Dodaj do ulubionych

jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (butelka)

03.12.09, 18:21
Witam, byłabym bardzo wdzieczna za pomoc bo nie wiem jak sie zabrac
za rozszerzenie diety synkowi (juz prawie skonczony 4.miesiac,
dzidzia na butelce - Bebilon Comfort). Synek bardzo ulewa, prawie
przy kazdym posilku, jest baaaardzo dlugi - 73cm, ale tez sporo
przybiera na wadze, mimo ze je male posilki (gora 120ml, zazwyczaj
100). Je przewaznie o 3.00, 7.30, 10.00, 14.00, 16.00-17.00, 19.30
(czesto gdzies nam jeszcze wskoczy jedno karmienie dodatkowo, zwykle
o 18.00-18.30). No i nie wiem za bardzo jak zaczac i od czego
rozszerzanie diety. No i jak pozniej kontynuowac wzbogacanie
posilkow. Mam kilka pytan, z gory przepraszam za ich ilosc i pewnie
infantylnośc, ale jestem totalnie zielona w tym temacie a nie mam
sie kogo doradzic sad
1. Od czego najlepiej zaczac: jablko, zupa jarzynowa, a moze kleik
(zageszczanie mleka) bo dzidzia tak ulewa?
2. jesli jablko to co po nim: jablko plus marchewka czy wlasnie
zupka? a moze cos innego?
3. jesli kleik to jaki (synek ma problemy z kupką)? jaką firma
polecacie? jak zageszczac mleko? i czy do kazdego posilku?
4. jesli synek zacznie wcinac jednen rodzaj pokarmu np. jablko to
kiedy wprowadzic nastepny produkt? I czy w czasie wprowadzania
drugiego produktu nie podawac juz tego pierwszego?
5. Czy wprowadzajac nowy produkt mam automatycznie zrezygnowac z
jednego posilku mlecznego?
6. czy po wprowadzeniu np. 3 pokarmow stalych podawac rozne rzeczy
kazdego dnia czy tez co dzien ten sam zestaw?

Bede bardzo wdzieczna za kazdą pomoc.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • madagaskarmarta Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 03.12.09, 19:53
      Myślę że najbardziej pomocny byłby pediatra, który odpowiedziałby na wszystkie
      pytania smile
    • mewa000 Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 04.12.09, 11:08
      Witaj!
      Mój też ulewa. Ja każdą porcję mleka zagęszczam mu kleikiem-raz ryżowym a raz
      kukurydzianym-choć to pomaga tylko trochę. Na 150ml mleka daję 2 miarki kleiku
      (miarki od mleka). Jeśli Twój mały ma problem z kupką to kleik kukurydziany-jest
      tylko firmy Nestle. Raz dziennie daję mu też kaszkę i po niej w ogóle nie ulewa
      • my_valenciana Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 04.12.09, 11:48
        Coś mi się wydaje, że nie masz częstego kontaktu z pediatrą, bo na
        moje oko twoje ulewające ciągle dziecko powinno pić mleko AR. Ciągłe
        ulewanie może doprowadzic do stanu zapalnego przełyku, a ulanie do
        ucha - zapaleniem ucha.
        Odpowiedzi na swoje pytania znajadziesz, wpisując w google hasło
        "rozszerzanie diety"
        Ja akurat wprowadziłam najpierw marchewkę, potem jabłko i pierwsze
        posiłki lekarka kazała mi zagęszczać. Moje dziecko też ciągle
        ulewało - miało refluks. Właśnie rozszerzanie diety wspomaga
        zahamowanie ulewania.
        Pierwsze posiłki miały wyglądać tak:
        50 g owoców + 50 ml mleka + 2,3 rozdrobnione biszkopty bezglutenowe
        taka sama wersja z obiadkiem, ale zamiast owoców warzywa.
        Nie bawiłam się z wprowadzaniem po 1 produkcie, ale moje dziecko
        zareagowało dobrze i nie było oznak alergii.
        • my_valenciana Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 04.12.09, 11:52
          Dziwnie z mojego postu wyszło. Napisałam, że najpierw wprowadzałam
          marchewkę, bo pediatra kazała podawać do każdego posilku łyżeczkę
          marchewki, kiedy mały miał żadsze kupki, już po 2 miesiącu.
          Jabłuszko podawałam mu jakiś tydzień przed rozpoczęciem podawania
          miksu owocowego, na łyżeczce, gdy sama jadłam, ale nie chciał.
          Muszę przyznać że miałam mały problem, bo po podawaniu takich
          kombinowanych posiłków, moje dziecko długo nie brało do ust samego
          owocu, czy warzywa, no ale coś za coś. Mój bardzo ulewał i miał
          nawracające zapalenia przełyku.
    • doolina Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 04.12.09, 12:03
      Moja córa też bardzo ulewa. Przy okazji wizyty u alergologa okazało się, że mała
      ma refluks przełyku (czy jakoś tak się to nazywa), dlatego z rozszerzaniem diety
      musimy poczekać jeszcze miesiąc i jeśli będzie lepiej to wtedy jakiś ziemniaczek
      czy jabłko. A póki co mniejsze porcje mleka a częściej. Myślę, że będzie dobrzesmile
      • my_valenciana Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 04.12.09, 22:51
        A jak alergolog może stwierdzić refluks? On go może tylko podejrzewać,
        żeby to potwierdzić trzeba zrobić usg jamy brzusznej ukierunkowane na
        badanie pod kątem refluksu.
        • nasenna Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 05.12.09, 01:55
          Ja z ulewaniem radzę sobie zagęszczaniem mleka Nutritonem.
        • doolina Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 05.12.09, 11:51
          Ów lekarz jest specjalistą ds. alergii i żywienia dzieci z wieloletnim
          doświadczeniem. Na podstawie zebranego wywiadu i wyglądu skóry stwierdził
          alergię pokarmową. Po badaniu brzuszka małej zaczęło się odbijać i ulewać, co
          jest ponoć klasycznym objawem refluksu. Polecono mi tego lekarza jako świetnego
          "fachowca" i nie mam naprawdę powodu, żeby mu nie wierzyć. Po kilku dniach od
          zmiany sposobu karmienia małej, widać poprawę, tzn. ulewa się tylko 1-2 razy
          dziennie i przestała płakać przy karmieniu
          • nell1983 Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 05.12.09, 13:10
            Witam i bardzo dziekuje za odpowiedzi. Rzeczywiscie - jeszcze nie
            trafilam na dobrago pediatre, ale to nie znaczy ze nie chodzimy z
            malym do lekarza. We wt. wybieramy sie do gastrologa, bo ulewanie
            bardzo mnie niepokoi, a od pediatrow slysze tylko, ze to minie, ze
            trzeba przeczekac. Synek jadl mleko AR, ale bardzo zle go tolerowal -
            jakies ciagle bole brzuszka i ogromne zaparcia. Teraz je Bebilon
            Comfort bo jest to mleko czesciowo zageszczone. Co do rozszerzania
            diety to poprosilam o informacje i rady, bowiem jeszcze nie
            rozmawialam z lekarzem na ten temat (maly nie ma 4.miesiecy) a
            chcialam sie "doksztalcic" w tym zakresie.
            Pozdrawiam serdecznie.
          • e-kasia_mm9 Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 05.12.09, 21:00
            Dla mnie alergolog, który stwierdza alergię pokarmową i refluks, i jednocześnie
            nie zaleca zmiany mleka na preparat mlekozastępczy typu bebilon pepti, czy
            nutramigen to nie jest specjalista tylko patałach.
            • e-kasia_mm9 Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 05.12.09, 21:09
              Masz jeszcze czas na rozszerzanie diety. Najpierw zajmij się znalezieniem
              takiego mleka, przy którym ulewania nie będzie. I nie mam tu na myśli żadnych
              zagęszczaczy, ale mleko, które nie będzie uczulało Twojego dziecka(bebilon
              pepti, nutramigen albo jeszcze inne). Ulewanie i refluks to objaw alergii na
              mleko krowie i od tego należy zacząć, a dopiero potem myśleć o rozszerzaniu
              diety, kiedy dziecko będzie zdrowe, po wprowadzeniu odpowiedniego dla niego mleka.
              • doolina Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 06.12.09, 19:46
                Kochanieńka, mała od 2 miesiąca życia jest na bebilonie pepti, wcześniej piła
                NAN HA, więc zmiana była konieczna. A mimo to ulewa. Bebilon pepti zawiera
                białko, które co prawda jest rozbite na małe cząsteczki, ale jest i nadal
                uczula. Nie mam już na co zmienić mleka...uncertain Nutramigen jest dobry dla dziecki,
                które mało przybierają, a Olga rośnie jak na drożdżach. Przynajmniej tosmile
                • doolina Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 06.12.09, 19:57
                  A zmieniliśmy z NAN HA na pepti bo skóra i kupy były paskudne. Po BP było trochę
                  lepiej, ale na krótko, więc szukamy dalej jakiegoś rozwiązania...
                • e-kasia_mm9 Re: do doolina 09.12.09, 23:15
                  Jeżeli na bebilonie pepti nadal ulewa, to zmiana mleka nadal jest konieczna.
                  Kto Ci powiedział, że nutramigen jest dla dzieci, które słabo przybierają? To
                  jakaś bzdura! Poza tym są jeszcze inne preparaty mlekozastępcze np. neocate - w
                  którym są same aminokwasy zamiast białek mlecznych, albo mleko na bazie soi,
                  więc zmienić jest na co, tylko trzeba to od lekarza wydębić, bo sami rzadko
                  proponują(tylko zupełnie nie wiem dlaczego! pewnie chodzi o pieniądze, jak zwykle)
              • linkap_wawa Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 09.12.09, 13:25
                Typowy refluks nie ma nic wspolnego z alergia - jest to zarzucanie tresci
                zoladkowej do przelyku na skutek niedomogi zwieracza przelyku. U niemowlat
                wystepuje czesto i zwiazany jest z niedojrzaloscia ukladu pokarmowego - mija sam
                z wiekiem. Takze przy refluksie akurat, jak najbardziej powinno podawac sie
                mleko AR. Ja swojemu synkowi podawalam Enfamil AR i Bebilon AR. To drugie mleko
                okazalo sie zbawieniem, bo synek bardzo dobrze na nie reagowal i duzo mniej ulewal.
                • doolina Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 09.12.09, 17:38
                  Ale chyba można mieć jedno i drugie?wink
                  Mleko AR dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego jest niewskazane, dlatego
                  nie możemy go zastosować. Nutriton jedynie jako dodatek do Bp
                  • linkap_wawa Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 09.12.09, 21:52
                    Pewnie mozna - ja pisze tylko o refluksie - bo akurat autorka pisze o diecie
                    ulewacza... a nie kazdy ulewacz musi byc alergikiem
                    • mammajasia Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 09.12.09, 22:00
                      przy ulewaniu fizjologicznym zapomnij o pediatrze i innych lekarzach, tylko kup
                      sobie kalendarz i skreslaj dni, musi minac po porstu troche czasu az dojrzeje
                      uklad pokarmowy.
                      u nas pomoglo wczesne wprowadzenie pokarmow stalych.

a na mleko AR z mojego doswiadczenia szkoda kasy, zwykle mleko zageszczaj
                      kleikiem, albo polecam humane plus - ktora kosztuje ok 12-15 zl, ajes sama w
                      sobie lepiej zageszczona niz jakakolwiek ar
                      • e-kasia_mm9 Re:do mamajasia 09.12.09, 23:32
                        Nie ma czegoś takiego jak fizjologiczne ulewanie. Zdrowe dziecko prawidłowo
                        karmione nie ulewa. Jeśli ulewa, to jest jakaś tego przyczyna.
                • e-kasia_mm9 Re: do linkap_wawa 09.12.09, 23:27
                  Typowy refluks, to właśnie alergia. Niedomoga zwieracza przełyku, jak to
                  nazwałaś, powstaje w wyniku toczącego się tam stanu zapalnego, którego przyczyną
                  jest alergia - u niemowlaków(szczególnie butelkowych) jest to alergia głównie na
                  mleko krowie. A z wiekiem mija tylko ten szczególny objaw, którym jest ulewanie
                  po każdym jedzeniu, a nie stan zapalny. Skutek jest taki, że w wieku dorosłym
                  można mieć tylko ciągła zgagę, albo nowotwór przełyku w skrajnym przypadku,
                  czasem są to tylko przerosty śluzówki utrudniające przełykanie, albo owrzodzenia.
                  • linkap_wawa Re: do linkap_wawa 10.12.09, 00:10
                    e-Kasia skad ty te wiadomosci wytrzasnelas??? No nie zgodze sie z toba. Moje
                    dziecko mialo stwierdzony refluks (USG) a alergii na mleko nie mialo. Refluks
                    spowodowany jest niedojrzaloscia - niemowlęta mają krótszy i słabszy mięsień
                    tworzący zwieracz pomiędzy żołądkiem a przełykiem a to nie ma nic wspolnego ze
                    stanem zapalnym. Alergia - owszem moze powowdowac ulewanie, ale jest to tylko
                    jedna z wielu przyczyn. Refluks jest grozny pod warunkiem ze oprocz ulewania
                    wystepuja inne objawy takie jak anemia, brak przybierania na wadze, powracajace
                    zapalenia ucha albo pluc i wtedy rzeczywiscie trzeba sie martwic. A takie
                    wypadki nie zdarzaja sie czesto wiec nie strasz niepotrzebnie innych.
                    • e-kasia_mm9 Re: do linkap_wawa 10.12.09, 09:17
                      A skąd wiesz, że nie ma alergii? Ile lat ma Twoje dziecko? Jak często i na co
                      choruje?
                      • linkap_wawa Re: do linkap_wawa 10.12.09, 13:27
                        Moje dziecko ma juz prawie roczek i na nic do tej pory nie chorowalo, jest na
                        ok. 75 centylu, toleruje dobrze wszystkie pokarmy a je wszystko co w jego wieku
                        jest dozwolone, nigdy nie mial zadnych wysypek, pokrzywek, problemow z kupka
                        (rzadsze owszem zdarzaly sie w okresie zabkowania)...ulewania ustapily ok. 9
                        miesiaca. Chodze z nim regularnie na kontrole do lekarza. Nie szukaj dziury w calym.
                        • e-kasia_mm9 Re: do linkap_wawa 10.12.09, 14:12
                          Nie szukam dziury w całym. To Tobie wydaje się, że jest całe, a ja wiem, że
                          dziura po prostu jest, chociaż jej nie widać. Ale może się mylę, i nie będziesz
                          musiała nigdy przyznać mi racji. Gdyby jednak potwierdziło się to co napisałam o
                          dalszych objawach, to pamiętaj o alergii.
                          • linkap_wawa Re: do linkap_wawa 10.12.09, 16:01
                            ..heheh.. dobre! poddaje sie - z takim autorytetem jak ty, widze trudno
                            polemizowac...ciekawi mnie tylko skad ty to WSZYSTKO wiesz, i co daje ci az taka
                            wiare w to ze to TY masz racje, piszac o MOIM dziecku, ktorego na oczy nigdy nie
                            widzialas...I stopien specjalizacji z pediatrii i II z alergologii pewnie...
                            ale to juz dyskusja na zupelnie inne forum...
          • my_valenciana Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 06.12.09, 21:35
            Przepraszam Cię, ale to, że dziecku się ulewa, to już chyba wiedziałaś
            zanim poszłaś do alergologa - więc żadnej ameryki nie odkrył, że jak
            dziecku uciskał brzuch to mu się ulewało. USG jest badaniem
            bezinwazyjnym i stwierdza z dużą pewnością czy dziecko ma refluks czy
            nie. Lekarz który stwierdza coś bez przeprowadzenia podstawowego
            badania diagnozującego jest wizjonerem albo ryzykantem.
            • doolina Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 06.12.09, 21:52
              Nie będę dyskutować z lekarzem. Medycyny nie skończyłam, więc polegam na opinii kogoś, kto się zna, a nie kombinuję bez sensu. Może nie ma wcale refluksu, może lekarz się pomylił - całkiem możliwe. Ale skoro efekty leczenia są widoczne, to może coś w tym jest...
              Za jakiś czas czeka nas wizyta kontrolna, wtedy się okaże, czy konieczne są jakieś dodatkowe badania. Póki co, poprzestajemy na tym co jest. Jako matka, chciałabym jak najlepiej dla swojego dziecka, dlatego zanim zacznę torturować je innymi badaniami, (za poleceniem pediatry prowadzącej) zabrałam małą do alergologa, który został zresztą "przetestowany" przez kilka moich znajomych i się sprawdził. Liczę, że w naszym przypadku będzie podobnie.
              Pozdrawiam
    • dorota.k2 Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 08.12.09, 22:02
      polecam lekturę artykułów na ten temat:
      www.akademiatroskliwejmamy.pl/artykuly/wiecej/1/73 ,
      www.akademiatroskliwejmamy.pl/artykuly/wiecej/2/79
      • gonia-4 Re: jak rozszerzyc diete malemu ulewaczowi? (bute 08.12.09, 23:12
        u nas z problemem ulewania poradziło sobie mleko Enfamil AR.
        • e-kasia_mm9 Re: Kobiety zacznijcie myśleć! 09.12.09, 23:59
          Problem ulewania, to nie jest kwestia tego, żeby na siłę zatrzymać w brzuchu
          dziecka mleko poprzez dodanie do niego czegoś, co zamieni się w galaretę, czy
          papkę i nie pozwoli wypłynąć z powrotem. Dziecko ulewa, lub wymiotuje wtedy gdy
          to, co dostaje się do jego brzuszka jest dla niego szkodliwe. Zagęszczając mleko
          powoduje się , że podawanej mu trucizny dziecko nie może się pozbyć. Dlatego
          takie działanie uważam za zbrodnicze. Trzeba wyeliminować to, co truje, a nie
          wpychać na siłę truciznę i jeszcze pilnować, żeby się przypadkiem nie wylała.
          Ulewanie to tylko początek ciężkiego życia alergika, któremu podaje się alergeny
          w codziennej diecie. Potem dołączą się do tego inne: kolki, wzdęcia, gazy,
          biegunki, zaparcia, wysypki, AZS, egzemy, sapka, chrapanie, katar, ciągłe
          przeziębienia i anginy, przerost migdałów, zapalenia krtani, zatok, uszu,
          oskrzeli, płuc a w końcu astma, zapalenie stawów , otyłość, cukrzyca, głuchota a
          także ADHD i inne zaburzenia zachowania.
          Czy naprawdę chcecie tego wszystkiego dla swoich dzieci??????????????
          Uniknąć tych wszystkich chorób można tylko w jeden sposób. Od początku trzeba
          ściśle pilnować diety swojej pociechy, wtedy będzie zdrowa.
          • doolina Re: Kobiety zacznijcie myśleć! 10.12.09, 10:59
            No to teraz nie pozostaje mi nic innego, jak tylko się pociąć, skoro mojemu
            dziecku i tak już nic nie pomoże...
            • mammajasia Re: Kobiety zacznijcie myśleć! 10.12.09, 11:08
              e-kasia - chyba masz jednak zbyt mala wiedze na temat ulewania albo ktos cie
              bardzo oszukal. i po co nakrecasz inne laski? mnie np bardzo dziwi, ze 80 %
              dzieci dookola mnie leci bezpodstawnie na bebilonie pepti lub nutrasyfie, badz
              dla profilaktyki na HA. odczepcie sie od tych dzieci, przecietna Polska matka
              wmawia dziecku alergie po jednej rzadkiej kupie, wymiocie czy jednej krostce.
              zdejmijcie klosze.

fizjologiczny refluks - jak najbardziej - ale to starala sie wyjasnic linka wiec
              nie bede sie powtarzac

ps

starsze dziecko jest silnym alergikiem wiec tym bardziej smiesza mnie dwie
              alergiczne krostki u innych dzieci

mlodsza corka mimo duzego obciazenia genetycznego "jest czysta" i za zaleceniem
              pani alergolog nie pije hydrolizatow!
          • czarnulka1705 Spytaj pediatre!! 10.12.09, 20:05
            u mnie dziecko tak samo ulewalo. Pediatra zalecił podawanie
            specjalnego zagęszczacza do mleka NUTRITON można kupic go w aptece.
            Ulewanie mineło. Naprawde polecam dzidzia niebędzie tak sie męczyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka