Dodaj do ulubionych

odstawianie a wspólne spanie

IP: *.ip.netia.com.pl 03.02.14, 12:26
Chciałabym ok. roku (za 2 miesiące albo wcześniej) odstawić córkę od piersi. Dzienne karmienia wyeliminowały się same (praca). Po południu staram się nie karmić. teraz tylko przed drzemką ok. 16. oraz przed wieczornym usypianiem oraz w nocy :(i te noce mnie dobijają, bo widzę, że młoda chce ciągle wisieć na piersi choć niekoniecznie z niej jeść (wiem, bo jak ją dziś w nocy 2 razy odsunęłam od siebie jak sobie tylko ciumkała to pomarudziła i usnęła). I moje pytanie: czy odstawić ją od piersi i przenieść do łóżeczka czy da się odstawić a stopniowo przenieść do łóżeczka? Czy w ogóle da się odstawić od piersi śpiąc razem? Wiem, że młoda najedzona uśnie bez piersi na rękach, najwyżej trochę pomarudzi tylko co w nocy, skoro śpimy razem? dawac wodę czy nic nie dawac i nosić?
Obserwuj wątek
    • Gość: niuniek3 Re: odstawianie a wspólne spanie IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.14, 14:12
      No a po co woda, a po co nosić skoro sama mówisz że wystarczyło odsunąć, chwilę pojeczala i poszla spać? Może właśnie tak.
      • Gość: tofikrulez Re: odstawianie a wspólne spanie IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.14, 18:29
        Pewnie ze tak najlepiej by bylo ale jak znam życie zadziala tylko na początku... A co z takim dzieckiem na odstawieniu jak glodne będzie? A butli nie zna i juz raczej nie pozna, pije tylko z bidonu ze slomka, co w nocy jest raczej niemożliwe, bo grozi calkowitym oburzeniem...
        • mad_die Re: odstawianie a wspólne spanie 03.02.14, 20:05
          Gość portalu: tofikrulez napisał(a):

> Pewnie ze tak najlepiej by bylo ale jak znam życie zadziala tylko na początku..
          > . A co z takim dzieckiem na odstawieniu jak glodne będzie?
          Jak się dziecko odstawia samo, to znaczy, że tego mleka nocnego już nie potrzebuje. Skoro małą zadowoli przytulenie, napicie się wody z kubka, to znaczy, że będzie gotowa na ten krok.

A butli nie zna i ju
          > z raczej nie pozna, pije tylko z bidonu ze slomka, co w nocy jest raczej niemoż
          > liwe, bo grozi calkowitym oburzeniem...
          Oburzeniem teraz, ale za 2msce może nie będzie oburzenia. A może nauczy się pić z kubeczka po prostu.

A może jej jednak nie odstawisz całkowicie? Tylko umówisz się na karmienie na dobranoc i rano, jak już jasno będzie? Tak też się da :)
          • giba116 Re: odstawianie a wspólne spanie 03.02.14, 20:37
            Maddie, a ile karmien u takiego roczniaka powinno zostać?
            • yumemi Re: odstawianie a wspólne spanie 03.02.14, 20:47
              Roczniak powinien mieć minimum te dwa karmienia.
              Duzo prościej tak zostawić niż odstawiac takiego malucha który nadal mleka potrzebuje i szukać substytutow. Do tych 2 lat minimum mleka dziecko potrzebuje.
          • Gość: tofikrulez Re: odstawianie a wspólne spanie IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.14, 22:07
            Mialo byc obudzeniem a nie oburzeniem :D gupi telefon! Daj Boże żeby sie udalo karmić jak najdłużej tylko te nocki mnie wykańczają, bo mala przez pól nocy wisi a ja spac nie mogę bo nie zje raz a porządnie tylko ciumka plytko, co mnie wkurza strasznie... Dzis wieczorem zjadla pierś ale usnela na rękach i potem po wybudzeniu tez usnela bez piersi wiec jest nadzieja :)
            • mad_die Re: odstawianie a wspólne spanie 03.02.14, 22:37
              Jak ciumkanie wkurza, to mów do niej, żeby jadła, a jak nie chce jeść, to niech się przytuli - u nas to działało zawsze.
          • Gość: tofikrulez Re: odstawianie a wspólne spanie IP: *.ip.netia.com.pl 04.02.14, 08:20
            > A może jej jednak nie odstawisz całkowicie? Tylko umówisz się na karmienie na d
            > obranoc i rano, jak już jasno będzie? Tak też się da :)
            >
            A jak takiemu szkrabowi to wytłumaczyć, zwłaszcza w nocy, że nie ma już piersi? wiem, że rozumie "nie wolno", "chodź" i "daj" ale nie będę jej mówić, że piersi nie wolno, bo wolno ale w dzień
            Dziś w nocy jadła uczciwie 3 razy więc jeszcze jej nocne mleko potrzebne...nie chcę jej dawać mm jak już prawie rok przejechałyśmy bez..
            A co można jej dać na kolację, żeby się dobrze najadła?
            • yumemi Re: odstawianie a wspólne spanie 04.02.14, 10:05
              Gość portalu: tofikrulez napisał(a):

> A jak takiemu szkrabowi to wytłumaczyć, zwłaszcza w nocy, że nie ma już piersi?
              > wiem, że rozumie "nie wolno", "chodź" i "daj" ale nie będę jej mówić, że piers
              > i nie wolno, bo wolno ale w dzień

Duzo latwiej isc na taki kompromis niz takiego malucha odstawic calkowicie - dla dziecka o wiele za wczesnie i dziecko o tym wie:) Nikt nie mowi ze to jest proste, ale w nocy mozesz robic tak ze np karmisz w nocy raz, a pozniej dziecko uspokaja tatus, a nie Ty, i tyle. U nas tak bylo w pewnym momencie bo mala ssala sobie czesto a ja do pracy rano musialam wstawac. Karmilam wieczorem ile chciala i raz ok 23, a jesli sie budzila pozniej, maz ja uspokajal.
              Dziecko moze wiedziec ze piers nie zawsze jest dostepna. Duzo lepiej niz zamknac piers calkowicie:)
        • Gość: niuniek3 Re: odstawianie a wspólne spanie IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.14, 09:40
          Ja nosiłam. Ale mial 8m. Najpierw wyeliminowalam pierwsze karmienie (usypialam bez piersi az do czasu gdy nie bylo innej opcji i w końcu 1e karmienie zlalo się z 2im).Potem tak samo drugie. Załozylam ze od 5rano już będę karmić. Poszło szybko i bez stresu. Moze z tydzień to trwało.
          Ale on elegancko budził się 2 razy o tych samych porach. Ładnie jadł w dzień. A teraz mlodszy ma prawie 9m i ani myślę o zmianach. W dzień je tak sobie i mało stalych pokarmow. A w nocy budzi się non stop. Po położeniu go o 8 - o 10 już go karmię i przed północą. A potem to co chwila. Śpię przy tym i nie mam siły żeby walczyć. Także są różne egzemplarze.
    • boo-boo Re: odstawianie a wspólne spanie 03.02.14, 21:01
      Da się- obydwoje tak odstawiałam- młody bez problemu, mała trochę marudziła jak się na ciumkanie wybudzała- ale ona bardziej uparta była :)
      • mad_die boo-boo 03.02.14, 21:56
        Zdecyduj się jak to było u Ciebie, bo w jednym wątku piszesz, że dzieci się same odstawiły w wieku 12 i 14mscy, a teraz piszesz że Ty je odstawiałaś. Więc jak to było dokładnie?
    • mika_p Re: odstawianie a wspólne spanie 03.02.14, 22:30
      Da się. Młodszemu dziecku na pewnym etapie wytłumaczyłam, ze karmienie piersią w nocy nie wchodzi w grę (po dłuższym szkoleniu eliminującym inne nocne karmienia, nie tak że hej siup), ale to latem było, świt był wcześnie ;) Nie wiem, czy dałabym radę być twarda kilka godzin dłużej.
      Troszkę starsza była, około 15 miesięcy miała, przestałam karmić jak miała 18.
      Spałyśmy razem jeszcze jakiś czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka