Dodaj do ulubionych

przestawiać na modyfikowane?

24.04.10, 21:11
Mój Szkrab ma 7,5 miesiąca, ja od pół roku jestem na diecie bezmlecznej. Od
jakiegoś miesiąca zaczął budzić się w nocy na karmienie jak w czasach
noworodkowych (do tej pory budził się ok. 6-7 i potem jeszcze dosypialiśmy
razem nawet do 9), teraz dodatkowa pobudka o 4 nad ranemsad.
Zaczynam być tym wszystkim zmęczona i powoli kombinuję czy by go nie odstawić
od piersi. No i tu mam kilka pytań do Was.
Czy to prawda, że na mm dzieci lepiej sypiają? Mogę liczyć na to, że po
wieczornej butli będzie spał do rana?
Generalnie jestem tego samego zdania co Lipcowa, że karmienie piersią jest
bardzo wygodne, więc jeśli mam się męczyć z butelkami, to chciałabym mieć
pewność, że inne korzyści to zrekompensują (będę musiała wstać rano, żeby
zrobić mleko, ale nie będę budzona w nocy).
Co radzicie?
p.s. to moje drugie dziecko, ale z pierwszym wszystko było jakoś inaczej, więc
nie mogę się tu odwołać do doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: przestawiać na modyfikowane? 24.04.10, 21:21
      Budzi się w nocy bo prawdopodobnie ma wskok wzrostowy i potrzebuje bogatszego w
      tłuszcze nocnego mleka, by rosnąć właśnie. To minie.

Po mm niektóre dzieci śpią lepiej, inne nie. Nie wiadomo jak zareaguje twoje,
      wiec liczyć na dłuższe spanie nie możesz, byc może pośpi, być może nie.

Możesz spróbować dać butlę wieczorem przed snem i zobaczysz czy to działa, a
      resztę karmień piersią. Nie trzeba od razu całkowicie przechodzic na mm, mozna
      karmić mieszanie.
    • joshima Re: przestawiać na modyfikowane? 24.04.10, 21:23
      eilian napisała:

> Czy to prawda, że na mm dzieci lepiej sypiają?
      Niestety podanie MM nawet zagęszczonego kleikiem czy kaszką niczego takiego Ci
      nie zagwarantuje. Poza tym z Twojego postu wynika, że nie możesz podać zwykłego
      MM tylko jakąś mieszankę dla alergików, a one są raczej paskudne w smaku.
      • magdalenca78 Re: przestawiać na modyfikowane? 24.04.10, 22:11
        Mam podobny problem wink Mój młody od ukonczenia 5 m-ca urządza sobie prawie co
        noc "żerowisko", budząc się co 1,5-2 godz. Tez jestem zmęczona, szczególnie, ze
        od prawie 3 m-cy chodzę juz do pracy sad Być moze, ze nasielnei karmien nocnych
        jest tez u nas spowodowane tęsknota, może mały musi się poprzytulac i possać;
        przez ostatni m-c jzu nie dawałam rady go odkładac do łózeczka, przez wiekszą
        częśc nocy śpi przy mnie, bo nie daję rady fizycznie.
        Pytałam sie pediatry, czy probowac podac mm - odradziła. Mój tez jest lekko
        skazowy, ja ograniczam nabiał (nei bardzo restrykcyjnie, jest poprawa w stos. do
        tego, co było kilka m-cy temu). Skaza mogłaby wyleźć po podaniu mm, a wolalabym
        uniknąc podawania "syfów" typu nutramigen/pepti. Pediatra poradziła mi jeszcze
        karmic, a ok. 11 m-ca zacząc ostroznie podawac jogurty nat, twarozek (tak, jak w
        schemacie). Przy dobrej tolerancji moze nie byc potrzeby podawania mm w ogóle.
      • gosiasprezynka Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 09:54
        joshima napisała:

Poza tym z Twojego postu wynika, że nie możesz podać zwykłego
        > MM tylko jakąś mieszankę dla alergików, a one są raczej paskudne w smaku.

Moja nie narzeka tongue_out
        • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 09:55

> Moja nie narzeka tongue_out

Wnioskując z wieku w suwaczku, raczej NIE MA JAK...
          • gosiasprezynka Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 10:05
            O nie, moja droga, ma jak. Jak dostała pierwszy raz to mleko, to wychłeptała calą butlę szybciutko. Gdyby jej nie smakowało, to by marudziła i nie chciała pić. Wiele dzieci tak ma.
    • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 24.04.10, 22:09
      Moje dziecko sie budzi ostatnio dosc czesto- bo zęby. Karmię przez
      sen i jestem wyspana.
      W zyciu bym nie ryzykowała podawania butli, żeby potem nie daj boże
      musieć wstawać, rozbudzać się i podawać butle.
      • magdalenca78 Re: przestawiać na modyfikowane? 24.04.10, 22:13
        A no właśnie, zapomniałam dodać, ze mm nie rozwiąze problemu pobudek. Moja
        kolezanka przestała karmic piersią, przestawiła dziecko na mm (juz ze 2 m-ce
        temu) i ciągle wstaje w nocy i szykuje butle, i to nei jeden raz sad
        • wilma.flintstone Re: przestawiać na modyfikowane? 24.04.10, 23:08
          magdalenca78 napisała:

>i ciągle wstaje w nocy i szykuje butle, i to nei jeden raz

Ale nie co 1,5 godziny, prawda...? Ja, kiedy karmilam rozwniez
          mialam pobudki srednio co 2 godziny (niestety nigdy sie nie
          nauczylam karmic spiac), a teraz na mm, owszem, dziecko idzie spac o
          19.00, budzi sie mniej wiecej jak ja ide spac, czyli ok. 23.00, wiec
          mu przed spaniem daje butelke, po czym budzi sie okolo 04.00, je i
          spi do mniej wiecej do 06.30. - 07.00. Tak wiec nie szerz mitow, bo
          dzieci na mm owszem, budza sie, ale nieporownywalnie rzadziej. A jak
          sie ma farta i egzemplarz, ktory wciaga 220 ml kaszki przed
          zasnieciem, to mozna liczyc na calkowicie przespana noc.
          • korridda Re: przestawiać na modyfikowane? 24.04.10, 23:23
            Ja mam egzemplarz, który wyciąga 220 ml kaszki przed snem i budzi
            sie jeszcze 2x. Ale na mm był przestawiony dopiero 2 tyg temu więc
            pewnie jeszcze pozostałości po nocnych karmieniach piersią. Ma 10 i
            poł miesiąca.
          • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 09:50
            No popatrz, a ja dziecko kładę o 20-21, po czym wstaje o 8.
            Owszem budzi się w nocy, ale ile razy - nie wiem, karmienia nie
            pamiętam ,a żeby jeszcze pamiętać godziny to już w ogóle...
            Karmię piersią oczywiście.
            To chyba już w ogóle nie ma porówniania do mm, co ?
            • gosiasprezynka Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 09:56
              Widzisz, nie każdy potrafi karmić na leżąco i przed snem. Mi to nie wychodziło uncertain
              • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 10:04
                gosiasprezynka napisała:

> Widzisz, nie każdy potrafi karmić na leżąco i przed snem. Mi to
                nie wychodziło
                > uncertain

Trzeba się nauczyć i tyle.
                • gosiasprezynka Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 10:14
                  Tak, bo każdy jest się w stanie wszystkiego nauczyć, oczywiście. Po prostu za słabo się starałam. Pewnie za słabo kocham swoje dziecko albo bardzo lubiłam przez 3 miechy wstawać po 3-4 razy w nocy na półgodzinne karmienia.
                  • pikaczu.0 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 16:21
                    Ty sie dziewczyno nie bulwersuj tylko sluchaj dobrych rad. Mnie tez karmienie na
                    lezaco wydawalo sie niemozliwe. Podczas kryzysu laktacyjnego po czterech
                    miesiach sila rzeczy musialam sie nauczyc i jakos poszlo. Inaczej musialabym co
                    godzine wstawac i karmic. A tak nawet nie pamietalam rano ile razy karmilam.
                    Powodzenia wink
                  • green_naranja Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 11:21
                    gosiasprezynka, na pewno za malo sie starasz, na pewno nie kochasz swojego
                    dziecka dostatecznie mocno, na pewno jestes kiepska matka-nie wiesz, ze to
                    jedyna mozliwosc??big_grin
                • wilma.flintstone Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 10:15
                  18_lipcowa1 napisała:

> Trzeba się nauczyć i tyle.

Karmilam 5 miesiecy i jakos sie nie nauczylam karmiac spiac. Po
                  pierwsze dziecko zawsze zaczynalo najpierw plakac lub co najmniej
                  marudzic (wiec i tak sie budzilam), po drugie ja zmieniam w nocy
                  pampersa bo mi sie wydaje ze jeden na tyle godzin to za malo, no a
                  po trzecie to nie potrafie spac jaki mi sie ktos do cycka przysysa big_grin
                • kawka74 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 22:14
                  W moim przypadku jest to zwyczajnie niemożliwe.
            • wilma.flintstone Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 10:12
              18_lipcowa1 napisała:

> No popatrz, a ja dziecko kładę o 20-21, po czym wstaje o 8.
              > Owszem budzi się w nocy, ale ile razy - nie wiem, karmienia nie
              > pamiętam ,a żeby jeszcze pamiętać godziny to już w ogóle...

Ja pamietam, bo jak maly sie budzi to zaczyna plakac, a ja wtedy
              wyciagam reke do budzika i sprawdzam ktora godzina. Doprawdy,
              wysilek niewielki. Zdarzalo mi sie to bardzo czesto nawet jak nie
              mialam malego dziecka - przebudzic sie wnocy i sprawdzic ktora
              godzina.

> Karmię piersią oczywiście.
              > To chyba już w ogóle nie ma porówniania do mm, co ?

Lipcowa, no przeciez wszyscy wiedza ze karmienie naturalne to
              najwspanialsza rzecz na swiecie big_grin A powaznie - karmisz spiac -
              good for you. Nie ma problemu. Tylko, ze jak ktos pisze, ze na nos
              pada, bo dziecko mu robi pobudke co 1,5 godziny, to raczej nie do
              konca mu tak wychodzi. I wtedy mm jest warte przemyslenia, bo,
              racja, dziecko nie musi zaczac przesypiac calych nocy, ale bedzie
              sie budzilo zdecydowanie rzadziej. Nie wposminajac o tym, ze dzieci
              na mm jak sie robia starsze, to juz w nocy spia. A poltoraroczniak
              na piersi budzi sie jak noworodek. Czytasz DKP to chyba wiesz, czy
              juz przystapilas do frakcji dlugofalowej? wink

Kazdy podejmuje decyzje sam, nikt nikogo do niczego nie zmusza, ale
              ja na wypisywanie bzdur o tym ze miedzy dzieckiem na mm i piersiowym
              nie ma w nocy zadnej roznicy sie nie godze. Na forum spotyka sie
              oczywiscie mase roznych ludzi, ale w zyciu prywatnym WSZYSTKIM moim
              kolezankom opadaja szczeki jak im mowie, ze moje dziecko ma 7
              miesiecy, jest na butli i w nocy je. Ich dzieci po pol roku
              przestawaly sie budzic, aczkolwiek wszytskie zjadaly na noc bardzo
              duze porcje. A moj syn juz od lat mlodzienczych postanowil stosowac
              sie do zasad racjonalnego i zdrowego odzywiania sie i je czesto ale
              malo wink
            • q_fla Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 10:19
              No popatrz, a moje dziecko karmione mm jak miało 7 mies przesypiało
              całe noce i to bez wciągania kaszy przed snem.
              W związku z tym twierdzę lipcowa, że nawet nie ma porównania z twoim
              karmieniem cyckiem w nocy, i że mm jest o wiele wygodniejsze.
              Nie sądzę, żebyś była wyspana śpiąc z dzieckiem, zwyczajnie nas
              bujasz. tongue_out
              • wilma.flintstone Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 10:32
                q_fla napisała:

> W związku z tym twierdzę lipcowa, że nawet nie ma porównania z
                >twoim karmieniem cyckiem w nocy, i że mm jest o wiele wygodniejsze.

Hehehe, w zwiazku z mozliwoscia wywiazania sie nowej dyskusji w tym
                temacie, w ktorej nie mam dzis czasu uczestniczyc, powiem tylko tyle
                ze najbardziej rzetelnym jest tutaj stwierdzenie ze wybor miedzy
                piersiowaniem i mm, jest niemal zawsze wyborem miedzy dzieckiem
                budzacym sie w nocy dosc lub bardzo czesto a dzieckiem budzacym sie
                rzadko lub wcale. A dalej to co juz komu tam w duszy gra, czyli co
                kto lubi i mu pasuje.
                • q_fla Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 10:43

ze wybor miedzy
                  > piersiowaniem i mm, jest niemal zawsze wyborem miedzy dzieckiem
                  > budzacym sie w nocy dosc lub bardzo czesto a dzieckiem budzacym
                  sie
                  > rzadko lub wcale. A dalej to co juz komu tam w duszy gra, czyli co
                  > kto lubi i mu pasuje.

Wilma, ależ to jest oczywista oczywistość smile
                  Btw, bardzo lubię czytać Twoje posty.
                  • wilma.flintstone Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 17:26
                    q_fla napisała:

>
                    > Wilma, ależ to jest oczywista oczywistość

No, i nikt nas nie przekona ze biale jest biale a czarne jest
                    czarnebig_grin

> Btw, bardzo lubię czytać Twoje posty.

Milo mi smile
              • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 14:39

> W związku z tym twierdzę lipcowa, że nawet nie ma porównania z
                twoim
                > karmieniem cyckiem w nocy, i że mm jest o wiele wygodniejsze.

Bujasz.
                • gosiasprezynka Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 16:12
                  18_lipcowa1 napisała:

> Bujasz.

Ale co buja? Że jej dzieć przesypia całe noce?
                • falka32 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 21:30
                  Lipcowa, ale niezależnie od tego, jak bardzo ty jesteś wyspana, to jak slusznie
                  zauważyła Wilma, autorka wątku wyspana nie jest oraz jest to dla niej problem,
                  dla którego szuka rozwiązania. Więc opowiadanie o tym, że ty nie masz tego
                  problemu jest mało na temat.

Podanie butli mm dziecku 7-miesięcznemu na noc nie nazwałabym ryzykiem. Najwyżej
                  się obudzi zaraz. Nic się nie stanie. Po paru dniach się okaże, czy to coś daje,
                  czy nie. U moich dzieci butla kaszy na noc nie zmieniała nic w nocnych pobudkach
                  niestety. Jedyną rzeczą, która zmieniła nocne pobudki, była stanowcza odmowa
                  cycka w nocy. Okazało się wtedy, ze i bez kaszy śpią i bez cycka śpią i się nie
                  budzą.
                  • 18_lipcowa1 falka 25.04.10, 22:10
                    Jedyną rzeczą, która zmieniła nocne pobudki, była stanowcza odmowa
                    > cycka w nocy.

Z ciekawości. Kiedy odmówiłaś tego cycka w nocy?
                    • katklos Re: falka 25.04.10, 22:17
                      18_lipcowa1 napisała:

> Jedyną rzeczą, która zmieniła nocne pobudki, była stanowcza odmowa
                      > > cycka w nocy.
                      >
                      >
                      Podpisuję się pod tymi słowami. U mnie to samo. Dziecko ma 10 mcy.
                      • falka32 Re: falka 26.04.10, 17:21
                        Około 10-11 miesiąca.
            • green_naranja Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 11:20
              Lipcowa, ty w ogole masz dziecko z kosmosu, super latwe w obsludze i
              bezproblemowe, nie zdziwie sie gdy za miesiac napiszesz, ze twoje super dziecko
              gra na wiolonczeli oraz spiewa prowansalskie piesni (oczywiscie dzieki karmieniu
              piersia i wspolnemu spaniu), i zapraszasz na pierwszy recital.
              ale niestety nie kazda z matek ma takie dziecko-cud, wiec przyjmij wreszcie do
              wiadomosci, ze twoje przemyslenia, refleksje i wnioski mozna o kant d... rozbic,
              bo przekladaja sie na bardzo niewielki procent karmiącego i przewijajacego
              spoleczenstwa.
              poza tym naprawde bardzo drazniące staja sie te twoje przemądrzale posty,
              zastanawiam sie, czy ty w ogole jestes prawdziwa-i mam coraz silniejsze
              przekonanie, ze po drugiej stronie twojego monitora nie siedzi Lipcowa-karmiaca
              matka Natalki, tylko oblesny tlusty nagi facet z kompleksem Edypa przynajmniej.

ad rem:moje dziecko karmione bylo piersia przez 3.5 miesiaca, pozniej sie
              odstawilo samo. probowalam jeszcze przez kilka tygodni odciagac, pozniej
              przerzucilam sie calkiem na mm (nie dla mnie poswiecenia w stylu udreczonej
              Matki-Polki).
              podczas calego okresu karmienia piersia nocne pobudki byly srednio co 1.5
              godziny (z przerwa ok 2.5 godz nad ranem), wiec te dwie poranne godziny byly
              jedynymi, kiedy spalam w ciagu calej doby.to byl koszmar, koszmar nieustajacy,
              tym bardziej ze moje dziecko "zasypialo" na noc (nazwijmy to tak eufemistycznie)
              dopiero ok 22.40 (jak w zegarku!), no i wiadomo, nie byl to dlugi sen tylko gora
              1.5-2 godziny. za dnia zas nie spala WCALE.

odkad jest na mm, od mniej wiecej 4 miesiaca, spi cala noc (poczatkowo przez
              jakies 2 miesiace wybudzala sie jeszcze ok 24-ej, pozniej ok 3 i 5), teraz od
              jakichs 2 miesiecy spi od 19 do 4.30, a coraz czesciej do 6.30. o 4.30 podaje
              jej jeszcze butelke (chuba ze mam szczescie i obudzi sie dopiero po 6ej), po
              czym spi dalej \.

nie posune sie do stwierdzenia, ze to dzieki przejsciu na mm moje dziecko
              wreszcie spi w nocy , bo tego nie wiem-faktycznie jednak od momentu przejscia na
              mm tak wlasnie jest. przypadek czy nie-jestem szczesliwa. mala tez nie narzeka,
              tym bardziej,. ze z piersi sama zdecydowanie zrezygnowala.
              • imogen0 Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 11:32
                Napisz mi proszę co to znaczy,że dziecko samo odstawiło się od
                piersi,bo moja im starsza tym bardziej domaga się cycasmileA z
                odstawieniem starszego od cyca to miałam numery prawie pół roku.
                Pozdrawiamsmile
                • green_naranja Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 11:48
                  po prostu
                  pewnego dnia, calkiem bez wyraznej przyczyny (nie zmienilam nic w swoim sposobie
                  odzywiania, bylam zdrowa, mala tez ) zdecydowanie odmowila ssania. odwracala
                  glowe, zaczynala rozpaczliwie plakac, wyginac sie itp.
                  ten stan trwal caly dzien, zadne metody (lącznie z kladzeniem sie z dzieckiem do
                  lozka) nic nie dawaly, ba, dostawala spazmow przy kazdej probie przystawienia.
                  nieistotnie gdzie, w jakim pomieszczeniu, w jakich warunkach, itp.
                  po konsultacji telefonicznej z doradczynia laktacyjna nakarmilam ja wieczorem
                  odciagnietym mlekiem -z butelki, bo w koncu cos zjesc musiala. zjadla.
                  w nocy ssala o dziwo bez problemu-w polsnie (swoim, nie moim).
                  tak bylo przez dwa tygodnie-dramat przy przystawiani za dnia, wiec dokarmianie z
                  butelki. nocami ssala w porzadku.

ale juz po droch tygiodniach mniej wiecej zaczela sie wybudzac podczas karmien
                  nocnych calkowicie, i zaczely sie te same cyrki, co w dzien.

wyjscia nie bylo, dziecko musialo jesc, mm weszlo w obieg, i od tej pory luz.

przypuszczam jednak ze nie jest to bardzo typowa sytuacja (tzn z samodzielnym
                  odstawieniem sie dziecka). w mojej rodzinie co prawda typowa (i ja, i siostra w
                  podobny sposob sie odstawilysmy),natomiast zdarza sie i nie ma w tym nic
                  niepokojacego (o czym zapewnial mnie takze owa doradczyni laktacyjna).
              • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 13:56

> ad rem:moje dziecko karmione bylo piersia przez 3.5 miesiaca,
                pozniej sie
                > odstawilo samo.

Poważnie? A jak to zrobiło? Jak może sie odstawić 3,5 miesieczne
                dziecko SAMO?
                • green_naranja Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 15:17
                  opisalam ponizej.

jak widac, sa rzeczy na swiecie, ktore nie snily sie nie tylko filozofom, ale i
                  NAWET tobie, Lipcowa.
                  • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 17:26
                    wg mnie to akurat nie wyglądało na samoczynne odstawienie
                    ale tlumacz to sobie jak chcesz
                    • green_naranja Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 18:38
                      18_lipcowa1 napisała:

> wg mnie to akurat nie wyglądało na samoczynne odstawienie
                      > ale tlumacz to sobie jak chcesz"

aaa! o ja glupia, teraz wszystko rozumiem-przez caly okres karmienia cos mnie
                      straszliwie w cyckach uwieralo-a to Lipcowa i cyconawiedzona spolka zasadzily mi
                      tam kamere! teraz jasne, skad one wszystkie wiedza LEPIEJ jak sytuacja w
                      rzeczywistosci wygladala, co zrobilam a czego nie zrobilam! ja sie po prostu nie
                      dosc, ze NIE POSTARALAM karmic dluzej, to na dodatek wręcz sama dziecku
                      wyperswadowalam ssanie silą woli li i jedynie.

>
                      >
                      • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 18:43
                        nie probuj ukrywac swego zalu/ braku argumentow pod maska tak
                        glupiej ironii
                        • green_naranja Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 21:53
                          oczywiscie cierpie straszliwie, zalewa mnie wodospad żalu i poczucie
                          niespelnienia, czuje takze, iz nie podolalam roli matki, ba, okazalam sie matką
                          zlą! (bo takie wedlug ciebie sa jedyne PRAWDZIWE I SLUSZNE argumenty, prawda?)

Lipcowa,nie probuj ukrywac swojego podniecenia neofity pod pozorami wiedzy-bo
                          zarowno o karmieniu piersia (tzn o problemach z tym zwiazanych), jak i o
                          psychologii (te twoje nedzne proby "rozgryzienia" kazdego tutaj) wiesz tyle, co
                          kot naplakal.

ale tak to juz jest z neofitami...ploną najmocniejbig_grin
          • magdalenca78 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 20:24
            No własnie wstaje dość często niestety; ma taki egzemplarz, ze zjada jednorazowo
            po 50-60 ml i nie da w siebie wcisnąc pełnej butli. Tak więc dalej są to pobudki
            mw co 2 godziny. Oczywiscie nie co noc, poza tym plusem jest to, ze butle moze
            podać kazdy, więc matka uwiązana nie jest.
            • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 20:54
              Oczywiscie nie co noc, poza tym plusem jest to, ze butle moze
              > podać kazdy, więc matka uwiązana nie jest.

Hoho a któż INNY to tak namiętnie tą butlę poza matką podaje?
              • katklos Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 22:03
                18_lipcowa1 napisała:

> Oczywiscie nie co noc, poza tym plusem jest to, ze butle moze
                > > podać kazdy, więc matka uwiązana nie jest.
                >
                > Hoho a któż INNY to tak namiętnie tą butlę poza matką podaje?

kto? u mnie - mój mąż. Karmiłam 10 mcy (drugie dziecko, bo pierwsze rok i mimo
                dosyć długiego stażu NIE NAUCZYŁAM się karmić dziecka śpiąc, nie lubię spać z
                dzieckiem ssącym pierś, jest mi niewygodnie, jestem obolała i śpiąc z dzieckiem
                śpię jeszcze bardziej czujnie niż z dzieckiem, które śpi 2 m ode mnie tj. nie
                wysypiam sie kompletnie). Moje drugie dziecko od ok.5 mcy budziło sie w nocy
                5-6-7 razy, przed snem jadło gęstą kaszkę, piło moje mleko, tak czy siak budziło
                się od godziny 24 co godzinę albo i częściej. Pierwszy syn niczego takiego nie
                robił, a schemat karmienia był identyczny - on budził sie 2 razy, zjadł i spał
                dalej (u siebie w łóżeczku również). Drugi urządzał mi takie nocki, nikt inny
                (czytaj:mąż)nie mógł go 'uśpić' w środku nocy, bo czuł mnie i uspokajał sie
                dopiero przy piersi, którą zaczął traktować jak podręczny smoczek. Znosiłam to
                ponad 5 mcy, bo niby zęby, bo skok rozwojowy itp itd, aż w końcu powiedziałam
                dość. Postanowiłam zakończyć karmienie, od 3 tyg śpię w drugim pokoju, butelką
                karmi mąż, do dziecka w nocy wstaje mąż, ilość pobudek z 5-7 spadła do 1-2!!!
                Ja wstaję RAZ zrobić mleko - wydawało mi się zawsze, ze to straszne 'ta zabawa z
                butelką w nocy' - dzis jestem zdania, ze to żaden problem, chwila moment!
                Aktualnie synowi przebija się górna jedynka, a budzi się, jak już mówiłam raz,
                góra dwa....Do niedawna - niewyobrażalne!
      • q_fla Re: I oczywiście lipcowej wszystko wolno...:/ 25.04.10, 13:11
        Wolno jej sikać na czyjeś posty, innym już nie uncertain
        Są równi i równiejsi...bleeeee
    • imogen0 Re: przestawiać na modyfikowane? 24.04.10, 23:05
      Moja mała (9,5 m-ca)nadal jest na cycku ale od ok.7m-ca podaję przed
      snem mm.Jest to jedyna butla w ciągu dnia.Mała nadal budzi się w nocy
      na cycka ok 2-3 razy.
      Jestem pewna ,że podanie mm nie daje gwarancji przespanej nocy.
      Pozdrawiamsmile
    • nikaa818 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 09:24
      Prawdopodobnie bedziesz miała nocne pobudki. jesli nie z głodu to
      nawykowo. trudno cokolwiek powiedziec. Nie ma 1 reguły dla
      wszystkich.moze sie budzic a moze spać do rana. moja na mm i tak w
      nocy się budzi i je butle (8 msc). żeby sie przekonac musisz
      spróbować smile
    • gosiasprezynka Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 09:55
      Moja po przestawieniu na mm budzi się nie 3-4 razy, a raz.
    • kj-78 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 11:16
      Nie doczytalyscie, ze dziecko autorki budzi sie raz(!), a nie co
      poltorej godziny. Moim zdaniem jedna pobudka o 4 to naprawde nie
      jest koniec swiata, i nie ma zadnej gawarancji, ze po mm bedzie
      jeszcze lepiej. Zwlaszcza, jesli jak piszesz, karmisz jeszcze o 7 i
      dosypia do 9! Toz to raj na ziemi!
      • green_hill Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 11:56
        Tez nie bardzo rozumiem. Dziecko niespelna osmiomiesieczne budzi sie w nocy RAZ, a Ty masz z tym problem i chcesz przestawiac na mm? Toz Twoje dziecko przesypia praktycznie noce! Nie jestem bron Boze przeciwniczka mm, ale uwazam, ze w tym przypadku szukasz dziury w calym. Moj syn przez 3 pierwsze miesiace zycia budzil sie w nocy raz na karmienie. Bylam super wyspana. Potem promocja sie skonczyla, syn ma rok (dzisiaj obchodzi urodziny wink i marudzi w nocy po kilka, kilkanascie razy, a od wielu miesiecy w nocy juz nie je, czasem pije wode. Chcialabym budzic sie tylko raz w ciagu nocy.
        • gosiasprezynka Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 12:19
          eee to ja nie doczytalam. budzi sie raz???? aniol big_grin
        • salem24 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 12:20
          Nie przestawiaj na modyfikowane, moze przed snem podaj łyżeczką kaszkę mleczną,
          a potem dokarm piersią.
        • eilian Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 12:48
          No tak, wyszłam na rozkapryszoną mamuśkęsmile. Tak, wiem, że jedna pobudka w nocy
          to jeszcze nie tak źle (choć przez kilka miesięcy nie było jej wcale, więc się
          miałam prawo rozleniwić, no niesmile). Ale tu też chodzi o to, że brakuje mi już
          nabiału, chciałabym po prostu jeść normalnie (nie dość że rozkapryszona, to
          jeszcze egoistka).
          Poza tym, przy mm chyba łatwiej o wypracowanie rutyny, której teraz chyba nam
          brakuje (nie ma stałych pór posiłków, drzemek a dziecko przecież tego potrzebuje).
          Po prostu rozważam wszelkie za i przeciw. Ale z tego, co piszecie, to widzę, że
          chyba jeszcze będę musiała trochę pociągnąć.
          • i_love_my_babies Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 21:34
            a próbowałaś ten nabiał jeść???
            mój młody miał potworną skazę, teraz jem nabiał i jest ok. Wprawdzie
            trochę wysypany jest, ale je już praktycznie wszystko, więc
            niekoniecznie ten nabiał go uczula (mój - bo on nabiału jeszcze nie
            je)

ma 10,5 miesiąca, karmię piersią, chodzę spać o 23ej, wstaję o 6ej
            do pracy - w nocy karmię nie wiem ile razy, bo robię to przez sen
            (tylko trochę mnie kręgosłup boli, bo potem przysypiam na tym boku,
            ale daję radę)
            jestem wypoczęta i zadowolona (tylko trochę przez kręgosłup pogięta)
            nie przyszło mi do głowy, żeby przestawiać na mm - chociaż ciągle
            słyszę: JESZCZE KARMISZ???

no i tak a propos karmienia na leżąco - czego tu się uczyć????

odwracasz dzicko na bok, siebie też, wywalasz cyca i karmisz -
            wielka mi filozofia
            • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 22:12

>
              > no i tak a propos karmienia na leżąco - czego tu się uczyć????
              >
              > odwracasz dzicko na bok, siebie też, wywalasz cyca i karmisz -
              > wielka mi filozofia

prawda?
              same tu księzniczki na ziarnku grochu normalnie
            • eilian Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 10:58
              > a próbowałaś ten nabiał jeść???
              Tak, próbowałam, od razu miał całe policzki w czerwonych liszajach.

> no i tak a propos karmienia na leżąco - czego tu się uczyć????
              Ja akurat nie mam tego problemu, też karmię przez sen, choć nie bardzo lubię
              spać z dzieckiem, bo się nie wysypiam, poza tym nie chcę go tak bardzo
              przyzwyczajać do naszego łóżka.
      • wilma.flintstone Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 17:14
        kj-78 napisała:

> Nie doczytalyscie, ze dziecko autorki budzi sie raz(!), a nie co
        > poltorej godziny.

Autorki raz, ale innej dziewczyny w tym watku - co poltorej godziny.
        Jeszcze inna napisala, ze 10 razy na noc shock Ale autorka faktycznie
        przesadza.
    • czaarodziejka Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 14:54
      Moje dziecko w nocy budziło się z 10 razy? różnie, każdej nocy inaczej.W dzień
      najadało się z pewnością,bo apetyt ma.Też jest bezmleczne.Powoli odstawiam od
      piersi,choc z żalem,ale jest ku temu kilka powodów.Obecnie karmię 2x piersią
      (rano i wieczorem).Nadal nie przesypia nocy,ale udało mi się zlikwidowac za to
      nocne karmienie,a ma 8 zębów,więc była na to pora.Możesz karmic mieszanie.A
      beblion pepti wypiła od razu.Pierwszy raz dostała go 2 tygodnie temu i zasmakował.
    • rosario.o Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 21:16
      Im wcześniej przestawi się na modyfikowane, tym większa szansa, że
      dziecko wcześniej zacznie przesypiać noc, ponieważ maluchowi
      przyzyczajonemu od częstego jedzenia w związku z karmieniem piersią,
      taki rytm karmienia tam mocno wchodzi w nawyk, że budzi się także,
      kiedy podaje się mu już tylko mm. Jednak szansa na poprawę na pewno
      jest, bo mm dłużej się trawi.
      Co do wygody, to jest bardzo indywidualna kwestia. Ja karmiłam i
      piersią, i mm, i dla mnie butla o niebo wygodniejsza, bo czymże jest
      umycie butelek (maks 10 min. dziennie) z 10 pobudkami w nocy? Jednak
      rozumiem, że ktoś może uważać inaczej.
      Pozdrawiam.

PS. Widzę, że tradycjnie stronnictwo karmiących odradza mm wszelkimi
      sposobami i zaprzecza jakoby dzieci karmione piersią budziły się w
      nocy częściej wink I proszę się nie obrażać smile
      • 18_lipcowa1 Re: przestawiać na modyfikowane? 25.04.10, 22:13

> PS. Widzę, że tradycjnie stronnictwo karmiących odradza mm
        wszelkimi
        > sposobami i zaprzecza jakoby dzieci karmione piersią budziły się w
        > nocy częściej wink I proszę się nie obrażać smile

Nienie to nie tak.
        Zakładamy że może się nie tej butli też budzic i co wtedy?
        Matka ktora chce sie wyspac, wtedy to dopiero ma hardkor.
        Zamiast wziąc to dziecko do piersi i spac dalej...
    • paul_ina Re: przestawiać na modyfikowane? 26.04.10, 10:06
      off topic: ponieważ niczego wartościowego od Lipcowej jeszcze nie przeczytałam,
      a strasznie śmieciła, dodałam ją do banów i nie widzę jej postów. teoretycznie,
      bo w praktyce ciągle ją cytujecie! smile

a co do tematu - ja bym podała kleik / kaszkę przed snem na mleku z piersi, a
      swoją drogą zaczęłabym powoli jeść nabiał. u nas skaza stwierdzona w 6 tygodniu,
      od 12go jadłam powoli - troszkę masła, jogurtu. dziś już tylko mleka krowiego
      nieprzetworzonego nie pijemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka