Dodaj do ulubionych

Ponad 140 tys. podpisów za województwem środkow...

• jkammer Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 09.02.04, 15:24
      Na stronie
      ks.sejm.gov.pl/proc4/opisy/2491.htm
      jest dostępny cały "Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy z dnia 24 lipca
      1998 r. o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego
      państwa" wraz z uzasadnieniem itp...
      Kto chce może się zapoznać.
      • Gość: Aga Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.rgsa.pl 13.02.04, 14:55
        Duzo ciekawych rzeczy mozna tam znalezc...
        • Gość: Jurek i tu sie zgadzam z Agą IP: 153.19.176.* 17.02.04, 11:43
          oj bardzo duzo ciekawych informacji sie dowiedzialem z tego projektu.
          Powoluja sie na wyniki ankiet, sond jakichs osiedlowych gazetek (oprócz GP,
          Zycia i podobnych sa jakies chore tytuly).
          Najbardziej obrazowe dla mnie: WSPOLNOTA (cio je to ?) (str 25).
          Badania na ktore sie powoluja pochodza z 2000 roku a od tamtej pory wiele sie
          zmienilo.
          W projekcie ustawy uwzgledniono w SP np. Czluchow i Lebork, w ktorych wraz z
          powiatem mieszka tyle ludzi ile w Koszalinie. W Koszalinie zebrano duzo
          podpisow za, a ile w powiatach tychze. Oto jest pytanie ??
          Powolywanie sie na diecezje jest dla mnie conajmniej smieszne. Czluchow nalezy
          do diecezji Pelplinskiej wiec tym bardziej nie rozumiem tego.
          Badanie ankietowe ze str. 26 przeprowadzono przed podzialem administracyjnym i
          wtedy ludzie nawet nie wiedzieli w czym rzecz. Teraz rozumieja i wiekszosc z
          nich pewnie zmienila zdanie.
          Str. 27 ale najpierw powroce do Waszych wczesniejszych "wypocin": Pierwsze
          wzmianki o Czluchowie pochodza grobo sprzed 1000 roku. Czluchow byl siedziba
          komtura a potem kasztelana wtedy gdy po terenie gdzie bedzie Koszalin wiatr
          hulal. Istniala Kasztelania Czluchowsko-Szczytnienska. Gdyby wiec oddać
          sprawiedliwość, nalezaloby Czluchow zrobic miastem wojewodzkim.
          Wiem, ze jest to wywod sarkastyczny i taki mial byc. Pokazuje jedynie
          absurdalnosc rozumowania ze str 27. Na tej samej stronie sami sobie zreszta
          zaprzeczyli. Napisano: " ... badania w I kwartale 2000 roku .." a zaraz
          potem "... wskazuja, ze aktualnie ...". Zwracam uwage, ze aktualnie nie mamy
          pierwszego kwartalu 2000 roku. No chyba, ze w Koszalinie jest inna strefa
          czasowa, wtedy przepraszam.
          Poza tym GRYFEKS - co to za twor ?? czy dane zbierano w miastach, w jakich
          maistach czy wsiach, jaka byla próba ??
          Str 30 - uhhh najwieksze działo. Juz bardziej nieadekwatnej sondy (nazwano
          referendum) nie widzialem. Mogl zadzwonic kazdy (chocby wszyscy z samego
          Koszalina) albo nikt i nie wiadomo jaki byl rozklad glosow.
          Str 31 znow WSPOLNOTA. Z projektu mozna odniesc wrazenie, ze to jakis wielki
          tytul prasowy.
          Podejrzewam, ze gdyby obecnie takie badanie wykonano rzetelnie wynik bylby
          odmieny. No coz, zrobmy referendum. Jesli ustawa przejdzie to sie ono odbedzie.
          Wylejemy kubel zimnej wody na glowe Koszalina. I co wtedy ??? co z tym tematem
          zastepczym. Czym bedziecie zyc przez nastepne lata ??
          Na szczescie obecnie w tym temacie prym wiedzie SLD a ono juz niedlugo bedzie
          moglo decydowac w parlamencie. Wobec tego nie martwie sie zbytnio.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Aga brawo IP: *.rgsa.pl 18.02.04, 07:37
            Od zawsze wiadomo,ze najlepiej sie krytykuje...Skoro wszystko negujesz i
            zakladasz,ze powstanie sp to jeden wielki kant - zrob cos-zorganizuje
            referendum,skoro tak bardzo chcesz udowodnic,ze przedstawione wyniki sa
            klamstwem.Tylko pamietaj-wybierz firme o bardzo madrej nazwie,zeby nikt potem
            tak latwo nie kwestionowal jej wiarygodnosci;)))
            Pozdrawiam:))))
            • Gość: Jurek jasne, ze BRAWO IP: 153.19.176.* 18.02.04, 08:34
              Agus skarbie: prawdziwa cnota ... itd. Ten projekt jest taki a nie inny i tak
              zostanie oceniony na ile jest wiarygodny. Ja wytknalem merytoryczne bledy a Ty
              mnie tylko skwitowalas. Kto tu krytykuje ?? Ja czy Ty ?? Jesli ktos mi
              udowadnia, ze 150078 % (tak to mozna odczytac) mieszkancow chce SP a uzywa
              danych nazywajac z lekka watpliwych ... to jesli to krytyka a nie ostry smiech
              (tak zareagowalem czytajac to pierwszy raz) to masz racje. Uzasadnienie i
              powolywanie sie na kilka elementow (np. diecezje, poparcie inicjatywy) jest
              tutaj slabym punktem i nieudokumentowane. REFERENDUM ??? Niewiasto. przeciez
              wiadomo, ze jesli ustawa przejdzie to bedzie referendum. Nawet Borowski o tym
              wspomnial. To nie moj pomysl ale to sie stanie z powodu WASZYCH CHORYCH
              AMBICJI. Pojdzie kasa w bloto bo poparcia nie bedzie.
              Pozdrawiam gdanszczanke z Koszalina
              • Gość: Aga Re: jasne, ze BRAWO IP: *.rgsa.pl 18.02.04, 10:51
                Moze Cie to zdziwi,ale jestem za referendum.Przede wszystkim dlatego,zeby
                wszystko bylo jasne, zeby nikogo nie zmuszac i nie wciskac,ze ludzie chca
                sp,skoro nie chca...oczywiste tez jest to,ze aby zdobyc argumenty trzeba
                powolywac sie na przerozne zrodla,dlatego opinia o diecezji wcale mnie nie
                dziwi,choc tez uwazam ja za smieszna.A skoro te argumenty sa slabe,to
                powinienes sie z tego powodu cieszyc,bo szanse na sp sa prze to nikle;)))Czyli
                wszystko po Twojej mysli.
                Koszalinianka mieszkajaca w Gdansku pozdrawia Jurka z Czluchowa
                • Gość: Jurek Diecezje ... jako argument ... IP: 153.19.176.* 18.02.04, 12:33
                  Niestety ten "argument za" jest troche bardziej niz smieszny. Tu w imie
                  nadprzyrodzonych racji chce sie tworzenia SP (ja bym raczej nazwal SBiR -
                  skansen biedy i rozpaczy) z terenow diecezji K-linsko - Kolobrzeskiej ..
                  zabierajac jednoczesnie z innych diecezji. Dla mnie to paranoja. Czluchow jak
                  pisalem jest w Pelplinskiej . Jak w takim razie utrzymac ten argument ?? Ja
                  przy swojej ograniczonosci nie jestem w stanie tego pojąć.
                  Nadal nie doczekalem sie Twojej opinii na temat sondazy, na ktore sie powoluja
                  w projekcie i ich wiarygodnosci, a takze tego, ze jak wskazalem w jednym
                  wypadku sami sobie zaprzeczyli. Wydaje mi sie, ze to sa wlasnie merytoryczne
                  braki wskazujace na ... brak merytorycznego uzasadnienia. W takim wypadku
                  zastosowano regułę "jesli nie ma nic do powiedzenia to trzeba mowic byle co
                  byle mowic".
                  Co do referendum. Fakt, odbedzie sie ale szkoda pieniedzy. Sama widzisz, ze
                  poza Koszalinem nie ma wiekszego poklasku dla SP.
                  Koszalin i okolice to ok 175 tys. Gdyby 100 % z nich poparlo wniosek to jeszcze
                  pozostaje 900 tys mln ludzi. Watpie by poparlo 100 % Slupska. Gdyby poparlo z
                  tego 40 % to masz 360 tys. Plus 175 tys z Koszalina da w sumie 495 tys. Z calej
                  populacji zaproponowanego SP to nadal jest 49,5 %. Myslisz, ze Ci sie uda
                  przekonac Lebork, Czluchow, Bytow ?? Tam zdobadzcie chociaz po 30 % (Te miasta
                  w sumie daja ok 200 tys) i maja wiekszy glos niz Koszalin). Ubywa 10 % czyli 20
                  tys. Czyli bedzie 475 tys a dokladniej 44 %.
                  Przeciez SP nie ma szans, to absurd.
                  Obliczenia na podstawie danych z projektu ustawy.

Na dodatek wnioskodawcy proponuja by SP bylo wieksze od wojewodztw sasiednich.
                  Czy to tylko lekkomyslnosc czy zwykla glupota, a moze liczenie na poklask na
                  terenach, kolebce SLD przed wyborami ?? Ja widac z sondazy, juz
                  NIEDLUUUUUUUGGOOO :)

Niech zyje tworczosc przez wielkie TFU !

Staralem sie merytorycznie podyskutowac i licze na to samo z drugiej strony.
                  Pozdrawiam koszalinianke siedzaca kilka kilometrow ode mnie albo i blizej.
                  • Gość: Jurek Pomylka w obliczeniach ale kleska SP ta sama IP: 153.19.176.* 18.02.04, 12:38
                    sorki, pomylka w obliczeniach (tam zamiast 495 tys powinno byc 535 tys).
                    Procent jednak jest wlasciwy tj 49,5.
                    Pozdrawiam
                  • Gość: Aga Diecezje ... jako argument ... IP: *.rgsa.pl 18.02.04, 13:41
                    No jest smieszny-ja w ogole nie widze zwiazku miedzy Kościołem,a państwem,czyli
                    miedzy innymi podziałem terytorialnym,także przekonywać mnie o tym nie musisz.
                    NIe uwazam,ze referendum jest strata pieniedzy,poniewaz nie jestem jasnowidzem
                    i nie potrafie przewidziec wynikow.Kazdy moze sobie podejrzewac,ale jaki bedzie
                    wynik-nikt nie wie...jak juz wczesniej pisalam znam mnostwo osob ze Szczecinka
                    i Czluchowa,ktore opowiadaja sie za śp,czyli mysla inaczej niz Ty i wiekszosc
                    osob na tym forum.
                    Zakladam,ze liczby,ktore przedstawiasz sa prawdziwe,ale to mnie nie przekonuje
                    (patrz zdanie wyzej).
                    A jezeli dla Ciebie te argumenty sa absurdem, to sie nie stresuj,ale to juz
                    cyba wczesniej pisalam.Pozwolmy sprawie potoczys sie dalej,bo i tak nie mamy na
                    to wiekszego wplywu.No chyba,ze przeciwnicy sie zbiora do kupy i zaczna robic
                    anty-kampanie.
                    Pozdrawiam gdanszczanina z Czluchowa
                    • Gość: Anna referendum ? - czy w ogóle się odbędzie? IP: *.wmc.com.pl 18.02.04, 21:38
                      A ja mam nadzieję, że do referendum nie dojdzie (choć o jego wynik byłabym
                      spokojna), ponieważ jest wysoce prawdopodobne, że projekt utworzenia
                      środkowopomorskiego upadnie po pierwszym czytaniu w Sejmie. I tak byłoby
                      najlepiej.
                      • jkammer Re: referendum ? - czy w ogóle się odbędzie? 19.02.04, 08:04
                        Odpowiedź mnie nie dziwi jeśli przeczyta się jednocześnie artykuł:
                        "Miliardy na regiony"
                        "Polityka regionalna Unii Europejskiej. Bruksela rezerwuje na pomoc dla
                        biednych regionów w Polsce ponad 70 mld z całej koperty 336 mld euro, które
                        zamierza wydać na te cele w latach 2007-13 w całej Unii..."
                        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,1920436.html
                        Otóż to Słupsk Gdańskowi jest potrzebny aby "załapać się" na te miliardy,
                        bez niego może mieć poważne problemy z jego otrzymaniem z powodu trudności z
                        otrzymaniem definicji "biedny region".
                        Resztę pozostawiam domyślności szanownych forumowiczów.

> I tak byłoby najlepiej.
                        Pytanie: dla kogo?
                        • Gość: Jurek BRAWO za przestrogę IP: 153.19.176.* 19.02.04, 09:11
                          co ja bym bez Ciebie zrobił, chyba mi otworzyle oczy. No bo przeciez nie mozesz
                          sie mylic. Powinienes zastapic Pola. Twoja madrosc i wyobraznia bez inwestycji
                          finansowych by wybudowała piekne autostrady a kolejni inwestorzy czym predzej
                          przybywaliby do Polski pozostawiajac Czechy, Slowacje Wegry o Rumunii i
                          Bulgarii nawet nie wspominajac. Przyslij mi swoje zdjecie, pomodle sie do
                          Ciebie to moze i na m,nie troche tego daru madrowsci splynie.
                          A teraz na ziemie.
                          Ale brednie. Skad te wiadomosci. Skad przelewasz taka nieograniczona wiedze.
                          Moze z WSPOLNOTY na ktora powoluja sie w projekcie. Przepraszam ze te zolc ale
                          jak widze takie idiotyzmy to mnie nosi choc do samego jkamemra nie mam nic
                          osobiscie. A tak apropos. Moze mi ktos wytlumaczy co to jest ta Wspolnota.
                          • jkammer Re: BRAWO za przestrogę 19.02.04, 14:11
                            Czy to takie trudne kliknąć na link i przeczytać resztę?
                            • Gość: Jurek ano problem IP: 153.19.176.* 20.02.04, 13:19
                              moj sarkazm dotyczył Twoich wniosków tj, ze Slupsk jest potrzebny dla tych
                              wlasnie funduszy, o ktorych traktuje ten artykol (zreszta sugerujesz, ze tylko
                              dla nich i z tym sie nie zgadzam). Nigdzie w artukule tego nie znalazłem więc
                              pytam skąd te wnioski ? ze WSPOLNOTY ?? nadal nie wiem co to jest ta WSPOLNOTA.
                              Moze Ty wiesz ?
                              • jkammer Re: ano problem 20.02.04, 15:03
                                Wnioski wynikają z przeczytania projektów Rozporządzeń Parlamentu Europejskiego.
                                Zadowolony?
                                • Gość: Gostomir Re: ano problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 15:25
                                  Sprawa jasna koszaliński "aktyw" wymyślił sobie utworzenie nowego wielkiego
                                  Pegieeru pod nazwa województwo środkowopomorskie, który ma pochłaniać i
                                  marnotrawić pieniadze rozdawane bez żadnych ograniczeń przez dobra ciocię Unię.
    • Gość: TwardowskiFil Odstąpię kawałek Księżyca na to "województwo" IP: 5.5.* / 80.58.44.* 18.02.04, 12:46
      ale podróż muszą sami opłacić!!
      • Gość: Anna Re: Odstąpię kawałek Księżyca na to "województwo" IP: *.wmc.com.pl 18.02.04, 21:31
        Świetnie TwardowskiFILucie! Zrzutkę na podróż zrobią zagrożeni "województwem".
        Szykuj się już na podróż na Marsa, bo "środkowopomorscy" nie zadowolą się
        kawałkiem Księżyca!
        • Gość: onewayticketFil Re: Odstąpię kawałek Księżyca na to "województwo" IP: 5.5.* / 80.58.44.* 19.02.04, 12:39
          Anno panno! - odżałuję na Twój bilet w jedną stronę, z sympatii dla Ciebie...
          • Gość: Anna Re: Odstąpię kawałek Księżyca na to "województwo" IP: *.wmc.com.pl 19.02.04, 20:19
            Dzięki! Ja oczywiście TU zostaję. Po co mam psuć humor "środkowopomorskim".
            Pozdrawiam FILa-kawalira! Anna niepanna
            • jkammer Re: Odstąpię kawałek Księżyca na to "województwo" 20.02.04, 08:00
              Ależ skądże, nie psujesz humoru zwolennikom środkowopomorskiego.
              Traktujemy Cię jak nieszkodliwą dyletantkę.
              • Gość: Jurek Re: Odstąpię kawałek Księżyca na to "województwo" IP: 153.19.176.* 20.02.04, 13:25
                obiecuje, jesli sfinansujecie podroz na ksiezyc to ja sie odprawie. Anno Ty tez
                sie zgodz. Przeciez wiadomo, ze ich nie stac. Taki sam argument jak za SP.
                Traktujac go powaznie, a wydaje mi sie, ze ta rozmowa miala taka byc.
                Skoro ...FIL sie wciął to juz oznacza koniec tego wątku. Nie da podyskutowac.
                Chyba, ze robi dla zwolennikow SP (raczej tak mozna wywnioskowac skoro chce
                wywalic przeciwniczke SP).
                • Gość: Anna Sejmik pomorski przeciwny ŚP IP: *.wmc.com.pl 01.03.04, 22:20
                  Radio Gdańsk:
                  "Pomorski sejmik przeciwny powoływaniu nowego województwa środkowo-pomorskiego.
                  Taką opinię wyrazili dziś radni, decyzja nie zapadła jednak jednogłośnie. Teraz
                  zostanie przesłana do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. To
                  właśnie resort zwrócił się do radnych pomorskich o ocenę inicjatywy
                  ustawodawczej na rzecz powołania siedemnastego województwa. Została ona złożona
                  w Sejmie z podpisami około 140 tysięcy mieszkańców rejonów Słupska i Koszalina.
                  To one wraz z kilkunastoma innymi powiatami miałyby utworzyć nowe województwo.
                  Przeciwko temu głosowało dziś 23 radnych pomorskich, za było 4, a 3 wstrzymało
                  się od głosu. Przedstawiciele komisji samorządu, którzy już wcześniej ocenili
                  pomysł negatywnie, uznali że nowe województwo byłoby mało samodzielne
                  ekonomicznie.
                  Dzisiaj radni pomorscy zdecydowali także o przystąpieniu do
                  stowarzyszenia "Pomorskie w Unii". Jego celem ma być promowanie regionu.
                  Członkami tej organizacji mają być docelowo samorządy powiatowe, organizacje
                  wspierania biznesu i pozarządowe. Funkcje wykonawczą ma pełnić regionalne biuro
                  w Brukselii. Na razie jest tam wynajęty lokal, nie ma dyrektora, bo powołany
                  ponad rok temu sam się zwolnił. Dodatkowo ostatnio opozycja w sejmiku obcięła z
                  500 do 50 tysięcy tegoroczne wydatki na biuro."

• Gość: Aga Re: Sejmik pomorski przeciwny ŚP IP: *.rgsa.pl 02.03.04, 15:44
                    Pierwsza czesc mnie nie dziwi..a jesli chodzi o to:"Dzisiaj radni pomorscy
                    zdecydowali także o przystąpieniu do
                    stowarzyszenia "Pomorskie w Unii". Jego celem ma być promowanie
                    regionu."...coz - zatykaja Wam usta widze..cieszcie sie jak chcecie-fajnie
                    macie z Gdanskiem;)
                  • Gość: Aga Bezrobocie IP: *.rgsa.pl 03.03.04, 08:34
                    miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,1943067.html
                    Polecam lekture...bezrobocie w woj.pomorskim wzrosło-jakos nie widac rozwoju..
                    Ale jest szansa dla wojewodztwa!:w Ustce znajdzie prace 100 osob do produkcji
                    konserw.
                    Pozdarwiam
                    • jkammer Re: Bezrobocie 04.03.04, 13:50
                      A to jest odpowiedż władz wojewódzkich na rosnące bezrobocie:
                      "Głos Słupski" z 04.04.2004 r.
                      "Podzielili skandalicznie
                      Powiaty z regionu słupskiego ­gdzie stopa bezrobocia jest bardzo wysoka­ dostaną
                      mniej pieniędzy na tworzenie nowych miejsc pracy. Do regionu gdańskiego, gdzie
                      ludzi bez pracy jest znacznie mniej, trafi więcej pieniędzy. Tak skandaliczny
                      podział złotówek na aktywizację zawodową bezrobotnych zaproponował Wojewódzki
                      Urząd Pracy w Gdańsku. Dlaczego? Niestety, racjonalnego uzasadnienia tej
                      decyzji nie usłyszeliśmy. WUP w Gdańsku przygotował pierwszy projekt podziału
                      86,3 mln dwa miesiące temu. Zmienił go bez konsultacji z Powiatowymi Urzędami
                      Pracy i zaproponował, by sejmik pomorski zatwierdził nową wersję. Radni
                      dostrzegli jednak spore zmiany i odłożyli projekt uchwały na połowę marca. ­
                      Globalna kwota się nie zmienia. Ale jednym powiatom pieniędzy dodano, innym
                      zabrano. Na dodatek mniej miałyby dostać te, w których stopa bezrobocia jest
                      najwyższa. To rodzi podejrzenie, że pieniądze dzieli się pod stołem! ­ uważa
                      radna ze Słupska Małgorzata Kamińska-Sobczyk (SLD). I rzeczywiście. Na przykład
                      Powiatowemu Urzędowi Pracy w Bytowie obcięto 500 tys. zł, urzędowi w Słupsku
                      milion zł, a "pośredniakowi" w Lęborku 400 tys. złotych. ­Za te pieniądze można
                      stworzyć u nas 112 miejsc pracy na cały rok ­ obliczył precyzyjnie Roman
                      Wołoszyn (Samoobrona), radny wojwódzki z Lęborka. Zdaniem Janusza
                      Chałubińskiego, kierownika PUP w Słupsku, strata miliona złotych to około 400
                      miejsc pracy mniej!­ Jestem zaniepokojony propozycją WUP, tym bardziej że mamy
                      jeszcze zobowiązania z ubiegłego roku­ mówi J. Chałubiński. Radni wojewódzcy
                      mówią, że nie widzą sensu w sposobie myślenia władz województwa. Wytłumaczyć
                      mogę to jedynie tak: tam, gdzie rządzi lewica, pieniądze się zabiera. Tam gdzie
                      prawica ­dodaje­ mówi R. Wołoszyn. A co na to WUP? Będziemy bronić tego projektu.
                      To, naszym zdaniem, najlepszy podział pieniędzy ­ tylko tyle miał nam do
                      powiedzenia Tadeusz Adamejtis, wicedyrektor WUP w Gdańsku."

Pozdrawiam
                      • Gość: Aga Re: Bezrobocie IP: *.rgsa.pl 04.03.04, 14:12
                        Ciekawe co na to sympatycy Gdańska?
                        Wiesz może jak to wygląda w Zachodniopomorskiem?
                        Pozdrawiam
                        • jkammer Re: Bezrobocie 04.03.04, 14:52
                          Sprawdzę to.
                          Pozdrawiam
                        • Gość: Gostomir Re: Bezrobocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 07:34
                          Artykuł w Głosie Supskim jest typowym przykładem antypomorskiej propagandy
                          gdzie Gdańsk wystepuje jako "czarny charakter".Z przedstawionych tam danych
                          wynika ,że i tak ziemia słupska otrzymuje największe pieniadze na zwalczanie
                          bezrobocia.Jednak same pieniadze nie zlikwiduja bezrobocia .Trzeba je
                          zainwestować w projekty ,które dają realną szansę zatrudnienia daja
                          gwarancje ,że pieniądze publiczne nie zostana wyrzucone w błoto.
                          • jkammer Re: Bezrobocie 05.03.04, 08:55
                            Jesteś politykiem?
    • Gość: m3 Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.03.04, 13:19
      a niby czemu Lębork ma nie wchodzić do nowego województwa?
      jeśli takowe ma powstać to tylko z Lęborkiem i Łebą
      pozostawienie Lęborka w województwie Pomorskim byłoby rzeczą kuriozalną podobną
      do jego przynależności do diecezji pelplińskiej (równie a może jeszcze bardziej
      kuriozalna jest Gdynia w diecezji gdańskiej - szkoda że tego skandalicznego
      błędu nie naprawiono przy ostatnich zmianach w podziale diecezjalnym); no ale
      to jest temat na inny wątek
      • Gość: Anna Gdynia do środkowopomorskiego IP: *.wmc.com.pl 18.03.04, 19:36
        A może Gdynię przyłączyć do środkowopomorskiego, przy okazji może do diecezji
        koszalińsko - kołobrzeskiej? Pośle Tusk, co pan na to?
    • Gość: Olt Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 23:03
      Witam!
      Nie wiem jak sie mają sprawy w Koszalibnie, ale wiem za to, że w Słupsku przed
      reformą wojewódzką było 100 tys mieszkancow, a teraz ok. 85 tys. Miasto umiera.
      Nikt nie pcha się tu z biznesem, bo i po co? Pod rządami Gdańska staliśmy sie
      zadupiem. Nic nie wskazuje na to, że ten stan rzeczy może się zmienić. Fuzja z
      Koszalinem? Dwa ośrodki władzy? Nie wiem czy to tylko zapewnienie sobie stolków
      dla grastki aktywistów optujących za polączeniem, jedyna szansa na rozwój obu
      regionów czy poroniony pomysł. Sprawy nie można moim zdaniem opceniać tak
      jednoznacznie. Nie dziwi mnie niecheć mniejszych miast do łączenia się w jednym
      województwie, bo obe były zadupiami i będą zawsze w cieniu wiekszych ośrodkow,
      natomiast co do Słupska i Koszalina sam nie wiem czy ŚP ma sens czy go nie ma.
      Nie przekonuje mnie żadna stanowcza wypowiedż na tym forum - czy to za S czy
      przeciwko...
      • Gość: Gostomir Do Olta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 07:55
        Skąd wziałeś liczbę mieszkańców 85 000 ?.Z tego co wiem liczba mieszkańców
        Słupska cały czas oscyluje wokoł 100.000 -obecnie okolo 98000.Przy czym
        nieznaczny spadek liczby mieszkańców zaczł sie jeszcze przed utworzeniem
        woj.pomorskiego i nie mazadnego związku z faktem przynalezności do woj. ś-p.Po
        prostu sporo ludzi wyprowadza się poza miasto budując domy w
        Kobylnicy ,Siemianicach czy Bolesławicach.Ponadto w Słupsku tak jak w całym
        kraju spada przyrost naturalny.Natomiast Słupsk w woj. pomorskim sie rozwija
        ostatnim przykladem jest firma Plast-Box która wchodzi na GPW.Wygląd Starowki
        zmienia sie z każdym niemal dniem na lepsze.Dzięki przynależności do
        pomorskiego w Słupsku przetrwały delegatury i oddziały niemal wszystkich
        instytucji wojewódzkich- Słupsk nadal pozostaje centrum administracyjno-
        gospodarczym dla powiatów byłego woj. słupskiego.Utworzenie woj.
        środkowopomorskiego nie przyspożyłoby miejsc pracy w Słupsku a nawet odwrotnie
        w przypadku oderwania powiatów lęborskiego,chojnickiego ,człuchowskiego i
        bytowskiego ,które do ś-p napewno nie wejdą ,Słupsk stanie sie peryferyjnym
        miastem powiatowym w biednym woj. koszalińskim.pzdr.
        • Gość: Jarosław Re: Do Olta IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.04, 20:00
          Środkowopomorskie - tak!!!!!
          Obecny podział administracyjny to niesamowity KNOT.Elbląg silnie dotychczas
          zintegrowany z Trójmiastem ,,amputowano,,.A przyłączono Słupsk.Skoro już
          musiały być powiaty to należało je utworzyć na bazie dotychczasowych 49
          województw,i połączyć je w kilka regionów czy też województw.
      • jkammer Re: Ponad 140 tys. podpisów za województwem środk 19.03.04, 07:58
        Klasyczny przykład:
        Są dwie instytucje w województwie zajmujące się tą samą dziedziną podlegające
        np. wojewodzie z tym, że ta w Słupsku jest bardziej profesjonalna i tańsza w
        swoim działaniu od tej z Gdańska.
        Jedną trzeba zlikwidować. Decyzję podejmuje wojewoda gdański.
        Zlikwidowana zostaje ta w Słupsku.
        Na tym polegała reforma administracyjna.

Ostatnio w Koszalinie pojawiła się iskierka nadziei, z dwóch takich samych
        instytucji, ze względów merytorycznych zlikwidowano tą w Szczecinie ale
        dlatego, że decyzję podejmowała Warszawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka