mama_hanki2010 08.06.10, 11:08 Czy używałyście kosmetyków Oilatum? Co najlepiej stosować od pierwszych dni życia dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martha_sz2 Re: Kosmetyki Oilatum 08.06.10, 11:29 Używałam od pierwszych dni płynu do kąpieli i balsamu do ciała, super rewelacyjny, ale firmy Oillan, skład ten sam, a dwa razy tańszy. Balsamu nie trzeba używać codziennie, bo już ten płyn do kąpieli super natłuszcza skórę dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
anna.maslek Re: Kosmetyki Oilatum 15.07.10, 14:07 "Tak fajnie natłuszcza" - to tylko złudzenie !! Na dziecku zostaje parafina i to ona daje złudzenie, że skóra jest natłuszczona - radzę poszukać kosmetyków bez parafiny. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_wroc Re: Kosmetyki Oilatum 08.06.10, 14:28 od urodzenia używałam emulsję do kąpieli Oilatum i byłam z niego bardzo zadowolona. Jest delikatny i dodatkowo nawilża skórę. Jest dobry bo nie jest alergiczny. Duża butelka starczyła mi na bardzo długo.Ale też trochę kosztuje. Wiem że takie samo działanie mają kosmetyki Oillan. Są tańsze. Teraz używam mydełka i też jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_hanki2010 Re: Kosmetyki Oilatum 08.06.10, 15:29 Czy tą emulsją do kąpieli można też myć włoski dziecka? Czy szamponem? Chcę ograniczyć liczbę kosmetyków do minimum, czy możecie mi doradzić co jest niezbędne oprócz emulsji do kąpieli? Rozumiem, że skoro emulsja tak porządnie natłuszcza, nie ma potrzeby używania oliwki? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_wroc Re: Kosmetyki Oilatum 10.06.10, 22:20 z początku myłam całego synka w wodzie z rozpuszczoną emulsją włącznie z włoskami, dopiero później włoski myłam żelem i szamponem w jednym dzięki temu szybciej pozbyłam się ciemieniuchy. nie trzeba używać po kąpieli dodatkowo oliwki ponieważ już sama emulsja wystarczy. mój synek urodził się zimą więc dopiero teraz zaczynam używać oliwki. a tak to mam jedynie w zapasie balsam nawilżający (akurat komplet nivea dostałam w prezencie), krem pielęgnacyjny do ciała z wyciągiem z nagietka (czasami pupke nim smarowałam), puder i krem nivea do twarzy na każdą pogodę i to wszystko a i teraz mydełko oillum Odpowiedz Link Zgłoś
1.maaika Re: Kosmetyki Oilatum 08.06.10, 15:22 My uzywamy od samego początku i bardzo sobie chwalimy Odpowiedz Link Zgłoś
mama_hanki2010 Re: Kosmetyki Oilatum 08.06.10, 15:30 Czy tą emulsją do kąpieli można też myć włoski dziecka? Czy szamponem? Chcę ograniczyć liczbę kosmetyków do minimum, czy możecie mi doradzić co jest niezbędne oprócz emulsji do kąpieli? Rozumiem, że skoro emulsja tak porządnie natłuszcza, nie ma potrzeby używania oliwki? Odpowiedz Link Zgłoś
mgd3 Re: Kosmetyki Oilatum 08.06.10, 15:37 Ja używam od początku tylko i wyłącznie emulsji. Żadnych oliwek/kremów/szamponów. No jeszcze jakiś sudocrem/linomag/bepanthen - w każdym razie coś na dupola przeciw odparzeniom. Tzn. szampon kupiłam jak dziecko miało 9 m-cy - bo zaczęła mieć ciemieniuchę. I miałam schizę że to przez mycie tylko emulsją. Ale od szamponu też nie mija. Odpowiedz Link Zgłoś
1.maaika Re: Kosmetyki Oilatum 08.06.10, 15:45 bsolutnie nie smarowac już oliwką. My uzywamy również szamponu oilatum soft. Ciemieniucha nas ominęła, może dzięki niemu. Odpowiedz Link Zgłoś
buksik2 Re: Kosmetyki Oilatum 08.06.10, 22:24 Ja używałam i teraz stwierdzam , że to byl strata pieniędz, kosztują bardzo dużo, a tak naprawdę jak dziecko nie ma problemów ze skórą nie warto sie tak wykosztowywać , później używałam johnson i nivea i też było dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
sabinka79 Re: Kosmetyki Oilatum 08.06.10, 23:24 Z Oilatum trzeba uważać. Uczuliło bardzo mojego synka. Uzywaliśmy go od urodzenia do ukończenia 3,5 miesiąca. Na początku nic się nie działo, a potem skóra zaczęła sie robic bardzo sucha a na buźce pojawiły się drobne krostki w kolorze skóry. Po odłożeniu wszystkich kosmetyków Oilatum (emulsja do kąpieli, krem do ciała i szampon) wszystko przeszło. Jak ręką odjął. Moja szwagierka używa i jej synkowi nic nie jest. Także nie ma reguły... Odpowiedz Link Zgłoś
annna86 Re: Kosmetyki Oilatum 09.06.10, 06:20 U mojego małego też po oilatum skóra była okropna, sucha, szorstka. Prezszliśmy na nivea nutri sensitive i skórka zrobiła się śliczna, gładziutka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kosmetyki Oilatum 09.06.10, 17:45 Ja używałam emolium i oillan- i byłam zadowolona, na codzień jednak myłam lawendowym mydełkiem johnsona. Oilatum chyba mnie skutecznie zniechęciło koszmarną reklamą w radio "pamiętam, jak bałam się kąpać maleństwo, bla, bla, bla" - rzyyyyg Odpowiedz Link Zgłoś
dominiczka201 Re: Kosmetyki Oilatum 09.06.10, 17:53 Z tego co się orientuje nie powinno się używać takich kosmetyków dla dzieci które nie mają skóry suchej, atopowej, bo po co zapobiegawczo nawet na opakowaniu pisze, że to produkty do skóry atopowej. Mój synek to alergik więc ma problemy skórne używam A-derma exomega na bazie owsa i jak narazie bardzo sobie chwale. Jak skóra jest oki olejek do kąpieli z rossmana biały Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Kosmetyki Oilatum 11.06.10, 09:51 moje dziecko ma suchą skórę (po mamusi), więc przez pierwsze 6 mż kąpałam ją w Oliatum Soft (żadnego wcierania balsamów - tylko dodatek do kąpieli), a teraz przeszłysmy na Emolium i jest jeszcze lepiej, a do tego taniej (też tylko dodatek do kąpieli, niczym nie smaruję) Odpowiedz Link Zgłoś