chyab od osiemnastu
        lat w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku i bynajmniej nie zaczął straszyć ;c)))
        • kasia_57 Re: 'Biała Dama' z Chwarzna 03.01.03, 09:18
          pumeks napisał:

> Na tej stronie www którą zapodał KNovak jest podana literatura - artykuł
          > Gabrieli Jeziorskiej, dość infantylny, która na podstawie prowadzonych przez
          > siebie w 1978 r. wykopalisk sugeruje że "Biała dama" żyła w II wieku naszej
          > ery. Z tym że szkielet wykopany przez tę panią znajduje się chyab od
          osiemnastu lat w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku i bynajmniej nie zaczął
          straszyć ;c)))

A skąd wiesz, że nie zaczął straszyć? To nie szkielet ma straszyć, tylko duch.
          Szkielet może sobie spokojnie leżeć a duch hulać po polach...
          :))))
        • Gość: liwianka Do Pumeksa i innych, którzy coś wiedzą IP: *.satkabel.com.pl 07.01.03, 10:12
          Pumeks, rozumiem że czytałeś ten artykuł, ja do niego nie mam dostępu tu gdzie
          mieszkam. Czy mógłbyś podać więcej danych o tej białęj damie? Nawet jeżeli dla
          Ciebie to infantylny tekst, ja mogę mieć z niego pożytek :-)!
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka