Gość: WojtekMos Tracę honor dla sztuki IP: *.acn.waw.pl 07.05.09, 03:39 Nie wiem do konca o czym jest artykuł - że jest ciężko? Że społeczenstwo nie ceni sztuki? Ze pieniądze nie spadają z nieba? Przypomnijmy dwa fakty: 1szy - żyjemy w gospodarce rynkowej, a sztuka to produkt. A więc musisz sam sie promowac i potem sprzedawac. Albo dawac komuś żeby cie wypromował i sprzedał (galerie), ale wtedy nie obraź się jeśli ten ktoś spije śmietankę. A jesli uwazasz ze to nieprawda, ze sztuka to nie produkt, tylko cos wiecej, to przestan ją opychać jak mydło czy sznurowadła tylko powies u kogos na scianie i bądz z niej dumny. 2gi - polskie spoleczenstwo bylo zawsze mocno chłopsko-biesiadne w zwiazku z czym sztuka jest u nas raczej sprawą elitarną. Więc znajdz dobrą pracę i rób sztuke na boku, i generalnie przestan biadolić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huhahehuha Tracę honor dla sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 07:18 "Izabela Chamczyk mogłaby dziś zarabiać kilka średnich krajowych." - a moglaby byc i bezrobotna... co za durne gdybanie... Odpowiedz Link Zgłoś
login-ka Tracę honor dla sztuki 07.05.09, 07:35 Z całym szacunkiem, ale co oni sobie wyobrażali? Że każdy z nich jest Picassem? Że każdemu miasto da za darmo pracwonię i materiały?A znają może życiorysy legendarnych twórców? Bo jeśli by znali choć kilka, to by wiedzieli, że to nie jest łatwe życie finansowo. A pani, która nie wiedziała o tym, że włókiennictwo padło... szkoda słów. Jak rozumiem żyję nadal w "Ziemi obiecanej", a fabryka Poznańskiego nie została zamieniona w Manufakturę tylko nadal działa... To mi przypomina poniedziałkowy materiał w ŁWD, gdzie licealiści z łódzkiego plastyka skarżyli się, że matura jest trudna, a ich dyrektor przekonywała, że oni nie mają za wiele czasu na podstawowe przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Tracę honor dla sztuki IP: 62.87.160.* 07.05.09, 07:55 ,,artysci" <lo2> hehe.uwilbiam Was nieroby:)chodizlo pani w skzole, ze swoja postawa niszczysz autorytet nauczyciela. byles pajacem, dzieci sie smialy o to chodzilo.kompetetnty ,,artysto" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobry Tracę honor dla sztuki IP: *.mobile.playmobile.pl 07.05.09, 08:08 Czy artyście nie wiedzieli, że bycie artystą jest raczej kiepsko opłacalne? ASP kształci artystów, a nie na kierunki, które dyktuje rynek. I nagle, po wzięciu dyplomu, 20kilkulatkowie dziwią się, że nie czeka ich kupa kasy? I, skoro zaraba się 450 zł, to co za różnica, czy się tą pracę straci, czy nie? I w końcu - co mają do zaoferowania rynkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sorrry Tracę honor dla sztuki IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.09, 08:27 "bo wiarygodny jest artysta głodny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głos z sali Ja skończyłem ASP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 08:58 Strasznie się mądrzycie i równacie z ziemią tych artystów! I...macie rację. Ich wypowiedzi lekko mnie osłabiły. Nawet bardzo osłabiły, na tyle że mam wrażenie że jest to lekko przez dziennikarzy zmanipulowane. Sam skończyłem akademię 8 lat temu. Nie malarstwo a wzornictwo, ale znam dziesiątki malarzy, rzeźbiarzy, grafików, designerów, architektów. Ten artykuł to nie jest prawdziwy obraz ludzi po ASP. Grupka zmanierowanych tfurcuf z wielką ambicją i pretensją do świata zawsze się znajdzie, ale jest naprawdę nieduża. Większość to świetni, wrażliwi, ciekawi ludzie. Wielu zarabia naprawdę dobre pieniądze. Też mógłbym narzekać na to że w tym kraju nie ma roboty dla designerów. I narzekam. Ale robię swoje, kiedy trzeba chałturzę, kiedy mogę tworzę. Z pewnością Akademia nie przygotowała mnie do zawodu na 100% - a miała? Raczej nie - dała mi węzełek na drogę w postaci wyrobienia plastycznego i grona świetnych znajomych ludzi. Reszty trzeba się samemu, metodycznie dopracować. To trwa latami, w każdym zawodzie. Rzemieślnikiem jest tak samo artysta jak ekonomista czy nauczyciel. Śmieszą mnie opinie że artysta jest jakimś demiurgiem stojącym ponad wszelkimi zasadami świata, który z przerzuconym przez kark białym szalem pędzlem wyznacza nowe horyzonty. To zwykła niedojrzałość tak myśleć. Pozdrawiam, życzę sukcesów i odrobinę pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo picasso Tracę honor dla sztuki IP: *.static.maxnet.net.pl 07.05.09, 09:31 hej! wszystko będzie dobrze!;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziper Tracę honor dla sztuki IP: *.217.146.194.generacja.pl 07.05.09, 10:37 Nie rozumiem tego narzekania. Przecież Ci artyści robią dokładnie to, co zaplanowali. Chcieli zajmować się swoją "sztuką" etatowo, więc to robią. Ich wolny wybór, nie chcieli pracy, więc to normalne, że przymierają głodem, nie ma co się dziwić. Dziwi mnie porównanie do muzyków. Muzyk zarabia, bo ktoś go słucha, odbiorca płaci za występ! Drodzy artyści plastycy, jeśli chcecie mieć na chleb, to zajmijcie się sztuką dla ludzi, nie dla siebie. Po wypowiedziach na forum widać, że telewizor w gó...e nie trafia w gusta odbiorców. Przecież można zrobić dzieło z przekazem, które równocześnie trafia w estetykę odbiorców. No, ale to nie jest już takie proste i trzeba do tego prawdziwego artysty, a nie absolwenta ASP bez pomysłu na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malująca Tracę honor dla sztuki IP: *.wieszowanet.pl 07.05.09, 12:36 (00 zł stypendium? super.Ja mam 700zł renty i też chciałabym farby dobre kupić. Wasz problem istnieje nie od dzisiaj ,a w tych czasach to jakoś wyjątkowo zle idzie,zwłaszcza z wystawiennictwem. Zostaje tylko lista,której ja nigdy nie piszę. Walczcie o marszandów,może zrobicie coś dla światka artystycznego. Pozwodzenia Odpowiedz Link Zgłoś