asienka95 04.01.10, 13:42 Mama ma opryszczkę w nosie. Tak, tak nietypowo. Czy dziecko może się zarazić przez sam kontakt z mamą, czy musi dotknąć zarażonego miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: opryszczka u mamy 04.01.10, 14:02 Opryszczka moze być bardzo niebezpieczna. Niedawno oglądałam program, gdzie wirus umiejscowił się w mózgu dziecka - pewnie to niezmiernie rzadki przypadek, ale warto wiedzieć o tym, bo w momencie, gdy dzieje się coś złego z dzieckiem wiadomo, co trzeba pierw wyeliminować. W opisywanym przypadku nikt nie wpadł na to, ze przyczyną stanu dziecka moze być opryszczka, i zanim wdrożono leczenie było już za późno Matka owego dziecka twierdziła, ze opryszczka nie uaktywniła się przed chorobą dziecka, ale ponieważ chodziło o ten sam wirus, stwierdzono, zę zarażenie musiało nastąpić od niej. Mój brat też ma opryszczkę a ja mam w domu 2,5 miesięczne dziecko /mieszkamy razem/. Boję się tego, ale i tak wszystkiego nie wyeliminuję Co do zarażenia - nawet dotykając nie musimy się zarazić. To zalezy od wielu rzeczy. Ale najlepiej będzie, jeżeli dziecko nie będzie babci całowało, będzie często myło dłonie itd. Podstawa - higiena. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: opryszczka u mamy 04.01.10, 14:08 miesiąc czasu się męczyłam z opryszczką wargową, najpierw z jednej strony 2 tyg, pozniej z drugiej. Córka się nie zaraziła, nie całowałam jej, często myłam buzię i ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: opryszczka u mamy 04.01.10, 14:12 Ja też mam opryszczkę na nosie (he he - rodzinka w okresie choroby mówi na mnie rudolf czerwononosy Synek ma 7 miesięcy i kiedy mam objawy pilnuję wyjątkowo higoeny i żeby mnie nie łapał za nos. Pytałam tez o to lekarkę, powiedziała, że takie zasady bezpieczeństwa wystarczą Odpowiedz Link Zgłoś