Dodaj do ulubionych

Rozliczenie końcowe

28.10.06, 10:18
Czy odebraliście rozliczenie końcowe jakie wrażenia i co z odsetkami za
zwłokę jaki macie front działania...?
Pozdrawiam
Don_Diego
Obserwuj wątek
    • majatusia Re: Rozliczenie końcowe 29.10.06, 20:33
      nie dostalismy.... A jakie Wasze wrazenia?? Pewnie z czyms wyskoczyli///
      • dla_nas Re: Rozliczenie końcowe 30.10.06, 15:57
        Pozdrawiam Majatusia fajnie by było się spotkać i pogadać jak przyszli
        sąsiedzi. Podałem mail jakby cuś proszę o kontakt. Co do rozliczenia oczywiście
        że koszt jest duży ale podejście do wypłaty odsetek jest równie zastanawiające.
        Don Diego
    • issaym Re: Rozliczenie końcowe 30.10.06, 22:59
      Witam wszystkich serdecznie,
      ja właśnie otrzymalam rozliczenie końcowe opiewające na kwotę ponad 10
      tys.zł!!!! Ręce mi opadły! Eko policzyło wszystko wg. najdroższych cen
      rynkowych, mimo iż ustalenia były zupelnie inne, i jak wiemy standard ich
      budownictwa nie jest najlepszy. Np. średnia rynkowa cena instalacji trójfazowej
      (siły)wynosi 400 zł brutto ( razem z kuciem ścian ) a Eko życzy sobie za to
      1586 zł brutto!!! Wypusty na gniazdo wtyczkowe miały kosztować max 50 zł brutto
      za sztukę, a ostatecznie w rozliczeniu kosztują ponad 145 zł za sztukę! Pani w
      biurze sprzedaży mieszkań kłamie w żywe oczy i poza mówieniem w kółko "znaczy
      się" nie umie udzielić żadnych sensownych informacji. Chyba diabeł mnie
      podkusił, żeby kupić mieszkanie akurat od nich. Już się szykuję na batalię z
      prezesem, a jak będzie trzeba to pójdę z nimi do sądu. Wszystkim proponuję
      dokonywania odbioru ze "swoimi" inspektorami budowlanymi i domagania się
      poprawy lub wypłacenia odszkodowania za każdą niezgodność, nierówność,
      krzywiznę, dosłownie za wszystko! Napradę dziwię się, że w czasach tak silnej
      konkurencji takie złodziejskie i zakłamane przedsiębiorstwo jeszcze funkcjonuje
      i mam nadzieję, że już niedługo, osobiście się o to postaram!!!
      • dla_nas Re: Rozliczenie końcowe 31.10.06, 16:13
        Pozdrawiam Cię Issaym przeżyłem dokładnie ten sam ból ponad 10.000 zł
        oczywiście to standard dla każdego takie zrobienie w bambuko proponuję
        spotkanie ale umówmy się poprzez mail podaję swój dla_nas@wp.pl
        ja mam jakiś pomysł w związku z tym rozliczeniem kto zainteresowany proszę o
        kontakt chyba już starczy tego siedzenia jak myszki pod miotłą.
        Don Diego
        • mieszkanie_eko Re: Rozliczenie końcowe 31.10.06, 23:50
          Hej,
          Jestem również klientem EKO z budynku nr 2 i mi również nie podoba się wiele
          rzeczy u tego dewelopera, zarówno rozliczenia końcowe jak i straszna
          nieterminowość oraz brak chęci dogadywania się i kompromisów z ich strony.
          Natomiast prawda jest taka, że toczenie z nimi teraz wojny to chyba nie jest
          nikomu na rękę. Generalnie wiele rzeczy nie jest ok, ale sytuacja na rynku
          nieruchomości jest taka, że mieszkania są średnio teraz 50-60% droższe niż gdy
          każdy z nas podpisywał umowę (EKO sprzedaje budynek 5 za 4800 za m2!!!). Dla
          dewelopera nie ma lepszej sytuacji niż, na przykład, wypowiedzieć komuś umowę i
          sprzedać mieszkanie dwa razy drożej. Niepokojące są również wypowiedzi w
          stylu: "Napradę dziwię się, że w czasach tak silnej
          konkurencji takie złodziejskie i zakłamane przedsiębiorstwo jeszcze funkcjonuje
          i mam nadzieję, że już niedługo, osobiście się o to postaram!!!" Komu teraz z
          klientów oczekujących na odbiór pomogło by gdyby EKO miało dodatkowe problemy -
          każdy z nas tylko by na tym tracił. Nie chodzi o to, żeby siedzieć jak 'myszki
          pod miotłą', ale jednak warto zastanowić się co jest najlepszym i
          najkorzystniejszym rozwiązaniem dla nas. Toczyć boje z deweloperem, czy jednak
          czekać na odbiór i ocenę ostatecznego efektu ich prac.
          Z tego co wiem, wielu deweloperów stosuje taką politykę przy rozliczeniach
          końcowych - rzeczy z których się rezygnuje liczone są zaniżając bardzo ich
          koszt, rzeczy dodatkowe po najwyższych cenach rynkowych. Mój kolega twierdzi,
          że w Hossie miał podobną sytuację.
          Mam nadzieję, że wszystko jednak jakoś się wyklaruje sytuacja i mieszkanie na
          Morenowym Wzgórzu zrekompensuje nam wszystkim obecne nieprzyjemności. Życzę
          wszystkim jak najsprawniejszego i szybiego finału oraz pozdrawiam wszystkich
          przyszłych sąsiadów.
          • dla_nas Re: Rozliczenie końcowe 01.11.06, 00:36
            Nadal proszę o spotkanie z ludźmi którzy nie godzą się na wykorzystywanie
            ludkiej naiwności. Ostatni głos widać to osoba która z wszystkim się godzi lub
            jest przedstawicielem developera. Oczywiście argument prezesowski że teraz
            mieszkania są po 4800 na budynku 4 i 5 robi wrażenie
          • dla_nas Re: Rozliczenie końcowe 01.11.06, 00:52
            ...cd ostatniej wypowiedzi...
            Deweloper informował o drzwiach o sile o zmianach które warto dokonać za
            niewielką kwotę i oczywiście to było oszustwo z jego strony.
            Nie wiem czy to ktoś podstawiony od prezesa (mieszkanie_eko) pisze takie banały
            albo ktoś kto ma kupę kasy i nie wie co z nią robić ale powiem co o tym myślę.
            Jeśli nie teraz walka o odsetki i obniżenia kosztów to kiedy? po wpłaceniu
            rozliczenia końcowego?
            Warto się zastanowić teraz nad jakimś frontem bo potem to "możesz pan mi
            nagwizdać" jak to wielu polskich starych komediach
            Developer ma już pozycję ale ja również uważam że ta pozycja jest tylko
            chwilowa bo osobiście również postaram się aby po tej inwestycji nie miał tak
            kolorowo.
            Wypowiedzi Pani sprzedającej mieszkania są żenujące.
            W każdym razie ku wyjaśnieniu niepokojów w wypowiedzi kolegi lub koleżanki o
            pseudo "mieszkanie_eko" nie chodzi o wojnę z EKO ale o prawną obronę swoich
            interesów jak ktoś ma to w 4 literach to już jego problem.
            A propo innych deweloperów ...
            Bardzo często inni deweloperzy dokładają coś od siebie w rozliczeniach
            końcowych ścianki działowe bez dopłaty itd itp. a tzw odsetki karne są
            naliczane nie na wniosek kupującego ale przez developera jako normalna zgodna z
            umową procedura.
            Zgodzę się z tym jedynie że okolica jest piękna i mieszkanie też piękna rzecz
            więc przy okazji podziwiania finału prac EKO nie pozwólmy się oskubać z tego co
            się nam należy.
            Pozdrawiam Wszystkich
            Don_Diego
            • majatusia Re: Rozliczenie końcowe 01.11.06, 11:29
              Ten deweloper skubie nas gdzie tylko moze!!
              Przyjzeliscie sie swoim rozliczeniom końcowym? Wedlug umowy rewaloryzacji
              podlegac miały tylko nie wpłacone raty a na rozliczeniu rewaloryzacji
              podleagaja nawet ROBOTY DODATKOWE. Paranoja!! Cena jaką podali za gniazdko jest
              przecież cena na "dziś" a nie na rok temu!!!! Nie dość ze bez sesu to jeszcze
              niezgodnei z zapisami umowy!!!
              Pomijam już fakt że raty tak długo nie zostały wpłacane bo EKO nie było
              przygotowane pod względem formalnym na przyjęcie tej kasy! Czy to ja jestem
              winna temu że oni przez prawie rok nie mogli dostarczyć oświadczenai o
              bezcieżarowym wydzieleniu lokalów??? Wiec dlaczego ja mam za to płacić?
              Na rozliczeniu jest też zapis "płatnośc 14 dni" JAKIM PRAWEM??? Na jakiej
              podstawie??? W umowie jest czarno na białym iż płacimy przed odbiorem? Czy
              kogokolwik EKo powiadomiło o terminie odbioru??? Jeśłi odbior ma być 30
              LISTOPDA to czemu ja mam płacić teraz???????
              • dla_nas Re: Rozliczenie końcowe 02.11.06, 18:44
                Zgadzam się z tym co napisałaś Majatusia ale co dalej? Budynek jest nie gotowy
                a my mamy płacić. Odsetki nie uregulowane za okres spóźnienia a my mamy płacić.
                Obliczenie waloryzacji i robót dodatkowych daleko wyśrubowane.
                Ewidentny kant nawet waloryzacja za roboty dodatkowe...
                Hmmm to kiedy może w ten weekend byśmy się spotkali gdzieś nowi mieszkańcy
                budynku 2? Dowiedziałem się co nieco o kosztach które przepłacamy.
                Czekam na mail.
                Pozdrawiam
                Don_Diego
                • site-admin1 Re: Rozliczenie końcowe 02.11.06, 23:31
                  WITAM A OTO MOJE ROZLICZENIE ZA ROBOTY DODATKOWE

MALOWANIE ŚCIAN W ŁAZIENCE I WC - MINUS 117,26
                  PARAPETY OKIENNE - 4,50 mb MINUS 121,46
                  KUCHNIA ELEKTRYCZNA FIRMY ???? - MINUS 386,00
                  INSTALACJA TRÓJFAZOWA (SIŁA) - PLUS 1586,00
                  WYPUST KABLA 230V 30cm - PLUS 145,52
                  WYKONANIE DODATKOWEGO PODEJSCIA DO NATRYSKU - PLUS 186,28
                  REZYGNACJA Z PODEJŚCIA DO MUSZLI - MINUS 104,46

CIEKAWY JESTEM CZY TA KUCHENKA ELEKTRYCZNA Z KTÓREJ ZREZYGNOWAŁEM TO MIAŁA BYC
                  TURYSTYCZNA CZY PEŁNOWYMIAROWA :)CO DO SPOTKANIA TO JESTEM ZA
                  • majatusia Re: Rozliczenie końcowe 03.11.06, 00:02
                    Ja również jestem jak najbardziej za spotkaniem
                    Przejdźmy wiec do konkretów:

GDZIE KIEDY O KTOREJ

GDZIE: najwygodniej by było na budowie, ale z uwagi iż już zima wiec może nie
                    jest to najlepszy pomysł. Może tak: spotykamy się na budowie a później
                    przenosimy się gdzieś gdzie nie będzie nam hulać po uszach – chyba najbliżej
                    jest KFC

KIEDY: sobota

O KTÓREJ: 13:00

• jamal_gda Re: Rozliczenie końcowe 03.11.06, 08:59
                      Jestem za. Napisze nowy temat zeby kazdy to zauwazyl.
                      • dla_nas Re: Rozliczenie końcowe 03.11.06, 10:55
                        Oki na chwilkę na budowie o 13.00 potem w KFC pozdrawiam.
                        Don_Diego
                    • majatusia Re: Rozliczenie końcowe 03.11.06, 19:01
                      A co do rozliczeń... to ceny u nas identyko...
                      Mnie poza cena kuchenki elektrycznej najbardziej zadziwiła cena drzwi 2500!!!
                      Na naszym rozliczeniu sa jeszcze takie kwiaki iz każa nam zapłacić 577 zł za
                      ściankę która w planie byla a myśmy z niej zrezygnowali ;)
                      Brak mi słów....
                      Łatwiej by mi było przełknać to wszytko gdybym przynajmniej widziała bliski
                      koniec ... i rychła przeprowadzke...ale niestety tego nie widze
                      • issaym Re: Rozliczenie końcowe 06.11.06, 17:41
                        Ciekawa jestem czy EKO będzie równie chętnie wypłacać nam kary umowne którymi
                        jest obciążone zgodnie z umową....
                        • owietz Re: Rozliczenie końcowe 07.11.06, 08:29
                          co do kar umownych to Pan Prezes poinormował nas,że jest to kwestia pisma z
                          odpowiednią argumetacją.On sobie je rozpatrzy. No bo może komuś nie
                          przeszkadzało (tudzież nie będzie przeszkadzało) to że dostał mieszkanie z
                          takim poślizgiem?:)
        • issaym Re: Rozliczenie końcowe 06.11.06, 17:26
          Witam,
          podaję swój prywatny adres mailowy issaym@wp.pl
          Bardzo chętnie się spotkam w celu omówienia dalszej strategii działania z
          naszym "wspaniałym" EKO.
          • majatusia Re: Rozliczenie końcowe 07.11.06, 22:04
            Radzę posprawdzać dokładnie swoje rozliczenia. Dziś odkryłam kolejny błąd w
            rozliczeniu. Według załącznika do umowy sprzedaży w naszym mieszkaniu miało być
            20 gniazdek. Teraz też jest 20 - ale wedlug EKO to 2 są dodatkowo płatne (po
            145 zł każde) Jakoś trudno mi uwierzyć że to pomyłka....kantuja gdzie sie da!!!!
            • dla_nas Re: Rozliczenie końcowe 11.11.06, 19:05
              Wielka prośba napiszcie co robicie w związku z rozliczeniem czy ktoś zauważył
              jeszcze jakieś błędy???
              Waloryzacja jest naliczona w okresie gdy nie mogliśmy wpłacać transz z winy EKO
              Dlaczego nie mamy kalkulacji na roboty dodatkowe skoro zgodnie z Umową
              deweloper winien nam je przedstawić proszę o wasze myśli mój mail dla_nas@wp.pl
              Pozdrawiam
              Don_Diego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka