Gość: spod gniewu IP: *.rzeczpospolita.pl 07.11.07, 19:13 Doloz siebie w promocji za darmo! Tak to jest jak nauczyciel sie bierze za rzadzenie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nick Mieszane uczucia. Co o tym myśleć? IP: *.vide-sat.pl 07.11.07, 19:27 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruu Re: Zamki w Gniewie i Sztumie na sprzedaż IP: *.zab.nat.hnet.pl 07.11.07, 19:29 wiesz to wcale nie takie glupie jak ma byc tam przykurzone muzeum to moze lepiej to wykorzystac proponuje zainteresowac sie jak np przeksztalcono w hotel zamek w rynie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruu Re: Zamki w Gniewie i Sztumie na sprzedaż IP: *.zab.nat.hnet.pl 07.11.07, 19:31 www.zamekryn.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaba Zamki na Mazurach IP: *.univ.gda.pl 08.11.07, 09:13 Historia zamków na Mazurach może służyć jako ostrzeżenie. Wiadomo, Mazury to bardzo atrakcyjne tereny i przekształcanie zamków w hotele od początku było naturalnym pomysłem ich wykorzystania. Niestety, nie wszystkie inwestycje wypaliły. O ile zamek w Rynie i w Reszlu miały szczęście i znalazły dobrych inwestorów, o tyle zamek w Węgorzewie sprzedany około 10 lat temu tylko niszczeje. Dziedziniec został zamknięty bramą i na tym skończyły się inwestycje. Kiedyś była tam fajna biblioteka miejska, z miłym klimatem, teraz mieszkańcy nie mają tam w ogóle wstępu. Pałac w Sztynorcie jest własnością firmy TIGA Yacht - największej mariny na Mazurach. Warunkiem sprzedaży było to, że inwestor miał wyremontować pałac, perełkę Mazur. W tej chwili pałac został przeznaczony do rozbiórki... Płakać się chce i nóż się otwiera w kieszeni. Pałac w Mieduniszkach - niszczeje póki co, podobnie chyba w Barcianach, ale tam dawno nie byłam. Na 4 zamki znajdujące się w najbliższej okolicy Węgorzewa 4 niszczeją, chociaż mają prywatnych właścicieli. To daje do myślenia. Wielu z tych ludzi kupiło zamki jako doskonałą lokatę kapitału, często za bezcen od urzędów, które chciały pozbyć się problemu. Cóż, pozostaje mi życzyć ostrożności w konstruowaniu umów i więcej szczęścia waszym zamkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beno teraz zamki sa dla wszystkich,a tak dla przekrecia IP: *.proxy.aol.com 07.11.07, 19:50 dla przekreciarza z kasa ,ktory sie bedzie panoszyl jak paw po gnoju- to sa zabytki narodowe i niepowinny byc w prywatnych rekach,pozatym na remont mozna starac sie o srodki unijne ! widac jakich burmistrzow maja te miejscowosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: teraz zamki sa dla wszystkich,a tak dla przek IP: *.icpnet.pl 07.11.07, 21:29 Zabytki narodowe? Czy ty widziałeś zamek w Sztumie choć raz w życiu na oczy? Po pierwsze, to NIEMIECKI zamek, po drugie oprócz murów z basztami nic z oryginalnego zamku nie zostało - stojące na jego terenie domki z czerwonej cegły pochodzą z XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany A jednak mimo, że niemiecki, to narodowy. IP: *.chello.pl 07.11.07, 21:56 Tak samo dobro narodowe, a właściwie państwowe, jak zamek w Malborku, katedra we Wrocławiu, Dama z łasiczką w Krakowie i tysiące innych dóbr kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: teraz zamki sa dla wszystkich,a tak dla przek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 07:59 mozna pozyskac srodki UE na renowacje zabytkow, ale gmina powinna tworzyc warunki do rozwijania turystyki a nie prowadzic hotel. Poza tym, w przyapdku adaptacji obiektu na hotel gminy uzyskają jedynie 40% wartosci inwestycji a nie 75% jak w przypadku innych projektów. Adaptacja zamku na hotel to inwestycja kilkudziesięciomilionowa - czy gminy naprawde powinny realizowac je angazujac wlasne srodki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka badziong baranie-staraj sie o srodki unijne na rem IP: *.proxy.aol.com 07.11.07, 19:54 remont ,a nie rzadz sie majatkiem narodowym,za co bierzesz co miesiac 6.000 pln wyplaty ????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Zamki w Gniewie i Sztumie na sprzedaż IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.11.07, 20:14 Ten Tabor ze Sztumu to ma dobrze pod sufitem. Tak właśnie ma być. Na zamek dobry i wiarygodny inwestor bo trzeba zamek ratować i odbudować. Na to trzeba kasy a ponadto hotelu nie mogą prowadzić urzędasy bo nas puszczą z torbami. Zamek bedzie dobrem narodowym jak się rozwinie i przyniesie dochody gminie a mieszkańcom da pracę. Gmina i .rzędasy niech się zajmują swoimi zadaniami a nie działalnością gospodarczą. Jestem młodym człowiekiem i rajcuje mnie perspektywa rozbudowy zamku w Sztumie. Chciałbym to zobaczyć na własne oczy a nie tylko czytać w książkach historycznych jak to drzewiej bywało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Proponuję sprzedać Wawel. Ale będzie kasy !!! IP: *.chello.pl 07.11.07, 21:50 A tak w ogóle, to chyba kogoś pogięło. Wszystko na sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123... Re: Proponuję sprzedać Wawel. Ale będzie kasy !!! IP: *.viator.gda.pl 07.11.07, 22:15 Gmina weźmie kasę, wyda i będzie szczęśliwa, że zrobiła dobry interes. Typowa amatorszczyzna. Ale ktoś ich wybrał. Taka władza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Masz 200 % racji !!! IP: *.chello.pl 07.11.07, 23:04 Po kasie za dwa lata nie będzie śladu, a zamek jest dla społeczeństwa na pokolenia całe. A ja sobie tak myślę, że jak zamek w Gniewie będzie prywatny to już nie będę mógł córeczce jak podrośnie pokazać: Patrz, tu twój pradziadek w 1939 stał pod murem do rozstrzelania, ale cudem ocalał. W ten sposób zamek z Gniewie stał się częścią rodzinnej historii. A po sprzedaży to pewnie już nie wejdę do niego, bo na pokój za 100 EUR/dobę, to mnie na pewno nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Masz 200 % racji !!! IP: *.zab.nat.hnet.pl 07.11.07, 23:41 ale baedziesz mogl pod zamkiem prowadzic kawiarenke i sprzedawac kawe za 15 zl bo w zamku bede mieszkac ludzie, których na kupno tej kawy bedzie stac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Masz 200 % racji !!! IP: *.zab.nat.hnet.pl 07.11.07, 23:47 za zarobione ze sprzedazy kawy pieniadze bedziesz mogl rozbudowac kawiarnie o antresole na ktorej placacy 100 euro za pokoj beda mogli jest kremówki i szarlotke jak sie juz dorobisz na kremowkach i szarlotce postanowisz wyremontowac kamienice w ktorej urzadziles kawiarenke (zatrudniasz przy tym 10 gniewian) w wyremontowanej kamienicy urzadzasz hotelik dla ludzi ktorych nie stac na wynajecie pokoju za 100euro za pokoj mieszkancy tego hoteliku tez beda pewnie jesc twoje kremowki i pic twoja kawe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Zamki w Gniewie i Sztumie na sprzedaż IP: *.chello.pl 08.11.07, 00:15 To chyba żart, tak??? Czy ktoś może coś z tym zrobić? Sopot już jest sprzedany Warszawce i "inwestorom" zagranicznym i swoim (Pan Rysiek z Gdyni?). No ludzie!!! No właśnie, ludzie są bierni w takich sprawach, sama mam do siebie pretensje, ze może mogłam coś zrobić, żeby z Domu Zdrojowego nie zrobili centrum handlowego i multipleksu oraz jakiegoś paskudnego hotelu. Tak kocham to miasto i jest mi smutno jak patrzę na tę rosnącą pseudosecesję ze szkła i aluminium. Sopot będzie wyglądał niedługo jak jakieś Scheveningen czy Ostdunkerke lub inne miasta nad Morzem Północnym z blokami na plaży (już mamy Hestię zresztą i wystarczy). Sopot zawsze miał cudowny klimat i zaczął go powoli tracić gdy Kawiaret zastąpiły różne mandarynki, ale Centrum Haffnera może go dobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Zamki w Gniewie i Sztumie na sprzedaż IP: *.chello.pl 08.11.07, 00:21 PS. NIE JESTEM prokaczyńska, całkiem przeciwnie - to ważne, bo nie chodzi mi o politykę. Czy ktoś ma podobne odczucia?? A panom burmistrzom proponuję napisać wniosek i zawalczyć o fundusze (chętnie pomogę), ktoś na tym forum rozsądnie myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Zamki w Gniewie i Sztumie na sprzedaż IP: *.zab.nat.hnet.pl 08.11.07, 00:56 a sluchaj to podaj prosze alternatywe dla centrum sopotu bo mi sie wydaje, ze to co tam powstaje teraz stosunkowo odpowiednie mozna dyskutowaco walorach architektonicznych, natomiast funkcje powstajacych obiektow chyba nie sa najgorsze w moim odczuciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizzo Ktos skubnie na zamkach kase... IP: *.rzeczpospolita.pl 08.11.07, 13:33 Bo przeciez nie trzeba ich sprzedawac (przynajmniej w Gniewie - ten znam dobrze), zeby rozkrecic tam dzialalnosc turystyczna. Gmmina Gniew moze przeciez zrobic przetarg i dac komus w dzierzawe zamek i teren nawet za symboliczne 1 zl. A jak sie sprzeda - to kaplica, juz teggo sie nie odzyska, chpocby bylo zle zarzadzane czy niszczone (takie jest dzis prawo w Polsce i znam wiele niszczejacych zabytkow, gdzie wlasciciel zniknal a konserwator ogranicza sie do wysylania listow, ktore wracaja z dopiskiem „adresat nieznany”) Jednak najwyrazniej komus zalezy na opchnieciu zamku. Dlaczego panie Badziong ja sie tu pytam? No birmistrzu, odpowiadaj! Odpowiedz Link Zgłoś
strikep Kocham zamki, to skandal aby go sprzedawac 26.01.08, 07:06 i zrobic z niego mleczarnie... Odpowiedz Link Zgłoś
strikep Skandal, skandal, skandal, skandal 26.01.08, 07:07 gdzie jest komtur Dietrich??? powiesic tego pajaca z gminy Odpowiedz Link Zgłoś
strikep Skandal, wyprzedaz dziedzictwa narodowego 26.01.08, 07:09 teraz niech opyla Wawel i Zamek krolewski Odpowiedz Link Zgłoś