olgakg 05.08.09, 19:17 Mam pytanie jak ktoras z was daje swojemu dzieciatku ten probiotyk to w jakich dawkach?ile dziennie?mam w kapsulkach niewiem czy jedna kapsulka podzielona na dwa razy wystarczy i jak dlugo podawac dziecku by ustapily wzdecia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nadzieja78 Re: dicoflor 05.08.09, 19:24 Nam pediatra zaleciła 2x dziennie po pół kapsułki. Podaję kroplomierzem w świeżo ściągniętym mleku. U nas zalecenie na brzydkie kupki. Odpowiedz Link Zgłoś
niebioska Re: dicoflor 05.08.09, 19:55 ja podaję raz dziennie jedną kapsułkę.chyba nie ma co się spodziewać szybkich efektów... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: dicoflor 05.08.09, 20:11 Ja, wprawdzie osłonowo przy antybiotyku, dawałam 1 saszetkę dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: dicoflor 05.08.09, 20:54 Ja dawałam 1 kapsułkę dziennie, rozmieszaną z mlekiem. u nas akurat problemem były okresowo pojawiające się brzydkie kupy- poprawa widoczna byla po 2 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
sentja Re: dicoflor 06.08.09, 01:01 ja dawalam przez 4 tygodnie, na kolki. kolki przeszly , ale nie wiem czy od tego. 1x1 kapsulka. prosto do dzioba ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
olgakg Re: dicoflor 06.08.09, 13:34 jak to prosto do dzioba?otwieralas kapsulke i wsypywalas?ile dziecko mialo?bo mnie interesuje na kolki wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
manialub Re: dicoflor 06.08.09, 09:46 Raz dziennie jedna ampułka z moim mlekiem, starszemu dawałam do roku, miał silną alergię i pomagało na brzuch, a małemu też pomaga na brzuszek, a zaczęło w kilka dni po podaniu pierwszej dawki i tak mu mam podawać dopóki wzdęcia nie przejdą, ale robię czasami przerwy kilku dniowe, jak zapomni mi się zabrać a gdzieś wyjedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: dicoflor 02.02.10, 18:52 ja też mam podawać małemu dicoflor. Czy mogę go podawać np. rozpuszczony w herbatce z hippa (np. na trawienie), czy muszę w ściągniętym mleku (trochę mnie męczy to sciąganie mleka codziennie, mycie / wyparzanie za każdym razem laktatora)? Odpowiedz Link Zgłoś
beakarp Re: dicoflor 02.02.10, 20:37 ja podaję w ten sposób: wysypuję zawartość na łyżkę, wlewam ciepłą wodę, mieszam plastikową łyżeczką aż zrobi się taki glut, i ów podaję do dzioba. Synio chętnie zjada, ma to mleczny smak:) Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: dicoflor 02.02.10, 21:44 ja dawalam Młodej w drugim i trzecim tygodniu, po kuracji antybiotykowej, 1 kapsułkę dziennie rozpuszczona w wodzie do zastrzyków (z apteki) strzykawka do buzi tak nam kazali w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia118 Re: dicoflor 03.02.10, 00:02 ja też podaję jedną kapsułkę dziennie rozpuszczoną w moim mleku, albo łyżeczką, albo jak sciagne wiecej mleka to butelką, ale też już mnie męczy to ściąganie laktatorem paru kropli mleka dziennie, a ręcznie mi nie idzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: dicoflor 03.02.10, 08:56 wystarczy tą 1 saszetkę rozpuścić rzeczywiście w "paru kroplach"? Na ulotce nie ma mowy, ile tego powinno być w przypadku rozpuszczania w ściągniętym mleku. Czy 10 ml na 1 saszetke wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: dicoflor 03.02.10, 11:18 Mnie szlag trafił z tymi saszetkami, ściąganiem mleka, dawaniem łyżeczką - i tak połowa była na ciuchach nie w brzuszku. Potem dawałm butelka, ale ssak nie chciał smoczka ssać :) No i kupiłam BioGaię zamiast Dicofloru. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_su Re: dicoflor 03.02.10, 19:17 Mi lekarz powiedział, że Biogaia wspomaga raczej trawienie i nie stymuluje przyrostu dobrych bakterii, a Dicoflor jest raczej na stymulację przyrostu dobrych bakterii jelitowych i regenerację jelita. Po Biogai (stosowaliśmy kilka miesięcy) nie było generalnie poprawy z gazami i (chyba) kolkami, natomiast po acidolacu (2 tygodnie) a później po dicoflorze (kolejne 2 tygodnie) różnica jest kolosalana. Dawałam dicoflor raz dziennie, ale po kilku dniach przeszłam na 2 x po pół saszetki dziennie - to przyniosło lepszy efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
ajhejciu Re: dicoflor 14.02.10, 20:22 Tak dla informacji: BioGaia ma w jednej dawce (czyli tych 5 kroplach) około 100 milionów bakterii, Dicoflor w jednej kapsułce 3 miliardy!! Różnica jest naprawdę ogromna. BioGaia nie zaszkodzi ale nie czekałabym na spektakularne efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: dicoflor 03.02.10, 19:29 ja mam saszetki. na zielone kupki. 20 dni po jednej saszetce na pol czyli 2 razy dziennie pol saszetki. rozpuszczam w 2 ml przegotowanej wody minera;lnej i daje lyczeczka do dziuba Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: dicoflor 08.02.10, 21:34 ja właśnie skończyłam 20-dniowąkurację. no i mały jak na razie robi normalne kupy :) Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana1_aa Re: dicoflor 05.02.10, 19:48 ja miałam podawać 2 razy dziennie po pół kapsułki ale, ze nie potrafię umiejętnie z kapsułki wydobyć połowy :) to daję 1 kapsułkę raz dziennie. I pomogło na zielone, wodniste kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
marlusia82 Re: dicoflor 18.02.10, 11:15 Mi lekarz kazała podawać dicoflor na zatwrszenia u syna. Czy to pomaga właśnie na to? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: dicoflor 18.02.10, 14:44 Dicoflor reguluje florę bakteryjną w jelitach. Na biegunkę spowodowaną jakąś mikrobiologiczną rewolucją pomoże, ale czy na zaparcie? Czy na zaparcie mają wpływ bakterie? Mnie się wydaje, że nie bardzo, ale moge się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
marlusia82 Re: dicoflor 19.02.10, 11:43 Mnie też się wydaje, że na zaparcie probiotyk nie pomoże. Tacy są właśnie lekarze przyjmujący w ramach NFZ... Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: czy miesięczniakowi na wzdęcia można to podać? 19.02.10, 12:05 Pytanie jak w temacie? Czy to się dokłądnie nazywa docoflor30, tak? O ten probiotyk chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: czy miesięczniakowi na wzdęcia można to podać 19.02.10, 15:26 Można. To są po prostu żywe kultury bakterii. Ja podawałam mojemu jak skończył 1mc (zresztą zalecenie ze szpitala w którym wylądowaliśmy) i dostawał do skończenia 3mca. Jednak nadal od czasu do czasu podajemy. Odpowiedz Link Zgłoś