Gość: pee IP: *.inet.fi 04.01.04, 21:40 To co bulwersuje Francuza, nie bulwersuje Polaka. I dlatego ciagle jedni na drugich przymykamy oko (odpłatnie). Gdyby na sierżantach (w policji) czy zwykłych urzędnikach (gdzie indziej) się kończyło... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ale Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.gdynia.mm.pl 04.01.04, 23:15 Niestety przymykamy. Ja też próbuję się dogadać z drogówką. Chociaż ostatnio dostałem mandat (za prędkość) i policjant stwierdził, że u niego nie ma mamdatów poza taryfikatorem. Trzeba było się pofatygować na pocztę. Apropos moze ktoś wie po jakim czasie upominają się o nie zapłacone mandaty? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annayo Re: Aresztowanie policjanta z drogówki 05.01.04, 10:23 Skąd znał PIN do bankomatu?????!!!!!Żabojad zapisał na niej?;) A swoją drogą niezłą reklamę robi nam policja, to że bandziorów u nas mrowie i nie trza tu chodzić po północy to wszyscy chyba na świecie wiedzą, a teraz turyści będą dodatkowo bać się policji;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M4b Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: 217.8.168.* 05.01.04, 10:32 Ludzie, nie dajcie się zwariować ... Zabral karte i wypłacił 1400 zł ... W jaki sposób ? ŻĄbojad musiał mu podać PIN, sam go chyba nie wymyślił ... Prawdopodobnie było tak że panowie ustalili cenę, Żabojad dał 1200 zł które mial w portfelu a po resztę pojechali do bankomatu. Trzeba zobaczyć taśmę z kamery w bankomacie i będzie wiadomo kto wypłacił. Żabojad jak wytrzeźwiał stwierdził pewnie że cena była wygórowana i złożył "reklamację" ... Bynajmniej nie bronię Policjanta, ale oskarżenie o kradzież karty i pieniędzyz konta wydaje mi się być mocno naciągane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomstar GW vs. DB IP: 192.11.224.* 05.01.04, 11:32 Gazeta Wyborcza: Francuz dmuchał w alkomat i wydmuchał 1,5 promila alkoholu. Dziennik Bałtycki: zbadano go alkomatem i okazało się, że ma 0,7 promila alkoholu w wydychanym powietrzu. GW: funkcjonariusz zabrał mu też kartę bankomatową, dzięki której pobrał z konta obcokrajowca 1400 złotych. DB: jeden z funkcjonariuszy zabrał Patrickowi Ch. z portfela 1400 złotych oraz aparat fotograficzny - mówi jeden z gdańskich śledczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Gdzie szukac pomocy? IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 05.01.04, 12:09 Ja parokrotnie w roku przyjerzam do Gdanska i przynajmniej raz w roku jestm zatrzymywany przez policje drogowa za przekroczenie predkosci (tu musze podac ze jade pasywnie max. 20-40 km szybciej w zaleznosci od drog i ruchu drogowego). Zakazdym razem zostala wymuszona lapowka przez policjantow "z drogowki"(np. w nocy przy stacji paliw w Lemborku). Rejestracje samochodu, mjejsce, date, godzine, opis policjantow i numery banknotow zawsze zapisywalem, pozatym nagralem rozmowy. Postanowilem juz wjecej nie placic i nieuczciwym policjantom wytoczyc sprawe karno/cywilno(wymuszenie i wyludzenie). Pytanie : gdzie i do kogo moglbym sie zglosic ? gdzie moglbym dostac porade prawna brzy zachowaniu anonimowosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Gdzie szukac pomocy? IP: 192.11.224.* 06.01.04, 16:12 Możesz zadzwonić na telefon antykorupcyjny Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku +58 3215622. Po twojej ortografii wnioskuje, że nie mieszkaszw Polsce, więc nie dziwie sie, że Policja woli wziąc od Ciebie kase bezposrednio niż wypisywać mandat, który od razu wywalisz do kosza. Poza tym mozesz zawsze odmówić zapłacenia mandatu i wtedy sprawa kierowana jest do sądu, gdzi mozesz się poskarżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: GW vs. DB IP: *.tele2.pl 07.01.04, 17:11 Po pierwsze Alkomaty już od dobrych dwóch lat pokazują wyniki w mi;ligramach na litr a nie w promilach . i 1,5 promila to jest około 0,7 miligrama . Po drugie nawet dziecko wie że bez pinu można sie w ...... pocałować a nie dostanie się pieniążków z bankomatu. A tak poza tym to do wszystkich obludników mówiących jacy ci policjanci żli są orza ze powinni być kryształowo czyści - POPATRZCIE NA SIEBIE -na to jak kombinujecie w pracy , i to wszystko jedno czy pracujecie w biurze czy też nie , jak okradacie ludzi kuując pirackie płyty , programy ,mp3 itd. jak kombinujecie z urzędem skarbowym itd. a potem oceniajcie kogoś . Ja osobiście wolę dać 20 zł za przewinienie policjantowi bo to przynajmniej dziecku lizaka kupi niż dać 100 dla skarbu państwa żeby panowie ministrowie nowe lancie sobie kupowali ,ups. teraz to są VW Passaty . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 05.01.04, 15:01 Ja parokrotnie w roku przyjerzam do Gdanska i przynajmniej raz w roku jestm zatrzymywany przez policje drogowa za przekroczenie predkosci (tu musze podac ze jade pasywnie max. 20-40 km szybciej w zaleznosci od drog i ruchu drogowego). Zakazdym razem zostala wymuszona lapowka przez policjantow "z drogowki"(np. w nocy przy stacji paliw w Lemborku). Rejestracje samochodu, mjejsce, date, godzine, opis policjantow i numery banknotow zawsze zapisywalem, pozatym nagralem rozmowy. Postanowilem juz wjecej nie placic i nieuczciwym policjantom wytoczyc sprawe karno/cywilno(wymuszenie i wyludzenie). Pytanie : gdzie i do kogo moglbym sie zglosic ? gdzie moglbym dostac porade prawna brzy zachowaniu anonimowosci? Kontakt: rabenclan@yahoo.de Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wd Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:37 do pana boga!!! jak ci nie pasuje, to nie dawaj, ale plac mandaty. proste, no nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.04, 22:17 Ty chyba mnie nie zrozumjales, ja bym mandat naturalnie zaplacil ale oni mi proponuja odrazu inne rozwjazanie, a gdy zadam pokwitowania to niestety nie maja na czym, pozatym do cholery to oni nas powinni chronic przed przestepcam. Policja jest ostatnim bastionem. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Aresztowanie policjanta z drogówki 06.01.04, 01:06 Goth: > Ja parokrotnie w roku przyjerzam do Gdanska i przynajmniej raz w roku > jestm zatrzymywany przez policje drogowa za przekroczenie predkosci > (tu musze podac ze jade pasywnie max. 20-40 km szybciej w zaleznosci od drog i > ruchu drogowego). Zakazdym razem zostala wymuszona lapowka przez policjantow "z > drogowki"(np. w nocy przy stacji paliw w Lemborku). [...] > Postanowilem juz wjecej nie placic i nieuczciwym policjantom wytoczyc sprawe > karno/cywilno(wymuszenie i wyludzenie). Pytanie : gdzie i do kogo moglbym sie > zglosic ? gdzie moglbym dostac porade prawna brzy zachowaniu anonimowosci? Przypuszczam, że nigdzie na świecie nie masz możliwości wytoczenia sprawy anonimowo. Anonimowo możesz najwyżej złożyć donos i ten donos powinien trafić do śmieci. A propos, czy mógłbyś jechać o te 20-40 km wolniej? Jeśli obowiązujące u nas zasady ruchu drogowego Ci się nie podobają, to przecież nie musisz do nas przyjeżdżać. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 06.01.04, 08:59 1). To jest typowe polskie myslenie, to ze niektorzy! policjanci sa skorumpowani i okradaja kase wspolnoty to jest normalne i wporzadku ... ja uwazam, ze to jest absolutnie nienormalne i powinno byc surowo karane!... i to niema nic wspolnego z predkoscia jazdy samochodem po polskich drogach. 2). "...to przecież nie musisz do nas przyjeżdżać"?!!!, za kogo ty sie uwazasz, ze chcesz mnie reglementowac? i "...do nas?" ... ja jechalem nie do Alma Ata, tylko do gdanska i na Kaszäbe. 3). Prosze czytac uwazniej: moje pytanie bylo, gdzie moge bez ujawniania mojej toszsamoci dostac porade prawna dotyczaca powyzszego wydarzena! Przy wtoczeniu sprawy tak karnej jak i cywilnej bede stal do dyspozycji jako swiadek i poszkodowany!!!! I jak narazie zadne z moich pytan nie zostalo odpowjedziane:-( Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Aresztowanie policjanta z drogówki 06.01.04, 10:53 Goth: > 1). To jest typowe polskie myslenie, to ze niektorzy! policjanci sa > skorumpowani i okradaja kase wspolnoty to jest normalne i wporzadku ... ja > uwazam, ze to jest absolutnie nienormalne i powinno byc surowo karane!... i to > niema nic wspolnego z predkoscia jazdy samochodem po polskich drogach. To nie jest w porządku. Zadaniem policjanta drogowego jest eliminowanie z ruchu takich zachowań jak Twoje. Jeśli tego nie robi, to powinien stracić pracę w Policji, bo jego utrzymywanie nie jest społeczeństwu do niczego potrzebne. Natomiast Ty stwarzasz niemożliwe do życia warunki w miejscowościach, przez które przelatujesz. Poza tym przykładasz się do nerwowej atmosfery na drogach. W ten sposób narażasz bezpieczeństwo wielu ludzi. Bardziej bezpośrednio niż ten luj-policjant. O tym, ze możesz kogoś zabić, to nawet nie będę Cię przekonywał, bo na pewno jesteś mistrzem kierownicy i potrafisz z prędkością 120km/godz. o milimetry przemknąć obok zataczającego się pijaka, prawym lusterkiem odcinając mu guziki od kamizelki, żeby wszyscy się śmiali. Goth: > jechalem nie do Alma Ata, tylko do gdanska i na Kaszäbe. Nie ma znaczenia, czy do Ałma Ata czy do Kościerzyny. Jechałes przez kraj, ktory nie ma autostrad i w ktorym autostradowy sposob jazdy świadczy o tępactwie i szczeniactwie. Goth: > 3). Prosze czytac uwazniej: moje pytanie bylo, gdzie moge bez ujawniania mojej > toszsamoci dostac porade prawna dotyczaca powyzszego wydarzena! Naprawdę nie wiesz? Wskazówka: książka telefoniczna, hasło ,,Adwokaci''. Niektórzy mają zwyczaj nie brać pieniędzy za porady a tylko za czynności. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 06.01.04, 12:10 Drogi Stefan, Nie rozumje twojej agresji w stosunku do mojej osoby, ja nie napisalem, ze jade w mjejscowosciach 120km/h!!!! tylko , ze jade pasywnie 20-40km/h szybciej niz predkosc dozwolona(to dotyczy naturalnie terenow niezabudowanychczy i jezeli mjales mozliwosc jechania samochodem a nie wozem drabiniastym, to zapewnie wjesz, ze to jest normale). Te kontrole nie maja jak narazie formy profilaktyczno-wychowawcza tylko sluza do szykanowania kierowcow i wyludzenia od nich pieniedzy. Poza tym, artykul dotyczyl ruchu drogowego w pl, tylko korupcji, okradanie obcokrajowcow i wyludzania pieniedzy przez niektorych! funkcjonarjuszy policji z kontroli ruchu drogowego.(Punkt) I jeszcze jedo, te pieniadze nie sa tez opodatkowane! ... ciekawe co o tym urzedy i ministerstwo finansow sadza? ... Te praktyki sa tak nagminne, ze zapewne istnieja rodzaje "telefonu zaufania", lub instytucje gdzie mozna to zglosic, aby to ukrucic. Goth Email to: rabenclan@yahoo.de Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Aresztowanie policjanta z drogówki 07.01.04, 11:22 Goth: > Nie rozumje twojej agresji w stosunku do mojej osoby, Do ,,osoby'' nic nie mam. Ponieważ piszesz anonimowo, Twoja ,,osobowość'' ukryta jest gdzieś za jakimś serwerem na Florydzie w USA. Nie znamy się i dlatego nie jesteś dla mnie osobą a tylko autorem anonimowych tekstów pochwalających przestępstwo. I tylko o tych tekstach się wypowiadam. Chwalisz się tym, że po przyjeździe do Polski wielokrotnie świadomie łamałeś prawo. Być może tylko się chwalisz, po Twojej stronie Atlantyku jest sporo mitomanów lubiących pisać bzdury na nasze krajowe fora dyskusyjne. Ale CZYNY, o których piszesz, precyzyjnie wcelowują w ważne plagi dręczące mój kraj: (1) Twierdzisz, że przekraczasz dozwoloną prędkość na drogach o 20 do 40 km/godz. Ze względu na społeczne zagrożenia związane z takim zachowaniem, powinno ono być traktowane jako samoistne przestępstwo i sprawca powinien iść siedzieć. Niestety, polskie prawo uważa je tylko za wykroczenie. (2) Przyznajesz się do wielokrotnego wręczania łapówek funkcjonariuszom za odstąpienie od wykonywania swoich funkcji. Oczywiście, że postawa policjantów jest tu bardziej naganna niż Twoja; jednak zgadzając się na ich propozycje stałeś się wspólnikiem ich przestępstw. Oba delikty, szczeniacki sposób jazdy oraz korupcja, są w Polsce istotnie bardzo powszechne. Ale to w niczym nie umniejsza ich naganności. Ludzie tak robią, ale na ogół nie chwalą się tym, bo wiedzą, że grzeszą. Ty próbujesz je zareklamować jako zwykły sposób bycia i to jest naganne dodatkowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 07.01.04, 11:57 Niema sensu dalej z toba prowadzic dyskusji, bo ty przekrecasz fakty i wycinasz z kontektu tylko to co tobje pasuje nie mowiac o braku wjadomosci i absurdalnym wymachiwaniem rasistowska szabelka. 1)Wjesz co to znaczy "pasywnie"?... wyjasniam: jezeli jest dobrze rozbudowana droga i kolumna samochodow(tez ciezarowki!!!) jedzie 120km/h, to ty aby ruch byl plynny tez jedziesz 120, i jeszcze jedno, gdyby wszyscy 100%owo przestrzegali przepisy ruchu drogowego, to bys mjal permanentny korek, kumasz co to oznacza ?! ... male wykroczenia sa zaplanowane i tolerowane. 2)JA napisalem "Zakazdym razem zostala wymuszona lapowka" , napisalem "wymuszona" a nie "dana"(samowolnie), ale wyglada na to , ze dla ciebie maja te dwa wyrazy to samo znaczenie. 3)Gdybys zostal przy temacie(artykul w gazecie)a nie probowal pseudo-prawniczo- IT/Experto-geograficzno-demagogiczna prezentowac samego siebje, to moze bys tez zrozumjal, ze to jest bardzo powazny problem, ktory jest zagrozeniem dla bespieczenstwa i dobrego funkcjonowanie panstwa. Goth Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Wymuszenie łapówki 07.01.04, 13:36 > 1)Wjesz co to znaczy "pasywnie"?... wyjasniam: jezeli jest dobrze rozbudowana > droga i kolumna samochodow(tez ciezarowki!!!) jedzie 120km/h, to ty aby ruch > byl plynny tez jedziesz 120, i jeszcze jedno, gdyby wszyscy 100%owo > przestrzegali przepisy ruchu drogowego, to bys mjal permanentny korek, kumasz > co to oznacza ?! ... male wykroczenia sa zaplanowane i tolerowane. Innymi słowy kolumna równo jadąca szosą 120 km/h to ruch płynny, a ta sama kolumna tak samo równo jadąca po tej samej szosie 90 km/h to permanentny korek. Teoria warta Nobla, w cywilizowanych krajach tego kontynentu raczej nieznana... > 2)JA napisalem "Zakazdym razem zostala wymuszona lapowka" , > napisalem "wymuszona" a nie "dana"(samowolnie), ale wyglada na to , ze dla > ciebie maja te dwa wyrazy to samo znaczenie. A zechciałbys to wyjaśnić? Wymuszenie oznacza, że czymś ci grozili, zechciałbys opowiedzieć czym? Próbowali cie pobić, zastrzelić, zniszczyć ci samochód, skrzywdzić twoich pasażerów, wzięli jakichs zakładników? Co takiego owi wymuszający policjanci miali za atut, że MUSIAŁES płacic im łapówki? > moze bys tez > zrozumjal, ze to jest bardzo powazny problem, ktory jest zagrozeniem dla > bespieczenstwa i dobrego funkcjonowanie panstwa. Jak najbardziej, korupcja to bardzo poważny i groźny dla państwa i jego obywateli problem. Podobnie jak nagminne łamanie prawa, np. drogowego. Fakt, że ty, jako świadomy uczestnik obu tych procederów nas przed tym ostrzegasz jest co najmniej groteskowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Wymuszenie łapówki IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 07.01.04, 14:41 Kuckuck panie Zoppoter! Ja wyjasnialem co to znaczy "pasywnosc" ... cyfry sa drugorzedne, tak samo jak i ilosc pojazdow, pora roku, methabolika u soltysa, plamy na sloncu i poziom intelektualny(tu chyba nie) niektorych dyskutantow i sluza jako przyklad do opisania zjawiska. Z doswiadczenia wjem, ze predkosc 120km/h jest realistyczna i adekwatna gdzie np. 300 albo i wjecej byloby absurdalne. Przyklady natomjas jakie Pan do opisania zjawiska "wymuszanie" uzyl: > Próbowali cie pobić, zastrzelić, zniszczyć ci samochód, < > skrzywdzić twoich pasażerów, wzięli jakichs zakładników? < swiadcza o akceptowaniu i przyzwyczajeniu do wysokiej energi i duzym potencjale kryminalnym, przy jednoczesnie niskiej barierze moralno-etycznej i gotowosci do popelnienia najbardziej cieszkich przstepstw. Dalej juz mi sie niechce gadac, szkoda pradu. Goth Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Wymuszenie łapówki 07.01.04, 15:05 Gość portalu: Goth napisał(a): > Kuckuck panie Zoppoter! > Ja wyjasnialem co to znaczy "pasywnosc" ... cyfry sa drugorzedne, Napisałeś wyraźnie, że gdyby wszyscy jechali przepisowo, byłby permanantny korek. Uważam, że to bzdura i to wyraziłem. Twoje dalsze dywagacje nie mają związku z tym tematem. > Przyklady natomjas jakie Pan do opisania zjawiska "wymuszanie" uzyl: > > Próbowali cie pobić, zastrzelić, zniszczyć ci samochód, < > > skrzywdzić twoich pasażerów, wzięli jakichs zakładników? < > > swiadcza o akceptowaniu i przyzwyczajeniu do wysokiej energi i duzym > potencjale > kryminalnym, przy jednoczesnie niskiej barierze moralno-etycznej i gotowosci > do > popelnienia najbardziej cieszkich przstepstw. To następna teoria godna Nobla. Zanim jednak dosteniesz tego Nobla, może zwechciałbys odpowiedzieć na proste pytanie, które ci zadałem, bo w ferworze wymyslania karkołomnych teorii na mój temat najwyraźniej ci to umkneło. W jaki sposób policjanci cię zmuszali do płacenia łapówek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Wymuszenie łapówki IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 07.01.04, 15:20 Tak na margonesie: Nagroda Nobla nie jest przyznawana za theotie, tylko zgodnie i mysla chemika Alfred Nobel(1833-1896)i wynalascy dynamitu, za wielkie zaslugi we wszelkich dziedzinach dla ludzkosci; wyjasniam: za zrealizowane i zastosowane praktycznie odkrycia. Moze skonczmy juz. Goth Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Wymuszenie łapówki 07.01.04, 15:36 Gość portalu: Goth napisał(a): > Tak na margonesie: > > Nagroda Nobla nie jest przyznawana za theotie, tylko zgodnie > i mysla chemika Alfred Nobel(1833-1896)i wynalascy dynamitu, > za wielkie zaslugi we wszelkich dziedzinach dla ludzkosci; > wyjasniam: za zrealizowane i zastosowane praktycznie odkrycia. OK, w takim razie na pewno znajdzie się jakas inna prestizowa nagroda za twoje odkrywcze teorie. > > Moze skonczmy juz. Rozumiem, ze odpowiedzi na moje pytanie o sposób wymuszenia łapówki nie otrzymam. Pozostaje mie przyjąć, że łapówki płaciłeś dobrowolnie. A w takim razie twoje wywody na temat poziomu etyczno-moralnego traktowac należy jako żart. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Wymuszenie łapówki 07.01.04, 15:48 Myślę, Zoppoterze, że dostałeś odpowiedź na swoje pytanie: Goth przyznał się do dobrowolnego łapownictwa i nie możesz się spodziewać, że uczyni to bardziej wprost i jasno. Goth: > Nagroda Nobla nie jest przyznawana za theotie, tylko [...] > za zrealizowane i zastosowane praktycznie odkrycia. To akurat nie jest prawda. Zdarzało się oczywiście, że nagroda była przyznawana już po znalezieniu zastosowań dla teorii, ale NA OGÓŁ nagrody Nobla w fizyce i w chemii były przyznawane za odkrycia zmieniające sposób myślenia, zanim jeszcze wpłynął on na sposoby produkcji. Za zrealizowane zastosowania jest dochód ze sprzedaży a nie nagroda Nobla. A jak widziałbyś zrealizowane zastosowania praktyczne literatury? Jeśli akurat TYCH dziedzin nie miałeś na myśli, to pozostała Ci już tylko medycyna i pokój. Bo ,,ekonomiczna nagroda Nobla'' w ogóle nie pochodzi od Nobla. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TK Re: Wymuszenie łapówki IP: *.nsm.pl / 195.117.2.* 07.01.04, 15:49 Bardzo interesująca wymiana zdań ale jest w tym wszystkim mały haczyk po pierwsze primo łapówka polega na tym iż dwie strony dogadują się w sprawie kasy: zarówno jednej jak i drugiej stronie pasuje taki układ nie dostaje się punktów, nie trzeba biegać później na pocztę, a na koniec można się pochwalić " mnie też skroili na drodze gliniarze ", ale nie puka się w pierś że jednak popełniłem wykroczenie, złamałem prawo (taka już jest krnąbrna natura)a druga strona ma ekstra premię Jasne, że zachowanie policjantów jest naganne bo to oni mają nas bronić przed bandytami i teoretycznie ( jak prawie wszystko w Najjaśniejszej ) powinni być wzorem. Okazuje się, że mamy takie gliny jakie mamy społeczeństwo- kierowców. Jak ktoś już chce być idealnym obywatelem to nie rozumiem jak można dopuszczać myśl, a co dopiero wcielać w życie i chwalić się na formum - łamię przepisy jeżdżę szybciej o 20- 40 km/h bez względu na to jaką etykietkę przykleimy: pasywnie, agresywnie, sryw... Pisemna pochwała za zapisywanie nr banknotów, nagrywanie rozmów i inne takie ale anonimowo to można sobie poczatować lub napisać do "przyjaciółki" a na koniec jeszcze mamy poważne przestępstwo wymuszenia. Czyżby komuś się przyśniło zostać świadkiem koronnym? A swoją drogą też jestem ciekawy jak te wymuszenia wyglądają. Gdybyś chłopie chciał być taki kryształowy to można powiedzieć- nie idę na taki układ poproszę mandat, lub wniosek do Sądu Grodzkiego - proste bulimy więcej, a w przypadku Sądu to jeszcze tracimy czas na Komisariacie i w Sądzie. ale z tym donosem to należy uważać żeby na siebie nie donieść ponieważ nal;eżało by powiedzieć za co chcieli mi dać mandat itp i okaże się w praniu, że z obywatela wyjdzie pirat drogowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Wymuszenie łapówki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.01.04, 17:53 Ja sobje nie przypominam abysmy byli juz na "TY" szanowni niskoloci. Jezeli dla was roznica mjedzy theoria i praktyka(tu nie bylo zadnej mowy o ekonomi, czy komercjalizacji patentu w produkcji) to mysle, zeby skoncentrowac sie na ruchu drogowym i jego niektorych! niesumjennych i nieuczciwych kontrolerach. Gdybs(TK)wszystkie wypowjedzi uwaznie przeczytal to doszedl bys(moze) do wniosku, ze ja sie wcale nie chwale tym, ze jezdze za szybo i w zadnej wypowjedzi nie prezentowalem sie jako absolutnie prawy obywatel. Mam tak jak wjelu swoje kanty i cienie, ale jezeli rozumjesz troche system prawny, to to ze jakas gmina albo miasto na np. prostym odcinku, dobrze rozbudowanej drogi wstawja ograniczenie predkosci na 70km/h, to wcale nie oznacza, ze to jest legitym i sad moze calkiem inaczej zadecydowac. (precedensow jest duzo). Gdybys troche w mjedzyczasie poczytal lub poszukal informacji to napewno bys sie dowjedzial, ze tolerancja w ruchu drogowym wynosi 20km/h. Naturalnie kontroler ruchu moze to przekroczeni przepisow sankcjonowac, efektem moze byc, ze ruch drogowy stanie w mjejscu.(to sa realia) Wymuszanie lapowki nie polega tylko na przemocy fizycznej co wyzej jeden z plaskomozgowcow opisal, tylko sa duzo bardziej subtelne metody. Np. uwarunkowanie przez funkcjonarjusza nizszej opalty niewystawjaniem pokwitowania i jezeli sie tego rzada, okazuje sie ze nie ma przysobje aktualnych druckow, ktore mozna tylko w najblizszym komisarjacie odebrac, ale dopiero po skonczeniu sluzby. Jest noc, pada deszcz i ty juz ca. 10godz. siedzisz za kierownica. Do tego mjejsca synapsy pracuja?!...dotarlo?! Obojetnie jak dlugo i jak szybko bedziecie sie w kolko przez nastepne powjedzmy 20lat dalej krecic i szukac winny u innych, to ja przy nastepnej wyprawje do polski gdy znowu bedzie podobna sytuacja, lub jezeli mi zostanie tylko zaproponowana zniszka bez mandatu, to zakaladam sprawe cywilna o kradziesz (mozna nawed pod rozboj podciagnac), do sprawy karnej sa organy scigania prokuratura i sadownictwo kompetentne. (Jako oskarzycie zadalbym pelnego wyczerpania mozliwoosci karnych). Co prawda rzadko czytam "gazeta wyborcza" i nie ma zbyd wysokiego mniemania o panu Michnik, ktory zapewne biesiady alkoholowe w Magdalence z Kiszczakiem dobrze jeszce pamjeta, ale jestem mile zaskoczony , ze nareszczcie ten temat zostal tutaj prasie poruszony i, ze bedzie do konca sledzony i opisany. Zycze redakcji wjelu dobrych, profesjonalnych i inwestygatywnych dziennikarzy. Goth Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Wymuszenie łapówki 08.01.04, 08:57 Gość portalu: Goth napisał(a): > Ja sobje nie przypominam abysmy byli juz na "TY" szanowni niskoloci. Na forach intenetowych wszyscy są ze sobą na TY. > to mysle, zeby skoncentrowac > sie na ruchu drogowym i jego niektorych! niesumjennych i nieuczciwych > kontrolerach. Jednoczesnie nie koncentrowac sie na jego niesumiennych i nieuczciwych uczestnikach, tak? Jak to było z tym Kalim? > Gdybys troche w mjedzyczasie poczytal lub poszukal informacji to napewno bys > sie dowjedzial, ze tolerancja w ruchu drogowym wynosi 20km/h. Zechcesz przytoczyc jakiś przepis o tym mówiący? > Naturalnie > kontroler ruchu moze to przekroczeni przepisow sankcjonowac, efektem moze > byc, > ze ruch drogowy stanie w mjejscu.(to sa realia) To byłyby realia tylko w jednym wypadku. Ruch stanie wtedy, gdy kierowcy jeżdżący stale 20 km/h nagle zwolniliby o 20 km/h. Wtedy rzeczywiście ruch by stanął w miejscu. > > Wymuszanie lapowki nie polega tylko na przemocy fizycznej co wyzej jeden z > plaskomozgowcow opisal, tylko sa duzo bardziej subtelne metody. > Np. uwarunkowanie przez funkcjonarjusza nizszej opalty niewystawjaniem > pokwitowania i jezeli sie tego rzada, okazuje sie ze nie ma przysobje > aktualnych druckow, ktore mozna tylko w najblizszym komisarjacie odebrac, > ale dopiero po skonczeniu sluzby. Jest noc, pada deszcz i ty juz ca. 10godz. > siedzisz za kierownica. Do tego mjejsca synapsy pracuja?!...dotarlo?! W takim przypadku ządasz sporządzenia notatki/protokołu (notes chyba mieli przy sobie, co?), podpisujesz go, jako uznający swoją winę i prosisz o przysłanie mandatu pocztą. Albo możesz poprosic o skierowanie sprawy do sądu grodzkiego. > > Obojetnie jak dlugo i jak szybko bedziecie sie w kolko przez nastepne > powjedzmy > 20lat dalej krecic i szukac winny u innych, Na razie to ty w tym celujesz. Widzisz winę u policjantów, ale jakoś nie dostrzegasz u siebie. Zwracam uwage, że gdybys przestrzegał prawa to w ogóle nie zostałbys zatrzymany i "przymuszany" do łapówki... Sprawdzone empirycznie. > to ja przy nastepnej wyprawje do > polski gdy znowu bedzie podobna sytuacja, lub jezeli mi zostanie tylko > zaproponowana zniszka bez mandatu, to zakaladam sprawe cywilna o kradziesz > (mozna nawed pod rozboj podciagnac), do sprawy karnej sa organy > scigania > prokuratura i sadownictwo kompetentne. > (Jako oskarzycie zadalbym pelnego wyczerpania mozliwoosci karnych). > Pytanie tylko, dlaczego nie zrobiłes tego do tej pory. Wszak zdarzało ci sie to wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Wymuszenie łapówki IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 08.01.04, 11:20 Ja jakos nie moge sie zaprzyjaznic z "tykaniem" kogos, kogo nieznam to swiadczy (mim zdaniem) o braku dobrych manier. Napisalem parokrotnie "niektorzy!" funkcjonarjusze i nie jest moim celem wszystkich policjantow dyskawalifikowac jako skorumpowanych i nieuczciwych, ale jedna "czarna owca" moze tak zdewaluowac zaufanie i respekt(tym bardziej, ze w najnowszej histori polski organy panstwowe majace monopol do urzycia przemocy raczej nie chlubja sie dobra slawa), ze potrzeba duzo czasu aby to naprawic. > Zechcesz przytoczyc jakiś przepis o tym mówiący?< Naturalnie niema takiego przepisy, to jest tzw. prawo umowne, podobnie jak np. toleruje sie malych zlodziejaszkow ale jednoczesnie exekwuje sie zero tolerancji przy duzych przestepstwach(licznikiem jest tutaj albo wysokosc grzywny albo czas ograniczenia wolnosci), to znowu jest naturalnie reglementowane przez resorsy jakimi dysponuje ponstwo. >W takim przypadku ządasz sporządzenia notatki/protokołu (notes chyba mieli przysobie, co?), podpisujesz go, jako uznający swoją winę i prosisz o przysłanie mandatu pocztą. Albo możesz poprosic o skierowanie sprawy do sądu grodzkiego.< To wydaje mi sie malo skuteczne, gdyz bez pokwitowania wplaty nie mam zadnego dowodu wplaty, ale dziekuej za typ, moze sie przyda. W tym konkretnym przypadku tych dwoch expertow od "kasowania" interesowaly monety a nie praca pisemna. Goth Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Wymuszenie łapówki 08.01.04, 12:26 Goth: > Ja jakos nie moge sie zaprzyjaznic z "tykaniem" kogos, kogo nieznam Pierwszy raz w internecie? > Naturalnie niema takiego przepisy, to jest tzw. prawo umowne T.zw. ,,prawo zwyczajowe'' jest w pełni respektowanym pojęciem. Jednak znaczenie tego terminu jest inne niż sugerujesz. Możesz się skutecznie powoływać na prawo zwyczajowe w sytuacjach, gdy regulacja oficjalna nie daje rozstrzygnięcia. Na przykład, bo ja wiem, jeśli masz psa niebywale rasowego i ,,pożyczasz'' go sąsiadowi do zapłodnienia jego suki a potem żądasz pierwszego szczeniaka z miotu a on Ci nie chce dać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Wymuszenie łapówki IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 08.01.04, 13:52 Nie jestem pierwszy raz w internecie, ale obojetnie jakie uzywa sie metody komunikacyjnej: net, telephon, list pisany na papierze, rozmowa osobista, golebje pocztowe,tu idzie o osobe, z ktora sie rozmawja i o kulture osobista. Czy to jest po chinsku napisane ?! czy moze nie przeczytane ?! >W takim przypadku ządasz sporządzenia notatki/protokołu (notes chyba mieli przy sobie, co?), podpisujesz go, jako uznający swoją winę i prosisz o przysłanie mandatu pocztą. Albo możesz poprosic o skierowanie sprawy do sądu grodzkiego.< ... tu niema mowy o placeniu albo nieplaceniu gotowka, tylko o wystawjeniu zastepczego "notatki/protokołu", a poza tym od obcokrajowcow rzada sie tak samo jak i w starej europie zapacenia mandatu gotowka i oodrazu. >... tzw. prawo umowne< (korrekt: prawo zwyczajowe) ... tu sie nieprawidlowo wyslowilem to nie jest "przepis prawny", tylko tolerowanie malych wykroczen, ale pojecia takie jak: nieposluszenstwo obywatelskie, czy pozaparlemantarna opozycja sa panu obce lub niezrozumjale. Widze, ze stalo sie juz tradycja odbjeganie od tematu(korupcja w policji drogowj), co moze sugerowac poczucie winy i pruby usprawiedliwjenia albo bagatelizowania popelnionego przestepstwa. Artykol: >... Pogrążyły ich zeznania zatrzymanego do kontroli drogowej w Nowy Rok pijanego Francuza (1,5 promila). Ten zgłosił się na policję, gdy wytrzeźwiał. Opowiedział, jak kilkanaście godzin wcześniej przekupił funkcjonariuszy, którzy sprawdzali jego trzeźwość w Jelitkowie pod hotelem Marina< 1)To ze policjani znajdowali sie nie w mjejscu gdzie mjeli patrolowac swiadczy, ze czyn byl z zaplanowany i wykonany z premedytacja. 2)Najprawdopodobniej nie istnieje zaden dowodow(oprocz wypowjedzi skapromitowanych funkcjonarjusz), ze obywatel francuski byl pod wplywem C2H5OH (co mysle, ze juz zaprzeczyl) tzn., ze policjant(ci), ktory wyludzil i potem jeszce pobral z bankomatu pieniadze(tu za glupote powinien dostac caly program + jeszcze raz to samo, zart) dokonal kradziezy i rozboju. (Zalezy jaka strategie przyjmie prokuratura). 3)Jego partner powinien takze byc pociagniety do odpowjedzialnosci. Goth Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Wymuszenie łapówki 08.01.04, 15:37 Goth: > Widze, ze stalo sie juz tradycja odbjeganie od tematu(korupcja w policji > drogowj), co moze sugerowac poczucie winy i pruby usprawiedliwjenia albo > bagatelizowania popelnionego przestepstwa. Wydaje mi się, że rozmawiamy cały czas na temat. Korupcja w policji ma powierzchnię w postaci kryminalistów-funkcjonariuszy sugerujących łapówki oraz korzenie w postaci przestępców skłonnych im te łapówki wręczać. Ty wolisz mówić o powierzchni korupcji. Ja wolę również (choć nie tylko) wspomnieć o jej korzeniach. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klamstwo!!!! Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 19:47 Ten żabojad-alkoholik łże jak najgorsza francuska żaba!!!! Grzesiu Orzech został pomówiony!!!! Jak ta pijacka k.rwa moze pamietac jak wygladal policjant skoro byla tak nachlana?? prokurator kiedys odpowie za ta nikczemnosc, ktora robi ojcu dwojki dzieci!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM G. POLICJANT BRONI POLICJANTA IP: *.alan.krakow.pl 07.01.04, 03:11 CZYLI ŁAPÓWKARZ ŁAPÓWKARZA ,CZY SZWAGIER SZWAGRA. TWOJE MIEJSCE JEST PRZY PLEWIENIU ZIEMNIAKÓW A NIE W POLICJI, NIEDOUKU. KMIECIU ,A SAM DAŁEŚ ZA TĄ PRACĘ PÓŁ CZY CAŁEGO ŚWINIAKA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi a TV kłamie IP: *.proxy.lucent.com 08.01.04, 11:07 ... Wybranie gotówki zarejestrowała kamera przy bankomacie na Przymorzu. Zdaniem prokuratury te pieniądze zabrał sierżant Grzegorz O., który pracował w policji od 10 lat. Jemu, poza korupcją, zarzucono też kradzież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policjant Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.04, 10:10 Takich policjantów trzeba ukarać i usunąć z policji. -POLICJANT- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goth Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.191.* 07.01.04, 10:39 Jestem absolutnie tego samego zdania. Przez niektore "czarne owca" jest cala sluzba zdysfalifikowana jako niekompetentny, skorumpowany i o malej inteligencji organ panstwowy. Brak cywilnej odwagi i gotowosc do odpowjedzialnosci u wjelu (w tym konkretnym przypadku)kierowcow animuje wjelu urzednikow panstwowych do korupcji i przestepst gospodarczych. Mysle, ze kontrole wewnetrzne powinny sie intensywnie tym problemem zajac aby Image republiki bananowej nalezal w koncu do przeszlosci. Goth Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonymus Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: 153.19.176.* 07.01.04, 10:57 wiem , ze bylo troche inaczej. Nie zabral mu karty. Fakt ze chcieli wiecej kasy ale mu karty nie zabral. Francuz probowal wyplacic z bankomatu ale nie potrafil wiec poprosil policjanta. Ten podszedl do bankomatu i WRAZ Z FRANCUZEM wyplacal. Francuz podal mu PIN i ten wklepal. Czy to jest juz zabranie karty ?? Francuz jak wytrzezwial nie do konca pamietal a na to akurat jest dowod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.04, 10:39 Człowieku o czym ty piszesz. To przecież wstyd!Zasnanów się, co ty próbujesz usprawiedliwić? Brak słów na temat takiej policji... Co mają powiedzieć ci chłopcy, którzy za kwotę tej łapówki codziennie pracują na polskich ulicach? Przemyśl chłopie zakres swojej wiedzy i nie wypisuj publicznie głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Aresztowanie dwóch policjantów z Przymorza IP: *.proxy.lucent.com 07.01.04, 12:51 A za co aresztowano dwóch policjantów z Przymorza??? Sierżant Tomasz H. (l. 32) i starszy posterunkowy Sławomir K. (l. 34) są podejrzani o przyjęcie 1200 zł łapówki w zamian za odstąpienie od czynności służbowych. W niedzielę w tej samej sprawie aresztowano sierżanta Grzegorza O. (l. 39) z sekcji ruchu drogowego Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terminator Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: 62.103.219.* 08.01.04, 10:54 A zabojada tez zapudlowac za to co zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawros Re: Aresztowanie policjanta z drogówki IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 08.01.04, 12:20 przynajmniej 3/4 policji drogowej to łapówkarze. należy przeprowadzić dochodzenia skarbowe wszystkich policjantów, kto nie potrafi wykazać się odpowiednimi dochodami co do posiadanego majątku to "fora ze dwora! Odpowiedz Link Zgłoś