Dodaj do ulubionych

Coreczka sie nie najada:(((

21.04.05, 10:52
Mam dwu tygodniowa coreczke.Karmie piersia.Na poczatku wystarczalo.Dziecko
possalo i po odstawieniu bylo spokojne, nie szukalo wiecej piersi, zasypialo.
Od paru dni to sie zmienilo.Odstwaim od cycka, bo juz nic nie leci, a ona w
placz. Metoda prob i bledow doszlam do tego, ze po karmieniu musze ja czyms
dopoic i wtedy jest spokojna, nie szuka cyca i po pewnym casie spokojnie
zasypia.Ale nie chce jej dopajac, nie chce stosowac butelki.Chce karmic
piersia i tylko piersia. Czy mam na to szanse? Co powinnam zrobic?
Obserwuj wątek
    • zzz12 Re: Coreczka sie nie najada:((( 21.04.05, 11:00
      co robic? Karmic piersia i tylko piersia!Odstawic butelke i dopajanie. To
      normalne, ze dzieci karmione piersia- stale lub okresowo- potrafia wisiec przy
      piersi non stop, ze sprawiaja wrazenie glodnych (bo rzadko wytrzymuja 3-4
      godziny miedzy karmieniami). Jesli to zaakceptujesz i pozwolisz coreczce ssac
      tak czesto i tak dlugo, jak tego potrzebuje - laktacja sie unormuje stosownie
      do potrzeb dziecka. Z kazdym dopajaniem mala uczy sie, ze im szybciej
      przestanie ssac piers, tym szybciej dostanie butelke, z ktorej leci samo, a
      piersi dostaja sygnal, zeby zmniejszyc produkcje mleka. Nie sugeruj sie tym, ze
      nic z piersi nie leci- dziecko zawsze cos wyssie,piersi nigdy nie sa puste, bo
      pokarnm tworzy sie glownie w trakcie karmienia. MOzesz zmienic piers (podac
      ponownie druga), dziecko sobie poradzi. Podstawa- zadnego dopajania i
      dokarmiania, zwlaszcza przez smoczek. Powodzenia!
      • sylwiq Re: Coreczka sie nie najada:((( 21.04.05, 11:16
        Bardzo dziekuje.Mam jednak male pytanie.Czy w takim razie nie istenieje
        niebezpieczenstwo ze jesli na kazdy placz mala dostanie cyca, to stanie sie to
        rytualem nie zaspokajania glodu tylko uspakajania? nie chce tez nauczyc dziecka
        wisiec na cycku caly dzien i noc. Jak to jest?
        • zzz12 Re: Coreczka sie nie najada:((( 21.04.05, 11:27
          Tu musisz wybrac sama- spokoj i kilkugodzinne przerwy miedzy karmieniami
          (dzieki dokarmianiu latwiej uzyskac), czy "rozpieszczanie" malej czestszym
          karmieniem. Z drugiej strony dziecko rosnie i okresy czuwania beda sie wydluzac-
          moze mala zaczyna sie nudzic, a niekoniecznie jest glodna? Z trzeciej strony-
          tak ja uwazam jako mama- nie mam zamiaru wychowywac 2-tygodniowego noworodka
          (moj ma 10 dni :-) , na to przyjdzie czas. na razie chce spelniac potrzeby
          dziecka, nawet porozpieszczac. Na wychowywanie przyjdzie czas :-)Na pewno
          uczycie sie siebie nawzajem, wiec zaczynasz rozpoznawac, czy mala jest glodna
          (szuka piersi, otwiera buzie), czy np, jest jej niewygodnie, czy chce sie po
          prostu przytulic, czy trzeba zmienic pieluche... Latwo mi sie mowi, ale ja mam
          trojke dzieci i niejedno za soba. Pozdrawiam!
    • magda9945 Re: Coreczka sie nie najada:((( 21.04.05, 11:56
      Moze mala ma "skok apetytu" bo jest w 3 tyg. moja tak miala minelo po 3
      dniach,ale te moze trwac nawet do tygodnia.Karmilam tylko piersia,bo mala
      zadnych herbatek nie chciala.Mi pomogla mysl,ze to tylko max. tydzien,ale gdyby
      bylo tak non stop to dalabym mleko sztuczne.Nie jestem tak wytrwala w karmieniu
      piersia jak inne tutejsze mamy.Moja mala uczy sie pic z butli,chociazby po
      to,zebym mogla podac jej moje mleko,kiedy mnie nie bedzie w domu.Ma 5 tyg,przed
      nami moze kolejny skok apetytu,zycze wytrwalosci i spokoju.
    • mazuba Re: Coreczka sie nie najada:((( 21.04.05, 12:03

moja corcia tak miala: w poniedzialek pobila swoj rekord- pila z mojego cycka
      4.5 godziny i rzeczywiscie tak jak pisze kolezanka caly czas cos lecialo ale co
      z tego? jestem 14 dni po cc i jak wstalam po tych 4.5 godzin karmienia to o
      malo sie nie przewrocilam:(
      od poniedzialku dokarmiamy i na rzaie udaje sie tak, ze mala ssie ok. 20 min
      piers a potem dostaje troche mleczka, jakbym miala go tyle, ze po nacisnieciu
      by sikalo a ona najadala sie chociazby w godzine to moze bym nie dokarmiala,
      ale w mojej sytuacji nie wyobrazam sobie inaczej.
      pozdr
      magda mama ninki
      • sylwiq Re: Coreczka sie nie najada:((( 21.04.05, 13:41
        Brak mi chyba wytrwalosci.Wiki wlasnie wstala.Dalam jej piers, po pol godziny
        jedna.Odstwilam od cycka ata w placz.wiec przystawilam znowu,tym razem po 15
        min kazda. Odstawiam ona znowu w placz i dalj nerwowo szuka piersi.Chyba
        wybiore sie po porade do poloznej,i chyba nie obedzie sie bez dokarmiania.Nie
        mam sumienia katowac wlasnego dziecka zmuszajac zeby dyndala te piersi nie
        najadajac sie.Serce mi sie kraje jak slysze jak placze:(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka