matisq 09.08.10, 13:50 Witam, Co najlepiej wybrać dla dziecka miesięcznego? Jak rozumiem Nosidełko można zacząć używać dopiero jak dziecko samo trzyma główkę i siedzi? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivaz Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 13:56 To zależy od nosidła w bondolino można dziecko nosić od urodzenia, ja wybrałam nosidło ergonomiczne ze względu na łatwość "montażu" Jeżeli zdecydujesz sie na nosidełko to tylko ergonomiczne ergo baby, bondolino, manduca, beco lub trochę tańsze ono Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 13:58 Dla mnie zdecydowanie chusta, najlepiej tkana. Wystarcza na lata, bo możesz w niej nosić zarówno noworodka, jak i 4-latka. Wystarczy kilka razy poćwiczyć wiązanie i dojdziesz do wprawy, a naprawdę ułatwia życie. Nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi, bo pewnie część mam woli nosidełka, a część chusty. Poza tym, jak sama piszesz, miesięczne dziecko nie nadaje się do nosidła. Wejdź na forum kawałek szmaty, tam zasięgniesz więcej informacji o chustach i nosidłach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
matisq Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 14:12 Dzięki za odpowiedz, Ostanio szukałem czegośw necie i okazało się że chusty mają zagorzałą grupę wyznawców (np tu www.wyprawkadoszpitala.pl/chusta-czy-nosidelko/ lub tu www.babyboom.pl/forum/tu-zapytaj-f109/nosidelko-kontra-chusta-3982/). Wydaje mi się że chsta rzeczywiście jest lepsza dla dziecka a nosidełko wygodniesze dla rodzica. Ale przy taki wyborze odpowiedź jest jasna chyba Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 14:36 Dobrze zawiązana chusta jest wygodna i dla dziecka i dla rodzica, nie czuję tych dodatkowych kilogramów. Odpowiedz Link Zgłoś
magdal-ena78 Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 15:41 gemmi18 napisała: > Dla mnie zdecydowanie chusta, najlepiej tkana. Wystarcza na lata, bo > możesz w niej nosić zarówno noworodka, jak i 4-latka Ale chyba nikt przy zdrowych zmyslach 4latka w chuscie czy nisidelku nie nosi Odpowiedz Link Zgłoś
ulik80 Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 15:44 > Ale chyba nikt przy zdrowych zmyslach 4latka w chuscie czy nisidelku > nie nosi Dokładnie. Może to nie na temat, ale jaki jest cel noszenia 4 latka w chuście? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 15:50 Taki, że 4 latek nie wszędzie wejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdal-ena78 Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 15:57 Nadal nie rozumiem Ile wazy 4latek i po co go nosic w chuscie???? Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 16:05 Na dłuższych trasach małym dzieciom nogi odmawiają posłuszeństwa - nie dość, że krótsze niż u dorosłego, to jeszcze słabsze i w fazie wzrostu bolą. Wtedy można takiego malca zamotać i iść dalej a po jakimś czasie wypuścić żeby znów maszerował z nami. Sprawdza się np. w górach czy w lesie na dłuższych spacerach Osobiście nie wypróbowałam bo moja córka ma dopiero 10 miesięcy, ale koleżanka sobie chwali. Choć ja osobiście bym wolała już wtedy Mei-Tai. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 16:18 Po to, bo taki 4 latek nie wszędzie dojdzie i wejdzie np. nie przejdzie długiego szlaku górskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 19:46 Napisałam, jakie możliwości daje chusta, a nie, czy mają one sens i czy wszyscy z nich korzystają. A osobiście znam dziewczynę, która nosi swojego 3,5 letniego syna w chuście. I jest zdrowa na umyśle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 16:38 Ja sie napaliłam na chuste, kupiłam i nosiłam w niej tylko kilka razy. Stwierdziłam, że to nie dla mnie, to platanie sie w kilkumetrowy, ciągnacy sie po podłodze kawałek materiału i to jeszcze z dzieckiem, które tez sie niecierpliwi. Jedziesz samochodem, wysiadasz i znów musisz wiązać, znów placze Ci sie to po ziemi a dziecko czeka, nie, nie, nie. Kupiłam bondolino i jestem bardzo zadowolona, mały tez. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks-ok Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 18:01 i ja się zgadzam z przedmówczynią, mi w bondolino wygodniej, mały zaczal jak mial 2 miesiace-wtedy juz dobrze trzymal głowe,mam wrazenie ze w bondolino moje dziecko moze bardziej "wyglądac na swiat" ,mąż stanowczo odmówil noszenia chusty a z nosidła tez zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
enixx Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 18:27 O a moj maz odwrotnie - nie chce nosidla tylko chuste Na razie mamy elastyczna polekont i dobrze sie sprawdza, ale Maly rosnie i jest coraz ciezszy. Gdy zapytalam meza, czy kupujemy chuste tkana, czy moze ergo nosidlo, powiedzial, ze zdecydowanie chuste, bo bardzo mu sie podoba jej motanie i dobrze sie czuje z dzieckiem tak blisko siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks-ok Re: Chusta czy nosidełko 09.08.10, 19:13 ach te chłopy...czasem jak kaprysne panienki,ale grunt ze noszą, dla pokolenia moich rodziców czy tesciow to niesamowite ile mąż mi "pomaga', ja to prostuje, mowie ze nie on mi pomaga tylko wykonuje swoja część obowiązkow-to tez jego dziecko, ale nie dociera i ciagle jest chwalony jaki to z niego cudowny maz i tata... Odpowiedz Link Zgłoś
iza.zzz Re: Chusta czy nosidełko 16.08.10, 19:52 enixx, gdzie Ty takiego znalazlas? hehe...ja mojego do chusty nie przekonalam...i z tego co slysze wsrod znajomych, ciezko jest faceta namowic na chuste... U nas mamy i nosidelko i chuste..z nosidła korzystamy oboje a chustę mam tylko i wylacznie do mojego uzytku patrzac na praktycznosc, i to i to sprawdza sie w roznych sytuacjach. Chusta rzeczywiscie moze sie przydac jako kocyk, ostatnio widzialam poprzeplatane chusta lozeczko ale za to nosidelko jest praktyczniejsze na wypady samochodem..Ja nie opanowalam jeszcze sztuki zawiazania 5 metrow wokol siebie i malca stojac na parkingu bez zamiatania chustą ziemi..heh...troszkę jest to tez niebezpieczne... wiec wtedy zdecydowanie wybieram nosidlo Miesiac temu bylismy w gorach...z malcem nie wybieralismy sie w jakies wielkie gory...ale na spacerki po dolinach czy przechadzke na gubalowke nosidlo bylo rewelacyjne, bo w kazdej chwili moglismy sie "wymieniac" nosidelkiem i szlo nam to bardzo sprytnie i szybko, gdyz wystarczylo odpiac klamry i nosidelko bylo zdjete a po chwili zalozone na drugiego rodzica... Chociaz na poczatku watku byla mowa o dziecku 1 miesiecznym...nosidlo->od 3-4ego miesiaca... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matisq Re: Chusta czy nosidełko 10.08.10, 12:08 No właśnie o to mi chodzi! Że się plącze i w ogóle. Cały czas bym się bał że mi małą wypadnie z tego czegoś Ja to jednak jestem trochę leniwy i troch pro-tech Wiec poczekam aż małą podrośnie i wtedy będę myślał. Na razie wózek i ręce Odpowiedz Link Zgłoś
agape-mama Re: Chusta czy nosidełko 04.11.10, 14:38 Ja mam nosidełko i raz je użyłam. W domu i na krótkie spacery używam chusty kółkowej, łatwo i szybko się zakłada, nic się po ziemi nie wlecze, można regulować wielkość. mały bardzo lubi być w niej noszony. Plątam się w długą chustę tylko na dłuższe spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d zalezy jak ci lepiej... 09.08.10, 20:22 jedno i drigie ma zalety i wady.. chusta..no wiaze si etak soebi..czasem ciezko niektorym opanowac..ale za to w parku czy na lace masz od razu koc dla malucha) nosidelko..latwiej sie zaklada..ale koca z tego si enie zrobi. no i nosidelko mnie sie latwiej na plecy zakladalo Odpowiedz Link Zgłoś
coolista80 Re: zalezy jak ci lepiej... 29.10.10, 14:43 Jak dla mnie obie opcje są dobre. No może z nosidełka się koca nie zrobi, ale jest wygodniejsze np. jak idziemy na zakupy. Dziecko stabilnie w takim nosidełku chodzi. No w kazdym razie dobrze mieć jedno, albo drugie. Widziałam za całkiem fajna cenę takie nosidełka na stronie Entliczka tylko zastanawiam eis która marka lepsza BabyBjorn czy Infantino. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: zalezy jak ci lepiej... 29.10.10, 14:51 żadne z tych dwóch chyba że BB Comfort Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: zalezy jak ci lepiej... 29.10.10, 14:52 > Widziałam za całkiem > fajna cenę takie nosidełka na stronie Entliczka tylko zastanawiam eis która ma > rka lepsza BabyBjorn czy Infantino. Ty chyba zartujesz z tym BabyBjørn i Infantino. To nie sa nosidelka tylko cos w czym dziecko wisi na kroczu.... Odpowiedz Link Zgłoś
blue_kalmarka Re: Chusta czy nosidełko 29.10.10, 17:28 Ja wybrałam chustę, tylko trochę potrwało, zanim nauczyłam się ją wiązać... Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Chusta czy nosidełko 29.10.10, 17:37 ja też wybrałam chustę, tylko że moje dziecko jej nie zaakceptowało dlatego mamy nosidło - i jednak chwalę sobie bardzo; dzieć również Odpowiedz Link Zgłoś
asi-ap Re: Chusta czy nosidełko 03.11.10, 22:54 matisq napisał: > Witam, > > Co najlepiej wybrać dla dziecka miesięcznego? Jak rozumiem Nosidełko można zacz > ąć używać dopiero jak dziecko samo trzyma główkę i siedzi? > > Z góry dziękuję. Ja uważam że chuste .W nosidełku niezapewnisz dziecko prawidłowej pozycji Poza tym obciążenie jest w całości na krocze dziecka i bioderka. Z custą nie jest wielka filozofia tylko trzeba nauczyc się dociągac materiał i niestresowac przy tym. Zresztą jest w koło tylu doradców/warsztatów/spotkań z mamami noszącymi że bez problemu doradzą jak nocić aby było bezpiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Chusta czy nosidełko 04.11.10, 13:44 asi-ap napisała: > matisq napisał: > > > Witam, > > > > Co najlepiej wybrać dla dziecka miesięcznego? Jak rozumiem Nosidełko możn > a zacz > > ąć używać dopiero jak dziecko samo trzyma główkę i siedzi? > > > > Z góry dziękuję. > > Ja uważam że chuste .W nosidełku niezapewnisz dziecko prawidłowej pozycji > Poza tym obciążenie jest w całości na krocze dziecka i bioderka. to zależy jakie nosidło Odpowiedz Link Zgłoś
mieszadelko Re: Chusta czy nosidełko 04.11.10, 13:31 A ja wybrałabym chustę. Dla miesięcznego dziecka najlepsza. Żeby nie stresować się dociąganiem polecam Ci chustę elastyczną. Jest idealna na start, a jak już się oswoisz z noszeniem i będziesz chciała spróbować czegoś więcej zawsze możesz ją wymienić na tkaną, a potem na nosidło ale koniecznie ergonomiczne a nie wisadełko! Odpowiedz Link Zgłoś