aqua696 Re: ugoda-alimenty 20.09.05, 14:15 pomozcie mam ugode spisana przed notariuszem i wszystkob yloby ok ale nowa ustawa olewa cosik takiego twierdzac ze jest to umowa cywilan a nie alimenty juz niechce mi sie z g.... dyskutowac pan z ministerswa..... och ] powiedzcie jak to teraz zalatwic pomoc moge zlozyc do sadu o ugode odrazu wniosek?? czy faktycznie?? czy wystarczy taty podpis zlozony przy pani w sekretariacie terminy ponoc sa odlegle-nikt nie nadplaci, a taty zaraz niebedzie wiec jak to ugrysc?? A moze jest cosik takiego jak spisanie do protokolu?? I moze z innej bajki kiedys sie wscieklam bylo to 5 lat temu zlozylam o alimenty, niewycofalam- w czasie kiedy miala byc sprawa bylam w szpitalu, czy moze w sadzie zapadl wtedy wyrok zaoczny i mozna w sadzie odnalesc np. wyrok teraz?? w 2005 roku pani w sekretariacie nic nieiwe mam zlozyc sprawe o alimenty , na kazde pytanie odp. ona jest sekretarka, porad prawnych nie udziela niewie Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
anka_mala Re: ugoda-alimenty 20.09.05, 14:28 Witam!Może to Ci pomoże.Wyczytałam na stronie www.samodzielne-matki.free.ngo.pl: ,,Zakres obowiązku alimentacyjnego osoby zobowiązanej wobec osoby uprawnionej można ustalić w umowie pozasądowej,np.prywatnej, a także-przy porozumieniu stron-w umowie notarialnej,której mozna(w sądzie)nadać klauzulę wykonalności i wówczas uzyskać tytuł egzekucyjny.Najczęściej stosowana jest jednak droga postępowania sądowego.,,Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ugoda-alimenty 20.09.05, 14:34 i tak mi sie wydawalo ale mieasto dalo odmowe do przepis mowi wyrok a dzis jak przeczytalam to panu madremu to jak z sciana chcc z nia chyba szybciej bym sie dogalala--- Odpowiedz Link Zgłoś
anka_mala Re: ugoda-alimenty 20.09.05, 14:47 I jeszcze z tej samej strony: ,,Na pierwszej rozprawie sąd,po sprawdzeniu obecności zapyta strony o ich stanowisko w sprawie,następnie wezwie do ugodowego zakończenia sporu.Jeśli strony zdecydują się na zawarcie ugody,sąd ustali jej zgodność z prawem i zasadami współżycia społecznego,a następnie zezwoli na zawarcie ugody poprzez zaprotokołowanie treści zobowiązania oraz zasad i terminu jego spełnienia.Po dokonaniu powyższych czynności strony podpiszą ugodę,a sąd umorzy postępowanie ponieważ jego dalsze prowadzenie będzie bezcelowe.Ugoda ma taką samą moc jak wyrok,jest dowodem ustępstw stron.Pozwany w przypadku zawarcia ugody zostaje obciążony połową kosztów sądowych.,, Życzę powodzenia w sprawie.Anka Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ugoda-alimenty 20.09.05, 15:13 wlasnie Aniu mnozenie glupich kosztow w sadzie - po to mam ugode notarialna ze jakby cosik to ide do komornika i jest traktowana jak alimenty a dla ministerstwa polityki spolecznej i nowej ustawy to niema aktu prawnego bo niejest wyrokiem sadowym potwierdzone.... brak slow ugode mam ponad 10 lat wiec niejest to cos wymyslone na predce po prostu dogadalismy sie bywaja jazdy ale i bywaja zloty zalezy jak jemu placa bo niestety to ma tez naczenie jak ja dostaje Odpowiedz Link Zgłoś
screen Re: ugoda-alimenty 20.09.05, 23:22 A mnie zaskoczyło kiedy pani w wydziale zasiłków powiedziała mi, że moje ośwaidczenia, że przyjęłam alimenty od ojca dziecka "do ręki" ich nie interesują. Ma byc przekazem pocztowym lub przelewem bankowym. W tej sytuacji nie moge wykazać, że w tym roku nie otrzymałam takiej kwoty jaką oni każą mi podać jako dochód uzyskany i przekraczając próg dochodowy o 13 zł tracę comiesięczny zasiłek rodzinny+ dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego w wysokości 113 zł. Po prostu rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ugoda-alimenty 21.09.05, 00:56 dokaldnie walcze o ta sama kwote, i to nmie dziwi bo zasilku rehabilitacyjnego niema bez pielegnacyjnego-czyli na podstawie orzecznie ato jakim cudem oni dopisali go pod rodzinny a nie pielengacyjny?? chyba zaglupia jestem na ten kraj... oj wspolczuje bo teraz co mozesz brac poswiadczenie na pismie ile ci daje?? czy oni zaplaca za przelew i przesyke?? moze wystarczy ajk on napisze ci swiadczenie ile dal?? nieiwem jaka macie sytuacje Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ugoda-alimenty 21.09.05, 00:59 a podala ci podstawe prawna, choc pewne podstawa jest wyrok..... to coz chyba musisz przejsc sie do komornika impowiedziec ze maz-byly ci niedopalc do wyroku.....ale on tez zaraz zechce dowod......pokrecone to wszystko niekombinujesz niemasz tak to odbieram Odpowiedz Link Zgłoś
screen Re: ugoda-alimenty 21.09.05, 08:12 Na kobietę w moim miejscu zamieszkania nie narzekam, widzę że rozumie sytuację i kombinowała jak mogła aby coś z tym zrobić ale dzwoniła w tej sprawie do Rzeszowa i tam ją tak poinformowano. Z tego co mówiła żadne pisma bez pieczątki ich nie interesują, więc chyba nie będę biegła do notariusza aby potwierdził Poza tym juz widzę jak ex pisze mi oświadczenie, że zalega mi z alimentami od 5-ciu miesięcy. Mam nadzieję, że poinformowano Cię, że ten próg 593zł. możesz jeszcze przekroczyć o 43 zł. ale dalej to juz nie ma litości. Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ugoda-alimenty 21.09.05, 08:21 witaj z rana ja nie przekrocze w tej chwili mam tylko pielegnacyjny swiadczenie i dobrowolne, powiem szczerze mam nadzieje ze ich prace tez ktos wycenia jak moja z synem na 420zl .....kiedy jestem pielegnarka rehabilitantka logopeda nauczycielka ... mozna jeszcze cosik dopisac powoli tez juz lekarzem farmaceuta i nieraz zastanawiam sie kiedy jest czas byc mama nawet jak moj syn idzie na basen z szkola to ja musze byc oj troche sie nazalilam ale tak strasznie to teraz mnie wscieka jednak to 250zl samotnego bylo chociaz tak troche jakby zauwazyli prace...wlozona, jakos oni sobe nigdy nic nie ucieli Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ugoda-alimenty 21.09.05, 16:27 niestetyw sadzie twierdz ze musi byc normalna sprawa zakonczona ugoda nieszybciej niz w listopadzie czyli 2 miesiace w plecy.....ku.. a oni nie dadza mi klauzuli wykonalnosci bez rozpraway kurcze moze zamaist do rodzinnego podejde do cywilnego i tam podbija czy tak mozna skoro to rzekomo umowa cywilna?? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: ugoda-alimenty 27.09.05, 00:07 Byal w terenowym oddziale rzxecznika praw obywatelskich i dupa kazde rozwiazanie laczy sie zklamstwem prze dsadem to musze rozwiazac ugode-ma 10 lat wiec tonie bylam teraz a dawno i isc do sadu grac debila brzydko mowiac-oj chyba zamaist wysmarowac pozew o alimety w uzasadnieniu podam faktyczny powod ustawe myslicie ze przejdzie?? Odpowiedz Link Zgłoś