Dodaj do ulubionych

Obywatele na tropie brzydkich fasad

IP: *.swietojanska.net 08.04.09, 22:08
trzymam za was kciuki i calym sercem was popieram,Polacy to niestety narod nie wyksztalcony bez poczucia estetyki, gdzie rzadza tzw gusta, cudne jest wszechpanujace stwierdzenie typu, tobie sie to nie musi podobac, masz inny gust, no pewnie, mnie sie nie podobaja fioletowe elewacje i barierki z nierdzewki w kamienicach zbudowanych przed wojna, tak mam inny gust i nie boje sie powiedziec ze mam dobry gust, bo mam poczucie estetyki. na codzien gdy ide ulicami to mi mocno taka wrazliwosc przeszkadza do tego stopnia, ze jak patrze na takie cuda to prawie mdleje. akcja sluszna ale trzeba by z nia zawitac do przedszkoli i podstawowek, inaczej moze sie to zamienic w daremny trud.
Obserwuj wątek
    • Gość: wtf a ja mysle, ze jest latwiejsze wytlumaczenie IP: 94.78.156.* 08.04.09, 22:56
      ludzie wstawiaja takie okna na jakie ich stac. Na wladze nie maja co liczyc, ze
      pomoze ponosic koszty pomyslow architekta. Tez mi sie takie galerie okien nie
      podobaja, ale nie wyzywalbym od razu sprawcow od bezgusci i prostakow.
    • Gość: gdańszczanka Obywatele na tropie brzydkich fasad IP: *.mlyniec.gda.pl 08.04.09, 23:42
      jak najbardziej jestem za... wielokrotnie zastanawiałam się czy nie
      ma jakiegoś zakazu na robienie z ulic gdańska tandety ???? gdzie są
      władze???? gdzie inspektorzy budowlani????
      • Gość: anders Re: Obywatele na tropie brzydkich fasad IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 10:01
        Przecież to samo dzieje się w Sopocie! Miasto dopłaca do remontów
        elewacji co jest b. pozytywne ale w tym samym czasie mieszkańcy
        wstawiają ohydne plastikowe okna czasem nawet niszcząć pozostałości
        zabytkowych witraży i konserwator zabytków w Sopocie nie wyciąga
        wobec winnych żadnych konsekwencji!!!
    • Gość: Ul. Szeroka Re: Obywatele na tropie brzydkich fasad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 23:48
      To może puścimy kanalizacje rynsztokami to będzie jeszcze bardziej "klimatycznie"
      Ludzie czy was pogieło nie macie innych problemów. Przez pięć dekad miasto nie przyłożyło ręki do stanu budynków, mówie o dachach oknach (elewacja od ulicy to od wielkiego dzwonu czasami pomalowało. Czy ktoś próbował umtć okno poprzedzielane pioruńskimi szprosami co 10 cm. ręce pokaleczone od drzazg, odpadajacy kit. Malowanie okna co 3-4 lat niewiele dawało, po zimie wyglądało tak samo. Okna były powypaczane jak nie wsadziłeś w szparę pod skrzydłem pęku gazet to przeciąg urywa głowę, w czasie deszczu woda lała sie po ścianach. Na petycje do miasta uzyskałem odpowiedz, że nie jest to zabytek i masto nie posiada środków na remont (lokal komunalny). Z odłożonych oszczędności kupiłem najtańsze okna. A teraz to panom archtektom w głowie się przewraca, jakieś deseczki mam wstwic w te plastiki. Jak miasto pokryje koszt ich okien to i je całe może zabić deskami.
      Ludzie to nie sa żadne zabytki w 45 Ruscy spalili a to co zostało w 46 rozebrano i wywiezino cegłe żeby odbudować Stolice. W latach 50 odbudowano bylre jak.
      Teraz kazali wziąść w swoje ręce, najlepiej wykupić tylko za co. Jak kupiłem okna, które jeszcze spłacam to chcą człowieka zgnoić jak za komuny. Niech ci Archtekci wezmą się za chodniki i ne zamykaja sklepów na mieście, w banku chleba i mleka nie kupię.
    • Gość: nonik Obywatele na tropie brzydkich fasad IP: *.chello.pl 09.04.09, 06:52
      Śmiesznie wyglądają stare kamienice gdzie każde mieszkanie ma okna w innym stylu
      :O. Ale bardziej denerwują mnie grafiti na odnowionych elewacjach, oraz to że
      ludzie skracając sobie drogę chodzą po trawnikach. W wyniku czego niektóre
      wyglądają jak klepisko
    • Gość: k Bezradna PO w Gdańsku więc tak pozostanie IP: *.105.192.213.cable.satra.pl 09.04.09, 09:36
      teraz i w przyszłości...
    • Gość: Alina-malina Obywatele na tropie brzydkich fasad IP: 87.204.85.* 09.04.09, 09:44
      świetny pomysł! wzmacniajmy takie działania. sami róbmy wyłącznie to
      co dobre, reprezentujące wysokie walory estetyczne i jakościowe.
      organizujmy się., żądajmy od urzędników rzetelnej pracy. to co oni
      mówią, że ich za mało, że nic nie mogą, to wstrętna wymówka,
      niegodna osób zawodowo - i etycznie - zobowiązanych do dbania o
      Gdańsk. ciągle słychać z ich strony: "formalnie nie ma się do czego
      przyczepić". cholera człowieka bierze! z takim gadaniem miasto
      zapada się coraz niżej, popaqtrzecie na tą radosną "tfurczoźdź"
      elewacyjną, jakie żarówiaste kolorki i wzorki walą "architekci" i
      miasto to zatwierdza. piętnujmy tych "architektów" i tych urzędasów,
      chwalmy to co dobre. i czynnie walczmy o społęczność obywatelską.
      Świetnym zaczynem tego jest działanie komietetu inicjatyw lokalnych
      z Wrzeszcza i ich walka z koszmarną inwestycją Quatro Towers w
      centrum Wrzecza. urzędasy gadają, że nie ma się do czego
      przyczepić!!!
    • Gość: chlodzin Obywatele na tropie brzydkich fasad IP: *.subscribers.sferia.net 09.04.09, 11:38
      Cieszę się bardzo, że ktoś działa by nasze ulice były piekne i
      zadbane. Jestem całkowicie za, ale mierzi mnie, że mówimy o dbaniu o
      jedno, a niszczymy drugie, a chodzi mi o nasz język. Co to jest za
      słowo: "fotografka"? Gdzie w jakim słowniku znajdziemy coś
      podobnego? Albo inny przykład "antropolożka". Nawet nie wiem czy
      dobrze to napisałem?
      A jak będzie Filozof w rodzaju żeńskim - Filozofka, albo Pediatra -
      Pediatrka?
      Można by wiele takich przykładów wymieniać, a przecież mamy jasne
      zasady w naszym języku! Po co sobie utrudniać życie i kombinować?
      To tylko przykład żenującego podejścia do naszego języka, a można by
      przytaczać godzinami jak brutalnie obchodzimy się z odmianą
      rzeczowników i nazw własnych. Zasady gramatyki polskiej są
      jasne: "Jeżeli rzeczownik można odmienić przez przypadki to należy
      to robić"
      • Gość: architektka to sa poprawne formy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 12:26
        To sa poprawne formy i tak powinny byc uzywane.
        Spoleczenstwo powinno byc edukowane by uzywac poprawnych form a nie tego co sie
        wydaje wygodne - a ze polski to trudny jezyk? to nic na to nie poradzimy.
        Mnie osobiscie denerwuja opisy typu pani filozof czy pani architekt, jest
        przeciez forma zenska tych zawodów wiec nie widze powodu by mowic niepoprawnie,
        w dodatku mam wrazenie ze ludzie traktuja forme zenska jako cos deprecjonujacego.
        Zreszta jak ludzie sie przyzwyczaja to samo pojdzie no bo kto dzis uzywa formy
        np pani lekarz? Lekarka o wiele czesciej.

• Gość: Lizak Re: to sa poprawne formy IP: *.chelmnet.pl 09.04.09, 18:06
          Akurat "architektka" jest "funkcjonalnie" niepoprawne (choć formalnie jest OK)
          ze względu na sąsiedztwo trzech głosek zwartych - po prostu nie da się tego
          swobodnie wymówić.
    • Gość: pablo Obywatele na tropie brzydkich fasad IP: *.chello.pl 09.04.09, 12:51
      Celna inicjatywa! Od dawna patrzę z niesmakiem na takie potworki o
      których mówicie, a to nie jest sprawa prywatna właścicieli.
      Przebudowy strychów i okna na ul. Legionów, Hallera - to przykłady,
      czasem wyglądają jak dziury po wybuchu.
    • Gość: neptun Obywatele na tropie brzydkich fasad IP: 62.29.173.* 09.04.09, 13:43
      Nareszcie ktoś zwrócił uwagę na ten problem. Miasto zamienia się w
      śmietnik. Gdzie są urbaniści?
      Takie okna i tynki będą straszyć kilkadziesiąt lat!
      • Gość: doraa remanent najpierw... IP: *.limes.com.pl 09.04.09, 23:14
        alez oczywiscie, chce miec okna jak nalezy, drewniane, ale mam
        plastikowe-podzielone szprosami jednak...na wymiane starych nie moglam sie
        doczekac...a drewniane mialy zaporowa cene....
        a skoro juz wymyslono tropienie brzydkich fasad, to warto moze najpierw zrobic
        remanent i sprawdzic ile detali architektonicznych poznikalo z
        kamienic....rzezby, ozdobne kraty, drewniane drzwi, fragmenty
        przedprozy....konserwator o tym wie? Podejrzewam, ze watpie.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka