Gość: P.B IP: 213.25.33.* 17.07.01, 14:14 Z czym kojarzy wam się Poznań!? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beast Re: Poznań IP: *.nsm.pl 17.07.01, 15:13 Z koziolkami na ratuszu,powstaniem wielkopolskim ,z pyrami i ostatnio z lokalnym patriotyzmem niebezbiecznie zbliżającym się do lokalnego szowinizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Poznań IP: 213.25.33.* 18.07.01, 13:03 Gość portalu: beast napisał(a): > Z koziolkami na ratuszu,powstaniem wielkopolskim ,z pyrami i ostatnio z > lokalnym patriotyzmem niebezbiecznie zbliżającym się do lokalnego szowinizmu. Ale warszawskiemu szowinizmowi nie dorówna!! Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Poznań IP: *.nm.matrix.pl 18.07.01, 13:18 Już dawno poznański szowinizm przegonił warszawski....o ile taki istnieje, bo największymi "warszawskimi" szowinistami są przyjezdni, którzy w Warszawie pracują, mieszkają ale poza tym nie mają z Warszawą zbyt wiele wspólnego poza tym, że będąc w innym miastach Polski robią z siebie wielkich warszawiaków... Prawdziwi warszawiacy tylko bronią swojego miasta a szanują inne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Poznań IP: *.ports.pol.pl 18.07.01, 15:46 jestem warszawianką, uwielbiam poznań ale wyprowadzam się do Gdańska. poznań to Guiness, fajne ludziska i mnóstwo fajnych knajp. nie jestem szowinistką i dostrzegam wady i zalety stolicy. jednak poznańska starówka ujęła mnie mnogością fajnych pubów, które są przystępne cenowo czego nie można powiedzieć o warszawskiech knajpach z okolic pl. zamkowego. poza tym uwielbiam wszystkie miasta gdzie można zjeść w restauracjach SPHINX :)(cudni kelnerzy i super żarcie za stosunkowo małe pieniądze). ale tak naprawdę to ludzie tworzą dane miejsce i jego klimat. nigdy nikt nie zareagował źle słysząc, że jestem z warszawy, a ja nigdy nikomu nie usiłowałam udowodnić, że to najwspanialsze miejsce pod słońcem. wytłumaczcie jak rozumiecie szowinizm? (warszawski, poznański itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Poznań IP: 10.10.41.* 18.07.01, 17:35 Gość portalu: julia napisał(a): > jestem warszawianką, uwielbiam poznań ale wyprowadzam się do Gdańska. .... a dlaczego wyprowadzasz sie do gdanska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Poznań IP: *.ports.pol.pl 19.07.01, 14:04 Gość portalu: ja napisał(a): > Gość portalu: julia napisał(a): > > > .... a dlaczego wyprowadzasz sie do gdanska? bo tam czuję się najlepiej i najswobodniej. mam przestrzeń i mieszkanie z widokiem na las. wiesz, po W-ce to naprawdę miła odmiana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Poznań IP: 195.205.37.* 19.07.01, 14:43 I prawidłowo. W trójmieście po prostu da się żyć, czego nie można powiedzieć o W-ce i P-niu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zona Re: Poznań 18.07.01, 16:03 Dla mnie Poznań to całkiem niezłe targi, chyba trudności z przepustowością dróg (korki - możliwe, że źle trafiałam) i okropnie ciasny dworzec kolejowy i jego okolica (nie żebym była szczególną wielbicielką dworców, ale zdarzyło mi się kilkakrotnie czekać na dalszy transport lub pociąg powrotny). Nie wyobrażam sobie, bym miała kiedyś wyprowadzić się z Wrocławia, ale jesli już, to na pewno nie do Warszawki - Poznań chyba mogłabym polubić. Poza tym mój syn ma w połowie wielkopolskie korzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM drożyzna i niekompetencja IP: 195.205.37.* 19.07.01, 09:06 do tego przekręty, znajomki, cwaniaczki, łysole, mafie, skorumpowana policja, dziury na ulicach, błoto i bardzo wysokie mniemanie o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: drożyzna i niekompetencja IP: 213.25.33.* 19.07.01, 10:31 Gość portalu: KAM napisał(a): > do tego przekręty, znajomki, cwaniaczki, łysole, mafie, skorumpowana policja, > dziury na ulicach, błoto i bardzo wysokie mniemanie o sobie. Bajki opowiadasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM serio, mówię Ci IP: 195.205.37.* 19.07.01, 12:32 no tak jest - co Ci się nie zgadza? Porównaj ceny w Poznaniu i reszcie kraju (może poza Warszawką). Amatorka - jak wszędzie w kraju - nie wiem, nie umiem itp. cwaniaczki i znajomki - w każdym urzędzie a często i w firmach prywatnych. Najłatwiej się dostać "po znajomości" albo "mając kontakty" Łysole - wyjdź wieczorem na ulicę, pójdź do jakisgoś klubu, na rynek i rozejrzyj się. Błoto na ulicach - przejdź się po deszczu np. na Łazarzu, uważaj tylko na psie g...a. Za to zdanie o sobie - bardzo wysokie: Nasza Wielkopolska, Nasz Poznań - to oczywiście dobre ale nie może prowadzić do ksenofobii (raz po zaparkowaniu na gdańskich numerach miałem zdemolowany samochód) i musi mieć uzasadnienie nie tylko w hasłach - pokazcie, że jesteście w czymś lepsi i dajcie innym o tym powiedzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: serio, mówię Ci IP: 213.25.33.* 19.07.01, 15:38 Gość portalu: KAM napisał(a): > no tak jest - co Ci się nie zgadza? Porównaj ceny w Poznaniu i reszcie kraju > (może poza Warszawką). Amatorka - jak wszędzie w kraju - nie wiem, nie umiem > itp. cwaniaczki i znajomki - w każdym urzędzie a często i w firmach prywatnych. > > Najłatwiej się dostać "po znajomości" albo "mając kontakty" Łysole - wyjdź > wieczorem na ulicę, pójdź do jakisgoś klubu, na rynek i rozejrzyj się. Błoto na > > ulicach - przejdź się po deszczu np. na Łazarzu, uważaj tylko na psie g...a. > > Za to zdanie o sobie - bardzo wysokie: Nasza Wielkopolska, Nasz Poznań - to > oczywiście dobre ale nie może prowadzić do ksenofobii (raz po zaparkowaniu na > gdańskich numerach miałem zdemolowany samochód) i musi mieć uzasadnienie nie > tylko w hasłach - pokazcie, że jesteście w czymś lepsi i dajcie innym o tym > powiedzeć. Często chodzę i moge powiedzieć że gadasz bzdury. Problemy się zdarzają ale u was za ciekawo i za spokojnie również nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: serio, mówię Ci IP: 195.205.37.* 19.07.01, 16:15 Gadam bzdury? Ze u nas nie jst za spokojnie to sie zgodzę - też mi się to wcale nie podoba ale mamy jednak pare plusów: - O wiele ladniejsze okolice i mozliwosc spedzenia wolnego czasu - nizsze ceny prawie na wszystko (no, moze poza paroma knajpami dla dewizowców) - o wiele wydajniejsze rozwiazania komunikacyjne: SKM, obwodnica, "przelotówki" w różnych kierunkach - taksiarze nie kantują (przynajmniej sie nie spotkalem ani nie slyszalem) - milsza obsluga w urzedach, sklepach itp. - mniej jest porabanych wykladowcow w uczelniach Nie zgodze sie natomiast, ze opowiadam bzdury o Poznaniu. Tak sie sklada, ze tez tam czesto spaceruje i pisze to co widzialem i co mnie wkurza: Łysy gówniarz w BMW jeździ na Św. Marcinie niemal po ludziach na czerwonym świetle a policjanci w pobliskim radiowozie udają, że tego nie widzą. Pląsam sobie wieczorkiem w "Jamie" a tu wchodzi ok. 30 łysych bandziorów i stoi ostentacyjnie w drzwiach - po czym na sygnał wszyscy wychodzą. Chodniki takie, że się pozabijać można albo w ogóle ich brak - polecam (jako przykład tylko) wjazd do Poznania od strony Wrocławia - Głogowską. Największe koleiny, jakie widziałem to właśnie Poznań. Wiecznie ciągnące się remonty dróg, które się krótko po tym znowu rozwalają. Rąbnięci wykładowcy, którym same uczelnie jakimś dziwnym trafem nic nie mogą zrobić, pomimo ciągłych skarg studentów. Drożyzna - ostatnio za wątpliwej jakości szaszłyk na MTP na popierowej podstawce zapłaciłem 43 zł. Zresztą co tam, wystarczy spożywczy - takie mleko dla przykładu jest o ok 70% droższe niż w Gdańsku. Swoją drogą - MTP mocno ostatnio podupadają - ale nie dziwię się, bo wiem ile kosztuje wystawianie się tam. Zwróć też uwage na lusterka w samochodach - co drugi ma pobite, znaczone albo ... już nie ma. Takie niby pierdołki ale codziennie Cię potrafią wkurzyć przez swoją masowość i nieustępliwość. Jak uważasz, że na Łazarzu nie ma psich gówien wszędzie porozwalanych a często tam chodzisz to powąchaj buty - może nie zauważyłeś. Ludzie też są raczej niedostępni i szowinistycznie nastawieni do obcych, których określją pieszczotliwie "stonka". Oj, daleko jeszcze z Poznania do Europy, daleko. A mieszkania jakie drogie - prawie Warszawka. I kto to ma kupić? Developerka na maxa - tanio zrobić drogo sprzedać i byle się przez pierwszy rok nie sypało. Chcesz przykładów? Urząd skarbowy dzwoni do ludzi, żeby szukali swoich przelewów bo oni gdzies pogubili - w końcu panie pracują tam po znajomości - znam takie przypadki i wierz mi, wiem co mówię. telefony często nie działają a TPSA sie wszystkiego wypiera - Grunwald, Junikowo. A poza rynkiem, niezbyt odremontowanym, i może Maltą nie ma co pokazywać, bo normalnie wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: serio, mówię Ci IP: *.radio-merkury.poznan.pl 19.07.01, 18:49 Witam serdecznie! Przepraszam ze jako Poznaniak wtryniam się na gdańskie forum ale parę uwag mnie zabolało. I nie dlatego że niejaki kolega KAM nie ma racji, rację(przeważnie) ma ale to co opisał to niestety standard polskich miast a póki co w tym kraju Poznań jest położony. Mam silne wrazenie ze do Poznania jesteś po prostu uprzedzony bo wytykanie miastu - oficjalnie 600-tys. a tak naprawdę to min. 700-tys. (studenci i niezameldowani) korków, nierównych chodników w najgorszych dzielnicach(takie wymieniasz), czy jakiegoś kretyna w beemce w centrum to paranoja. Jak Gdańsk ma mieć zapchane przelotówki jak przelecieć można nimi co najwyżej do Gdyni, czy w sezonie na Hel. To nie żadna złosiliwość ale wystarczy spojrzeć na mapę by zauważyć że w Poznaniu krzyżuje się szlak wschód Zachód a do tego Szczecin-Katowice, Koszalin/Gdańsk-Wrocław. Jak wygląda budowa dróg każdy wie(nam Gierek czy inny czerwony buc nie zafundował prawdziwej obwodnicy-dopiero teraz buduje ją UE). Wspomniana Głogowska juz niedługo mogłaby wyglądać zupełnie inaczej ale przeciwko jakiejkolwiek modernizacji protestuja mieszkańcy-prawa demokracji. Idąc dalej klub Jama i łysi trochę znasz Poznań i powinieneś zauważyć że jest on w dzielnicy Wilda, która charakteryzuje się największym załysieniem w mieście. Ja prowadząc dość intensywne zycie rozrywkowe jeszcze nigdy nie miałem tego typu problemów-każde miasto ma taką dzielnicę gdzie po zmroku trzeba uważać(u Was zdaje się Morena). jakbyś skorzystał z komunikacji miejskiej to byś zauważył że mamy szybki tramwaj czyli coś podobnego do SKM-choć ze względu na inne ukształtowanie miasta nie jest w stanie całego obsłużyć. Lepsze okolice-no cóż morza Wam nikt nie zabierze ale myślę ze wystarczyła by odrobina dobrej woli by zauważyć ze jako jedyne tej wielkości miasto w Polsce w swoich granicach mamy 4 piękne jeziora 3 zalesione, 4 - Malta - według specjalistów najładniejszy tor regatowy na świecie. Nie jestem żadnym lokalnym szowinistą-kocham Poznań ale dostrzegam tez urodę innych miast, ktoś z Twoim podejściem mógłby zmieszać z błotem nawet tak piękne miasta jak Kraków, Wrocław czy właśnie Gdańsk. A bo Nowa Huta czy jej odpowiedniki w Gdańsku czy Wrocławiu- a ochydnych blokowisk po komunie nie brakuje w zadnym mieście. Ja nie znając Gdańska też mógłbym się naciać na knajpe z łysymi czy przepłacić w jakimś "atrakcyjnym" barze. Tak na marginesie to jakieś 7-8 lat temu gdy słuchałem nieco ostrzejszej muzyki jedyny raz w życiu zostałem mocno pobity przez Skinów(swego czasu mieliście ich najwięcej w Polsce) ale nie przypominam sobie żebym z tej okazji miał pretensje do wszystkich gdańszczan-po prostu znalazłem się w niewłaściwym miejscu o niewłaściwej porze. I jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała w marcu płynąłem promem ze Świnoujścia na mecz Polaków w Oslo(jestem dziennikarzem a nie szalikowcem)- jak większość pasażerów prawie cały rejs musiałem spędzić w kabinie bo promem "rządziła" około 100-a podpitych kibiców Lechii Gdańsk-to oni byli zreszta autorami wstydliwej awantury na stadionie w polskim sektorze - ale jako że nie mam złej woli nadal lubię Gdańsk i jego mieszkańców(z powyższych powodów nie wszystkich). Pozdrawiam - oszołomów i bandytów trzeba ignorować są wszędzie nawet w "porzundnym" Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Dzieki za komentarz, jest OK IP: 195.205.37.* 20.07.01, 09:44 Przynajmniej ktos wreszcie nie zgodził się ze mną i przy okazji mnie nie zbluzgał - to się rzadko zdarza na forum internetowym. Zgodzę się z niektórymi Twoimi argumentami. Niestety, to co opisywałem - to faktycznie standard w Polsce i często Poznań jest po prostu jednym z typowych polskich miast - choć problemu gówien na chodniku (weźmy te gówna jako symbol) nie powinien załatwiać premier, tylko władze miasta i straż miejska - dlatego zauważanie problemu w kontekście dyskusji o mieście uważam za celowe. Jesli chodzi o ilosc mieszkancow to nie jest ona az tak istotnym argumentem w dyskusji o korkach - w koncu placa oni wiecej podatkow i powinno byc (teoretycznie) wiecej pieniedzy na drogi. A jak jest praktycznie - i tu powinnismy sie wybrac do wladz miasta i spytac sie, co robia z publicznymi pieniedzmi. Jesli jestes dziennikarzem to mysle, ze jest to ciekawy temat - nawet moge Ci pomoc, nie ma sprawy. Piszac o gowniarzu w BMW nie myslalem tylko o nim. Debile sie zdarzaja - ale kompletnie nie rozumialem reakcji policji (lub jej braku), ktora byla w poblizu. Mnie sie raz czepli (oczywiscie w Poznaniu), ze przejechalem na zoltym swietle (co jest w tym kraju dozwolone) a takiego bezwłosia w BMW po prostu nie widza. Powiedzialem im to - od razu sie strasznie zbulwersowali. W temacie Jamy: Wilda nie Wilda. Nie ja sam, ale ludzie, z ktorymi bylem widzieli tych samych gosci jak zwijali haracze na ... starym rynku. Mozesz mi nie wierzyc, ale tak bylo. Taki knypek z kitka chodzacy w towarzystwie swych "oczytanych" kolegow. Mowili na niego ponoc "ksywa". Pocieszeniem dla mnie jest fakt, ze juz siedzi. Nieciekawe dzielnice w Gdansku: Morena jest calkiem OK. Gorzej jest na Orunii - i tu przyznam, Lazarz to prawie Manhattan - coz tak po prostu jest. Ale to nie znaczy, ze Poznan powinien spaczac na laurach, w koncu pedzimy do Europy. W temacie przelotowek w Gdansku: ta do Gdyni jest najwazniejsza, acz nie jedyna. Ostatnio bardzo ladnie zrobili przelot od strony Warszawy do obwodnicy - ok 10 - 15 minut na drugi koniec miasta (nie koniecznie zgodnie z przepisami). Poza tym dojazdy na Gdanskie osiedla tez sa dobrze rozwiazane. SKM jest wyjatkiem w skali kraju i bez niego byloby chyba gorzej niz w Poznaniu (pamietam jak byly blokady torow - tragedia). Uksztaltowanie terenu, wierz mi, tez nie zawsze sprzyjalo tego typu rozwiazaniom, jednak Gdansk w swej historii byl bardzo bogatym miestem i od setek lat bardzo aktywnie poprawial nature w tym wzgledzie. Tory dzisiejszej SKM byly juz bardzo ladnie rozwiniete za czasow Freie Stadt Danzig. Nie wspomne o mostach na Motlawie - elektrycznie zamykanych i otwieranych (wiesz, takich w 2 czesciach, jak czasami widzi sie na fimach) na przelomie 19 i 20 wieku. Polecam albumy ze starego Gdanska (Donalda Tuska). Piszac o okolicach nie mialem na mysli jedynie morza. Kaszuby, Malbork, Gniew, Sobieszewo - praktycznie w kazda strone jest co podziwiac. I tu mnie nie przekonasz - atrakcje turystyczno widokowe Poznania i okolic raczej na kolana nie powalają. O starowce nie wspomne, bo nawet nie ma co porownywac. Jesli chodzi o szowinizm i pretensje. Nie mam do nikogo pretensji. Lubie poznaniakow - choc wydaja mi sie dziwni (moze dlatego, ze jestem z Gdanska). Mam dziewczyne - poznanianke i tez z tym zyje - choc czasem wyklucamy sie o wyzszosc Poznania nad Gdanskiem lub odwrotnie. Robimy to jednak z dozą humoru a nie szowinizmu. A piszac o "poznanskim szowinizmie" myslalem o mentalnosci, ktora, niestety, w tym miescie pokutuje. Spotkalem sie z nia nie raz. Byc moze jako Poznaniak nie zauwazasz jej - ale wierz mi - ona istnieje i jest nieprzyjemna dla kazdej "ston Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: serio, mówię Ci IP: *.internetchicago.net 21.07.01, 21:56 Gość portalu: KAM napisał(a): > Gadam bzdury? > > Ze u nas nie jst za spokojnie to sie zgodzę - też mi się to wcale nie podoba > ale mamy jednak pare plusów: > - O wiele ladniejsze okolice i mozliwosc spedzenia wolnego czasu Co to znaczy ladniejsze? Jak to sie mierzy? Jest jakas skala? Poprostu sa inne. Wy macie morze, ale Poznan tem ma swoje piekne okolice. Jesli lubisz lasy, jeziora, to w Wielkopolsce znajdziesz cos dla siebie. > - nizsze ceny prawie na wszystko (no, moze poza paroma knajpami dla dewizowców) Bo mniej zarabiacie w tej dziurze. > - o wiele wydajniejsze rozwiazania komunikacyjne: SKM, obwodnica, "przelotówki" > > w różnych kierunkach hehehe. Widziales kiedys mape? Poznan jest na trasie Berlin-Warszawa. A to znaczy ze do Poznania sie jezdzi, ale i tez przez Poznan sie jezdzi. Ruchu nawet nie mozna porownac, w Poznaniu jest kilkakrotnie wiekszy. > - taksiarze nie kantują (przynajmniej sie nie spotkalem ani nie slyszalem) A ja sie spotkalem z tym w Gdansku i Wawie, a nie w Poznaniu. > - milsza obsluga w urzedach, sklepach itp. HAHAH. czlowieku, Gdansk to zadupie. Poznan to juz zachodnie miasto, metropolia. > - mniej jest porabanych wykladowcow w uczelniach > > Nie zgodze sie natomiast, ze opowiadam bzdury o Poznaniu. Tak sie sklada, ze > tez tam czesto spaceruje i pisze to co widzialem i co mnie wkurza: Łysy > gówniarz w BMW jeździ na Św. Marcinie niemal po ludziach na czerwonym świetle a > > policjanci w pobliskim radiowozie udają, że tego nie widzą. A ja mialem wlasnie U was problem z lysolami. W Poznaniu NIGDY nie zacepiono mnie w nocy w centrum. A w gdansku, bylem pare razy i trzy razy mialem problem z lysymi lbami. > Pląsam sobie > wieczorkiem w "Jamie" a tu wchodzi ok. 30 łysych bandziorów i stoi > ostentacyjnie w drzwiach - po czym na sygnał wszyscy wychodzą. Chodniki takie, > że się pozabijać można albo w ogóle ich brak - polecam (jako przykład tylko) > wjazd do Poznania od strony Wrocławia - Głogowską. Największe koleiny, jakie > widziałem to właśnie Poznań. Wiecznie ciągnące się remonty dróg, które się > krótko po tym znowu rozwalają. Rąbnięci wykładowcy, którym same uczelnie jakimś > > dziwnym trafem nic nie mogą zrobić, pomimo ciągłych skarg studentów. Drożyzna - > > ostatnio za wątpliwej jakości szaszłyk na MTP na popierowej podstawce > zapłaciłem 43 zł. Rozumiesz palancie ze na MTP ceny beda wysokie? Supply and demand lkoles. jesli sa tacy ktorzy zaplaca tyle za szaszlyk to taka bedzie cena. Proste zasady ekonomi. Dla biznesmenow z Niemiec, to wcale nie jest tak drogo, a ze jest taniej w miescie wcale ich nie obchodzi bo drozej by bylo przejechac sie do miasta. A czas to tez pieniadz. Zresztą co tam, wystarczy spożywczy - takie mleko dla > przykładu jest o ok 70% droższe niż w Gdańsku. Swoją drogą - MTP mocno ostatnio > > podupadają - ale nie dziwię się, bo wiem ile kosztuje wystawianie się tam. > Zwróć też uwage na lusterka w samochodach - co drugi ma pobite, znaczone > albo ... już nie ma. Bzdury. Takie niby pierdołki ale codziennie Cię potrafią wkurzyć > przez swoją masowość i nieustępliwość. Jak uważasz, że na Łazarzu nie ma psich > gówien wszędzie porozwalanych a często tam chodzisz to powąchaj buty - może nie > > zauważyłeś. Ty moze szukasz tych gowien zboczencu. > Ludzie też są raczej niedostępni i szowinistycznie nastawieni do obcyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: serio, mówię Ci IP: *.nsm.pl 22.07.01, 01:03 To by było zbyt piekne zeby bylo prawdziwe.Zbyt długo ostrej ,ale ciagle uprzejmej dyskusji nie mozna widac toczyc z Poznaniem.Odezwala się "prawdziwa" pyra.Beznadziejnie zalosna w swojej urazonej dumie. Odpowiem ci Damian tak zebys zrozumial:zdrowo jestes popierdolony,palancie,mam nadzieje że spadnie ci cegla na glowe na twojej budowie w Chicago.Bez pozdrowien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM potwierdzasz to o czym mowilem IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.01, 15:01 Twoja "wypowiedz" jest dokladnym potwierdzeniem tego o czym mowilem. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broom Re: serio, mówię Ci IP: 195.205.37.* 23.07.01, 08:32 > > - O wiele ladniejsze okolice i mozliwosc spedzenia wolnego czasu > > Co to znaczy ladniejsze? Jak to sie mierzy? Jest jakas skala? Poprostu sa inne. To znaczy, ze oprócz betonu, spalin i trawy kolego można ucieszyć oko takimi widokami jak Zatoka Gdanska (np. z Kępy Redłowskiej), piękne zamki krzyżackie (okolice), pagórkowo leśno jeziorne tereny na Kaszubach, dwie mierzeje, czy też olbrzymia Gdańska starówka. > > Wy macie morze, ale Poznan tem ma swoje piekne okolice. Jesli lubisz lasy, > jeziora, to w Wielkopolsce znajdziesz cos dla siebie. > No faktycznie, macie tych jezior jakby mysz narobiła :) > > - nizsze ceny prawie na wszystko (no, moze poza paroma knajpami dla dewizo > wców) > > Bo mniej zarabiacie w tej dziurze. Chcesz sie porównać cieniasie? Skąd ty masz takie informacje? > > > - o wiele wydajniejsze rozwiazania komunikacyjne: SKM, obwodnica, "przelot > ówki" > > > > w różnych kierunkach > > hehehe. Widziales kiedys mape? Poznan jest na trasie Berlin-Warszawa. A to znac > zy > ze do Poznania sie jezdzi, ale i tez przez Poznan sie jezdzi. Ruchu nawet nie > mozna porownac, w Poznaniu jest kilkakrotnie wiekszy. W Gdansku to chyba byles ostatnio z 15 lat temu. :) > > > > - taksiarze nie kantują (przynajmniej sie nie spotkalem ani nie slyszalem) > > A ja sie spotkalem z tym w Gdansku i Wawie, a nie w Poznaniu. To frajer jesteś. I co, zapłaciłeś? > > > - milsza obsluga w urzedach, sklepach itp. > > HAHAH. czlowieku, Gdansk to zadupie. Poznan to juz zachodnie miasto, metropolia > . :))))))))))))))))))))))))"fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego ..." > > A ja mialem wlasnie U was problem z lysolami. W Poznaniu NIGDY nie zacepiono mn > ie > w nocy w centrum. A w gdansku, bylem pare razy i trzy razy mialem problem z > lysymi lbami. Kiedy, wspomniane 15 lat temu? Może sam ich zaczepiłeś i dostałeś w ciry? > > ostatnio za wątpliwej jakości szaszłyk na MTP na popierowej podstawce > > zapłaciłem 43 zł. > > Rozumiesz palancie ze na MTP ceny beda wysokie? Supply and demand lkoles. jesli > > sa tacy ktorzy zaplaca tyle za szaszlyk to taka bedzie cena. Proste zasady > ekonomi. Dla biznesmenow z Niemiec, to wcale nie jest tak drogo, a ze jest tani > ej > w miescie wcale ich nie obchodzi bo drozej by bylo przejechac sie do miasta. A > czas to tez pieniadz. Supply and demand: Wejdz sobie czasami na MTP. Zobaczysz ten demand w pustych pawilonach. Tez chyba dawno nie byles. Czlowieku, wy sie staczace! Rób cos zamiast kozaczyć na necie. > > Zwróć też uwage na lusterka w samochodach - co drugi ma pobite, znaczone > > albo ... już nie ma. > > Bzdury. A ty wiesz gdzie samochód ma lusterka? > >Jak uważasz, że na Łazarzu nie ma p > sich > > gówien wszędzie porozwalanych a często tam chodzisz to powąchaj buty - moż > e nie > > > > zauważyłeś. > > Ty moze szukasz tych gowien zboczencu. Poznaniak sie qrva odezwał :) > > > Ludzie też są raczej niedostępni i szowinistycznie nastawieni do obcych, > > których określją pieszczotliwie "stonka". Oj, daleko jeszcze z Poznania do > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: serio, mówię Ci IP: *.icom.ca 24.07.01, 02:45 Gość portalu: broom napisał(a): > > > - O wiele ladniejsze okolice i mozliwosc spedzenia wolnego czasu > > > > Co to znaczy ladniejsze? Jak to sie mierzy? Jest jakas skala? Poprostu sa > inne. > > To znaczy, ze oprócz betonu, spalin i trawy kolego można ucieszyć oko takimi > widokami jak Zatoka Gdanska (np. z Kępy Redłowskiej), piękne zamki krzyżackie > (okolice), pagórkowo leśno jeziorne tereny na Kaszubach, dwie mierzeje, czy te > ż > olbrzymia Gdańska starówka. > Wlasnie ta zatoka mi sie nie podoba. O wiele ladniej jest na Wolinie niz u was. Zamki macie fajne, ale sam napisales ze krzyzackie. Wogole prawie wszystko co tam macie jest poniemieckie. W Wielkopolsce jest mnostwo palacow, palacykow, dworow. No i oczywiscie najwazniejsze zabytki w Polsce (katedra poznanska gdzie odbyl sie chrzest, katedra gnieznienska, lednica, szlak piastowski etc). Co do waszej starowki, jest ladna, ale niemiecka. > > > > Wy macie morze, ale Poznan tem ma swoje piekne okolice. Jesli lubisz lasy, > > > jeziora, to w Wielkopolsce znajdziesz cos dla siebie. > > > No faktycznie, macie tych jezior jakby mysz narobiła :) > Macie morze. Brawo. To wielki dorobek Gdanska:) Zazwyczaj jest tak ze ci co sie chwala przyroda nie maja zadnych innych powodow do dumy. A tak jest z Wami. Przeciez wy nie macie w Gdansku zadnych korzeni. Natomiast Poznaniacy nie sa ludem naplywowym z jakiegos Wolynia. > > > > - nizsze ceny prawie na wszystko (no, moze poza paroma knajpami dla d > ewizo > > wców) > > > > Bo mniej zarabiacie w tej dziurze. > > Chcesz sie porównać cieniasie? Skąd ty masz takie informacje? To sa informacje ze stron rzadowych. Damian je znalazl chyba na forum poznanskim gdzie pare razy byly one zamieszczane. Chcialbym jeszcze podkreslic zdecydowana przewage gospodarcza Poznania nad Gdanskiem. Bezrobocie jest swietnym wskaznikiem. W Poznaniu, bezrobocie jest najnizsze w Polsce (4,11% w maju) nizsze nawet niz w Warszawie. Bezrobocie w Gdansku jest dwukrotnie wieksze (8,05%). Powiat gdanski ma 13% bezrobocia, a poznanski ma 6,16%. Wojewodztwo wielkopolskie ma 13,1% bezrobocia, a pomorskie ma 17,1%. Damian dobrze napisal ze tu wchodzi ta bardzo prosta regula rynku: supply and demand. Jesli w danym miejscu pracuje wiecej ludzi, ci ludzie maja wiecej pieniedzy, i ceny oczywiscie sa wyzsze. Do tego mozna wskazac na 200 mln zlotych jakie od UE dostal Poznan. Swiadczy to o dobrej opinii Poznania w Brukseli. Widac ze tam doceniono wiarygodnosc Poznania jako partnera. Ta suma jest najwieksza suma jaka doatalo jakiekolwiek miasto od Brukseli. Pieniadze beda przeznaczone na kanalizacje, co zapewni Poznaniowi najczystsza wode w Polsce. Jesli chodzi o inwestycje, o spolki zachodnie etc, Poznan jest drugi w Polsce, za Warszawa. Trzeci jest Wroclaw. A Gdansk jest nieco dalej. > > > > > > - o wiele wydajniejsze rozwiazania komunikacyjne: SKM, obwodnica, "pr > zelot > > ówki" > > > > > > w różnych kierunkach > > > > hehehe. Widziales kiedys mape? Poznan jest na trasie Berlin-Warszawa. A to > znac > > zy > > ze do Poznania sie jezdzi, ale i tez przez Poznan sie jezdzi. Ruchu nawet > nie > > mozna porownac, w Poznaniu jest kilkakrotnie wiekszy. > &am Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: serio, mówię Ci IP: 195.205.37.* 24.07.01, 11:54 > Wlasnie ta zatoka mi sie nie podoba. O wiele ladniej jest na Wolinie niz u was. > Masz do tego prawo - mnie się tam bardzo podoba. > Zamki macie fajne, ale sam napisales ze krzyzackie. Wogole prawie wszystko co t > am > macie jest poniemieckie. Podobnie jak i Wy. Może trochę więcej.:) W Wielkopolsce jest mnostwo palacow, palacykow, dworow > . > No i oczywiscie najwazniejsze zabytki w Polsce (katedra poznanska gdzie odbyl s > ie > chrzest, katedra gnieznienska, lednica, szlak piastowski etc). Co do waszej > starowki, jest ladna, ale niemiecka. Odsyłam Cię do historii miasta. Gdańsk miał zawsze tendencje wolnościowe i ścierały sie w nim wpływy Rzeczpospolitej jak i Niemców różnej maści. Ale wierz mi - nie wszystko jest niemieckie. > Macie morze. Brawo. To wielki dorobek Gdanska:) Zazwyczaj jest tak ze ci co sie > chwala przyroda nie maja zadnych innych powodow do dumy. A tak jest z Wami. > Przeciez wy nie macie w Gdansku zadnych korzeni. Natomiast Poznaniacy nie sa > ludem naplywowym z jakiegos Wolynia. Nie, oczywiście - nie mamy korzeni. Gdańsk w 1997 roku obchodził 1000 lecie miasta. Jeśli tysiąc lat Ci nie wystarczy to przepraszam - faktycznie nie mamy korzeni. Poznań, rozumiem był już potęgą jeszcze przed Chrystusem. > > > Bo mniej zarabiacie w tej dziurze. > > > > Chcesz sie porównać cieniasie? Skąd ty masz takie informacje? > > To sa informacje ze stron rzadowych. Damian je znalazl chyba na forum poznanski > m gdzie pare razy byly one zamieszczane. Chcialbym jeszcze podkreslic zdecydowana przewage gospodarcza Poznania nad Gdanskiem. Bezrobocie jest swietnym > wskaznikiem. W Poznaniu, bezrobocie jest najnizsze w Polsce (4,11% w maju) nizs > ze nawet niz w Warszawie. Bezrobocie w Gdansku jest dwukrotnie wieksze (8,05%). > Powiat gdanski ma 13% bezrobocia, a poznanski ma 6,16%. Wojewodztwo wielkopolsk > ie ma 13,1% bezrobocia, a pomorskie ma 17,1%. Skąd to przywiązanie do danych GUS? Zdajesz chyba sobie sprawę, że nie oddają one często rzeczywistej skali zjawiska. A co z bezrobociem ukrytym wśród np. ludności rolniczej? Różnice mogą być o wiele większe niż 4%, które nas dzieli. Poza tym - nawet jeśli tak jest, to co z tego? Czy uważasz, że przez te 4% nierobów jesteśmy biedni? Ja bym tego nie uogólniał w ten sposób. Jednym z najdroższych miast na świecie jest Moskwa - i to nie dzięki swym wspaniałym wskaźnikom ekonomicznym. Musisz ponadto porównać możliwości rozwoju w różnych grupach zawodowych. Mówisz o leserach ze stoczni czy specjalistach? Jest takie powiedzenie o statystyce: Jeśli facet ma jedną nogę we wiadrze z lodowatą wodą a drugą we wrzątku to średnia temperatura wody wynosi 50 stopni. Poznań nie ma stoczni która może rzucić na bruk duże ilości ludzi naraz. Patrzałbym raczej na tendencje długookresowe. A nie są one najlepsze i co do tego słychać jest coraz więcej głosów. Nie uspokajałbym się stopą bezrobocia w maju. >Damian dobrze napisal ze tu wchodzi ta bardzo prosta regula rynku: supply and >demand. Jesli w danym miejscu pracuje wiecej ludzi, ci ludzie maja wiecej >pieniedzy, i ceny oczywiscie sa wyzsze. Damian mnie raczej ekonomii nie bedzie uczyl i cale szczescie. Ja natomiast moge dac mu korepetycje, jesli chce (choc watpie, czy bedzie go na to stac). Bzdura jest to co on pisze jak i Twoj powyzszy cytat. Ceny nie zaleza tylko od tego, ile osob w danym miejscu pracuje. W takiej sytuacji Hamburg czy Monachium musialyby nie dorownywac Warszawie. A tak po prostu nie je Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: serio, mówię Ci IP: *.icom.ca 24.07.01, 17:25 Gość portalu: KAM napisał(a): > > Wlasnie ta zatoka mi sie nie podoba. O wiele ladniej jest na Wolinie niz u > was. > > > > Masz do tego prawo - mnie się tam bardzo podoba. Na Wolinie? Tak, masz racje. Mi tez:) > > > Zamki macie fajne, ale sam napisales ze krzyzackie. Wogole prawie wszystko > co t > > am > > macie jest poniemieckie. > > Podobnie jak i Wy. Może trochę więcej.:) > Nie prawda. Wy macie zamki, nie macie zadnych dworko, dworow, palacow. Wlasnie pod tym wzgledem Wielkopolska i Mazowsze sie wyrozniaja od reszty kraju. Zalezy co kto lubi. Czlowiek ktory chce ogladac stare krzyzackie zamki jedzie do was. A kto chce ogladac dwory i palacy moze przyjechac do nas. > W Wielkopolsce jest mnostwo palacow, palacykow, dworow > > . > > No i oczywiscie najwazniejsze zabytki w Polsce (katedra poznanska gdzie od > byl s > > ie > > chrzest, katedra gnieznienska, lednica, szlak piastowski etc). Co do wasze > j > > starowki, jest ladna, ale niemiecka. > > Odsyłam Cię do historii miasta. Gdańsk miał zawsze tendencje wolnościowe i > ścierały sie w nim wpływy Rzeczpospolitej jak i Niemców różnej maści. Ale wierz > > mi - nie wszystko jest niemieckie. > Nie wszystko. Zgadzam sie. Ale wiekszosc jest. Wasze miasto bylo zdominoane przez Niemcow (hanza). Poznan tez mial Niemieckich osadnikow, ale mniej. No i Poznan byl scisle zwiazany z Polska przez ponad 1000 lat. Bo tyle byl w granicach polskich. > > Macie morze. Brawo. To wielki dorobek Gdanska:) Zazwyczaj jest tak ze ci c > o sie > > chwala przyroda nie maja zadnych innych powodow do dumy. A tak jest z Wami > . > > Przeciez wy nie macie w Gdansku zadnych korzeni. Natomiast Poznaniacy nie > sa > > ludem naplywowym z jakiegos Wolynia. > > Nie, oczywiście - nie mamy korzeni. Gdańsk w 1997 roku obchodził 1000 lecie > miasta. Jeśli tysiąc lat Ci nie wystarczy to przepraszam - faktycznie nie mamy > korzeni. Poznań, rozumiem był już potęgą jeszcze przed Chrystusem. > Gdansk jest stary. Zgadzam sie. Ale WY nie macie tam korzeni. Wiekszosc Gdanszczan przyjechalo po wojnie do Gdanska ze wschodu i innych regionow Polski. Tego w Poznaniu nie bylo. Ludzie z Wielkopolski nie sa naplywowi. Dlatego jesli spotkasz kogos w Poznaniu to mozesz zalozyc ze jego pra pra pra dziad byl z Poznania lub wielkopolski. W Gdansku czegos takiego sie nie spotyka. O to mi chodzilo. > > > > Bo mniej zarabiacie w tej dziurze. > > > > > > Chcesz sie porównać cieniasie? Skąd ty masz takie informacje? > > > > To sa informacje ze stron rzadowych. Damian je znalazl chyba na forum pozn > anski > > m gdzie pare razy byly one zamieszczane. Chcialbym jeszcze podkreslic > zdecydowana przewage gospodarcza Poznania nad Gdanskiem. Bezrobocie jest swietn > ym > > wskaznikiem. W Poznaniu, bezrobocie jest najnizsze w Polsce (4,11% w maju) > nizs > > ze nawet niz w Warszawie. Bezrobocie w Gdansku jest dwukrotnie wieksze (8, > 05%). > > Powiat gdanski ma 13% bezrobocia, a poznanski ma 6,16%. Wojewodztwo wielko > polsk > > ie ma 13,1% bezrobocia, a pomorskie ma 17,1%. > > Skąd to przywiązanie do dan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt to niestyty nie wyjatek... IP: *.*.*.* 23.07.01, 13:13 > Mam nadzieje ze was zaleje znowu deszcz. To nie pierwszy taki takst w poznanskim wydaniu. Ostatnio jadlem obiad w towarzystwie 2 lebkow i dziewczyny z Poznania. Ja wsuwam pyszny stek a oni zupke za pol ceny. Zaczynamy gadac o powodzi a oni wielka radosc: - no i dobrze! - ale wiocha! - a co w tym dziwnego - wiochy sa ciagle zalewane - to idzie z rowow melioracyjnych! hahahah! ...i mieszaja lyzkami w tej taniej zupce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: to niestyty nie wyjatek... IP: 195.205.37.* 23.07.01, 14:40 Nie pisz tak, bo Ci zaraz jakis poznaniak napisze, ze to nieprawda :)) - A słyszeliście za co wygnali Szkotów z Poznania? - Za rozrzutność. Coś w tym jest chyba :) Powiem po poznansku: "bo wicie, wiara kupe bejma zarabia i taśta ze sobą na wiochy. Szczony mają siano, nie" :)))))) pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: to niestyty nie wyjatek... IP: *.radio-merkury.poznan.pl 23.07.01, 15:27 Szkoda ze koledzy gdańszczanie dostosowujecie się do poziomu(a raczej jego braku) tego typu palantów jak niejaki Damian. Kretynów i bezmózgów wszędzie jest pod dostatkiem a biorąc ich za ogół urazacie innych. Najprostszym sposobem jest po prostu ignorowanie takich idiotów co np. na forum poznanskim ma przewaznie miejsce. A z ta naszą oszczędnością to nie przesadzajcie-jako jedyne miasto oprócz pomocy rzeczowej tzw. humanitarnej, radni przy ogólnym przyzwoleniu mieszkańców przekazali gotówkę(300 tys. zł - to nie fortuna ale jakoś innych miast nawet na to nie było stac) a naprawdę byłoby na co to w Poznaniu wydać. Nie zaobserwowałem tez by ktoś śmiał się z Waszej tragedii(powódź), choć przyznam nie robiłem sondazu w środowisku krótko ostrzyżonych. Pozdrawiam! P.S. To forum Gazety im naprawdę nie musimy porozumiewać sie na nim jezykiem i "argumentami" szalikowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Masz racje Maciej, IP: 195.205.37.* 23.07.01, 16:32 ale co z tego jak taki jeden Damianek z drugim cos "wtrącą" i wszystko popsują. Wiesz dobrze do czego prowadzi takie jątrzenie typu "wiocha, zadupie i malo zarabiacie" - niestety tego typu poglądy nie są w Poznaniu odosobnione. I jak Ci ludzie chcą, żeby ich samych szanować. My tu sobie piszemy o swoich doświadczeniach z Poznania a tu wpada taki i zaczyna bluzgać na całe gardło. Od razu facet potwierdza, że głupot nie gadamy. Na kawał się nie obrażaj, śmiej się z nami. Nie ma się co wkurzać. Mi Niemcy często opowiadają kawały o Polakach i też się z nimi śmieję a czasami dowalę coś o Niemcach. Nie ma co, wydaje mi się, pokazywać urażonej dumy - bo na dobre nam to nie wyjdzie. Powiem Ci jeden: - Wiesz co to jest "polski triatlon"? - Co? - Piechotą na basen, z powrotem rowerem. Cieszyłbym się, gdyby wszyscy, albo przynajmniej ogół, w Poznaniu miał Twoje podejście i argumenty. O wiele lepiej by się w tym mieście z pewnością żyło. Ale wierz mi - wiem o różnych sprawach z miasta Poznania o których nawet bałbym się pisać na tym forum i czasem widzę taki rynsztok, że odruchowo szukam torebki do żygania. W szczegóły się nie wdam, bo mi zaraz ktoś proces wytoczy. Z doświadczenia też wiem, że ludzie się burzą wobec zarzutów, które są prawdziwe - te nieprawdziwe po prostu ignorują. I to widac także na forum. Jak piszę, że mleko jest droższe o 70% to znaczy, że kupowałem to mleko i porównywałem ceny. Liczyć też do holery umiem, więc niech mi nikt nie mówi, że to jest bzdura. Nie można zamykać oczu na pewne fakty. Jak zauważyłeś czytając nasze wypowiedzi - sami Gdańszczanie często krytycznie piszą o swoim mieście - bo coś dostrzegają i chcą to poprawić. Czy Poznań jest Chrystusem albo Winkelriedem polskich miast, że już złego słowa nie można powiedzieć? Staje sobie kiedyś przy grupce małolatów a Ci do mnie bez zastanowienia: "Co to za numery?" (rejestracje). Innym razem wracam do samochodu a tu lusterek nie ma. W Gdańsku też mi się zdarzyło, że mi radio gwizdnęli - ale jak mi ktos napisze, że w Gdańsku kradną to z pewnością mu nie powiem, że to bzdura. Tak po prostu jest. Jeśli chodzi o język dyskusji - to staramy się go najzwyczajniej dostosować do poziomu rozmówcy. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: Masz racje Maciej, IP: *.icom.ca 24.07.01, 02:54 Gość portalu: KAM napisał(a): > ale co z tego jak taki jeden Damianek z drugim cos "wtrącą" i wszystko popsują. Kam, to nie Damian zaczynal, ale ty kolego. I teraz nie udawaj swietego. > > Wiesz dobrze do czego prowadzi takie jątrzenie typu "wiocha, zadupie i malo > zarabiacie" - niestety tego typu poglądy nie są w Poznaniu odosobnione. Jesli tak dobrze wiesz do czego to prowadzi, to czemu zaczynales te bzdury? Damian zachowal sie glupio, ale ty rzuciles pierwszy kamien. > I jak > Ci ludzie chcą, żeby ich samych szanować. My tu sobie piszemy o swoich > doświadczeniach z Poznania a tu wpada taki i zaczyna bluzgać na całe gardło. Przeczytaj KAM co napisaliscie o Poznaniu. Ja sie Damianowi nie dziwie ze tak was zbluzgal. > Od > > razu facet potwierdza, że głupot nie gadamy. > > Na kawał się nie obrażaj, śmiej się z nami. Nie ma się co wkurzać. Mi Niemcy > często opowiadają kawały o Polakach i też się z nimi śmieję a czasami dowalę > coś o Niemcach. Nie ma co, wydaje mi się, pokazywać urażonej dumy - bo na dobre > > nam to nie wyjdzie. Powiem Ci jeden: > > - Wiesz co to jest "polski triatlon"? > - Co? > - Piechotą na basen, z powrotem rowerem. > > Cieszyłbym się, gdyby wszyscy, albo przynajmniej ogół, w Poznaniu miał Twoje > podejście i argumenty. O wiele lepiej by się w tym mieście z pewnością żyło. W Poznaniu zyje sie lepiej niz u was. Swiadcza o tym wszystkie rankingi i statystyki. Fajnie ze macie ta plaze, ci wasi bezrobotni maja gdzie isc latem. A co do argumentow, to co ty napisales chyba argumentami nie nazwiesz. > Ale wierz mi - wiem o różnych sprawach z miasta Poznania o których nawet bałbym > > się pisać na tym forum i czasem widzę taki rynsztok, że odruchowo szukam > torebki do żygania. W szczegóły się nie wdam, bo mi zaraz ktoś proces wytoczy. > > Z doświadczenia też wiem, że ludzie się burzą wobec zarzutów, które są > prawdziwe - te nieprawdziwe po prostu ignorują. I to widac także na forum. > > Jak piszę, że mleko jest droższe o 70% to znaczy, że kupowałem to mleko i > porównywałem ceny. Liczyć też do holery umiem, więc niech mi nikt nie mówi, że > to jest bzdura. Nie można zamykać oczu na pewne fakty. > Ciekawe. 70%. A Poznaniacy podobno sa tacy skapi. Bardzo ciekawe. To co nam chcesz wmowic idioto to same bzdury i tyle. > Jak zauważyłeś czytając nasze wypowiedzi - sami Gdańszczanie często krytycznie > piszą o swoim mieście - bo coś dostrzegają i chcą to poprawić. Czy Poznań jest > Chrystusem albo Winkelriedem polskich miast, że już złego słowa nie można > powiedzieć? > > Staje sobie kiedyś przy grupce małolatów a Ci do mnie bez zastanowienia: "Co to > > za numery?" (rejestracje). Wow. Straszne. Pytali sie o rejestracje. Uciekales w strachu? > Innym razem wracam do samochodu a tu lusterek nie ma > . > W Gdańsku też mi się zdarzyło, że mi radio gwizdnęli - ale jak mi ktos napisze, > > że w Gdańsku kradną to z pewnością mu nie powiem, że to bzdura. Tak po prostu > jest. > > Jeśli chodzi o język dyskusji - to staramy się go najzwyczajniej dostosować do > poziomu rozmówcy. > > Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Do KAMa IP: *.icom.ca 24.07.01, 02:59 Jesli cie bidoku nie stac na poznanskie ceny bo ni mosz bejmuf, to nie przyjezdzaj do Poznania. Jedz gdzies na wies, tam ceny byda w sam raz dla twojego chudego portfela. Przepraszamy cie ze Poznan tak dynamicznie sie rozwija ze stac Poznaniakow poprostu na drozsze rzeczy. A ze Gdansk jest daaaaleko za Poznaniem, to nie jest wina Poznania. Jesli nie mozesz se lajsnac mleczka bos bidok, trzymoj sie daleko od Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Tobie jest chyba lekarz potrzebny IP: 195.205.37.* 24.07.01, 09:18 Wprawdzie ktoś już mądrze napisał, żeby na głupie komentarze nie odpowiadać - ale widze że to staje się już prawie masowe i nie mogę wytrzymać - co za naród. Jeśli bawi Cię drożyzna i brak szacunku dla klienta w Poznaniu, i jeśli innych mieszkańców miasta też to bawi to nie dziwię się że tak was tam łoją po tyłkach. Ja po prostu, jako klient, wymagam a nie szukam darmochy. Wierz mi, że stać mnie nie tylko na wasze mleko ale i na wiele więcej - ale to chyba nie jest tematem naszej dyskusji. Piszesz, że ja zacząłem. Przeczytaj więc sobie jeszcze raz moje teksty i porównaj z tekstami Damiana. Nikogo nie obraziłem i nie pisałem bzdur - to dwie podstawowe różnice. Ktoś się spytał z czym się kojarzy Poznań więc zupełnie szczerze podałem kilka cech, które mi nader dobrze zapadły w pamięć. Oczywiście, dla Ciebie to niewyobrażalne, że ktoś może tak wogóle myśleć - przecież Poznań to metropolia i ideał miasta XXI wieku. Brak bezrobocia w Poznaniu i dynamiczny rozwój :) Nie rozśmieszaj mnie - widze, że myślami jesteś wciąż w latach 90-tych - wtedy faktycznie tak było. Prawda jest taka, czy Ci się to podoba, czy też nie, że Wielkopolskie pod względem bezrobocia jest w krajowym ogonku (pocieszę Cię, że razem z Pomorskim - co potrafię przyznać). Dynamiczny rozwój miasto też ma już chyba "za sobą". Zbyt wysokie ceny na wszystko (nie tylko mleko, ale np. nieruchomości) zmuszają firmy do inwestowania gdzie indziej niż w Poznaniu. Mogą to byc okolice Poznania - i dobrze dla was - powiedzmy Stęszew, Gądki, Tarnowo Podgórne czy też Swarzędz. Ale mogą to być okolice nieco dalsze, takie jak Śrem, Środa, Oborniki, Piła, Leszno, Jarocin, Kalisz czy też Konin. Mogą to byc też zupełnie inne rejony kraju, a w szczególności Szczecin, Wrocław i Łódź. W porównaniu z Wrocławiem wasze cyferki nie wyglądają ostatnio najlepiej. I tu słowa uznania dla Dolnego Śląska. Twierdzisz, że w Poznaniu się tak wspaniale żyje. Wytłumacz mi zatem dlaczego latem i w weekendy miasto to pustoszeje. Może Cię to zdrażni, ale przyjeżdżacie masowo także do nas. O eskapadach w odwrotnym kierunku raczej nie słyszałem. Bawi mnie, jak spacerując po gdańskiej starówce (gdzie samochodem mogą wjechać tylko mieszkańcy - polecam to rozwiązanie) widzę Poznaniaków zapuszczających się między zabytkowe kamienice i kłucących się z Policją, że nie widzieli żadnego znaku zakazu (a stoi on jakwół przed każdym wjazdem). Widzisz Lechita, cywilizowane miasto (taka jest tendencja) minimalizuje ruch w centrum, a już szczególnie na starówce. Nie pasują mi do tego wyścigi gówniarzerii na Św. Marcinie albo przejażdżki szpanerów samochodami po starym rynku. Jakby taki debil wjechał na Długi Targ - wyleciałby z tamtąd z większym hukiem niż się tam pojawił. Więcej Ci nie będę tłumaczył, bo chyba szkoda czasu. Pozdrawiam i trwaj dalej w przekonaniu, że żyjesz w cywilizowanej metropolii a reszta świata to wiochy i zadupia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Tobie jest chyba lekarz potrzebny IP: 213.25.33.* 24.07.01, 11:28 Gość portalu: KAM napisał(a): > Wprawdzie ktoś już mądrze napisał, żeby na głupie komentarze nie odpowiadać - > ale widze że to staje się już prawie masowe i nie mogę wytrzymać - co za naród. > > Jeśli bawi Cię drożyzna i brak szacunku dla klienta w Poznaniu, i jeśli innych > mieszkańców miasta też to bawi to nie dziwię się że tak was tam łoją po > tyłkach. Ja po prostu, jako klient, wymagam a nie szukam darmochy. Wierz mi, że > > stać mnie nie tylko na wasze mleko ale i na wiele więcej - ale to chyba nie > jest tematem naszej dyskusji. > Jak w Poznaiu ci drogo, to do Warszawy lepiej nie jedź!! > Piszesz, że ja zacząłem. Przeczytaj więc sobie jeszcze raz moje teksty i > porównaj z tekstami Damiana. Nikogo nie obraziłem i nie pisałem bzdur - to dwie > > podstawowe różnice. Ktoś się spytał z czym się kojarzy Poznań więc zupełnie > szczerze podałem kilka cech, które mi nader dobrze zapadły w pamięć. > Oczywiście, dla Ciebie to niewyobrażalne, że ktoś może tak wogóle myśleć - > przecież Poznań to metropolia i ideał miasta XXI wieku. > > Brak bezrobocia w Poznaniu i dynamiczny rozwój :) Nie rozśmieszaj mnie - widze, > > że myślami jesteś wciąż w latach 90-tych - wtedy faktycznie tak było. Prawda > jest taka, czy Ci się to podoba, czy też nie, że Wielkopolskie pod względem > bezrobocia jest w krajowym ogonku (pocieszę Cię, że razem z Pomorskim - co > potrafię przyznać). Dynamiczny rozwój miasto też ma już chyba "za sobą". Zbyt > wysokie ceny na wszystko (nie tylko mleko, ale np. nieruchomości) zmuszają > firmy do inwestowania gdzie indziej niż w Poznaniu. Mogą to byc okolice > Poznania - i dobrze dla was - powiedzmy Stęszew, Gądki, Tarnowo Podgórne czy > też Swarzędz. Ale mogą to być okolice nieco dalsze, takie jak Śrem, Środa, > Oborniki, Piła, Leszno, Jarocin, Kalisz czy też Konin. Mogą to byc też zupełnie > > inne rejony kraju, a w szczególności Szczecin, Wrocław i Łódź. W porównaniu z > Wrocławiem wasze cyferki nie wyglądają ostatnio najlepiej. I tu słowa uznania > dla Dolnego Śląska. Warszawa ma 2krotne ceny niż Poznań i jakoś się rozwija! Bezrobocie jest niższe, i nie ci to podważać!Dynamiczny rozwój za sobą?Marzenie!! Spójrz na dane Instytutu Badań Nad Gospodarką Rynkową wg. którego Poznań najbardziej i najszybciej nadrabia różnice do Warszawy. To w Poznaniu po stolicy powstaje najwięcej inwestycji pow 1mln $, i żadne miasto nie może się z tym równać!! > > Twierdzisz, że w Poznaniu się tak wspaniale żyje. Wytłumacz mi zatem dlaczego > latem i w weekendy miasto to pustoszeje. Może Cię to zdrażni, ale przyjeżdżacie > > masowo także do nas. O eskapadach w odwrotnym kierunku raczej nie słyszałem. > Bawi mnie, jak spacerując po gdańskiej starówce (gdzie samochodem mogą wjechać > tylko mieszkańcy - polecam to rozwiązanie) widzę Poznaniaków zapuszczających > się między zabytkowe kamienice i kłucących się z Policją, że nie widzieli > żadnego znaku zakazu (a stoi on jakwół przed każdym wjazdem). > A dlaczego pusty jest Paryż w wakacje??Dlatego iż wszyscy wyjeżdżają na wakacje, a jak was nie stać to nie Poznania wina! > Widzisz Lechita, cywilizowane miasto (taka jest tendencja) minimalizuje ruch w > centrum, a już szczególnie na starówce. Nie pasują mi do tego wyścigi > gówniarzerii na Św. Marcinie albo przejażdżki szpanerów samochodami po starym > rynku. Ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Tobie jest chyba lekarz potrzebny-uzupełnienie IP: 213.25.33.* 24.07.01, 11:31 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: KAM napisał(a): > > > Wprawdzie ktoś już mądrze napisał, żeby na głupie komentarze nie odpowiada > ć - > > ale widze że to staje się już prawie masowe i nie mogę wytrzymać - co za n > aród. > > > > Jeśli bawi Cię drożyzna i brak szacunku dla klienta w Poznaniu, i jeśli in > nych > > mieszkańców miasta też to bawi to nie dziwię się że tak was tam łoją po > > tyłkach. Ja po prostu, jako klient, wymagam a nie szukam darmochy. Wierz m > i, że > > > > stać mnie nie tylko na wasze mleko ale i na wiele więcej - ale to chyba ni > e > > jest tematem naszej dyskusji. > > > Jak w Poznaiu ci drogo, to do Warszawy lepiej nie jedź!! > > > Piszesz, że ja zacząłem. Przeczytaj więc sobie jeszcze raz moje teksty i > > porównaj z tekstami Damiana. Nikogo nie obraziłem i nie pisałem bzdur - to > dwie > > > > podstawowe różnice. Ktoś się spytał z czym się kojarzy Poznań więc zupełni > e > > szczerze podałem kilka cech, które mi nader dobrze zapadły w pamięć. > > Oczywiście, dla Ciebie to niewyobrażalne, że ktoś może tak wogóle myśleć - > > > przecież Poznań to metropolia i ideał miasta XXI wieku. > > > > Brak bezrobocia w Poznaniu i dynamiczny rozwój :) Nie rozśmieszaj mnie - w > idze, > > > > że myślami jesteś wciąż w latach 90-tych - wtedy faktycznie tak było. Praw > da > > jest taka, czy Ci się to podoba, czy też nie, że Wielkopolskie pod względe > m > > bezrobocia jest w krajowym ogonku (pocieszę Cię, że razem z Pomorskim - co > > > potrafię przyznać). Dynamiczny rozwój miasto też ma już chyba "za sobą". Z > byt > > wysokie ceny na wszystko (nie tylko mleko, ale np. nieruchomości) zmuszają > > > firmy do inwestowania gdzie indziej niż w Poznaniu. Mogą to byc okolice > > Poznania - i dobrze dla was - powiedzmy Stęszew, Gądki, Tarnowo Podgórne c > zy > > też Swarzędz. Ale mogą to być okolice nieco dalsze, takie jak Śrem, Środa, > > > Oborniki, Piła, Leszno, Jarocin, Kalisz czy też Konin. Mogą to byc też zup > ełnie > > > > inne rejony kraju, a w szczególności Szczecin, Wrocław i Łódź. W porównani > u z > > Wrocławiem wasze cyferki nie wyglądają ostatnio najlepiej. I tu słowa uzna > nia > > dla Dolnego Śląska. > > Warszawa ma 2krotne ceny niż Poznań i jakoś się rozwija! Bezrobocie jest niższe > , > i nie ci to podważać!Dynamiczny rozwój za sobą?Marzenie!! Spójrz na dane > Instytutu Badań Nad Gospodarką Rynkową wg. którego Poznań najbardziej i > najszybciej nadrabia różnice do Warszawy. To w Poznaniu po stolicy powstaje > najwięcej inwestycji pow 1mln $, i żadne miasto nie może się z tym równać!! > > > > Twierdzisz, że w Poznaniu się tak wspaniale żyje. Wytłumacz mi zatem dlacz > ego > > latem i w weekendy miasto to pustoszeje. Może Cię to zdrażni, ale przyjeżd > żacie > > > > masowo także do nas. O eskapadach w odwrotnym kierunku raczej nie słyszałe > m. > > B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Bawicie mnie chlopaki IP: 195.205.37.* 24.07.01, 12:31 > > Jak w Poznaiu ci drogo, to do Warszawy lepiej nie jedź!! > > Warszawa ma 2 krotne ceny niż Poznań i jakoś się rozwija! Macie się czym chwalić. Rżną was po dupach a wy się cieszycie. Nie rozumiem tego. Warszawa się rozwija - w dużej mierze dzięki Poznaniowi i innym miastom, które na nią pracują. Czy wiesz, że w Warszawie jest 3-krotnie więcej urzędasów niż w Brukseli? I nie mają oni 12 języków urzędowych. Tak, tak. Gospodarczo - po prostu w Warszawie rejestruje się firmy, samochody itp. To wam znacznie zawyza statystyki. Rynki finansowe skupione są w Warszawie. Jesteście stolicą i trudno się dziwić. Ale pracuje na to cała Polska. >Bezrobocie jest niższe i nie ci to podważać!Dynamiczny rozwój za sobą?Marzenie!! >Spójrz na dane Instytutu Badań Nad Gospodarką Rynkową wg. którego Poznań >najbardziej i najszybciej nadrabia różnice do Warszawy. To w Poznaniu po stolicy >powstaje najwięcej inwestycji pow 1mln $, i żadne miasto nie może się z tym >równać! Tak się składa, że dobrze znam IBNGR. Warto wspomnieć, że też jest z Gdańska. Ich statystyki też znam - pisałem swego czasu na ich podstawie pracę dyplomową. Tendencje się nieco zmieniają, choć faktycznie tak było. W temacie bezrobocia już się wypowiedziałem. Ani mnie, ani wam sądzić jakie jest faktyczne bezrobocie (włącznie z tym ukrytym). Poza tym nie triumfowałbym opierając sie na 4% róznicy. > > Pod względem gospodarczym Poznań jest drugą stolicą Polski, a Gdańskowi po > d tym względem dużo brakuje. Gdańsk nigdy nie miał aspiracji do bycia drugą czy trzecią stolica Polski. Zreszta po co? Poza tym Poznan, oprocz Gdanska ma takich konkurentow jak Krakow, Wroclaw, Slask (jako calosc) czy nawet Lodz i Szczecin. Mozna te miasta porownywac pod roznymi wzgledami (robi to wlasnie IBNGR)i rozne rzeczy wychodza. Znam te porownania i nigdzie nie widac az tak zdecydowanej przewagi Poznania nad "reszta swiata". Czasem ona jest, ale jest bardzo krucha. I o to mi ludzie ciagle chodzi. Robcie cos zamiast spoczywac na laurach! > > Poznań jest: > > 1)Największym miastem targowym Europy Środkowo-Wschodniej OK > > 2)Miastem o najniższym bezrobociu w Polsce narazie > > 3)Jest drugim po stolicy ośrodkiem bankowym i ubezpieczeniowym zgoda, choc Wroclaw dyszy niedaleko z tylu :) > > 4)Po Warszawie największy ośrodek akademickim Nie mierzylbym tego na ilosc. Wiem cos o szkolach w Poznaniu i (nie mowie, ze wszedzie) mozna tu by miec wiele do zyczenia. > > 5)Posiada największe lotnisko po W-wie Najwieksze lotnisko po W-wie to Rebiechowo w Gdansku. Poznan ze swoja Lawica nie ma sie co pokazywac. Ale uspokoje was - maja budowac kolejne, wieksze od Rebiechowa w Poznaniu. Trzymam kciuki. > > 6)W Poznaniu powstaje (po Warszawie) najwięcej inwestycji pow. 1 mln.$ Naturalne nastepstwo polozenia geograficznego miasta. Ale jak dlugo? > > 7)Poznań jest na 3 miejscu w Polsce pod względem ilości turystów (za Warsz > awą, > > i > > Krakowem)- głównie ze wzgkędu na targi Odwiedzajacych MTP "biznesmenow" i rolnikow nazywasz turystami? Jesli chcesz porownywac walory turystyczne Gdanska z Poznaniem to daruj sobie :o) Znowu wtopiles. > > 8) Po stolicy zarabia się tu najlepiej Znowu ta statystyka. Roznice nie sa z pewnoscia kolosalne i wynikaja raczej ze specyfiki rynku pracy niz ze wspanialej kondycji gospodarczej miasta. > > 9)Tutaj buduje się obwodnice W Gdansku obwodnica jest odkad siegam pamiecia. Wy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Bawicie mnie chlopaki IP: 213.25.33.* 24.07.01, 12:54 Gość portalu: KAM napisał(a): > > > Jak w Poznaiu ci drogo, to do Warszawy lepiej nie jedź!! > > > Warszawa ma 2 krotne ceny niż Poznań i jakoś się rozwija! > > Macie się czym chwalić. Rżną was po dupach a wy się cieszycie. Nie rozumiem teg > o. > Warszawa się rozwija - w dużej mierze dzięki Poznaniowi i innym miastom, które > na > nią pracują. Czy wiesz, że w Warszawie jest 3-krotnie więcej urzędasów niż w > Brukseli? I nie mają oni 12 języków urzędowych. Tak, tak. Gospodarczo - po pros > tu > w Warszawie rejestruje się firmy, samochody itp. To wam znacznie zawyza > statystyki. Rynki finansowe skupione są w Warszawie. Jesteście stolicą i trudno > > się dziwić. Ale pracuje na to cała Polska. Tu się zgodze! > > >Bezrobocie jest niższe i nie ci to podważać!Dynamiczny rozwój za sobą?Marze > nie!! > >Spójrz na dane Instytutu Badań Nad Gospodarką Rynkową wg. którego Poznań > >najbardziej i najszybciej nadrabia różnice do Warszawy. To w Poznaniu po st > olicy > >powstaje najwięcej inwestycji pow 1mln $, i żadne miasto nie może się z tym > > >równać! > > Tak się składa, że dobrze znam IBNGR. Warto wspomnieć, że też jest z Gdańska. I > ch > statystyki też znam - pisałem swego czasu na ich podstawie pracę dyplomową. > Tendencje się nieco zmieniają, choć faktycznie tak było. W temacie bezrobocia j > uż > się wypowiedziałem. Ani mnie, ani wam sądzić jakie jest faktyczne bezrobocie > (włącznie z tym ukrytym). Poza tym nie triumfowałbym opierając sie na 4% róznic > y. Nie tylko IBNGR ale i CBR. Wszędzie jest bezrobocie ukryte!! > > > > Pod względem gospodarczym Poznań jest drugą stolicą Polski, a Gdańsko > wi po > > d tym względem dużo brakuje. > > Gdańsk nigdy nie miał aspiracji do bycia drugą czy trzecią stolica Polski. > Zreszta po co? Poza tym Poznan, oprocz Gdanska ma takich konkurentow jak Krakow > , > Wroclaw, Slask (jako calosc) czy nawet Lodz i Szczecin. Mozna te miasta > porownywac pod roznymi wzgledami (robi to wlasnie IBNGR)i rozne rzeczy wychodza > . > Znam te porownania i nigdzie nie widac az tak zdecydowanej przewagi Poznania > nad "reszta swiata". Czasem ona jest, ale jest bardzo krucha. I o to mi ludzie > ciagle chodzi. Robcie cos zamiast spoczywac na laurach! > Robimy!!!I efekty widać!! > > > > > Poznań jest: > > > 1)Największym miastem targowym Europy Środkowo-Wschodniej > OK > > > 2)Miastem o najniższym bezrobociu w Polsce > narazie Na bardzo długo!!(Może to się przeplatać z Warszawą, pozostałe miasta się nie liczą) > > > 3)Jest drugim po stolicy ośrodkiem bankowym i ubezpieczeniowym > zgoda, choc Wroclaw dyszy niedaleko z tylu :) Z czym? Z BZWBK? Ten bank i tak za pare lat będzie w Poznaniu. No chyba że siedziba może być w starej kamieniy we Wrocławiu niż w 25 pietrowym wiżowcu w Poznaiu! > > > > 4)Po Warszawie największy ośrodek akademickim > > Nie mierzylbym tego na ilosc. Wiem cos o szkolach w Poznaniu i (nie mowie, ze > wszedzie) mozna tu by miec wiele do zyczenia. Blebry! A w Gdańsku co jest, istna beznadzieja! > > > > 5)Posiada największe lotnisko po W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Poznan = hajlajf! IP: *.*.*.* 24.07.01, 12:14 Gość portalu: P.B napisał(a): > 2)Miastem o najniższym bezrobociu w Polsce Ciekawe co sie bedzie dzialo w Poznaniu jak sie skoncza pakiety socjalne podpisane przez zagranicznych inwestorow. Zdaje sie za Wasza duma - Glaxo juz sie szykuje do zwolnien, papierochy to samo, a na rynku samochodowym recesja panie, recesja... Swoja droga w to Poznanskie bezrobocie nie bardzo wierze. Ostatnio znajomy szukal opiekunki do dziecka, sprzataczki i kucharki w jednym. Osoba ta musialaby wyjechac do RFN. Oferowal... 400 (czterysta!) DM miesiecznie (potem nawet 350!). Zgadnij ile bylo chetnych - pierwszego dnia ponad 50 osob. W sumie przez 2 dni grubo ponad setka (potem wylaczyl telefon). Wydarzylo sie to 2 tygodnie temu i wybrana kobieta juz pracuje. Rzeczywicie musicie miec macie hajlajf i super zarobki... > 4)Po Warszawie największy ośrodek akademickim Pewnie wg ilosci studentow (lacznie z jakimis prywatnymi szkolkami i studentami wieczorowymi). Do UW albo Jagiellonki to sie jednak nie porownujcie. Nie ta liga. > 5)Posiada największe lotnisko po W-wie Czy aby na pewno? Jak to policzyles? Dlugosc pasa startowego? Przepustowosc terminala? Ilosc polaczen? > 8) Po stolicy zarabia się tu najlepiej Niech sobie przypomne Wasza srednia... dochodzi do 2500 brutto? Chyba nawet nie. WOW! Przyklady wspanialych poznanskich zarobkow: -informatycy (tak, tak wlasnie w tej Waszej firmie) - 2500 netto max -specjalista do spraw kredytow po MBA w WBK - 1500 netto > 9)Tutaj buduje się obwodnice Ale czad! Poczytaj o innych inwestycjach drogowych w Polsce. > 10)Jest to pierwsze duże miasto ,które będzie posiadać autostrade do UE Zdaje sie ze jest takie miasto na polnocnym-zachodzie, ktore sie nazywa Szczecin - oni maja taki autobahn do Berlina od 50 lat. No chyba ze 450-tysiecznie miasto nie jest duze albo moze Berlin to nie UE A skoro juz w Poznaniu-centrum swiatowego biznesu - wszystko takie naj to czemu w np. w wysokosci biurowcow przesciga Was nie talko Wawa, ale tez Katowice, Krakow i Szczecin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Poznan = hajlajf! IP: 213.25.33.* 24.07.01, 12:34 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > 2)Miastem o najniższym bezrobociu w Polsce > > Ciekawe co sie bedzie dzialo w Poznaniu jak sie skoncza pakiety socjalne > podpisane przez zagranicznych inwestorow. Zdaje sie za Wasza duma - Glaxo juz s > ie > szykuje do zwolnien, papierochy to samo, a na rynku samochodowym recesja panie, > > recesja... > Swoja droga w to Poznanskie bezrobocie nie bardzo wierze. Ostatnio znajomy szuk > al > opiekunki do dziecka, sprzataczki i kucharki w jednym. Osoba ta musialaby > wyjechac do RFN. Oferowal... 400 (czterysta!) DM miesiecznie (potem nawet 350!) > . > Zgadnij ile bylo chetnych - pierwszego dnia ponad 50 osob. W sumie przez 2 dni > grubo ponad setka (potem wylaczyl telefon). Wydarzylo sie to 2 tygodnie temu i > wybrana kobieta juz pracuje. > Rzeczywicie musicie miec macie hajlajf i super zarobki... A co w innych miastach, nie zwalniają . Z kolei tutaj powst. nowe zakłady a u was? > > > 4)Po Warszawie największy ośrodek akademickim > > Pewnie wg ilosci studentow (lacznie z jakimis prywatnymi szkolkami i studentami > > wieczorowymi). Do UW albo Jagiellonki to sie jednak nie porownujcie. Nie ta lig > a. > Oczywiści, że pod względem ilości studentów, a pod względem jakości nauczania posiada 3 miejsce!! > > 5)Posiada największe lotnisko po W-wie > > Czy aby na pewno? Jak to policzyles? Dlugosc pasa startowego? Przepustowosc > terminala? Ilosc polaczen? Pod względem wielkości terminalu tzn. przepustowości. Właśnie kończy się budowa najnowocześniejszego terminalu w Polsce o najwyższej klasie wg. światowego rankingu! > > > 8) Po stolicy zarabia się tu najlepiej > > Niech sobie przypomne Wasza srednia... dochodzi do 2500 brutto? Chyba nawet nie > . > WOW! > Przyklady wspanialych poznanskich zarobkow: > -informatycy (tak, tak wlasnie w tej Waszej firmie) - 2500 netto max > -specjalista do spraw kredytow po MBA w WBK - 1500 netto > Zajrzyś do rankingu Wprostu i Rzeczpospolitej! > > 9)Tutaj buduje się obwodnice > > Ale czad! Poczytaj o innych inwestycjach drogowych w Polsce. > Czytałem, chodzi mi o prawdziwe obwodnice a nie chodniki dla dzieci. U nas budują teraz obwodnice (wiadukty, drogi itd.) z prawdziwego zdarzenia!! > > 10)Jest to pierwsze duże miasto ,które będzie posiadać autostrade do UE > > Zdaje sie ze jest takie miasto na polnocnym-zachodzie, ktore sie nazywa Szczeci > n - > oni maja taki autobahn do Berlina od 50 lat. No chyba ze 450-tysiecznie miasto > > nie jest duze albo moze Berlin to nie UE Ty to nazywasz autostradą, przecież tamtędy prawie nic nie jeździ. Wiadomo że A2 jest o wiele ważniejsza. > > A skoro juz w Poznaniu-centrum swiatowego biznesu - wszystko takie naj to czemu > w > np. w wysokosci biurowcow przesciga Was nie talko Wawa, ale tez Katowice, Krako > w > i Szczecin? Phi, kto ci to powiedział. A po drugie Hamburg nie ma wcale wieżowców, a jednym z liderów niemieckich miast jest. Budowa wieżowców w Pozaniu właśnie się rozpoczęła!!W Szczecinie, Krakowie i Katowicach oprócz 10 kondygnacyjnych bloków nie ma żadnych wieżowców. A W-wa to inna sprawa, przecież to stolica!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Ale jazda IP: 195.205.37.* 24.07.01, 13:02 Fajnie sie z wami gada - to lubię. > A co w innych miastach, nie zwalniają . Z kolei tutaj powst. nowe zakłady a u > was? VW w Polkowicach już Was przegonił (ranking Rzeczpospolitej) a co takiego w Poznianiu się nowego buduje? Jest zastój na rynku pracy jak sama cholera. Przeglądam Wyborczą w poniedziałki - bida az piszczy. > > > > > 4)Po Warszawie największy ośrodek akademickim > > > > Pewnie wg ilosci studentow (lacznie z jakimis prywatnymi szkolkami i stude > ntami > > > > wieczorowymi). Do UW albo Jagiellonki to sie jednak nie porownujcie. Nie t > a lig > > a. > > > Oczywiści, że pod względem ilości studentów, a pod względem jakości nauczania > posiada 3 miejsce!! Z ta jakoscia nauczania chyba najlepiej nie jest, jak widze po waszych wypowiedziach. > Pod względem wielkości terminalu tzn. przepustowości. Właśnie kończy się budowa > > najnowocześniejszego terminalu w Polsce o najwyższej klasie wg. światowego > rankingu! Wow. brawo. Wreszcie nie trzeba bedzie latac z Dortmund do Poznania przez Kopenhagę. > > > > > 8) Po stolicy zarabia się tu najlepiej > > > > Niech sobie przypomne Wasza srednia... dochodzi do 2500 brutto? Chyba nawe > t nie > > . > > WOW! > > Przyklady wspanialych poznanskich zarobkow: > > -informatycy (tak, tak wlasnie w tej Waszej firmie) - 2500 netto max > > -specjalista do spraw kredytow po MBA w WBK - 1500 netto Dodam inne przykłady: Pracownik handlowy w niemieckiej firmie w Poznaniu: 2000 zł brutto. Techniczny doradca klienta w biurze handlowym: 2500 zł brutto. Sekretarka: 1200 zł brutto Informatyk: 4000 zł brutto i od dwóch lat nie może nic innego znaleźć. > > > Zajrzyś do rankingu Wprostu i Rzeczpospolitej! Po co, znam ludzi i wiem ile zarabiają. > > > > > Czytałem, chodzi mi o prawdziwe obwodnice a nie chodniki dla dzieci. Jak na chodniku dla dzieci można spokojnie jechać 230 km/h to ja jestem chyba Schumacher. Ty jechałeś kiedys obwodnica w Trójmieście. Dodam też, że ją modernizują. > U nas budują > teraz obwodnice (wiadukty, drogi itd.) z prawdziwego zdarzenia!! Czas najwyższy. U nas już są, od jakiegoś czasu. > > Ty to nazywasz autostradą, przecież tamtędy prawie nic nie jeździ. Wiadomo że A > 2 > jest o wiele ważniejsza. Zupełne pustki, szczególnie o 3 rano. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ale jazda IP: 213.25.33.* 24.07.01, 13:16 Gość portalu: KAM napisał(a): > Fajnie sie z wami gada - to lubię. > > > A co w innych miastach, nie zwalniają . Z kolei tutaj powst. nowe zakłady > a u > > was? > > VW w Polkowicach już Was przegonił (ranking Rzeczpospolitej) a co takiego w > Poznianiu się nowego buduje? Jest zastój na rynku pracy jak sama cholera. > Przeglądam Wyborczą w poniedziałki - bida az piszczy. > Bo w poniedziałki jest mało ofert, patrz w sobote. Pod jakim względem VW z Polkowic przegonił Poznański. To w Poznaniu jest największa lakiernia w Europie, tutaj powstaje hit ostatniego roku -Fabia > > > > > > > 4)Po Warszawie największy ośrodek akademickim > > > > > > Pewnie wg ilosci studentow (lacznie z jakimis prywatnymi szkolkami i > stude > > ntami > > > > > > wieczorowymi). Do UW albo Jagiellonki to sie jednak nie porownujcie. > Nie t > > a lig > > > a. > > > > > Oczywiści, że pod względem ilości studentów, a pod względem jakości naucza > nia > > posiada 3 miejsce!! > > Z ta jakoscia nauczania chyba najlepiej nie jest, jak widze po waszych > wypowiedziach. A u was też nie za dobrze!! > > Pod względem wielkości terminalu tzn. przepustowości. Właśnie kończy się b > udowa > > > > najnowocześniejszego terminalu w Polsce o najwyższej klasie wg. światowego > > > rankingu! > > Wow. brawo. Wreszcie nie trzeba bedzie latac z Dortmund do Poznania przez > Kopenhagę. > To stolica blokuje ilość połączeń z Poznania do innych miast. Ale po wejściu strefy otwartego nieba to się zmieni (Warszawa nie zdąży z budową nowego terminalu i inne Polskie miasta przejmą część połączeń) na korzyść Poznania ,Gdańska czy innych miast! > > > > > > > > 8) Po stolicy zarabia się tu najlepiej > > > > > > Niech sobie przypomne Wasza srednia... dochodzi do 2500 brutto? Chyba > nawe > > t nie > > > . > > > WOW! > > > Przyklady wspanialych poznanskich zarobkow: > > > -informatycy (tak, tak wlasnie w tej Waszej firmie) - 2500 netto max > > > -specjalista do spraw kredytow po MBA w WBK - 1500 netto > > Dodam inne przykłady: > Pracownik handlowy w niemieckiej firmie w Poznaniu: 2000 zł brutto. > Techniczny doradca klienta w biurze handlowym: 2500 zł brutto. > Sekretarka: 1200 zł brutto > Informatyk: 4000 zł brutto i od dwóch lat nie może nic innego znaleźć. > Czarne owce się zdarzaja! > > > > > Zajrzyś do rankingu Wprostu i Rzeczpospolitej! > Po co, znam ludzi i wiem ile zarabiają. > > Wąski punkt widzenia!, oni wiedża lepiej! > > > > > > > Czytałem, chodzi mi o prawdziwe obwodnice a nie chodniki dla dzieci. > > Jak na chodniku dla dzieci można spokojnie jechać 230 km/h to ja jestem chyba > Schumacher. Ty jechałeś kiedys obwodnica w Trójmieście. Dodam też, że ją > modernizują. > I z tąd tyle u was wypadków śmiertelnych > > > U nas budują > > teraz obwodn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Poznan = super hajlajf! IP: *.*.*.* 24.07.01, 13:26 Gość portalu: P.B napisał(a): > A co w innych miastach, nie zwalniają . Z kolei tutaj powst. nowe zakłady a u > was? Stary - kobiety od Was sa gotowe pracowac w RFN caly dzien jako sprzataczka i kucharka + opiekunka dla dziecka za 350 DM! Czaisz to!!! I to nie proste baby ze wsi - ale nauczacielki, przedszkolanki, pielegniarki! > > > 5)Posiada największe lotnisko po W-wie > > Czy aby na pewno? Jak to policzyles? Dlugosc pasa startowego? Przepustowos > c > > terminala? Ilosc polaczen? > > Pod względem wielkości terminalu tzn. przepustowości. Właśnie kończy się budowa > najnowocześniejszego terminalu w Polsce o najwyższej klasie wg. światowego > rankingu! Jaka jest ta przepustowosc? Wieksza niz 1,5 mln rocznie? Bo jak nie to znam lepsze lotnisko. > > > 8) Po stolicy zarabia się tu najlepiej > > Niech sobie przypomne Wasza srednia... dochodzi do 2500 brutto? Chyba nawe > t nie > > . > > WOW! > > Przyklady wspanialych poznanskich zarobkow: > > -informatycy (tak, tak wlasnie w tej Waszej firmie) - 2500 netto max > > -specjalista do spraw kredytow po MBA w WBK - 1500 netto > Zajrzyś do rankingu Wprostu i Rzeczpospolitej! Po co? poznaniacy siedza 2 pokoje obok mnie. To oni mi podali te zarobki. Zreszta wlasnie z tego powodu juz nie pracuja w Poznaniu. > > > 10)Jest to pierwsze duże miasto ,które będzie posiadać autostrade do > UE > > > > Zdaje sie ze jest takie miasto na polnocnym-zachodzie, ktore sie nazywa Sz > czeci n - oni maja taki autobahn do Berlina od 50 lat. No chyba ze 450- > tysiecznie miasto nie jest duze albo moze Berlin to nie UE > > Ty to nazywasz autostradą, przecież tamtędy prawie nic nie jeździ. Jest to prawie calkowicie odnowiona, pelnoprawna, zajebista autostrada, KTORA JUZ ISTNIEJE! > > A skoro juz w Poznaniu-centrum swiatowego biznesu - wszystko takie naj to > czemu > > w > > np. w wysokosci biurowcow przesciga Was nie talko Wawa, ale tez Katowice, > Krako > > w i Szczecin? > Phi, kto ci to powiedział. Pojedzij troche po Polsce. Krakow - budynek NOT - ponad 90 metrow. Katowice - nowy wiezowiec postawiony przez Stalexport - ponad 100 m (poza tym jeszcze 2 inne ponad 20-metrowce). Szczecin - Pazim Center - ponad 90 metrow a wokol jeszcze 2 hotele, 2 biurowce, dom handlowy i wielopoziomowy parking (oraz np. wiezowiec TVP). Tak psioczycie na paprykarzy a oni to "male city" maja od 10 lat. > Budowa wieżowców w Pozaniu właśnie się rozpoczęła!!W Szczecinie, Krakowie i > Katowicach oprócz 10 kondygnacyjnych blokó > w nie ma żadnych wieżowców. Ty naprawde nie masz pojecia o innych miastach! Ty nie masz pojecia o kraju, w ktorym mieszkasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: Poznan = super hajlajf! IP: *.*.*.* 24.07.01, 13:33 Gość portalu: sylt napisał(a): > Pojedzij troche po Polsce. Krakow - budynek NOT - ponad 90 metrow. Katowice - > nowy wiezowiec postawiony przez Stalexport - ponad 100 m (poza tym jeszcze 2 in > ne ponad 20-metrowce). "20-pietrowce" oczywiscie i dochodza mnie sluchy ze szykuje sie juz nastepny "drapacz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Poznan = super hajlajf! IP: 213.25.33.* 24.07.01, 13:55 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > A co w innych miastach, nie zwalniają . Z kolei tutaj powst. nowe zakłady > a u > > was? > > Stary - kobiety od Was sa gotowe pracowac w RFN caly dzien jako sprzataczka i > kucharka + opiekunka dla dziecka za 350 DM! Czaisz to!!! I to nie proste baby z > e > wsi - ale nauczacielki, przedszkolanki, pielegniarki! U was biorą już za 100DM > > > > > 5)Posiada największe lotnisko po W-wie > > > Czy aby na pewno? Jak to policzyles? Dlugosc pasa startowego? Przepus > towos > > c > > terminala? Ilosc polaczen? > > > > Pod względem wielkości terminalu tzn. przepustowości. Właśnie kończy się b > udowa > > najnowocześniejszego terminalu w Polsce o najwyższej klasie wg. światowego > > > rankingu! > > Jaka jest ta przepustowosc? Wieksza niz 1,5 mln rocznie? Bo jak nie to znam > lepsze lotnisko. > ponad 2mln. jeżeli dobrze pamiętam. > > > > 8) Po stolicy zarabia się tu najlepiej > > > Niech sobie przypomne Wasza srednia... dochodzi do 2500 brutto? Chyba > nawe > > t nie > > > . > > > WOW! > > > Przyklady wspanialych poznanskich zarobkow: > > > -informatycy (tak, tak wlasnie w tej Waszej firmie) - 2500 netto max > > > -specjalista do spraw kredytow po MBA w WBK - 1500 netto > > > Zajrzyś do rankingu Wprostu i Rzeczpospolitej! > > Po co? poznaniacy siedza 2 pokoje obok mnie. To oni mi podali te zarobki. Zresz > ta > wlasnie z tego powodu juz nie pracuja w Poznaniu. > A to dowcip poznaniacy szukają pracy w Gdańsku. No nie zaraz padne, ale blubry. Idź napij się mleka to wzrok ci się porpawi!Co ty porównujesz 2 poznaniaków w Gdańsku z setkami gdańszczan w Poznaniu!! > > > > 10)Jest to pierwsze duże miasto ,które będzie posiadać autostrad > e do > > UE > > > > > > Zdaje sie ze jest takie miasto na polnocnym-zachodzie, ktore sie nazy > wa Sz > > czeci n - oni maja taki autobahn do Berlina od 50 lat. No chyba ze 450- > > tysiecznie miasto nie jest duze albo moze Berlin to nie UE > > > > Ty to nazywasz autostradą, przecież tamtędy prawie nic nie jeździ. > > Jest to prawie calkowicie odnowiona, pelnoprawna, zajebista autostrada, KTORA J > UZ > ISTNIEJE! > Jakoś ministerstwo łączności się tym nie chwali wg. nich jest to droga ekspresowa. Nawet media podają, iż jedynyna autostrada z prawdziwego zdarzenia jest na śląsku!( z drobnymi wyjątkami) > > > A skoro juz w Poznaniu-centrum swiatowego biznesu - wszystko takie na > j to > > czemu > > > w > > np. w wysokosci biurowcow przesciga Was nie talko Wawa, > ale tez > Katowice, > > Krako > > > w i Szczecin? > > > Phi, kto ci to powiedział. > > Pojedzij troche po Polsce. Krakow - budynek NOT - ponad 90 metrow. Katowice - > nowy wiezowiec postawiony przez Stalexport - ponad 100 m (poza tym jeszcze 2 in > ne > ponad 20-metrowc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Swiadkowie Poznanscy IP: *.*.*.* 24.07.01, 14:14 Gość portalu: P.B napisał(a): > A to dowcip poznaniacy szukają pracy w Gdańsku. No nie zaraz padne, ale blubry. A kto Ci powiedzial ze w Gdansku??? Za to szuka ich sporo, oj sporo... > Jakoś ministerstwo łączności się tym nie chwali wg. nich jest to droga > ekspresowa. Nawet media podają, iż jedynyna autostrada z prawdziwego zdarzenia > jest na śląsku!( z drobnymi wyjątkami) Tak, tak - ministerstwo lacznosci kladzie w Polsce swiatlowodowe autostrady... Nigdy nie jechales to droga, prawda? Niemcy wyremontowali caly odcinek do Berlina (Ring). Stara autostrade zdarli i polozyli nowa, dzieki temu poki co Szczecin ma na razie jako jedyne miasto w Polsce polaczenie z europejska siecia autostrad. > > > Katowicach oprócz 10 kondygnacyjnych blokó > > > w nie ma żadnych wieżowców. > > > Z tego co wymieniłeś każde z tych miast ma po jednym góra 2 biurowce! Czyli jednak sa!? I to wszystkie wyzsze (i duzo ladniejsze bo nowoczesne) od paskudztwa pt. AE. Reszta tego co wymieniles w Poznaniu sie nie liczy. PCF ma z 20 metrow mniej od wymienionych budynkow. Nie osmieszaj sie wymieniajac hipermarkety... > Mam dobre rozeznanie w tym co mówię jako ekonomista-informatyk! Nie masz - Twoje wypowiedzi sa najpepszym przykladem. Pewnie student ekonomista- informatyk??? >>podrużowania<< PODRUZUJ DALEJ - po internetowych statystykach. Jestes pocieszny... Odnosze wrazenie ze jestes z jakiejs sekty - Swiadkowie Poznanscy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Swiadkowie Poznanscy IP: 213.25.33.* 24.07.01, 14:26 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > A to dowcip poznaniacy szukają pracy w Gdańsku. No nie zaraz padne, ale bl > ubry. > > A kto Ci powiedzial ze w Gdansku??? > Za to szuka ich sporo, oj sporo... > > > Jakoś ministerstwo łączności się tym nie chwali wg. nich jest to droga > > ekspresowa. Nawet media podają, iż jedynyna autostrada z prawdziwego zdarz > enia > > jest na śląsku!( z drobnymi wyjątkami) > > Tak, tak - ministerstwo lacznosci kladzie w Polsce swiatlowodowe autostrady... > Nigdy nie jechales to droga, prawda? > Niemcy wyremontowali caly odcinek do Berlina (Ring). Stara autostrade zdarli i > polozyli nowa, dzieki temu poki co Szczecin ma na razie jako jedyne miasto w > Polsce polaczenie z europejska siecia autostrad. > > > > > Katowicach oprócz 10 kondygnacyjnych blokó > > > > w nie ma żadnych wieżowców. > > > > > Z tego co wymieniłeś każde z tych miast ma po jednym góra 2 biurowce! > > Czyli jednak sa!? > I to wszystkie wyzsze (i duzo ladniejsze bo nowoczesne) od paskudztwa pt. AE. > Reszta tego co wymieniles w Poznaniu sie nie liczy. > PCF ma z 20 metrow mniej od wymienionych budynkow. Nie osmieszaj sie wymieniaja > c > hipermarkety... > > > Mam dobre rozeznanie w tym co mówię jako ekonomista-informatyk! > > Nie masz - Twoje wypowiedzi sa najpepszym przykladem. Pewnie student ekonomista > - > informatyk??? > > >>podrużowania<< > PODRUZUJ DALEJ - po internetowych statystykach. Jestes pocieszny... > > Odnosze wrazenie ze jestes z jakiejs sekty - Swiadkowie Poznanscy? Podałem 20 pięter a nie 20 metrów! Jesteś największym łepkiem bujającym w obłokach i pierwszym który uważa iż Poznań gospodarczo jest gorszy od Gdańska, Szczecina itd. Widocznie nie idzie z tobą normalnie gadać!ble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: Swiadkowie Poznanscy IP: *.*.*.* 24.07.01, 14:43 Gość portalu: P.B napisał(a): > Podałem 20 pięter a nie 20 metrów! ??? PCF jest o 20 metrow nizszy od wymienionych budynkow. > Jesteś największym łepkiem bujającym w obłokach i pierwszym który uważa iż Pozn > ań gospodarczo jest gorszy od Gdańska, Szczecina itd. Lubisz statystyki. Wiec Ci zaproponowalem dane statystyczne: Warszawa, Krakow, Katowice i Szczecin maja wyzsze biurowce niz Poznan. > Widocznie nie idzie z tobą normalnie gadać!ble Idzie. Tylko nie oczekuj ze bede pial nad Poznaniem. Jestescie krasnalem - tak jak wszystkie inne miasta w Polsce poza Warszawa. Nie porownujcie sie z nia. To nie ta bajka. Na razie widze myslenie typu: Wroclaw ma 100 secesyjnych kamienic a my 98 + 2 z secesyjnymi zdobieniami + jedna prawie secesyjna czyli mamy 101, czyli wiecej niz Wroclaw, czyli jestesmy najlepsi na swiecie. Nie jestescie. W Poznaniu jest b.duzo brakow (podobnie jak w reszcie polski miast). Jezeli w niektorych dziedzinach ociupinke odstajecie to nie powod zeby zaraz piac - bo od razu mozna znalezc takie w ktorych cieniujecie. Zycze odrobiny realizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Swiadkowie Poznanscy IP: 213.25.33.* 24.07.01, 14:52 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > Podałem 20 pięter a nie 20 metrów! > > ??? > PCF jest o 20 metrow nizszy od wymienionych budynkow. > > > Jesteś największym łepkiem bujającym w obłokach i pierwszym który uważa iż > Pozn > > ań gospodarczo jest gorszy od Gdańska, Szczecina itd. > > Lubisz statystyki. Wiec Ci zaproponowalem dane statystyczne: Warszawa, Krakow, > Katowice i Szczecin maja wyzsze biurowce niz Poznan. > > > Widocznie nie idzie z tobą normalnie gadać!ble > > Idzie. Tylko nie oczekuj ze bede pial nad Poznaniem. Jestescie krasnalem - tak > jak wszystkie inne miasta w Polsce poza Warszawa. Nie porownujcie sie z nia. To > > nie ta bajka. > > Na razie widze myslenie typu: > Wroclaw ma 100 secesyjnych kamienic a my 98 + 2 z secesyjnymi zdobieniami + jed > na > prawie secesyjna czyli mamy 101, czyli wiecej niz Wroclaw, czyli jestesmy > najlepsi na swiecie. Nie jestescie. > > W Poznaniu jest b.duzo brakow (podobnie jak w reszcie polski miast). Jezeli w > niektorych dziedzinach ociupinke odstajecie to nie powod zeby zaraz piac - bo o > d > razu mozna znalezc takie w ktorych cieniujecie. > > Zycze odrobiny realizmu. Jak już wcześniej pisałem Hamburg nie ma wieżowców a jest jednym z anjbogatszych w Niemczech. Miarą rozwoju nie są wieżowce! Nawet gdyby te poznańskie były niższe to i tak jest ich więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: Swiadkowie Poznanscy IP: *.*.*.* 24.07.01, 15:18 Gość portalu: P.B napisał(a): > > Na razie widze myslenie typu: > > Wroclaw ma 100 secesyjnych kamienic a my 98 + 2 z secesyjnymi zdobieniami > + jed na prawie secesyjna czyli mamy 101, czyli wiecej niz Wroclaw, czyli > > jestesmy najlepsi na swiecie. Nie jestescie. > Jak już wcześniej pisałem Hamburg nie ma wieżowców a jest jednym z anjbogatszyc > h w Niemczech. Nieprawda. W Hamburgu jest pare budynkow powyzej 100 metrow. Ale nie to jest wazne. Hamburg mimo ze wielki i rozwiniety - jest poteznie dotowany przez budzet centralny. Niestety - taka jest specyfika gospodarki morskiej. Gdyby nasze miasta portowe dostawaly porownywalna pomoc co np. gornictwo - to by kwitly. A tak armatorzy zostawieni samym sobie bankrutuja jeden po drugim. A w Poznaniu to radze sie modlic za pomyslnosc polskich stoczni bo bez nich cienko bedzie z Cekielskim i mnostwem drobniejszch koooperantow. > Miarą rozwoju nie są wieżowce! Biedne niedorozwoje - NYC i Frankfurt... > Nawet gdyby te poznańskie były niższe to i tak jest ich więcej! O to przyklad myslenia o ktorym pisalem powyzej. (przy okazji - nie macie wiecej, jesli chcesz liczyc rowniez te wybudowane przed 1989 to pojedz kiedys do Katowic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: Swiadkowie Poznanscy IP: *.icom.ca 24.07.01, 17:52 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > Podałem 20 pięter a nie 20 metrów! > > ??? > PCF jest o 20 metrow nizszy od wymienionych budynkow. > > > Jesteś największym łepkiem bujającym w obłokach i pierwszym który uważa iż > Pozn > > ań gospodarczo jest gorszy od Gdańska, Szczecina itd. > > Lubisz statystyki. Wiec Ci zaproponowalem dane statystyczne: Warszawa, Krakow, > Katowice i Szczecin maja wyzsze biurowce niz Poznan. > > > Widocznie nie idzie z tobą normalnie gadać!ble > > Idzie. Tylko nie oczekuj ze bede pial nad Poznaniem. Jestescie krasnalem - tak > jak wszystkie inne miasta w Polsce poza Warszawa. Nie porownujcie sie z nia. To > > nie ta bajka. > Nie chodzi tu o Warszae, bo wiadomo mze to jest najwieksze miasto w Polsce i najbogatsze. W koncu to stolica. Chodzi o to ze Poznan i Wroclaw sa za Warszawa, i te miasta rywalizuja z soba w rankigach. Za P&W jest straszna przepasc, potem Krakow, znowu przepasc i Gdansk, Szczecin, Katowice etc. I tak juz jest. Co do wysokich budynkow, no coz, nie sa one najlepszym wskaznikiem potegi gospodarczej, bo taka Wawa ma wiecej wiezowcow niz Rzym albo Berlin, ale daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaleko im do tych miast. Niestety sylt widac ze dla ciebie jedynym wsklaznikiem to wysokosc budynkow heh. Osobiscie wolalbym zeby w Poznaniu nie budowano tych biurowcow, bo kompletnie zepsuja miasto. Ale tak sie sklada ze powstaja nowe, i trzeba sie z tym pogodzic. > W Poznaniu jest b.duzo brakow (podobnie jak w reszcie polski miast). Jezeli w > niektorych dziedzinach ociupinke odstajecie to nie powod zeby zaraz piac - bo o > d > razu mozna znalezc takie w ktorych cieniujecie. > > Zycze odrobiny realizmu. Poznan ma duzo brakow, jak wszystkie miasta, i nie tylko w Polsce. Ale chodzi o to ze ta "ociupinka" wcale nie jest taka "ociupnka" jesli porownujemy Poznan i Gdansk. Narazie nie jestescie zadnym rywalem dla Poznania czy Wroclawia. Mozecie rywalizowac ze Szczecinem, Bydgoszcza lub Toruniem. Ale nie z Poznaniem ktoremu nie dorastacie do piet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: Swiadkowie Poznanscy IP: *.*.*.* 24.07.01, 18:16 Gość portalu: Lechita napisał(a): > Niestety sylt widac ze dla ciebie > jedynym wsklaznikiem to wysokosc budynkow heh. Osobiscie wolalbym zeby w Poznan > iu nie budowano tych biurowcow, bo kompletnie zepsuja miasto. Ale tak sie klada > ze powstaja nowe, i trzeba sie z tym pogodzic. Najwyzszy Kaplan! Jestem zaszczycony, Moje uklony! A teraz slowko o wiezowcach - jestem na 100% przekonany, ze gdybyscie mieli w Poznaniu prawdziwy drapacz chmur wspominalibyscie o tym przy kazdej okazji, bo bylby to jeszcze jeden dowod na to ze jestescie the best. A tak to ignorujecie te statystyke bo jest dla Was niewygodna ale juz np. liczba dworkow i palacow, ktorych macie duzo (najwiecej?) jest "dobra statystyka", warta powtarzania - choc jest tyle samo warta ile pietra wiezowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: Swiadkowie Poznanscy IP: *.icom.ca 24.07.01, 23:49 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: Lechita napisał(a): > > > Niestety sylt widac ze dla ciebie > > jedynym wsklaznikiem to wysokosc budynkow heh. Osobiscie wolalbym zeby w P > oznan > > iu nie budowano tych biurowcow, bo kompletnie zepsuja miasto. Ale tak sie > klada > > ze powstaja nowe, i trzeba sie z tym pogodzic. > > Najwyzszy Kaplan! > Jestem zaszczycony, > Moje uklony! > > A teraz slowko o wiezowcach - jestem na 100% przekonany, ze gdybyscie mieli w > Poznaniu prawdziwy drapacz chmur wspominalibyscie o tym przy kazdej okazji, bo > bylby to jeszcze jeden dowod na to ze jestescie the best. Bycmoze. Ale osobiscie nie przepadam za drapaczami chmur. Poznan ma swoj styl, niskie zabudowanie. To mi sie podoba. A drapacze wcale nie sa i nie beda dowodem na to ze ktos jest the best. Rzym to wielki i bogate miasto, a drapaczy tam nie ma. I bardzo dobrze, bo wogole nie pasuja do tego miasta. W Poznaniu tez nie pasuja, przynajmniej na lewym brzegu. > > A tak to ignorujecie te statystyke bo jest dla Was niewygodna ale juz np. liczb > a > dworkow i palacow, ktorych macie duzo (najwiecej?) jest "dobra statystyka", war > ta > powtarzania - choc jest tyle samo warta ile pietra wiezowcow. O dworcach i palacach wspominalem bo KAM chwalil sie zamkami krzyzackimi, i pisal ze w Wielkopolsce nie ma niczego ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Drobne wyjasnienie - do Lechity IP: *.*.*.* 25.07.01, 13:33 Gość portalu: Lechita napisał(a): > Rzym to wielki i bogate miasto, a drapaczy tam nie > ma. I bardzo dobrze, bo wogole nie pasuja do tego miasta. Nad morzem srodziemnym spedzilem kilka lat mojego zycia. Ponadto firma dla ktorej pracuje ma oddzial w Rzymie (w dzielnicy EUR) wiec co jakis czas bywam. Kwestia braku wysokich budowli nad Morzem Srodziemnym to przede wszystkim sprawa tektoniki. W obawie przed trzesieniami ziemi nie buduje sie wysoko i dlatego drapaczy chmur nie znajdziesz w calych Wloszech i Grecji. Jedynie Turcy - debile - sobie postawili w Istanbule pare 150-metrowych "cylindrow". Oby do pierwszych wstrzasow... Aha do i oczywiscie drapacze chmur w centrum Rzymu to absurd ale rozwiazanie np. La Defense w Paryzu pokazuje ze mozna i to z dobrym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Gdansk a Torun i "przepaść" o której piszesz :) IP: 195.205.37.* 25.07.01, 11:22 > > Nie chodzi tu o Warszae, bo wiadomo mze to jest najwieksze miasto w Polsce i > najbogatsze. W koncu to stolica. Chodzi o to ze Poznan i Wroclaw sa za Warszawa > , > i te miasta rywalizuja z soba w rankigach. Za P&W jest straszna przepasc, potem > > Krakow, znowu przepasc i Gdansk, Szczecin, Katowice etc. I tak juz jest. > Poznan ma duzo brakow, jak wszystkie miasta, i nie tylko w Polsce. Ale chodzi o > > to ze ta "ociupinka" wcale nie jest taka "ociupnka" jesli porownujemy Poznan i > Gdansk. Narazie nie jestescie zadnym rywalem dla Poznania czy Wroclawia. Mozeci > e > rywalizowac ze Szczecinem, Bydgoszcza lub Toruniem. Ale nie z Poznaniem ktoremu > > nie dorastacie do piet. > Wolne zarty. Gdzie ty widzisz ta "straszna przepasc" miedzy P & W a Krakowem? I gdzie Ty widzisz kolejna przepasc miedzy Krakowem a Gdanskiem? Wygodnie wam tez wspominac o Katowicach a nie o Slasku. Prawda jest taka, że siedzicie sobie w Poznaniu (który, przyznam - rozwija się) i nie widzicie co sie dzieje gdzie indziej. Miesiac temu postawili wam porzadne kino i juz sie chwalicie na cala Polske. Maja robic autostrade i znowu Poznan górą. Ze w Trojmiescie juz dawno jest kilka Multikin, czy obwodnica to nie chcecie słyszeć. Wiem, że może pamiętacie czasy, kiedy najwiekszym kinem w Trójmieście był "Leningrad" ale one sie zmieniły. Jestem głęboko przekonany, że nawet jeśli Poznan jest ociupeńkę lepszy w tej czy innej dziedzinie to NIE MA ŻADNEJ PRZEPAŚCI. Z całym szacunkiem do Torunia, ale porównywanie Trójmiasta z nim jest podobnie niedorzeczne jak nazywanie Poznania "zachodnią metropolią". Jeśli ktos tak mówi to jest to dla mnie dowód, że nie był ostatnio ani w Gdańsku ani w Toruniu ani na zachodzie albo że jest niespełna rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Gdansk a Torun i IP: 213.25.33.* 25.07.01, 12:36 Gość portalu: KAM napisał(a): > > > > Nie chodzi tu o Warszae, bo wiadomo mze to jest najwieksze miasto w Polsce > i > > najbogatsze. W koncu to stolica. Chodzi o to ze Poznan i Wroclaw sa za War > szawa > > , > > i te miasta rywalizuja z soba w rankigach. Za P&W jest straszna przepasc, > potem > > > > Krakow, znowu przepasc i Gdansk, Szczecin, Katowice etc. I tak juz jest. > > Poznan ma duzo brakow, jak wszystkie miasta, i nie tylko w Polsce. Ale cho > dzi o > > > > to ze ta "ociupinka" wcale nie jest taka "ociupnka" jesli porownujemy Pozn > an i > > Gdansk. Narazie nie jestescie zadnym rywalem dla Poznania czy Wroclawia. M > ozeci > > e > > rywalizowac ze Szczecinem, Bydgoszcza lub Toruniem. Ale nie z Poznaniem kt > oremu > > > > nie dorastacie do piet. > > > > Wolne zarty. Gdzie ty widzisz ta "straszna przepasc" miedzy P & W a Krakowem? I > > gdzie Ty widzisz kolejna przepasc miedzy Krakowem a Gdanskiem? Wygodnie wam tez > > wspominac o Katowicach a nie o Slasku. Prawda jest taka, że siedzicie sobie w > Poznaniu (który, przyznam - rozwija się) i nie widzicie co sie dzieje gdzie > indziej. Miesiac temu postawili wam porzadne kino i juz sie chwalicie na cala > Polske. Maja robic autostrade i znowu Poznan górą. Ze w Trojmiescie juz dawno > jest kilka Multikin, czy obwodnica to nie chcecie słyszeć. Wiem, że może > pamiętacie czasy, kiedy najwiekszym kinem w Trójmieście był "Leningrad" ale one > > sie zmieniły. > > Jestem głęboko przekonany, że nawet jeśli Poznan jest ociupeńkę lepszy w tej cz > y > innej dziedzinie to NIE MA ŻADNEJ PRZEPAŚCI. Z całym szacunkiem do Torunia, ale > > porównywanie Trójmiasta z nim jest podobnie niedorzeczne jak nazywanie > Poznania "zachodnią metropolią". Jeśli ktos tak mówi to jest to dla mnie dowód, > > że nie był ostatnio ani w Gdańsku ani w Toruniu ani na zachodzie albo że jest > niespełna rozumu. > Zauważ, iż ostatnio tentencja budowlana się odwraca, to w Poznaniu powstają sieci rekreacyjne, handlowe itd. a następnie w Warszawie i reszcie kraju np. Multikino, Kinepolis, M1, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Gdansk a Torun i - uzupełnienie IP: 213.25.33.* 25.07.01, 12:44 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: KAM napisał(a): > > > > > > > Nie chodzi tu o Warszae, bo wiadomo mze to jest najwieksze miasto w P > olsce > > i > > > najbogatsze. W koncu to stolica. Chodzi o to ze Poznan i Wroclaw sa z > a War > > szawa > > > , > > > i te miasta rywalizuja z soba w rankigach. Za P&W jest straszna przep > asc, > > potem > > > > > > Krakow, znowu przepasc i Gdansk, Szczecin, Katowice etc. I tak juz je > st. > > > Poznan ma duzo brakow, jak wszystkie miasta, i nie tylko w Polsce. Al > e cho > > dzi o > > > > > > to ze ta "ociupinka" wcale nie jest taka "ociupnka" jesli porownujemy > Pozn > > an i > > > Gdansk. Narazie nie jestescie zadnym rywalem dla Poznania czy Wroclaw > ia. M > > ozeci > > > e > > > rywalizowac ze Szczecinem, Bydgoszcza lub Toruniem. Ale nie z Poznani > em kt > > oremu > > > > > > nie dorastacie do piet. > > > > > > > Wolne zarty. Gdzie ty widzisz ta "straszna przepasc" miedzy P & W a Krakow > em? I > > > > gdzie Ty widzisz kolejna przepasc miedzy Krakowem a Gdanskiem? Wygodnie wa > m tez > > > > wspominac o Katowicach a nie o Slasku. Prawda jest taka, że siedzicie sobi > e w > > Poznaniu (który, przyznam - rozwija się) i nie widzicie co sie dzieje gdzi > e > > indziej. Miesiac temu postawili wam porzadne kino i juz sie chwalicie na c > ala > > Polske. Maja robic autostrade i znowu Poznan górą. Ze w Trojmiescie juz da > wno > > jest kilka Multikin, czy obwodnica to nie chcecie słyszeć. Wiem, że może > > pamiętacie czasy, kiedy najwiekszym kinem w Trójmieście był "Leningrad" al > e one > > > > sie zmieniły. > > > > Jestem głęboko przekonany, że nawet jeśli Poznan jest ociupeńkę lepszy w t > ej cz > > y > > innej dziedzinie to NIE MA ŻADNEJ PRZEPAŚCI. Z całym szacunkiem do Torunia > , ale > > > > porównywanie Trójmiasta z nim jest podobnie niedorzeczne jak nazywanie > > Poznania "zachodnią metropolią". Jeśli ktos tak mówi to jest to dla mnie d > owód, > > > > że nie był ostatnio ani w Gdańsku ani w Toruniu ani na zachodzie albo że > jest > > niespełna rozumu. > > > > Zauważ, iż ostatnio tentencja budowlana się odwraca, to w Poznaniu powstają > sieci rekreacyjne, handlowe itd. a następnie w Warszawie i reszcie kraju np. > Multikino, Kinepolis, M1, itd. A co do przepaści, to taka jest, zobacz ile buduje się u was a u nas. W jakich granicach oscyliją śr. finansowe w Poznaniu i Gdańsku. Ile powstaje podmiotów zagranicznych u nas a w Gdańsku, zwłaszcza tych pow. 1 mln$. Dla przykładu podam ci że w 2000r zdecydowanie najwięcej inwestorów zagranicznych, którzy zainwestowali w całym kraju powyżej jednego miliona dolarów prowadzi działal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM A ile jest w Poznaniu kopalni? IP: 195.205.37.* 25.07.01, 14:49 > A co do przepaści, to taka jest, zobacz ile buduje się u was a u nas. W jakich > granicach oscyliją śr. finansowe w Poznaniu i Gdańsku. Ile powstaje podmiotów > zagranicznych u nas a w Gdańsku, zwłaszcza tych pow. 1 mln$. Dla przykładu poda > m > ci że w 2000r zdecydowanie najwięcej inwestorów zagranicznych, którzy > zainwestowali w całym kraju powyżej jednego miliona dolarów prowadzi działalno > ść > w : > Warszawie - 328 > Poznań - 101 > Wrocław - 84 > Łódź - 76 > > Nieco inaczej wygląda zestawienie liczby wszystkich spółek z udziałem kapitału > zagranicznego w przeliczeniu na 1000 mieszkańców. Pierwsze dwa miejsca w tym > rankingu wyglądają identycznie: Warszawa (7,13) i Poznań (7,13), jednak na > dalszych miejscach znalazły się Szczecin i Zielona Góra (po 2,97). > > I co może to nie jest przepaść! No pewnie, przepaść. Weźmy sobie może inne dziedziny, bo spółki zagramaniczne to jeszcze nie wszystko. Nie mówię że to ignoruję, ale mam wrażenie, że kryteria rozwoju dobierasz sobie tak jak Ci wygodnie. Ile firm z pierwszej 500-ki jest w Poznaniu? Ile z tych firm faktycznie produkuje cos w Poznaniu (w koncu wpis do rejestru to jeszcze nie firma)? Ile jest kopalni, stoczni albo Aquapqrków w Poznaniu? jakie atrakcje turystyczne ma Poznan (oprócz MTP)? Ile hoteli ma Poznań i czemu za mało? Jak traktuje się przyjezdnych w Poznaniu? Czy w Poznaniu faktycznie tak łatwo znaleźć dobrze płatna pracę (zakładam, ze cos potrafisz)? Zarzucilbym Cie przykladami, ktore zdmuchnelyby mgielke splendoru, ktora probujesz otoczyc swe miasto. Miasto to nie tylko oficjalna stopa bezrobocia i ilość spółek zagranicznych z kapitałem od ... do ... Jest to takze miejsce w ktorym sie zyje, pracuje, odpoczywa i gdzie sie ... zaprasza gosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Hotele, motele, restauracje, kina, etc P-n vs Gdansk IP: *.icom.ca 26.07.01, 04:40 Gość portalu: KAM napisał(a): > > No pewnie, przepaść. Weźmy sobie może inne dziedziny, bo spółki zagramaniczne t > o > jeszcze nie wszystko. Nie mówię że to ignoruję, ale mam wrażenie, że kryteria > rozwoju dobierasz sobie tak jak Ci wygodnie. > Ile firm z pierwszej 500-ki jest w Poznaniu? Ile z tych firm faktycznie produku > je > cos w Poznaniu (w koncu wpis do rejestru to jeszcze nie firma)? Ile jest kopaln > i, > stoczni albo Aquapqrków w Poznaniu? Trudno o stocznie czy kopalnie w Poznaniu. Masz glowe koles? I po co Poznaniowi taki bankrut jak wasza stocznia? Albo te slaskie kopalnie? Dziekujemy za te cuda gospodarki lat 60 do ktorych trzeba doplacac miliony dolarow bo inaczej padna. Co do aquaparku, nie ma go jeszcze ale juz niedlugo bedzie. Widzialem plany, i wyglada imponujaco. >jakie atrakcje turystyczne ma Poznan (opróc > z > MTP)? Po pierwsze stare miasto i zabytki. Dwory, dworki, palace. Mamy najlepszy tor regatowy w Europie na Malcie. Wielkopolskie lasy, parki i krajobrazy. Ale Poznan nie jest miastem nastawionym na turystyke, a mimo tego ma wielka przewage nad Gdanskiem w takich dziedzinach jak ilosc retauracji i pubow. Razem na stronie Gazety podano ze Poznan ma ponad 110 pubow i restauracji, a Gdansk ma ich tylko 57. Wytlumacz mi dlaczego miasto ktore nie jest jednym z glownych punktow turystycznych na mapie Polski ma ich dwukrotnie wiecej niz taki gigant turystyki jak Gdansk? Moze Poznaniacy poprostu maja pieniadze zeby wyjsc na miasto a wy nie macie? Bo z ta wielka iloscia turystow plus te 400 tys Gdanszczan powinno jakos pomagac w utrzymaniu pubow i restauracji. > Ile hoteli ma Poznań i czemu za mało? Nie wiem czy za malo. Na portalu nic nie znalazlem, wiec poszukalem na sieci info o hotelach. na www.hotelewpolsce.com znalazlem ze: W Poznaniu mamy 12 hoteli. Z czego 1 jest 4 gwiazdkowy, 10 3 gwiazdokwe i 1 2 gwiazdkowy. W Gdansku macie 4 hotele. 1 4 gwiazdkowy, 1 3 gwiazdkowy, i dwa przy ktorych nie ma gwiazdek. Na stronie Orbisa, www.orbis.pl Poznan ma 4 hotele orbisowe Gdansk ma 4 hotele orbisowe strona http://www.jws.com.pl/psy/poznan/eds_hot.htm Poznan: 30 hoteli Gdansk: nie podaja informacji o gdannsku Na www.hotele.net Poznan: 53 hotele 1 motel Gdansk 37 hoteli 0 moteli > Jak traktuje się przyjezdnych w > Poznaniu? Czy w Poznaniu faktycznie tak łatwo znaleźć dobrze płatna pracę > (zakładam, ze cos potrafisz)? Napewno latwiej niz w Gdansku. Mozesz gadac o ukrytym bezrobociu, ale wiadomo ze to dotycze przewaznie takich malo wyksztalconych. Poznan ma 4% bezrobocia, Gdansk ma dwukrotnie wiecej. > > Zarzucilbym Cie przykladami, ktore zdmuchnelyby mgielke splendoru, ktora > probujesz otoczyc swe miasto. > I co z tego? Takich przykladow mozna wymieniac tez o tym twoim biednym gdansku. > Miasto to nie tylko oficjalna stopa bezrobocia i ilość spółek zagranicznych z > kapitałem od ... do ... Jest to takze miejsce w ktorym sie zyje, pracuje, > odpoczywa i gdzie sie ... zaprasza gosci. Zeby pracowac i zyc trzeba miec prace, wiec bezroboci jest tu bardzo istotne. Poznan to wcale nie jest dziura. Ma dwukrotnie wiecej knajp niz Gdansk, ma wiecej hoteli. czyli ktos musi tam chodzic. Ciekawe ze Gdansk ta mekka turystyki ma mniej hoteli niz Poznan ktory podobno nie ma nic do zaoferowania turystom. A jesli tak jest ze do Poznania nie jezdza turysci, to widac ze Poznaniacy maja wiecej kasy niz wy. Wiecej knajp (dwukrotnie), najwieksze kino w Europ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Hotele, motele, restauracje, kina, etc P-n vs Gdansk IP: 195.205.37.* 26.07.01, 09:17 Zaczynam Cie lubić. Twoje zangażowanie w sprawę troche mnie nawet zaskoczyło. :) > Trudno o stocznie czy kopalnie w Poznaniu. Masz glowe koles? Otóż mam głowę. Może niefortunnie walnąłem te kopalnie, ale moge spytać inaczej - ile macie np. rafinerii? Chodziło mi tylko o to, że dobieracie sobie kryteria a potem porównujecie nasze miasta tam, gdzie wam jest wygodnie na podstawie jakiś ststystyk. Mnie statystyki i tak nie bardzo interesują. A patrzales na liste 500 z Rzeczpospolitej? > Po pierwsze stare miasto i zabytki. Dwory, dworki, palace. Mamy najlepszy tor > regatowy w Europie na Malcie. Wielkopolskie lasy, parki i krajobrazy. Ale Pozna > n > nie jest miastem nastawionym na turystyke, a mimo tego ma wielka przewage >nad > Gdanskiem w takich dziedzinach jak ilosc retauracji i pubow. Razem na >stronie Gazety podano ze Poznan ma ponad 110 pubow i restauracji, a Gdansk ma >ich tylko57. Wytlumacz mi dlaczego miasto ktore nie jest jednym z glownych >punktow > turystycznych na mapie Polski ma ich dwukrotnie wiecej niz taki gigant turystyk > i > jak Gdansk? Moze Poznaniacy poprostu maja pieniadze zeby wyjsc na miasto a wy n > ie > macie? Bo z ta wielka iloscia turystow plus te 400 tys Gdanszczan powinno jakos > > pomagac w utrzymaniu pubow i restauracji. I znowu naciągasz dane i spekulujesz. Nie będę ich sprawdzał i Ci zawierzę. Ale: 1) Skąd masz 400 000 mieszkańców w Gdańsku? Ja bym zaokrąglił do 500 000. 2) Czemu nie bierzesz Trójmiasta jako całość - które, i to musisz przyznać, jest większe niż Poznań. Jeśli do Poznania doliczasz okolice to zrób to samo z Trójmiastem i dolicz Tczew, Miłobądz, Pruszcz, Żukowo, Rumię, Redę i Wejherowo i inne zadupia. Ile Ci wyszło? 3) Może reporterzy Gazety częściej bywaja w Poznaniu niz w Gdansku. Pod wzgledem Pubów z pewnoscia bije was Łódź, która nie jest ani bogatym miastem ani gigantem gospodarki. Sama Piotrkowska ma bodajże ponad 100 Pubów. I co Ty na to? > > > Ile hoteli ma Poznań i czemu za mało? > > Nie wiem czy za malo. Na portalu nic nie znalazlem, wiec poszukalem na sieci in > fo > o hotelach. > > na www.hotelewpolsce.com znalazlem ze: > > W Poznaniu mamy 12 hoteli. Z czego 1 jest 4 gwiazdkowy, 10 3 gwiazdokwe i 1 2 > gwiazdkowy. > W Gdansku macie 4 hotele. 1 4 gwiazdkowy, 1 3 gwiazdkowy, i dwa przy ktorych ni > e > ma gwiazdek. > > Na stronie Orbisa, www.orbis.pl > Poznan ma 4 hotele orbisowe > Gdansk ma 4 hotele orbisowe > > strona http://www.jws.com.pl/psy/poznan/eds_hot.htm > > Poznan: 30 hoteli > Gdansk: nie podaja informacji o gdannsku > > Na www.hotele.net > > Poznan: > 53 hotele > 1 motel > > Gdansk > 37 hoteli > 0 moteli > Bardzo rozbieżne te dane. W końcu 4 a 37 to jednak różnica. Poza tym Poznań to miasto targowe, więc logiczne jest, że powinien mieć więcej hoteli. Biznesmeni nie będą spali w namiotach, co niezbyt przeszkadza wielu turystom. Piszę, że jest za mało, bo często miałem olbrzymie problemy z zarezerwowaniem miejsca w hotelu. Mówię jako konsument a nie statystyk. Czy to Cię przekonuje? W Gdańsku - albo inaczej, w Pomorskim jest wiele miejsc dla turystów. Nie zawsze są to hotele. Są to także pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, campingi itp. Ceny poznanskie też sa wyższe niz w duzych miastach w Niemczech. A miasta te wierz mi, bi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Hotele, motele, restauracje, kina, etc P-n vs Gdansk IP: 213.25.33.* 26.07.01, 10:08 Gość portalu: KAM napisał(a): > Zaczynam Cie lubić. Twoje zangażowanie w sprawę troche mnie nawet zaskoczyło. : > ) > > > > Trudno o stocznie czy kopalnie w Poznaniu. Masz glowe koles? > > Otóż mam głowę. Może niefortunnie walnąłem te kopalnie, ale moge spytać inaczej > - > ile macie np. rafinerii? Chodziło mi tylko o to, że dobieracie sobie kryteria a > > potem porównujecie nasze miasta tam, gdzie wam jest wygodnie na podstawie jakiś > > ststystyk. Mnie statystyki i tak nie bardzo interesują. A patrzales na liste 50 > 0 > z Rzeczpospolitej? > > > Po pierwsze stare miasto i zabytki. Dwory, dworki, palace. Mamy najlepszy > tor > > regatowy w Europie na Malcie. Wielkopolskie lasy, parki i krajobrazy. Ale > Pozna > > n > nie jest miastem nastawionym na turystyke, a mimo tego ma wielka pr > zewage > >nad > Gdanskiem w takich dziedzinach jak ilosc retauracji i pubow. Razem > na > >stronie Gazety podano ze Poznan ma ponad 110 pubow i restauracji, a Gdansk > ma > >ich tylko57. Wytlumacz mi dlaczego miasto ktore nie jest jednym z glownych > >punktow > > turystycznych na mapie Polski ma ich dwukrotnie wiecej niz taki gigant tur > ystyk > > i > > jak Gdansk? Moze Poznaniacy poprostu maja pieniadze zeby wyjsc na miasto a > wy n > > ie > > macie? Bo z ta wielka iloscia turystow plus te 400 tys Gdanszczan powinno > jakos > > > > pomagac w utrzymaniu pubow i restauracji. > > I znowu naciągasz dane i spekulujesz. Nie będę ich sprawdzał i Ci zawierzę. Ale > : > 1) Skąd masz 400 000 mieszkańców w Gdańsku? Ja bym zaokrąglił do 500 000. > 2) Czemu nie bierzesz Trójmiasta jako całość - które, i to musisz przyznać, jes > t > większe niż Poznań. Jeśli do Poznania doliczasz okolice to zrób to samo z > Trójmiastem i dolicz Tczew, Miłobądz, Pruszcz, Żukowo, Rumię, Redę i Wejherowo > i > inne zadupia. Ile Ci wyszło? > 3) Może reporterzy Gazety częściej bywaja w Poznaniu niz w Gdansku. Pod wzglede > m > Pubów z pewnoscia bije was Łódź, która nie jest ani bogatym miastem ani gigante > m > gospodarki. Sama Piotrkowska ma bodajże ponad 100 Pubów. I co Ty na to? > > > > > > Ile hoteli ma Poznań i czemu za mało? > > > > Nie wiem czy za malo. Na portalu nic nie znalazlem, wiec poszukalem na sie > ci in > > fo > > o hotelach. > > > > na www.hotelewpolsce.com znalazlem ze: > > > > W Poznaniu mamy 12 hoteli. Z czego 1 jest 4 gwiazdkowy, 10 3 gwiazdokwe i > 1 2 > > gwiazdkowy. > > W Gdansku macie 4 hotele. 1 4 gwiazdkowy, 1 3 gwiazdkowy, i dwa przy ktory > ch ni > > e > > ma gwiazdek. > > > > Na stronie Orbisa, www.orbis.pl > > Poznan ma 4 hotele orbisowe > > Gdansk ma 4 hotele orbisowe > > > > strona http://www.jws.com.pl/psy/poznan/eds_hot.htm > > > > Poznan: 30 hoteli > > Gdansk: nie podaja informacji o gdannsku > > > & Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Hotele, motele, restauracje, kina, etc P-n vs Gdansk IP: 213.25.33.* 26.07.01, 10:13 Coś w poprzednim poście nie wyszło, więc powtarzam Skoro jesteś taki mądry, powiem ci ,że aglomeracja poznańska jest większa od trójmiejskiej o ponad 50.000 ludzi Nie wiem, który raz z rzędu podaję te dane ale niech ci będzie: Poznań - 576.244 Gdańsk -455957 Gdynia -254534 Sopot - 41684 Aglomeracja poznańska - 840.000 Aglomeracja trójmiejska - 790.000 Podregion poznański - 1129001 Podregion gdański - 957330 Dane z 31.XII.2000r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Hotele, motele, restauracje, kina, etc P-n vs Gdansk IP: 195.205.37.* 26.07.01, 10:21 Gość portalu: P.B napisał(a): > Coś w poprzednim poście nie wyszło, więc powtarzam > > Skoro jesteś taki mądry, powiem ci ,że aglomeracja poznańska jest większa od > trójmiejskiej o ponad 50.000 ludzi > Nie wiem, który raz z rzędu podaję te dane ale niech ci będzie: > Poznań - 576.244 > Gdańsk -455957 Gdynia -254534 Sopot - 41684 > Aglomeracja poznańska - 840.000 > Aglomeracja trójmiejska - 790.000 > Podregion poznański - 1129001 > Podregion gdański - 957330 > > Dane z 31.XII.2000r. > No pewnie. Jak wliczysz sobie całe Wielkopolskie (które jest większe powierzchnią od Pomorskiego) to tak Ci wyjdzie. Doliczasz sobie Konin, Kalisz, Leszno i Piłę, czyli 4 byłe miasta wojewódzkie. Zresztą nawet tak szacując - różnice nie są kolosalne i o niczym to nie świadczy. Po prostu masz kolejną (z niewielu) dziedzinę, gdzie jesteście o "czubek nosa" przed nami. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Hotele, motele, restauracje, kina, etc P-n vs Gdansk IP: 213.25.33.* 26.07.01, 10:33 Gość portalu: KAM napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > Coś w poprzednim poście nie wyszło, więc powtarzam > > > > Skoro jesteś taki mądry, powiem ci ,że aglomeracja poznańska jest większa > od > > trójmiejskiej o ponad 50.000 ludzi > > Nie wiem, który raz z rzędu podaję te dane ale niech ci będzie: > > Poznań - 576.244 > > Gdańsk -455957 Gdynia -254534 Sopot - 41684 > > Aglomeracja poznańska - 840.000 > > Aglomeracja trójmiejska - 790.000 > > Podregion poznański - 1129001 > > Podregion gdański - 957330 > > > > Dane z 31.XII.2000r. > > > > No pewnie. Jak wliczysz sobie całe Wielkopolskie (które jest większe powierzchn > ią > od Pomorskiego) to tak Ci wyjdzie. Doliczasz sobie Konin, Kalisz, Leszno i Piłę > , > czyli 4 byłe miasta wojewódzkie. Zresztą nawet tak szacując - różnice nie są > kolosalne i o niczym to nie świadczy. Po prostu masz kolejną (z niewielu) > dziedzinę, gdzie jesteście o "czubek nosa" przed nami. > > Pozdrawiam, Wejdź na stronę GUSu i płacz. www.stat.gov.pl P.S Wielkopolska ma 3.500.000 ludności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Zacznij liczyc prawidlowo IP: *.*.*.* 26.07.01, 11:35 Gość portalu: P.B napisał(a): > Wejdź na stronę GUSu i płacz. > www.stat.gov.pl > P.S Wielkopolska ma 3.500.000 ludności B. dobrze ze wspomniales o liczbie ludnosci. Meczylo mnie to Wasze sterowanie statystykami typu w Wielkopolsce jest wiecej inwestycji niz gdzies tam... Wez to zacznij przeliczac na glowe mieszkanca i wyniki wyjda Ci inne. Np. Wielkopolska ma najwiecej firm po mazowieckim ALE... w ilosci firm na 1000 mieszkancow wyprzedza was nie tylko mazowieckie, ale takze zachodniopomorskie i dolnoslaskie (dane za Rz: http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/regiony_990831/regiony_a_1-1.F.gif). Oczywiscie tego aspektu byscie nie uwzglednili, no bo przeciez nie wpisuje sie w wasza koncepcje bycia NAJ. Poniewaz nie chce mi sie wdawac w te meczaca dyskusje ze Swiadkami Poznanskimi, powiem skrotowo: dla wyksztalconach ludzi pracy nie brakuje w zadnym duzym miescie w Polsce. Ceny zywnosci we wszystkich wiekszych miastach posiadajacych hipermarkety sa wlasciwie takie same. Zarobkami netto nie odstajecie od innych o wiecej niz 100 zl. (a chyba nawet mniej). Ceny mieszkan sa u Was nieco wyzsze niz gdzie indziej wiec splata wiekszego kredytu za chalupe z powodzeniam zjada te nadwyzke (raty za chalupe to naistotnirja pozycja w budzecie wiekszosci rodzin). To oznacza tyle ze macie tyle samo pieniedzy (albo i mniej) do dyspozycji co inni. Gdyby rzeczywiscie istniala przepasc to zarabialibyscie co najmniej 50 % wiecej niz reszta. Kilkuprocentowych roznic (rowniez w innych dziedzinach i nie zawsze na Wasza korzysc) nie osmielilbym sie nazywac przepascia. Troche rozsadku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Zacznij liczyc prawidlowo IP: 213.25.33.* 26.07.01, 11:41 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > Wejdź na stronę GUSu i płacz. > > www.stat.gov.pl > > P.S Wielkopolska ma 3.500.000 ludności > > B. dobrze ze wspomniales o liczbie ludnosci. Meczylo mnie to Wasze sterowanie > statystykami typu w Wielkopolsce jest wiecej inwestycji niz gdzies tam... > Wez to zacznij przeliczac na glowe mieszkanca i wyniki wyjda Ci inne. Np. > Wielkopolska ma najwiecej firm po mazowieckim ALE... w ilosci firm na 1000 > mieszkancow wyprzedza was nie tylko mazowieckie, ale takze zachodniopomorskie i > > dolnoslaskie (dane za Rz: > http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/regiony_990831/regiony_a_1-1.F.gif). > Oczywiscie tego aspektu byscie nie uwzglednili, no bo przeciez nie wpisuje sie > w > wasza koncepcje bycia NAJ. > > Poniewaz nie chce mi sie wdawac w te meczaca dyskusje ze Swiadkami Poznanskimi, > > powiem skrotowo: dla wyksztalconach ludzi pracy nie brakuje w zadnym duzym > miescie w Polsce. > Ceny zywnosci we wszystkich wiekszych miastach posiadajacych hipermarkety sa > wlasciwie takie same. > Zarobkami netto nie odstajecie od innych o wiecej niz 100 zl. (a chyba nawet > mniej). Ceny mieszkan sa u Was nieco wyzsze niz gdzie indziej wiec splata > wiekszego kredytu za chalupe z powodzeniam zjada te nadwyzke (raty za chalupe t > o > naistotnirja pozycja w budzecie wiekszosci rodzin). > To oznacza tyle ze macie tyle samo pieniedzy (albo i mniej) do dyspozycji co > inni. Gdyby rzeczywiscie istniala przepasc to zarabialibyscie co najmniej 50 % > wiecej niz reszta. Kilkuprocentowych roznic (rowniez w innych dziedzinach i nie > > zawsze na Wasza korzysc) nie osmielilbym sie nazywac przepascia. Troche rozsadk > u! Liczę dobrze do tej pory posługiwaliśmy się dadymi dotyczącymi Poznani czy Gdańska a nie województw. Ale skoro tego chcesz to zaraz pogrzebię w statystykach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Gdansk a Torun i IP: 195.205.37.* 25.07.01, 13:01 > > Zauważ, iż ostatnio tentencja budowlana się odwraca, to w Poznaniu powstają > sieci rekreacyjne, handlowe itd. a następnie w Warszawie i reszcie kraju np. > Multikino, Kinepolis, M1, itd. Moze jeszcze Imax 3D wpierw był w Poznaniu a potem w Berlinie i Warszawie? A macie Silver Screen? Jak nie to zapraszam do Gdyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Gdansk a Torun i IP: 213.25.33.* 25.07.01, 13:26 Gość portalu: KAM napisał(a): > > > > Zauważ, iż ostatnio tentencja budowlana się odwraca, to w Poznaniu powsta > ją > > sieci rekreacyjne, handlowe itd. a następnie w Warszawie i reszcie kraju n > p. > > Multikino, Kinepolis, M1, itd. > > Moze jeszcze Imax 3D wpierw był w Poznaniu a potem w Berlinie i Warszawie? > A macie Silver Screen? Jak nie to zapraszam do Gdyni. > Teraz budują , podobny do warszawskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: Gdansk a Torun i IP: *.icom.ca 26.07.01, 02:10 Gość portalu: KAM napisał(a): > Wolne zarty. Gdzie ty widzisz ta "straszna przepasc" miedzy P & W a Krakowem? I > > gdzie Ty widzisz kolejna przepasc miedzy Krakowem a Gdanskiem? A jednak taka wlasnie jest, nawet jesli nie chcesz tego widziec. Niestety gdansk to druga lub trzecia liga. Wiem wiem, nie lubisz rankingow bo prawda boli. Wolisz jakies bzdury o ilosci hotelow chcac porownac miasto ktore jest nastwaione na turystyke z miastem nastawionym na bankowosc, finanse, targi etc. Nie wiem ile ma hoteli Poznan a ile Gdansk. Ale w ten sam sposob moge porownac Majorke z Zurychem i udowodnic ze Majorka jest tak samo bogata jak to bogate miasto Szwajcarskie. Danych co do hoteli akurat pod reka nie mam. Mam natomiast dane z gazety o restauracjach. Informator gdanski podaje ze punktow gastronimicznych w Gdansku jest 57. W Poznaniu natomiast jest 68 restauracji i 42 puby. czyli miasto ktore wg. ciebie nie jest miastem turystycznym ma dwikrotnie wiecej punktow gastronomicznych niz Gdansk. >Wygodnie wam tez > > wspominac o Katowicach a nie o Slasku. No jasne. Mamy porownywac Poznan z calym slaskiem:) Moze wtedy slask bedzie blizej Poznania:) Porownujemy Poznan z Gdanskiem, Katowicami, Wroclawiem etc. Jelsi chcesz moze porownywac wojewodztwa. Btw, nie gadaj o trojmiescie bo Gdynia nie jest w Gdansku. > Prawda jest taka, że siedzicie sobie w > Poznaniu (który, przyznam - rozwija się) i nie widzicie co sie dzieje gdzie > indziej. Miesiac temu postawili wam porzadne kino i juz sie chwalicie na cala > Polske. Maja robic autostrade i znowu Poznan górą. Ze w Trojmiescie juz dawno > jest kilka Multikin, czy obwodnica to nie chcecie słyszeć. Sasiad Kowalski, kierowca 5 letniego Forda mowi do sasiada Janeckiego, kierowca nowego BMW "hej stary, ja juz mam moje auto 5 lat a ty dopiero teraz kupiles". Tak sie sklada ze wasze "multikina" sa w porownaniu z nowym megakinem poznanskim, najwiekszym kinem w Europie, gowienkiem. Tak jak ten ford kowalskiego vs BMW sasiada. A multikino Poznan juz mial przed tym nowym. Co do obwodnicy, macie ale mala. > Wiem, że może > pamiętacie czasy, kiedy najwiekszym kinem w Trójmieście był "Leningrad" ale one > > sie zmieniły. > A ile ludzi moze pomiescic wasze najwieksze kino? Ile ma sal? > Jestem głęboko przekonany, że nawet jeśli Poznan jest ociupeńkę lepszy w tej cz > y > innej dziedzinie to NIE MA ŻADNEJ PRZEPAŚCI. Jest przepasc wieksza od Grand Canyon w Colorado. W CZYM mozecie z Poznaniem rywalizowac? > Z całym szacunkiem do Torunia, ale > > porównywanie Trójmiasta Mow o Gdansku a nie trojmiescie. > z nim jest podobnie niedorzeczne jak nazywanie > Poznania "zachodnią metropolią". Jeśli ktos tak mówi to jest to dla mnie dowód, > > że nie był ostatnio ani w Gdańsku ani w Toruniu ani na zachodzie albo że jest > niespełna rozumu. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Gdansk a Torun i IP: 195.205.37.* 26.07.01, 10:00 > > gdzie Ty widzisz kolejna przepasc miedzy Krakowem a Gdanskiem? > > A jednak taka wlasnie jest, nawet jesli nie chcesz tego widziec. Pytam ponownie, gdzie? Czy uważasz, że przewaga w wybranych przez Ciebie dziedzinach daje Ci prawo tak twierdzić? >Niestety gdans > k > to druga lub trzecia liga. Zgadza się, w skali europejskiej - tak. Podobnie jak Poznań > Wiem wiem, nie lubisz rankingow bo prawda boli. Nie prawda boli, tylko śmieszy mnie manipulowanie liczbami w stylu wielkopolskim. > Informator gdanski podaje ze punktow gastronimicznych w Gdansku > jest 57. W Poznaniu natomiast jest 68 restauracji i 42 puby. czyli miasto ktore > > wg. ciebie nie jest miastem turystycznym ma dwikrotnie wiecej punktow > gastronomicznych niz Gdansk. Nie miałem problemu ze znalezieniem restauracji w Gdańsku. Lubię sobie, rozumiesz czasami zjeść rybkę na katamaranie przy świecach. Innym razem skoczę do Sopotu - super miejsce i Pub Restauracje Knajpą pogania. Do wyboru do koloru. > > >Wygodnie wam tez > > > > wspominac o Katowicach a nie o Slasku. > > No jasne. Mamy porownywac Poznan z calym slaskiem:) Moze wtedy slask bedzie > blizej Poznania:) Albo przed nim :) A Wy tak kombinujecie z liczbami, żeby wyszło na Wasze, nie :) Porownujemy Poznan z Gdanskiem, Katowicami, Wroclawiem etc. > Jelsi chcesz moze porownywac wojewodztwa. Btw, nie gadaj o trojmiescie bo Gdyni > a > nie jest w Gdansku. Nie jest w Gdansku. Ale widzisz, wsiadam w samochód, 15 minut i jestem w Sopocie. Następne 10 i jestem w Gdyni. Dlatego biorę je pod uwagę. To praktycznie jedna aglomeracja. Tam nie ma granic. Ty nie masz takiej możliwości. Chyba, że sobie do Komornik pojedziesz koślawą Głogowską. Ale co będziesz robił w tych Komornikach? > > > Prawda jest taka, że siedzicie sobie w > > Poznaniu (który, przyznam - rozwija się) i nie widzicie co sie dzieje gdzi > e > > indziej. Miesiac temu postawili wam porzadne kino i juz sie chwalicie na c > ala > > Polske. Maja robic autostrade i znowu Poznan górą. Ze w Trojmiescie juz da > wno > > jest kilka Multikin, czy obwodnica to nie chcecie słyszeć. > > Sasiad Kowalski, kierowca 5 letniego Forda mowi do sasiada Janeckiego, kierowca > > nowego BMW "hej stary, ja juz mam moje auto 5 lat a ty dopiero teraz kupiles". Moze Kowalski namierza sie na nowego Mercedesa, bo Ford mu sie juz znudził :) > Tak sie sklada ze wasze "multikina" sa w porownaniu z nowym megakinem poznanski > m, > najwiekszym kinem w Europie, gowienkiem. Wybiore sie tam i powiem Ci, ile bylo ludzi. Poza tym 20 filmow naraz i tak nie obejrzysz. Tak jak ten ford kowalskiego vs BMW > sasiada. A multikino Poznan juz mial przed tym nowym. Co do obwodnicy, macie al > e > mala. Od Rusocina do Chylonii. To trochę więcej niż z Tarnowa Podgórnego do Swarzędza. Tylko, że Wy nawet takiej nie macie. > A ile ludzi moze pomiescic wasze najwieksze kino? Ile ma sal? A po co mi to. Jest ich kilka. Byłeś w Silver Screen w Gdyni? Idź tam kiedyś a gwarantuję, że doznasz lekkiego szoku (sądzę po Twoich wyobrażeniach o Trójmieście). > > > > Jestem głęboko przekonany, że nawet jeśli Poznan jest ociupeńkę lepszy w t > ej cz > > y > > innej dziedzinie to NIE MA ŻADNEJ PRZEPAŚCI. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Gdansk a Torun i IP: 213.25.33.* 26.07.01, 10:30 > > Jest przepasc wieksza od Grand Canyon w Colorado. W CZYM mozecie z Poznani > em > > rywalizowac? > > Podam Ci parę dziedzin, które mi przychodzą akurat do głowy: > 1) turystyka, Może być > 2) transport, Oj nie, u nas buduje sie obwodnice, autostrade, nowe drogi dojazdowe. A tabor tramwajowy jest o wiele większy od waszego. > 3) edukacja, UUUU, tu się mylisz mamy więcej szkół, zwłaszcza wyższych, które są o wiele lepsze od waszych i posiadają większy prestiż!! > 4) poziom życia, W Poznaniu jest najwięcej osób w wieku poprodukcyjnym, i o wiele niższa umieralność niż u was!A to o czymś świadczy. > 5) historia i znajomość miasta za granicą Blebry, znani jesteście w niemczech jako byłe miasto poniemiecki dalej na zachód nikt o was nie wie. A Poznań rocznie odwiedza kilkaset tysięcy przedsiębiorców za granicy.I oni robią nam reklamę. > 6) zabytki i kultura Poznń jest miastem starszym niż Gdańsk > 7) rozrywka, czas wolny Napewno lepiej go można spędzić niż u was. > 8) komunikacja miejska Pisamłem o tym wcześniej, jest o wiele większa i lepsza o waszej. > 9) poziom cen Macie najdroższą benzynę w Polsce i o czym tu gadać! > > > I gdzie ta przepaść? > > > > > Z całym szacunkiem do Torunia, ale > > > > > > porównywanie Trójmiasta > > > > Mow o Gdansku a nie trojmiescie. > > Wyjasniałem powyzej. Trójmiasto to jedna aglomeracja. Jestem zżyty zarówno z > Gdańskiem jak i Sopotem i Gdynią. Od dzieciaka bywałem wszędzie tam. Studiowałe > m > np. w Sopocie na ... Uniwerku Gdańskim. I to nie w żadnej filii. Tak, tak. > > > > > z nim jest podobnie niedorzeczne jak nazywanie > > > Poznania "zachodnią metropolią". Jeśli ktos tak mówi to jest to dla m > nie d > > owód, > > > > > > że nie był ostatnio ani w Gdańsku ani w Toruniu ani na zachodzie albo > że > > jest > > > niespełna rozumu. > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Ty juz zaczynasz bredzić PB IP: 195.205.37.* 26.07.01, 10:56 > > 1) turystyka, > Może być > > 2) transport, > Oj nie, u nas buduje sie obwodnice, autostrade, nowe drogi dojazdowe. A tabor > tramwajowy jest o wiele większy od waszego. U nas sie nie buduje obwodnicy. Po co skoro juz tam dawno jest. Remontuje sie ja tylko. To samo z drogami dojazdowymi. Tabor tramwajowy? - Znowu coś znalazłeś :) Nie porównuj swojego taboru do naszego SKM bo będzie śmiesznie. A transport morski? Przepraszam, że leżymy nad morzem, ale póki bedziemy leżeć - będziemy z tego korzystać. > > 3) edukacja, > UUUU, tu się mylisz mamy więcej szkół, zwłaszcza wyższych, które są o wiele > lepsze od waszych i posiadają większy prestiż!! W Trojmiesicie jest 8 publicznych szkół wyzszych. Na poziom nie narzekam. Wielu znanych ludzi ze swiata biznesu i polityki (nie tylko zamieszkalych w Polsce) konczylo nasze uczelnie. Poza tym w Gdansku smiejemy sie, ze jak ktos nie dostanie sie do Gdanska to jedzie studiowac do Poznania. Tam jest uczelni mnogo. O poziomie nic mi nie mow - bo pekne ze smiechu. Znam ten poziom bo moja kobieta w Poznaniu studiuje. Zal mi jej troche i sama przyznaje, ze wolalaby w Gdansku. > > 4) poziom życia, > W Poznaniu jest najwięcej osób w wieku poprodukcyjnym, i o wiele niższa > umieralność niż u was!A to o czymś świadczy. Zygam juz waszymi statystykami. Dzisiejsza umieralnosc jest skutkiem lat komuny, czyz nie? Ja mowie o tym, jak mi sie dzis zyje a z Gdanska i Poznania wybieram zdecydowanie Gdansk i to z duza przepascia. Nie tylko ja. > > 5) historia i znajomość miasta za granicą > Blebry, znani jesteście w niemczech jako byłe miasto poniemiecki dalej na zachó > d > nikt o was nie wie. I tu sie grubo mylisz. Nawet w Niemczech Gdansk jest bardziej znany niz Poznan, ale jak pojedziesz do Francji to spotka Cie niemila niespodzianka - nikt nie wie co to jest Poznan za to prawie wszyscy znaja Gdansk. Bylem i widzialem (a moze raczej slyszalem). To samo w USA. Jesli ktos juz wie w ogole gdzie lezy Polska to prawdopodobnie zna Gdansk. Poznan zna tylko amerykanska Polonia. >A Poznań rocznie odwiedza kilkaset tysięcy przedsiębiorców > za > granicy.I oni robią nam reklamę. Cos wiem o tej "reklamie". Nabijaja sie z Was do rozpuku. Ostatnio wiozlem Niemcow (byli pierwszy raz w Polsce) po Poznaniu. Odbieralem ich z Waszej "Lawicy". Jak mi rabneli tekst, ze wyglada tu jak w Azji (jechalem Glogowska w strone Wroclawia) to myslalem, ze pekne ze smiechu i w drzewo przyp.....le . Znam tez inne wypowiedzi i nie sa zbyt pochlebne. Tylko Poznaniacy mowia dobrze o Poznaniu. > > 6) zabytki i kultura > Poznń jest miastem starszym niż Gdańsk No i co z tego. Znowu o 15 lat? A byles na Gdanskiej starowce w ciagu ostatniego roku? Poznanska starówka to jak u nas jedna ulica, i to boczna z jeszcze nie odremontowanymi kamienicami. > > 7) rozrywka, czas wolny > Napewno lepiej go można spędzić niż u was. Wolne żarty. Nuda, nuda i nuda. Rozumiem nawet skad tyle pubów. W końcu tam nic innego robić nie można. > > 8) komunikacja miejska > Pisamłem o tym wcześniej, jest o wiele większa i lepsza o waszej. Nie bede sie powtarzal, ale wasza Pestka to pestka w porownaniu z SKM-ka. > > 9) poziom cen > Macie najdroższą benzynę w Polsce i o czym tu gadać! Po ostatnich szalenstwach sie troche zmienilo i juz tak nie jest. Poza tym znowu znalazles akurat jedna benzyne do ktorej sie mozesz czepnac. A co ze spozywka, rozrywka, mieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ty juz zaczynasz bredzić PB IP: 213.25.33.* 26.07.01, 11:48 Gość portalu: KAM napisał(a): > > > 1) turystyka, > > Może być > > > > 2) transport, > > Oj nie, u nas buduje sie obwodnice, autostrade, nowe drogi dojazdowe. A ta > bor > > tramwajowy jest o wiele większy od waszego. > > U nas sie nie buduje obwodnicy. Po co skoro juz tam dawno jest. Remontuje sie j > a > tylko. To samo z drogami dojazdowymi. Tabor tramwajowy? - Znowu coś znalazłeś : > ) > Nie porównuj swojego taboru do naszego SKM bo będzie śmiesznie. A transport > morski? Przepraszam, że leżymy nad morzem, ale póki bedziemy leżeć - będziemy z > > tego korzystać. > > > > 3) edukacja, > > UUUU, tu się mylisz mamy więcej szkół, zwłaszcza wyższych, które są o wiel > e > > lepsze od waszych i posiadają większy prestiż!! > > W Trojmiesicie jest 8 publicznych szkół wyzszych. Na poziom nie narzekam. Wielu > > znanych ludzi ze swiata biznesu i polityki (nie tylko zamieszkalych w Polsce) > konczylo nasze uczelnie. Poza tym w Gdansku smiejemy sie, ze jak ktos nie > dostanie sie do Gdanska to jedzie studiowac do Poznania. Tam jest uczelni mnogo > . > O poziomie nic mi nie mow - bo pekne ze smiechu. Znam ten poziom bo moja kobiet > a > w Poznaniu studiuje. Zal mi jej troche i sama przyznaje, ze wolalaby w Gdansku. > > > > 4) poziom życia, > > W Poznaniu jest najwięcej osób w wieku poprodukcyjnym, i o wiele niższa > > umieralność niż u was!A to o czymś świadczy. > > Zygam juz waszymi statystykami. Dzisiejsza umieralnosc jest skutkiem lat komuny > , > czyz nie? Ja mowie o tym, jak mi sie dzis zyje a z Gdanska i Poznania wybieram > zdecydowanie Gdansk i to z duza przepascia. Nie tylko ja. > > > > 5) historia i znajomość miasta za granicą > > Blebry, znani jesteście w niemczech jako byłe miasto poniemiecki dalej na > zachó > > d > > nikt o was nie wie. > > I tu sie grubo mylisz. Nawet w Niemczech Gdansk jest bardziej znany niz Poznan, > > ale jak pojedziesz do Francji to spotka Cie niemila niespodzianka - nikt nie wi > e > co to jest Poznan za to prawie wszyscy znaja Gdansk. Bylem i widzialem (a moze > raczej slyszalem). To samo w USA. Jesli ktos juz wie w ogole gdzie lezy Polska > to > prawdopodobnie zna Gdansk. Poznan zna tylko amerykanska Polonia. > > > >A Poznań rocznie odwiedza kilkaset tysięcy przedsiębiorców > > za > > granicy.I oni robią nam reklamę. > > Cos wiem o tej "reklamie". Nabijaja sie z Was do rozpuku. Ostatnio wiozlem > Niemcow (byli pierwszy raz w Polsce) po Poznaniu. Odbieralem ich z > Waszej "Lawicy". Jak mi rabneli tekst, ze wyglada tu jak w Azji (jechalem > Glogowska w strone Wroclawia) to myslalem, ze pekne ze smiechu i w drzewo > przyp.....le . Znam tez inne wypowiedzi i nie sa zbyt pochlebne. Tylko Poznania > cy > mowia dobrze o Poznaniu. > > > > > 6) zabytki i kultura > > Poznń jest miastem starszym niż Gdańsk > > No i co z tego. Znowu o 15 lat? A byles na Gdanskiej starowce w ciagu ostatnieg > o > roku? Poznanska starówka to jak u nas jed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Nareszcie coś mądrego IP: 195.205.37.* 26.07.01, 12:10 Gość portalu: P.B napisał(a): > Widzę ,ze rozmowa z robą nie ma sensu. Ty uważasz że lepszy jest Gdańsk, ja że > Poznań. Ty odnosisz się do swoich prywatnych przesłanek ja do rankingów i anali > z > ludzi doświadczonych. > W każdym razie Gdańsk w żadnym rankingu : czy Rzeczpospolitej, Ibngr, Cbr i > innych Poznania nie przegonił. Ty kierujesz się głównie turystyką ja gospodarka > i > o czym tu więcej mówić! I tak się chyba nie przekonamy. Poprzestańmy na tym, że póki co każde miasto ma swoje plusy i minusy. Zarówno Gdańsk jak i Poznań i nie ma co szukac na siłę metopolii i zadupiów. Pozdrawiam i zapraszam na piwko na Długim Targu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: Ty juz zaczynasz bredzić PB IP: *.icom.ca 26.07.01, 15:51 Gość portalu: KAM napisał(a): > > > >A Poznań rocznie odwiedza kilkaset tysięcy przedsiębiorców > > za > > granicy.I oni robią nam reklamę. > > Cos wiem o tej "reklamie". Nabijaja sie z Was do rozpuku. Ostatnio wiozlem > Niemcow (byli pierwszy raz w Polsce) po Poznaniu. Odbieralem ich z > Waszej "Lawicy". Jak mi rabneli tekst, ze wyglada tu jak w Azji (jechalem > Glogowska w strone Wroclawia) to myslalem, ze pekne ze smiechu i w drzewo > przyp.....le . Znam tez inne wypowiedzi i nie sa zbyt pochlebne. Tylko Poznania > cy > mowia dobrze o Poznaniu. > Znam faceta ktory pojechal do Polski. Jest amerykaninem, pochodzenia irlandzko- niemieckiego. Byl w Poznaniu, Warszawie, Gdansku, Krakowie. Do was jechal bo chcial zobaczyc gdzie dzialal Walesa. Powiedzial ze macie nawet ok starowke na tle inych, ale ze takiego brudu jak u was nie widzial nigdzie w innych polskich mmiastach. Bardzo chwalil Poznan i Krakow wlasnie za to ze sa zadbane. O was mowil "for a city that wants to attract tourists, they sure dont like to clean up". > > > > 6) zabytki i kultura > > Poznń jest miastem starszym niż Gdańsk > > No i co z tego. Znowu o 15 lat? A byles na Gdanskiej starowce w ciagu ostatnieg > o > roku? Poznan istnieje tak od pocatkox IX wieku, a Gdansk od 997 roku, czyli koniec X wieku. Roznica ponad 100 lat. > Poznanska starówka to jak u nas jedna ulica, HAHAHAH. Wlasnie wy macie jedna ulice na tej starowce, Dlugi targ i pare bocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Ty juz IP: *.nsm.pl 26.07.01, 18:05 Jesli chodzi o wiek miastto chyba nie mówimy o poczatkach osadnictwa na poźniejszym terenie miejskim?Poznan poczatek IXw???A Gdansk nie powstał w 997 r. tylko wówczas zanotowano pierwsza wzmiankę w kronikach na jego temat.Nowy gród zbudowano z rozkazu Mieszka I wcześniej(he,he wiem ,że Mieszko uważany jest przez Cioebie za Poznaniaka:). Co do brudu to ...nie rozsmieszaj mnie,o ile nie wymyslileś sobie tego "Irlandczyka",nasze miasto nie różni sie pod względem od innych (polskich).Chyba że słysząc tak wile dobrego o naszym miescie,miał chłop wobec Gdanska większe wymagania,pewnie słusznie. PS Co do różnych statystyk przez Was wymienianych to zalecałbym duża ostrozność,nie wszystkie obiekty typu pub,restauracja itp. są umieszczane w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: Ty juz IP: *.icom.ca 27.07.01, 03:36 Gość portalu: beast napisał(a): > Jesli chodzi o wiek miastto chyba nie mówimy o poczatkach osadnictwa na > poźniejszym terenie miejskim?Poznan poczatek IXw???A Gdansk nie powstał w 997 > r. tylko wówczas zanotowano pierwsza wzmiankę w kronikach na jego temat.Nowy > gród zbudowano z rozkazu Mieszka I wcześniej(he,he wiem ,że Mieszko uważany > jest przez Cioebie za Poznaniaka:). Chodzi o to kiedy byl jakis konkretny grod. Poznan, jako grod siega IX wieku, Gdansk tylko konca X wieku. A Mieszko byl Poznaniakiem. A nie? W Poznaniu mial swoje palatium, w Poznanniu ochrzcil Polske, w Poznaniu go pochowano, w Poznaniu wybudowal pierwsza polska katedre, i w Poznaniu urzadzil pierwsze biskupstwo i siedzibe Jordana. Mieszko byl Poznaniakiem z krwi i kosci. > Co do brudu to ...nie rozsmieszaj mnie,o ile nie wymyslileś sobie > tego "Irlandczyka",nasze miasto nie różni sie pod względem od innych > (polskich).Chyba że słysząc tak wile dobrego o naszym miescie,miał chłop wobec > Gdanska większe wymagania,pewnie słusznie. Slyszal tylko to ze tam dzialal Walesa i ze macie morze. Nic wiecej. > PS > Co do różnych statystyk przez Was wymienianych to zalecałbym duża > ostrozność,nie wszystkie obiekty typu pub,restauracja itp. są umieszczane w > sieci. I co z tego? Chyba ze tylko te z Gdanska nie sa umieszczane na sieci a wszystkie z Poznania sa:) Patrzylem na kilka stron. Mimo ze wszedzie byly inne ilosci pubow, restauracji, hoteli, to zawsze byla ta sama proporcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Ty juz zaczynasz bredzić PB IP: 195.205.37.* 27.07.01, 08:44 Gość portalu: Lechita napisał(a): > Znam faceta ktory pojechal do Polski. Jest amerykaninem, pochodzenia irlandzko- > niemieckiego. Byl w Poznaniu, Warszawie, Gdansku, Krakowie. Do was jechal bo > chcial zobaczyc gdzie dzialal Walesa. Powiedzial ze macie nawet ok starowke na > tle inych, ale ze takiego brudu jak u was nie widzial nigdzie w innych polskich > > mmiastach. Bardzo chwalil Poznan i Krakow wlasnie za to ze sa zadbane. O was > mowil "for a city that wants to attract tourists, they sure dont like to clean > up". Możliwe, że akurat źle trafił. Natomiast z mojego doświadczenia (a bywam częściej zarówno w Gdańsku jak i w Poznaniu) to możemy sobie podać rękę. Brak śmietników na starówce i przy głównych ulicach oraz wszędzie walające się śmieci są również jedną z atrakcji w Poznaniu. Poza tym sam jestem ostatnio miło zaskoczony, gdyż widzę, że w Gdańsku się wiele pod tym względem poprawiło. > > > > > > > > 6) zabytki i kultura > > > Poznń jest miastem starszym niż Gdańsk > > > > No i co z tego. Znowu o 15 lat? A byles na Gdanskiej starowce w ciagu osta > tnieg > > o > > roku? > > Poznan istnieje tak od pocatkox IX wieku, a Gdansk od 997 roku, czyli koniec X > wieku. Roznica ponad 100 lat. Gdańsk uzyskał prawa miejskie w 997. Wcześniej istniał jako wioska rybacka. Poza tym sorry, ale 100 lat w tą czy w tamtą stronę - czy to jest aż takie ważne? > > > Poznanska starówka to jak u nas jedna ulica, > > HAHAHAH. Wlasnie wy macie jedna ulice na tej starowce, Dlugi targ i pare boczny > ch. Chyba faktycznie dawno już u nas nie byłeś. Poza długą i Długim Targiem (do których nie obraź się, ale Poznański Rynek się nie umywa) mamy cały kompleks kamienic (wspomniane przez Ciebie boczne uliczki) z deptakiem nad Motławą - Żuraw i okolice, ul. Mariacką z największą zabytkową bazyliką w Polsce (Mariacką). Na ul. Mariackiej pokazuje się Pan Grass w swych wywiadach, poza tym lubia ją wszelkiej maści artyści i turyści. Wychodzisz z Długiego Targu, przechodzisz przez malowniczy most nad Motławą i masz ... kolejny olbrzymi kompleks świeżo postawionych kamienic w dawnym stylu. Mało tam samochodów, bo nieopodal przebiega piękna 3-pasmowa przelotówka absorbująca cały ruch. Polecam też ulice Piwną, Szeroką, Św. Ducha i naprawdę - całą starówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ty juz zaczynasz bredzić PB IP: 213.25.33.* 27.07.01, 12:47 Gość portalu: KAM napisał(a): > Gość portalu: Lechita napisał(a): > > > Znam faceta ktory pojechal do Polski. Jest amerykaninem, pochodzenia irlan > dzko- > > niemieckiego. Byl w Poznaniu, Warszawie, Gdansku, Krakowie. Do was jechal > bo > > chcial zobaczyc gdzie dzialal Walesa. Powiedzial ze macie nawet ok starowk > e na > > tle inych, ale ze takiego brudu jak u was nie widzial nigdzie w innych pol > skich > > > > mmiastach. Bardzo chwalil Poznan i Krakow wlasnie za to ze sa zadbane. O w > as > > mowil "for a city that wants to attract tourists, they sure dont like to c > lean > > up". > > Możliwe, że akurat źle trafił. Natomiast z mojego doświadczenia (a bywam części > ej > zarówno w Gdańsku jak i w Poznaniu) to możemy sobie podać rękę. Brak śmietników > > na starówce i przy głównych ulicach oraz wszędzie walające się śmieci są równie > ż > jedną z atrakcji w Poznaniu. Poza tym sam jestem ostatnio miło zaskoczony, gdyż > > widzę, że w Gdańsku się wiele pod tym względem poprawiło. > > > > > > > > > > > > > 6) zabytki i kultura > > > > Poznń jest miastem starszym niż Gdańsk > > > > > > No i co z tego. Znowu o 15 lat? A byles na Gdanskiej starowce w ciagu > osta > > tnieg > > > o > > > roku? > > > > Poznan istnieje tak od pocatkox IX wieku, a Gdansk od 997 roku, czyli koni > ec X > > wieku. Roznica ponad 100 lat. > > Gdańsk uzyskał prawa miejskie w 997. Wcześniej istniał jako wioska rybacka. Poz > a > tym sorry, ale 100 lat w tą czy w tamtą stronę - czy to jest aż takie ważne? > > > > > > Poznanska starówka to jak u nas jedna ulica, > > > > HAHAHAH. Wlasnie wy macie jedna ulice na tej starowce, Dlugi targ i pare b > oczny > > ch. > > Chyba faktycznie dawno już u nas nie byłeś. Poza długą i Długim Targiem (do > których nie obraź się, ale Poznański Rynek się nie umywa) mamy cały kompleks > kamienic (wspomniane przez Ciebie boczne uliczki) z deptakiem nad Motławą - Żur > aw > i okolice, ul. Mariacką z największą zabytkową bazyliką w Polsce (Mariacką). Na > > ul. Mariackiej pokazuje się Pan Grass w swych wywiadach, poza tym lubia ją > wszelkiej maści artyści i turyści. Wychodzisz z Długiego Targu, przechodzisz > przez malowniczy most nad Motławą i masz ... kolejny olbrzymi kompleks świeżo > postawionych kamienic w dawnym stylu. Mało tam samochodów, bo nieopodal przebie > ga > piękna 3-pasmowa przelotówka absorbująca cały ruch. Polecam też ulice Piwną, > Szeroką, Św. Ducha i naprawdę - całą starówkę. Panie KAM największa bazylika jest w Licheniu a po drugie poznański ratusz jest jednym z 3 największych i najładniejszych w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Ty juz zaczynasz bredzić PB IP: 195.205.37.* 27.07.01, 13:12 > Panie KAM największa bazylika jest w Licheniu a po drugie poznański ratusz jest > > jednym z 3 największych i najładniejszych w Polsce! Pisałem o największej zabytkowej bazylice w Polsce. Ta w Licheniu chyba jeszcze nie jest zabytkowa? Czy znowu nie jestem na czasie? A jakie są 2 ratusze przed poznańskim (z wymalowanymi cegłami)? Tylko nie pisz mi proszę, że nie ma wśród nich gdańskiego i że to "piękno" ratusza oceniali poznaniacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ty juz zaczynasz bredzić PB IP: 213.25.33.* 27.07.01, 13:41 Gość portalu: KAM napisał(a): > > Panie KAM największa bazylika jest w Licheniu a po drugie poznański ratusz > jest > > > > jednym z 3 największych i najładniejszych w Polsce! > > > Pisałem o największej zabytkowej bazylice w Polsce. Ta w Licheniu chyba jeszcze > > nie jest zabytkowa? Czy znowu nie jestem na czasie? > > A jakie są 2 ratusze przed poznańskim (z wymalowanymi cegłami)? Tylko nie pisz > mi > proszę, że nie ma wśród nich gdańskiego i że to "piękno" ratusza oceniali > poznaniacy. W skali piękości nie wiem który jest poznański i gdański, ale wiem że gdański jest mniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Gdański ratusz mniejszy od Poznańskiego? :)))) IP: 195.205.37.* 27.07.01, 14:46 > W skali piękości nie wiem który jest poznański i gdański, ale wiem że gdański > jest mniejszy Wolne żarty. Nie będę mierzył, bo na oko widać, że Żuk jest wiekszy od Fiata 125p. Gdański ratusz jest większy, wyższy (co najmniej 1,5 raza) i (moim zndaniem) ładniejszy i w o wiele lepszym guście. Ratuszem możecie konkurować z Lesznem ale nie z Gdańskiem. Z tą wielkością ratusza to chyba tak jak z Waszymi zarobkami (odsyłam do mojej wypowiedzi na dole, którą pomyłkowo wysłałem kilka razy) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Gdański ratusz mniejszy od Poznańskiego? :)))) IP: 213.25.33.* 27.07.01, 15:43 Gość portalu: KAM napisał(a): > > W skali piękości nie wiem który jest poznański i gdański, ale wiem że gdań > ski > > jest mniejszy > > > Wolne żarty. Nie będę mierzył, bo na oko widać, że Żuk jest wiekszy od Fiata > 125p. Gdański ratusz jest większy, wyższy (co najmniej 1,5 raza) i (moim > zndaniem) ładniejszy i w o wiele lepszym guście. Ratuszem możecie konkurować z > Lesznem ale nie z Gdańskiem. > > Z tą wielkością ratusza to chyba tak jak z Waszymi zarobkami (odsyłam do mojej > wypowiedzi na dole, którą pomyłkowo wysłałem kilka razy) > > Pozdrawiam, Przecież wcześniej mówiliśmy o rynku a nie ratuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Gdański ratusz mniejszy od Poznańskiego? :)))) IP: 195.205.37.* 27.07.01, 16:04 Gość portalu: P.B napisał(a): > > Przecież wcześniej mówiliśmy o rynku a nie ratuszu. Jaja sobie ze mnie robisz? To są Twoje poprzednie wypowiedzi: *********************************************** Panie KAM największa bazylika jest w Licheniu a po drugie poznański ratusz jest jednym z 3 największych i najładniejszych w Polsce! > A jakie są 2 ratusze przed poznańskim (z wymalowanymi cegłami)? Tylko nie pisz > mi > proszę, że nie ma wśród nich gdańskiego i że to "piękno" ratusza oceniali > poznaniacy. W skali piękości nie wiem który jest poznański i gdański, ale wiem że gdański jest mniejszy *********************************************** Poza tym czy Gdańsk ma stary rynek? Nic o tym nie słyszałem. Może myślałeś o Długim Targu albo Targu Drzewnym albo Rybnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Gdański ratusz mniejszy od Poznańskiego? :)))) IP: 213.25.33.* 30.07.01, 09:56 Gość portalu: KAM napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > > Przecież wcześniej mówiliśmy o rynku a nie ratuszu. > > > Jaja sobie ze mnie robisz? > > To są Twoje poprzednie wypowiedzi: > > *********************************************** > Panie KAM największa bazylika jest w Licheniu a po drugie poznański ratusz jest > > jednym z 3 największych i najładniejszych w Polsce! > > > > A jakie są 2 ratusze przed poznańskim (z wymalowanymi cegłami)? Tylko nie > pisz > > mi > > proszę, że nie ma wśród nich gdańskiego i że to "piękno" ratusza oceniali > > poznaniacy. > > W skali piękości nie wiem który jest poznański i gdański, ale wiem że gdański > jest mniejszy > *********************************************** > > Poza tym czy Gdańsk ma stary rynek? Nic o tym nie słyszałem. Może myślałeś o > Długim Targu albo Targu Drzewnym albo Rybnym? > > > Pomyliłem tam się, oczywiście chodziło mi o rynek ale ratusz też jest nie zły!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Kinepolis IP: 195.205.37.* 30.07.01, 12:31 Witam znowu, Byłem wczoraj w Waszym wspaniałym "Kinepolis" - największym kinie w Europie. Już spieszę zdać relację: Pierwszą rzeczą, jaka mnie zaskoczyła był fakt, że wyświetlają tam filmy co 3 godziny i wszystkie naraz zamiast korzystac z dawno sprawdzonej idei wyświetlania filmów z odstępami co 15-20 minut. Ponieważ głośno mówi się o przepastnych i niezliczonych restauracjach w tymże miejscu - pojechałem z kobietą godzinę prędzej aby sobie coś przekąsić. Ilość otwartych restauracji (0 - słownie zero) zmusiła nas do skorzystania z pobliskiego Mc Donaldsa. Parking lekko przymały jak na tak wielkie kino (ale to jest typowe również np. przy MTP). Wejście do środka - niepowykańczane wnętrza i rozwalające się płytki na podłodze lekko mnie zadziwiły - w końcu to nowe kino. Nie sprzedają miesc więc każdy siada gdzie chce - pod warunkiem, że zdąży. Na bardziej oblegany film warto wejść na pół godziny przed seansem aby mieć dobre miejsce - atmosfera jak przy wsiadaniu do pociągu w Zakopanym u szczytu sezonu turystycznego :) Same siedzenia były całkiem wygodne i widoczność była dobra - żebyście nie mówili, że tylko krytykuję :) Natomiast jeśli głos byłby nieco cichszy - to może bym coś słyszał. Nie mam problemu z angielskim ale wolałem napisy. Następnym razem wybiorę poczciwe stare Multikino. A tak na marginesie: wybierzcie sie w jakis weekend do Zoo Palast w Berlinie - zobaczycie jak wyglada kino w Europie. Moze największe nie jest, ale naprawde warto! Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmd26 Re: Tobie jest chyba lekarz potrzebny IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 26.07.01, 22:58 Szanowny kolego P.B., mam do kolegi kilka pytan, prosze o odpowiedz Gość portalu: P.B napisał(a): > 3)Jest drugim po stolicy ośrodkiem bankowym i ubezpieczeniowym Po wyprowadce WBK przegrywacie z Wroclawiem, a po polaczeniu BPH z PBK bedziecie przegrywac takze z Krakowem. Wiec powiedz mi, dlaczego uwazasz, ze Poznan jest drugim osrodkiem w Polsce? Zgodze sie z Toba, ze pare lat temu byl drugi, ale teraz juz nie jest :) > 5)Posiada największe lotnisko po W-wie A przez dlugi okres czasu Gdansk mial drugie najwieksze lotnisko w Polsce. I czy cos to zmienilo? Nic! Najwazniejsza jest ilosc polaczen - a tu przegrywacie z Krakowem (i cos mi sie wydaje, ze my mamy o jedno polaczenie wiecej od Was:)) > 8) Po stolicy zarabia się tu najlepiej To sa minimalne roznice, ktore sa niwelowane przez wysokosc cen > 9)Tutaj buduje się obwodnice Ale w Trojmiescie juz zbudowano i teraz ja remontuja. A Krakow? Niedlugo Katowice? Wroclaw? > 10)Jest to pierwsze duże miasto ,które będzie posiadać autostrade do UE A Szczecin? Podsumowujac - IMHO opierasz sie tylko na statystykach, ktore sa dla Ciebie najlepsze. Ale robisz jeden zasadniczy blad. Niektore statystyki sa po prostu bledne :)) Pozdrawiam i licze na odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Tobie również!! IP: 213.25.33.* 27.07.01, 13:33 Gość portalu: cmd26 napisał(a): > Szanowny kolego P.B., mam do kolegi kilka pytan, prosze o odpowiedz > A oto odpowiadam > Gość portalu: P.B napisał(a): > > 3)Jest drugim po stolicy ośrodkiem bankowym i ubezpieczeniowym > > Po wyprowadce WBK przegrywacie z Wroclawiem, a po polaczeniu BPH z PBK bedzieci > e > przegrywac takze z Krakowem. Wiec powiedz mi, dlaczego uwazasz, ze Poznan jest > drugim osrodkiem w Polsce? Zgodze sie z Toba, ze pare lat temu byl drugi, ale > teraz juz nie jest :) > Mylisz się BZWBK jest we Wrocławiu a w Poznaniu ma swoją centralę. Za pare lat to się zmieni. W Poznaniu są także inne centrale banków! Dlaczego w Poznań jest drugi? Dlatego że w Poznaniu wszytkich central i oddziałów jest 215, a we Wrocławiu 187, Krakowie 213, Łodzi 186 > > 5)Posiada największe lotnisko po W-wie > > A przez dlugi okres czasu Gdansk mial drugie najwieksze lotnisko w Polsce. I cz > y > cos to zmienilo? Nic! Najwazniejsza jest ilosc polaczen - a tu przegrywacie z > Krakowem (i cos mi sie wydaje, ze my mamy o jedno polaczenie wiecej od Was:)) > Ale lotnisko jest najnowocześniejsze i największe. Połączeń mamy tak jak inne miasta (za wyjątkim Krakowa i Warszawy), po prostu do póki nie będzie strefy otwartego nieba, stolica będzie blokować rozwój portów regionalnych > > 8) Po stolicy zarabia się tu najlepiej > > To sa minimalne roznice, ktore sa niwelowane przez wysokosc cen Nie aż takie minimalne > > > 9)Tutaj buduje się obwodnice > > Ale w Trojmiescie juz zbudowano i teraz ja remontuja. A Krakow? Niedlugo > Katowice? Wroclaw? We wrocławiu są problemy z wykupem ziemi od osób prywatnych, u nas prace budowlane już trwają a w innych miastach nie > > > 10)Jest to pierwsze duże miasto ,które będzie posiadać autostrade do UE > > A Szczecin? > 21 km, wielka mi autostrada o nikłym strategicznym znaczeniu > Podsumowujac - IMHO opierasz sie tylko na statystykach, ktore sa dla Ciebie > najlepsze. Ale robisz jeden zasadniczy blad. Niektore statystyki sa po prostu > bledne :)) > Pozdrawiam i licze na odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmd26 Re: Tobie również!! IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 27.07.01, 20:26 Gość portalu: P.B napisał(a): > Mylisz się BZWBK jest we Wrocławiu a w Poznaniu ma swoją centralę. Siedziba (zarzad) firmy miesci sie we Wroclawiu i tam beda plynely podatki > Za pare lat to się zmieni. Czy Ty wierzysz, ze BZ WBK przeprowadzi sie z powrotem do Poznania? Wiesz jakie sa koszty takiej przeprowadzki? Albo zostanie we Wroclawiu, albo przeniesie sie do W-wy. Poznan i Wroclaw sa mniej wiecej na tym samym poziomie wiec nie sensu przenosic firme z jednego miasta do drugiego. > W Poznaniu są także inne centrale banków! Jak tak lubisz statystyki to podaj sume przychodow (albo kapitalu) bankow, ktore maja centrale w Poznaniu a potem porownaj z innymi miastami :) > Dlaczego w Poznań jest > drugi? Dlatego że w Poznaniu wszytkich central i oddziałów jest 215, a we > Wrocławiu 187, Krakowie 213, Łodzi 186 Nie powinno sie liczyc ilosci oddzialow, lecz tylko ilosc central > Ale lotnisko jest najnowocześniejsze i największe. Połączeń mamy tak jak inne > miasta (za wyjątkim Krakowa i Warszawy), po prostu do póki nie będzie strefy > otwartego nieba, stolica będzie blokować rozwój portów regionalnych Zgadza sie - ale nie jestescie drudzy A cos mi sie wydaje, ze Gdansk ma o jedno wiecej polaczenie od Was. > Nie aż takie minimalne A wlasnie, ze minimalne :) > We wrocławiu są problemy z wykupem ziemi od osób prywatnych, u nas prace > budowlane już trwają a w innych miastach nie a Trojmiasto? Przeciez ja remontuja i napewno nie bedzie gorsza od Waszej > 21 km, wielka mi autostrada o nikłym strategicznym znaczeniu Chyba lepiej miec do granicy tylko 21 km niz wiecej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Tobie również!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.01, 00:29 Gość portalu: cmd26 napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > Mylisz się BZWBK jest we Wrocławiu a w Poznaniu ma swoją centralę. > > Siedziba (zarzad) firmy miesci sie we Wroclawiu i tam beda plynely podatki > > > Za pare lat to się zmieni. > > Czy Ty wierzysz, ze BZ WBK przeprowadzi sie z powrotem do Poznania? Wiesz jakie > > sa koszty takiej przeprowadzki? Albo zostanie we Wroclawiu, albo przeniesie sie > > do W-wy. Poznan i Wroclaw sa mniej wiecej na tym samym poziomie wiec nie sensu > przenosic firme z jednego miasta do drugiego. > Chyba nie wypada aby siedziba banku była w starej wrocławskiej kamienicy niż w nowoczesnym poznańskim wieżowcu!Przeniesie się, zobaczysz! > > W Poznaniu są także inne centrale banków! > > Jak tak lubisz statystyki to podaj sume przychodow (albo kapitalu) bankow, ktor > e > maja centrale w Poznaniu a potem porownaj z innymi miastami :) Za dużo liczenia > > > Dlaczego w Poznań jest > > drugi? Dlatego że w Poznaniu wszytkich central i oddziałów jest 215, a we > > Wrocławiu 187, Krakowie 213, Łodzi 186 > > Nie powinno sie liczyc ilosci oddzialow, lecz tylko ilosc central Central również jest więcej! > > > Ale lotnisko jest najnowocześniejsze i największe. Połączeń mamy tak jak i > nne > > miasta (za wyjątkim Krakowa i Warszawy), po prostu do póki nie będzie stre > fy > > otwartego nieba, stolica będzie blokować rozwój portów regionalnych > > Zgadza sie - ale nie jestescie drudzy > A cos mi sie wydaje, ze Gdansk ma o jedno wiecej polaczenie od Was. > Poznań po Warszawie i Krakowie ma najwięcej połączeń ( do Warszawy, Szczecina, Dusseldorfu, Hanoweru, Kopenhagi, Norymbergi, Zielonej Góry i Brukseli) natomiast Gdańsk (do Krakowa, Warszawy, Kopenhagi, Hamburga, Londynu, Frankfurtu, Brukseli) > > Nie aż takie minimalne > > A wlasnie, ze minimalne :) A niech ci będzie!!Nie chce mi się kłócić! > > > We wrocławiu są problemy z wykupem ziemi od osób prywatnych, u nas prace > > budowlane już trwają a w innych miastach nie > > a Trojmiasto? Przeciez ja remontuja i napewno nie bedzie gorsza od Waszej Ich jest krótsza i o mniejszej przepustowości > > > 21 km, wielka mi autostrada o nikłym strategicznym znaczeniu > > Chyba lepiej miec do granicy tylko 21 km niz wiecej :) Zgadza się, lecz ta autostrada wiedzie tylko do Szczecina, a nasza A2 do Warszawy. Jak uważasz z której większy pożytek i która ma wieksze znaczenie dla państwa. Oczywiście poznańska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmd26 Re: Tobie również!! IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 30.07.01, 17:00 Gość portalu: P.B napisał(a): > Poznań po Warszawie i Krakowie ma najwięcej połączeń ( do Warszawy, Szczecina, > Dusseldorfu, Hanoweru, Kopenhagi, Norymbergi, Zielonej Góry i Brukseli) > natomiast Gdańsk (do Krakowa, Warszawy, Kopenhagi, Hamburga, Londynu, Frankfurt > u, > Brukseli) nie wliczylem Szczecina i Zielonej Gory (nawet nie wiedzialem, ze z Poznania mozna doleciec do Szczecina). W takim razie zwracam honor :))))))) > A niech ci będzie!!Nie chce mi się kłócić! to dobrze, bo mi tez sie nie chce :)) > Ich jest krótsza i o mniejszej przepustowości w Poznaniu tez chyba beda tylko dwa pasy w jedna strone (w planach mialy byc trzy, ale podobno pieniedzy zabraklo) > Zgadza się, lecz ta autostrada wiedzie tylko do Szczecina, a nasza A2 do > Warszawy. Jak uważasz z której większy pożytek i która ma wieksze znaczenie dla > > państwa. Oczywiście poznańska. > tez tu nie bede sie klocil :))) Pozdrawiam z bardzo goracego Sopotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Poznań-z czym nam sie kojarzy? IP: *.nsm.pl 24.07.01, 13:36 ;) A miało byc tak miło.O koziołkach miało być ,o ziemniaczkach(pyrach), pączkach na św.Marcina.A tu sie szykuje kolejna poznanska krucjata tym razem przeciw Gdanskowi.To znaczy Warszawa juz wam odpusciła?Może i słusznie,bo nie nalezy kopac sie z koniem(a kon jaki jest każdy widzi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Poznań-z czym nam sie kojarzy? IP: 213.25.33.* 24.07.01, 13:59 Gość portalu: beast napisał(a): > ;) > A miało byc tak miło.O koziołkach miało być ,o ziemniaczkach(pyrach), pączkach > na św.Marcina.A tu sie szykuje kolejna poznanska krucjata tym razem przeciw > Gdanskowi.To znaczy Warszawa juz wam odpusciła?Może i słusznie,bo nie nalezy > kopac sie z koniem(a kon jaki jest każdy widzi). A kto zaczął jak nie KAM i sylt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Poznań-z czym nam sie kojarzy?-uzupełnienie IP: 213.25.33.* 24.07.01, 14:03 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: beast napisał(a): > > > ;) > > A miało byc tak miło.O koziołkach miało być ,o ziemniaczkach(pyrach), pącz > kach > > na św.Marcina.A tu sie szykuje kolejna poznanska krucjata tym razem przeci > w > > Gdanskowi.To znaczy Warszawa juz wam odpusciła?Może i słusznie,bo nie nale > zy > > kopac sie z koniem(a kon jaki jest każdy widzi). > > A kto zaczął jak nie KAM i sylt! A z warszawiakami jakoś się dokadaliśmy! Oni są najlepsi a my tuż za nimi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Poznań-z czym nam sie kojarzy? IP: *.nsm.pl 24.07.01, 14:03 Moim zdaniem Damian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: Poznań-z czym nam sie kojarzy? IP: *.*.*.* 24.07.01, 14:19 Gość portalu: P.B napisał(a): > A kto zaczął jak nie KAM i sylt! Prosiles o opinie o Poznaniu - wiec uslyszales. Czego sie spodziewalec? Prawda w oczy kole ale sytuacja opisana przeze mnie na stolowce wydarzyla sie naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt P.B. polecial do domu na skarge!!! IP: *.*.*.* 24.07.01, 14:27 Za chwile przybedzie tu support w postaci Lechity i jego pacholkow. A moze sie myle...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: P.B. polecial do domu na skarge!!! IP: 213.25.33.* 24.07.01, 14:30 Gość portalu: sylt napisał(a): > Za chwile przybedzie tu support w postaci Lechity i jego pacholkow. A moze sie > myle...??? Chłopie zrozum, Gdańsk i Sczecin nigdy nie dokonią Warszawy, Poznania i Wrocławia! Idź się leczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: P.B. polecial do domu na skarge!!! IP: *.*.*.* 24.07.01, 15:02 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: sylt napisał(a): > > > Za chwile przybedzie tu support w postaci Lechity i jego pacholkow. A moze > sie > > myle...??? > > Chłopie zrozum, Gdańsk i Szczecin nigdy nie dogonią Warszawy, Poznania i Wrocław > ia! Jestem wstrzasniety! Co za nowiny! Ah! zapomniales o Krakowie! A co ze Slaskiem??? Czy Ci z Wybrzeza ich wyprzedzaja czy jest za??? A kto w tym wyscigu robi za zajaca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raper Re: P.B. polecial do domu na skarge!!! IP: 150.254.191.* 24.07.01, 14:59 Mylisz się sylt :) przybyłem tylko ja :) To z tymi Świadkami Poznańskimi jest dobre heh heh heh :) Nie męczcie biednego P.B.on jest sam przeciw wam dwóm i nie daje rady. Co do tematu to każdy może myśleć co chce jest wolność słowa, nie ze wszystkim sie zgadzam ale mnie osobiście w Poznaniu się podoba i dobrze żyje i rzyczę wam tego samego w Gdańsku czy gdziekolwiek mieszkacie. Swiadkowie Poznańscy dobre hi hi hi (może utworze takie wirtualne zgromadzenie? :)) Pozdr z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt pozdrowionka IP: *.*.*.* 24.07.01, 15:32 Gość portalu: Raper napisał(a): > Mylisz się sylt :) przybyłem tylko ja :) > To z tymi Świadkami Poznańskimi jest dobre heh heh heh :) > Nie męczcie biednego P.B.on jest sam przeciw wam dwóm i nie daje rady. > Co do tematu to każdy może myśleć co chce jest wolność słowa, nie ze wszystkim > sie zgadzam ale mnie osobiście w Poznaniu się podoba i dobrze żyje i zyczę wam > tego samego w Gdańsku czy gdziekolwiek mieszkacie. > Swiadkowie Poznańscy dobre hi hi hi (może utworze takie wirtualne > zgromadzenie? :)) > Pozdr z Poznania Witaj! P.B. mial na poczatku pomoc (nawet w postaci najwyzszego kaplana!). Ale poniewaz juz zuzylismy w dyskusji wszystkie mozliwe miary: km, m, pietra, miliony, lata, %... to chyba najwyzszy czas ja zakonczyc. Pozdrawiam mieszkancow Poznania (nawet Swiadkow!). PS. Mi sie i tak przede wszyskim Wasze miasto kojarzy z koziolkami, ktorymi sie zachwycilem dawno, dawno temu na pewnej wycieczce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: pozdrowionka IP: 213.25.33.* 25.07.01, 11:09 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: Raper napisał(a): > > > Mylisz się sylt :) przybyłem tylko ja :) > > To z tymi Świadkami Poznańskimi jest dobre heh heh heh :) > > Nie męczcie biednego P.B.on jest sam przeciw wam dwóm i nie daje rady. > > Co do tematu to każdy może myśleć co chce jest wolność słowa, nie ze wszys > tkim > > sie zgadzam ale mnie osobiście w Poznaniu się podoba i dobrze żyje i zyczę > wam > > tego samego w Gdańsku czy gdziekolwiek mieszkacie. > > Swiadkowie Poznańscy dobre hi hi hi (może utworze takie wirtualne > > zgromadzenie? :)) > > Pozdr z Poznania > > Witaj! P.B. mial na poczatku pomoc (nawet w postaci najwyzszego kaplana!). Ale > poniewaz juz zuzylismy w dyskusji wszystkie mozliwe miary: km, m, pietra, > miliony, lata, %... to chyba najwyzszy czas ja zakonczyc. > Pozdrawiam mieszkancow Poznania (nawet Swiadkow!). > > PS. Mi sie i tak przede wszyskim Wasze miasto kojarzy z koziolkami, ktorymi sie > > zachwycilem dawno, dawno temu na pewnej wycieczce. Pozdr. Gdańsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Przestańmy sie kłucić o statystyki IP: 195.205.37.* 24.07.01, 15:41 Bo wejdzie ktoś i pomysli, że nam poodbijało i wtedy nie wybronimy ani Gdańska ani Poznania. Zaczynamy się chyba gubić w promilach, dachówkach i kamienicach. Zejdźmy na ziemię. Proponuję takie dziedziny: Co można robić wieczorem w naszych miastach? Gdzie lepiej studiować / pracować / żyć / robic zakupy? Gdzie jest ładniej i przyjemniej dla oka? Gdzie są ciekawsi ludzie? Co mają nasze miasta do zaoferowania przyjezdnym? - w końcu w ten sposób robimy sobie opinię. Do cholery, czy stopa bezrobocia albo wysokość wieżowca w centrum ma jakiś wpływ na nasze codzienne życie? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Re: Przestańmy sie kłucić o statystyki IP: 150.254.98.* 26.07.01, 11:53 Jak powyższy, zgadzam sie (jestem z Poznania). Te potyczki na promille i procenty sa żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 195.205.37.* 27.07.01, 14:09 Bardzo lubicie statystyki i ciągle chwalicie się, że w Wielkopolskim sie dobrze zarabia. Za cholerę nie chciało mi się to zgadzać z moimi doświadczeniami z praktyki i widząc wasz upór w tej kwestii zadałem sobie odrobinę trudu aby poszukać w oficjalnych statystykach GUS z 2001 roku otóż: Przeciętne wynagrodzenie brutto w naszych województwach wynosi: Pomorskie: 2 102 zł Wielkopolskie: 1 941 zł Jest to różnica prawie 200zł na Waszą niekorzyść. Stanowi to ok 10% - więc nie jest to mało. Dodajmy do tego wyższe ceny u Was w regionie (szcuję, że średnio o jakieś 15-20%). Wynika z tego, że jesteście od nas biedniejsi o jakieś co najmniej dwadzieścia parę procent. Obaj jesteśmy poniżej średniej krajowej. Nie porównujcie się z Warszawą, Śląskiem, Dolnym Śląskiem, Małopolską, a nawet Świętokrzyskim i Zachodniopomorskim. Jak Wam sie to podoba? Zapraszam na stronę GUS www.stat.gov.pl Wchodźcie i płaczcie.Wybrać należy biuletyn statystyczny i podstawowe dane o województwach. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM sorry za powtórzenia IP: 195.205.37.* 27.07.01, 14:28 ale pokazywało mi, że jakiś remont jest i nie wysyła wiadomości. Jak widac wysyłało. sorry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 195.205.37.* 27.07.01, 14:12 Bardzo lubicie statystyki i ciągle chwalicie się, że w Wielkopolskim sie dobrze zarabia. Za cholerę nie chciało mi się to zgadzać z moimi doświadczeniami z praktyki i widząc wasz upór w tej kwestii zadałem sobie odrobinę trudu aby poszukać w oficjalnych statystykach GUS z 2001 roku otóż: Przeciętne wynagrodzenie brutto w naszych województwach wynosi: Pomorskie: 2 102 zł Wielkopolskie: 1 941 zł Jest to różnica prawie 200zł na Waszą niekorzyść. Stanowi to ok 10% - więc nie jest to mało. Dodajmy do tego wyższe ceny u Was w regionie (szcuję, że średnio o jakieś 15-20%). Wynika z tego, że jesteście od nas biedniejsi o jakieś co najmniej dwadzieścia parę procent. Obaj jesteśmy poniżej średniej krajowej. Nie porównujcie się z Warszawą, Śląskiem, Dolnym Śląskiem, Małopolską, a nawet Świętokrzyskim i Zachodniopomorskim. Jak Wam sie to podoba? Zapraszam na stronę GUS www.stat.gov.pl Wchodźcie i płaczcie.Wybrać należy biuletyn statystyczny i podstawowe dane o województwach. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 213.25.33.* 27.07.01, 15:12 Gość portalu: KAM napisał(a): > Bardzo lubicie statystyki i ciągle chwalicie się, że w Wielkopolskim sie dobrze > > zarabia. Za cholerę nie chciało mi się to zgadzać z moimi doświadczeniami z > praktyki i widząc wasz upór w tej kwestii zadałem sobie odrobinę trudu aby > poszukać w oficjalnych statystykach GUS z 2001 roku otóż: > > Przeciętne wynagrodzenie brutto w naszych województwach wynosi: > Pomorskie: 2 102 zł > Wielkopolskie: 1 941 zł > > Jest to różnica prawie 200zł na Waszą niekorzyść. Stanowi to ok 10% - więc nie > jest to mało. Dodajmy do tego wyższe ceny u Was w regionie (szcuję, że średnio > o jakieś 15-20%). Wynika z tego, że jesteście od nas biedniejsi o jakieś co > najmniej dwadzieścia parę procent. Obaj jesteśmy poniżej średniej krajowej. Nie > > porównujcie się z Warszawą, Śląskiem, Dolnym Śląskiem, Małopolską, a nawet > Świętokrzyskim i Zachodniopomorskim. > > Jak Wam sie to podoba? > > Zapraszam na stronę GUS > www.stat.gov.pl > Wchodźcie i płaczcie.Wybrać należy biuletyn statystyczny i podstawowe dane o > województwach. > > Pozdrawiam, Drogi KAM, widzę, że przeskoczyłeś teraz na sprawy województw a nie naszych miast. Nigdy nie mówiłem,że wielkopolska dobrze stoi. Zauważ iż podałeś dane wynagrodzeń w przemyśle (wielkopolska w środku ) ale zobacz również wynagrodzenia w budownictwie - tutaj wielkopolska jest wiceliderem. Po drugie sytuacja w województwach nie pokrywa się z sytuacją w miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 195.205.37.* 27.07.01, 15:40 Gość portalu: P.B napisał(a): > > Drogi KAM, widzę, że przeskoczyłeś teraz na sprawy województw a nie naszych mia > st. > Nigdy nie mówiłem,że wielkopolska dobrze stoi. Zauważ iż podałeś dane wynagrodz > eń > w przemyśle (wielkopolska w środku ) ale zobacz również wynagrodzenia w > budownictwie - tutaj wielkopolska jest wiceliderem. > Po drugie sytuacja w województwach nie pokrywa się z sytuacją w miastach. Więc nie przekoczyłem na nic a jedynie podałem te dane, które GUS publikuje. Jeśli ktoś podciągnął średnią w Pomorskim to tylko Gdańsk, Sopot i Gdynia. Z pewnością nie są to Kartuzy, Skórcz ani Nowy Dwór Gdański. Taki wielki i potężny Poznań nie zdołał podciągnąć średniej w Województwie? Poza tym nie wierzę, aby Leszno lub Kalisz zaniżały Wam średnią. Na pewno nie zarabia się tam gorzej niż na naszych "peryferiach". Spójrz prawdzie w oczy: po prostu Poznań jest cieńki pod tym względem i to by się nawet dokładnie pokrywało z moją wiedzą o tym mieście. Najwyraźniej Wasze budownictwo (totalna amatorka - mieszkałem niedawno w nowowybudowanym ładnym bloku w Poznaniu, słyszałem nawet pierdnięcia sąsiada a samochód grzązł w błocie - ul. Palacza) nie zdołało nadrobić średniej. Jesteście w ogonku na tle całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 213.25.33.* 27.07.01, 15:45 Gość portalu: KAM napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > > > Drogi KAM, widzę, że przeskoczyłeś teraz na sprawy województw a nie naszyc > h mia > > st. > > Nigdy nie mówiłem,że wielkopolska dobrze stoi. Zauważ iż podałeś dane wyna > grodz > > eń > > w przemyśle (wielkopolska w środku ) ale zobacz również wynagrodzenia w > > budownictwie - tutaj wielkopolska jest wiceliderem. > > Po drugie sytuacja w województwach nie pokrywa się z sytuacją w miastach. > > Więc nie przekoczyłem na nic a jedynie podałem te dane, które GUS publikuje. > Jeśli ktoś podciągnął średnią w Pomorskim to tylko Gdańsk, Sopot i Gdynia. Z > pewnością nie są to Kartuzy, Skórcz ani Nowy Dwór Gdański. > > Taki wielki i potężny Poznań nie zdołał podciągnąć średniej w Województwie? Poz > a > tym nie wierzę, aby Leszno lub Kalisz zaniżały Wam średnią. Na pewno nie zarabi > a > się tam gorzej niż na naszych "peryferiach". Spójrz prawdzie w oczy: po prostu > Poznań jest cieńki pod tym względem i to by się nawet dokładnie pokrywało z moj > ą > wiedzą o tym mieście. Najwyraźniej Wasze budownictwo (totalna amatorka - > mieszkałem niedawno w nowowybudowanym ładnym bloku w Poznaniu, słyszałem nawet > pierdnięcia sąsiada a samochód grzązł w błocie - ul. Palacza) nie zdołało > nadrobić średniej. Jesteście w ogonku na tle całej Polski. Zwróć uwagę, że Wielkopolska jest o wiele większa i liczebniejsza od Pomorskiego!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 195.205.37.* 27.07.01, 16:46 Gość portalu: P.B napisał(a): > Zwróć uwagę, że Wielkopolska jest o wiele większa i liczebniejsza od Pomorskieg > o!! Tak, jest. Ma 3,3 mln ludności a Pomorskie 2,2. Naucze sie dzieki Tobie tych danych na pamiec. Jest tez w nim o 4% nizsze bezrobocie. Wiec wiecej osób pracuje, patrząc po liczbach bezwzględnych. Za to, że Pomorskie jest mniejsze możemy podziekować Warszawce. Przy dzieleniu województw zarówno Elbląg jak i Toruń chciały należeć do nas - jednak władza najwyższa na to nie przystała. Nie nasza wina. Wróćmy jednak do podstaw statystyki. Jak liczymy średnią? Dodajemy sobie wszystkie zarobki (a więc u Was liczba ta będzie z pewnością wyższa z uwagi na ilość pracujących osób) i dzielimy otrzymaną sumę przez ilość osób. W takiej sytuacji sama ilość osób (wielkość województwa) nie wpływa na wysokość średniej. U nas są mniejsze zarówno licznik jak i mianownik ułamka. Średnia jest jednak wyższa. Udział ludności aglomeracji poznańskiej w województwie to 25% a aglomeracji trójmiejskiej 35%. Nasze "peryferia" raczej są biedniejsze od Waszych - z byłych miast wojewódzkich mamy tylko Słupsk :( Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: *.wrzeszcz.gda.osk.pl 02.08.01, 17:01 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: KAM napisał(a): > > > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > > > > > > Drogi KAM, widzę, że przeskoczyłeś teraz na sprawy województw a nie n > aszyc > > h mia > > > st. > > > Nigdy nie mówiłem,że wielkopolska dobrze stoi. Zauważ iż podałeś dane > wyna > > grodz > > > eń > > > w przemyśle (wielkopolska w środku ) ale zobacz również wynagrodzenia > w > > > budownictwie - tutaj wielkopolska jest wiceliderem. > > > Po drugie sytuacja w województwach nie pokrywa się z sytuacją w miast > ach. > > > > Więc nie przekoczyłem na nic a jedynie podałem te dane, które GUS publikuj > e. > > Jeśli ktoś podciągnął średnią w Pomorskim to tylko Gdańsk, Sopot i Gdynia. > Z > > pewnością nie są to Kartuzy, Skórcz ani Nowy Dwór Gdański. > > > > Taki wielki i potężny Poznań nie zdołał podciągnąć średniej w Województwie > ? Poz > > a > > tym nie wierzę, aby Leszno lub Kalisz zaniżały Wam średnią. Na pewno nie z > arabi > > a > > się tam gorzej niż na naszych "peryferiach". Spójrz prawdzie w oczy: po pr > ostu > > Poznań jest cieńki pod tym względem i to by się nawet dokładnie pokrywało > z moj > > ą > > wiedzą o tym mieście. Najwyraźniej Wasze budownictwo (totalna amatorka - > > mieszkałem niedawno w nowowybudowanym ładnym bloku w Poznaniu, słyszałem n > awet > > pierdnięcia sąsiada a samochód grzązł w błocie - ul. Palacza) nie zdołało > > nadrobić średniej. Jesteście w ogonku na tle całej Polski. > > Zwróć uwagę, że Wielkopolska jest o wiele większa i liczebniejsza od Pomorskieg > o!! Witam jest liczniejsza a liczba rozpoczetych budów za GW 1.mazowieckie 6 tys. 2.pomorskie 2 tys. 3. wielkopolskie 1.3 czyli jest wieksza a buduje się mniej kryzys zawsze rozpoczyna się od budownictwa druga sprawa Gdańsk dostał w 2000 roku nagrodę UE jako miasto o najbardziej harmonijnym rozwoju w polsce o Poznaniu ani śladu po trzecie ranking miast pod wzgledem udziału inwestycji w budżecie na 100 miast znalazły sie w nim tylko 2 duże miast Wrocław i Gdańsk a poznania ani śladu i to o czyms świadczy Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania 02.08.01, 17:08 Gość portalu: Rob napisał(a): > jest liczniejsza a liczba rozpoczetych budów > za GW > > 1.mazowieckie 6 tys. > 2.pomorskie 2 tys. > 3. wielkopolskie 1.3 Witam Moglbys kolego podac jakis link do tych danych (albo chociaz napisac dane dla wszystkich wojewodztw)? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: *.wrzeszcz.gda.osk.pl 02.08.01, 18:13 > > Witam > Moglbys kolego podac jakis link do tych danych (albo chociaz napisac dane dla > wszystkich wojewodztw)? > Pozdrawiam czytałem to w GW okolo miesiąca temu czołowka wygląda tak jak napisałem po prostu zapamiętałem pierwszą trójke Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania 02.08.01, 18:16 Gość portalu: rob napisał(a): > czytałem to w GW okolo miesiąca temu > czołowka wygląda tak jak napisałem > po prostu zapamiętałem pierwszą trójke no coz, szkoda hmm, takie pytanko, osk w ktorej jest czesci Wrzeszcza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 213.25.33.* 03.08.01, 13:43 Gość portalu: rob napisał(a): > > > > Witam > > Moglbys kolego podac jakis link do tych danych (albo chociaz napisac dane > dla > > wszystkich wojewodztw)? > > Pozdrawiam > > czytałem to w GW okolo miesiąca temu > czołowka wygląda tak jak napisałem > po prostu zapamiętałem pierwszą trójke > Aha czytałeś sobie, zobaczymy zestawienia na koniec roku i tam znowu pomorskie słabo wyjdzie!! Warto dodać, iż w czasie reformy administracyjnej 99r. powstała Wielkopolska, w której jest znaczna różnica pomiędzy starym poznańskim województwe a pozostałymi biednymi byłymi województwami. W ciągu 3 lat nikt nie jest wstanie natychmiast się rozwinąć, zauważ że Polska goni już 11 lat UE a jeszcze wiele jej brakuje do osiągnięcia europejskich standardów, podobnie jest z wielkopolską, inne regiony też muszą nadgonić byłe woj. poznański, które jest najbardziej rozwinięte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 213.25.33.* 03.08.01, 13:35 Gość portalu: Rob napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > Gość portalu: KAM napisał(a): > > > > > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > > > > > > > > > Drogi KAM, widzę, że przeskoczyłeś teraz na sprawy województw a > nie n > > aszyc > > > h mia > > > > st. > > > > Nigdy nie mówiłem,że wielkopolska dobrze stoi. Zauważ iż podałeś > dane > > wyna > > > grodz > > > > eń > > > > w przemyśle (wielkopolska w środku ) ale zobacz również wynagrod > zenia > > w > > > > budownictwie - tutaj wielkopolska jest wiceliderem. > > > > Po drugie sytuacja w województwach nie pokrywa się z sytuacją w > miast > > ach. > > > > > > Więc nie przekoczyłem na nic a jedynie podałem te dane, które GUS pub > likuj > > e. > > > Jeśli ktoś podciągnął średnią w Pomorskim to tylko Gdańsk, Sopot i Gd > ynia. > > Z > > > pewnością nie są to Kartuzy, Skórcz ani Nowy Dwór Gdański. > > > > > > Taki wielki i potężny Poznań nie zdołał podciągnąć średniej w Wojewód > ztwie > > ? Poz > > > a > > > tym nie wierzę, aby Leszno lub Kalisz zaniżały Wam średnią. Na pewno > nie z > > arabi > > > a > > > się tam gorzej niż na naszych "peryferiach". Spójrz prawdzie w oczy: > po pr > > ostu > > > Poznań jest cieńki pod tym względem i to by się nawet dokładnie pokry > wało > > z moj > > > ą > > > wiedzą o tym mieście. Najwyraźniej Wasze budownictwo (totalna amatork > a - > > > mieszkałem niedawno w nowowybudowanym ładnym bloku w Poznaniu, słysza > łem n > > awet > > > pierdnięcia sąsiada a samochód grzązł w błocie - ul. Palacza) nie zdo > łało > > > nadrobić średniej. Jesteście w ogonku na tle całej Polski. > > > > Zwróć uwagę, że Wielkopolska jest o wiele większa i liczebniejsza od Pomor > skieg > > o!! > Witam > > jest liczniejsza a liczba rozpoczetych budów > za GW > > 1.mazowieckie 6 tys. > 2.pomorskie 2 tys. > 3. wielkopolskie 1.3 > czyli jest wieksza a buduje się mniej > kryzys zawsze rozpoczyna się od budownictwa > > druga sprawa Gdańsk dostał w 2000 roku nagrodę UE > jako miasto o najbardziej harmonijnym rozwoju w polsce > o Poznaniu ani śladu > po trzecie > ranking miast pod wzgledem udziału inwestycji w budżecie > na 100 miast znalazły sie w nim tylko 2 duże miast Wrocław i Gdańsk > a poznania ani śladu > i to o czyms świadczy > > > Z tego wynika, że Warszawa też źle stoi ale w rzeczywistości tak nie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 195.205.37.* 27.07.01, 14:12 Bardzo lubicie statystyki i ciągle chwalicie się, że w Wielkopolskim sie dobrze zarabia. Za cholerę nie chciało mi się to zgadzać z moimi doświadczeniami z praktyki i widząc wasz upór w tej kwestii zadałem sobie odrobinę trudu aby poszukać w oficjalnych statystykach GUS z 2001 roku otóż: Przeciętne wynagrodzenie brutto w naszych województwach wynosi: Pomorskie: 2 102 zł Wielkopolskie: 1 941 zł Jest to różnica prawie 200zł na Waszą niekorzyść. Stanowi to ok 10% - więc nie jest to mało. Dodajmy do tego wyższe ceny u Was w regionie (szcuję, że średnio o jakieś 15-20%). Wynika z tego, że jesteście od nas biedniejsi o jakieś co najmniej dwadzieścia parę procent. Obaj jesteśmy poniżej średniej krajowej. Nie porównujcie się z Warszawą, Śląskiem, Dolnym Śląskiem, Małopolską, a nawet Świętokrzyskim i Zachodniopomorskim. Jak Wam się to podoba? Zapraszam na stronę GUS www.stat.gov.pl Wchodźcie i płaczcie.Wybrać należy biuletyn statystyczny i podstawowe dane o województwach. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 195.205.37.* 27.07.01, 14:13 Bardzo lubicie statystyki i ciągle chwalicie się, że w Wielkopolskim sie dobrze zarabia. Za cholerę nie chciało mi się to zgadzać z moimi doświadczeniami z praktyki i widząc wasz upór w tej kwestii zadałem sobie odrobinę trudu aby poszukać w oficjalnych statystykach GUS z 2001 roku otóż: Przeciętne wynagrodzenie brutto w naszych województwach wynosi: Pomorskie: 2 102 zł Wielkopolskie: 1 941 zł Jest to różnica prawie 200zł na Waszą niekorzyść. Stanowi to ok 10% - więc nie jest to mało. Dodajmy do tego wyższe ceny u Was w regionie (szcuję, że średnio o jakieś 15-20%). Wynika z tego, że jesteście od nas biedniejsi o jakieś co najmniej dwadzieścia parę procent. Obaj jesteśmy poniżej średniej krajowej. Nie porównujcie się z Warszawą, Śląskiem, Dolnym Śląskiem, Małopolską, a nawet Świętokrzyskim i Zachodniopomorskim. Jak Wam się to podoba? Zapraszam na stronę GUS www.stat.gov.pl Wchodźcie i płaczcie.Wybrać należy biuletyn statystyczny i podstawowe dane o województwach. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Teraz się zegniecie, biedni koledzy z Poznania IP: 195.205.37.* 27.07.01, 14:22 Bardzo lubicie statystyki i ciągle chwalicie się, że w Wielkopolskim sie dobrze zarabia. Za cholerę nie chciało mi się to zgadzać z moimi doświadczeniami z praktyki i widząc wasz upór w tej kwestii zadałem sobie odrobinę trudu aby poszukać w oficjalnych statystykach GUS z 2001 roku otóż: Przeciętne wynagrodzenie brutto w naszych województwach wynosi: Pomorskie: 2 102 zł Wielkopolskie: 1 941 zł Jest to różnica prawie 200zł na Waszą niekorzyść. Stanowi to ok 10% - więc nie jest to mało. Dodajmy do tego wyższe ceny u Was w regionie (szcuję, że średnio o jakieś 15-20%). Wynika z tego, że jesteście od nas realnie biedniejsi (parytet siły nabywczej) o jakieś co najmniej dwadzieścia parę procent. Po opłaceniu drogich mieszkań, jedzenia i opłat zostaje wam mniej niż nam. Jesteście poważnie poniżej średniej krajowej. Ja bym się już zaczął niepokoić. Nie porównujcie się też lepiej z Mazowszem, Śląskiem, Dolnym Śląskiem, Małopolską, a nawet Świętokrzyskim i Zachodniopomorskim. Jak Wam się to podoba? Zapraszam na stronę GUS www.stat.gov.pl Wchodźcie i płaczcie.Wybrać należy biuletyn statystyczny i podstawowe dane o województwach. Pozdrawiam, Odpowiedz