Dodaj do ulubionych

pełnomocnik

27.05.06, 19:51
Witajcie ! W poprzednich wątkach co nieco napisałam o mojej sprawie,ale
krótko przypomnę : W toku sprawa o ustalenie i alimenty. Jestem po pierwszej
rozprawie. Do pozwu dołączyłam wniosek o adwokata z urzędu (pozwany ma
swojego pełnomocnika). Adwokata mi odmówiono. Czy warto inwestować w
pełnomocnika na rozprawie? Wprawdzie jestem przygotowana ale wiadomo- nerwy
itp. Adwokat to kosztowna impreza a skoro sprawa jest o alimenty to sąd może
mniemać że nie należę do osób biednych. Nie stac mnie na to ale znajomi mówią
że lepiej miec pełnomocnika. No i sama juz nie wiem...
Obserwuj wątek
    • ewcia273 Re: pełnomocnik 27.05.06, 20:01
      Mysle że nie potrzebny do tego adwokat.Sąd musi przyznać alimenty na
      dziecko,wystarczy że udowodnisz ze ojciec dziecka pracuje i ze stać go na
      płacenie.Adwokat jemu nie pomoże,obowiązek płacenia go nie ominiesmile
      • mama_anuszy Re: pełnomocnik 27.05.06, 20:15
        Ja się też ciężko zastanawiam po co on właściwie ma tego pełnomocnika (kobieta
        zresztą) i to mnie tak niepokoi- przecież i tak będzie płacił. On ma nadzieję
        że .... kurcze napiszę to : 150zł, tyle zaproponował w odpowiedzi na pozew.
        Chodzi tez chyba o władzę, nazwisko, itp. Oczywiście po raz drugi będziemy
        wzywane na badania- bo małej nie udało się pobrać krwi. "Przez ciebie już
        straciłem 3 tys" cytat "tatusia" (badania,adwokat)
    • geve Re: pełnomocnik 28.05.06, 01:15
      Jeśli jesteś dobrze przygotowana od strony prawnej, to zapewne wiesz, że
      angażując pełnomocnika w sprawie o ustalenie ojcostwa oraz alimentacyjnej,
      składając wniosek, występujesz o zwrot kosztów z tym związanych (co zazwyczaj
      następuje po wygranej sprawie). Jednak, gdy ojciec dziecka lub pełnomocnik
      zaproponuje Tobie ugodę co do wysokości alimentów a ty na nią przystaniesz,
      koszty te nie będą Tobie zwrócone, w tym przypadku nie będą również wypłacane
      alimenty wstecz (pamiętaj o tym drobiazgu).
      Czy warto angażować adwokata? To zależy z kim walczysz i o co. Fakt posiadania
      pełnomocnika nie powinien mieć negatywnego wpływu na wysokość alimentów, jednak
      wiele osób na tym forum poradziło sobie bez pomocy adwokata, wystarczyło dobre
      przygotowane do rozpraw. I myślę, że również sobie poradzisz i jeśli nie dasz
      się zastraszyć czy sprowokować (na rozprawie może paść wiele przykrych,
      krzywdzących Ciebie słów).
    • ewcia273 Re: pełnomocnik 28.05.06, 08:04
      Pisz jak najwięcej aby sąd miał z czego zbić,Nigdy się nie pisze tyle ile się
      chce,zawsze więcej.Napewno za badania płaci on,bo domyslam się że to na jego
      prośbe sąd nakazał badania.
      Jeśli stać go na zapłate za badania(bo nikt za darmo tego nie zrobi) to stac go
      na alimenty.Gdy sąd zapyta od kiedy chcesz alimenty,wołaj od momentu kiedy
      przestał płacić,nawet od urodzenia dziecka.Nie wiem kiedy dokładnie się
      rozeszliście,ale jeśli zanim dziecko się urodziło,możesz też starać się o zwrot
      kosztów utrzymania ciąży,oraz zwrot połowy wyprawki dla dziecka.
      Jeśli będziesz dobrze w sądzie mówiła,bez nerwóz i konkretnie,prawnik Ci nie
      potrzebny.smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka