bajkolubka 18.09.10, 21:17 Czy Wasze dzieci tez nie lubia glosnego otoczenia / boja sie halasu, czy tylko moje jest nadwrazliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princessa.of.persia Re: Nie lubi halasu 18.09.10, 21:39 Moze Toje dziecko cierpi na nazwrazliwosc sensoryczna? Ja np to mam, tzn mozna miec nadwrazliwe rozne zmysly. Np za nic w swiecie nie zasne jesli cokolwiek w domu gra, ktos rozmawia itp. Jestem tez nadwrazliwa na swiatlo, na zewnatrz zawsze mroze oczy nawet jak jest pochmurno. O nadwrazliwosci sensorycznej nie wiedzialam nic dopoki nie porozmawialam z kolezanka ktora skonczyla psychologie i ona zaobserwowala moje niektore zachowania. Do poki to nie utrudnia zycia to jest ok. Dzieci czesto na to cierpia a rodzice nie wiedza jak reagowac zwlaszcza ze jak zwykle w naszym kraju rozne schorzenia sa bagatelizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
roxana8881 Re: Nie lubi halasu 18.09.10, 21:41 moj synek nie jest nadwrazliwy na halas.Co prawda...jak ktos obok niego zacznie krzyczec to placze - raz byla taka sytuacja. Ogolnie zasypia kiedy jest glosno....co dziwne - lubi piosenke mozarta (Requiem for a Dream) Jest wzniosla, a przy neij zasypa Im glosniej puszcze tym szybciej spi ) Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Nie lubi halasu 18.09.10, 21:53 Powiedziałabym, że to raczej normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
noneczka1983 Re: Nie lubi halasu 18.09.10, 22:12 Mojemu synkowi ( 2lata 4 mies.) od jakiegos czasu zaczął przeszkadzać hałas. Kiedys lubił mi pomagac np. przy odkurzaniu, teraz zatyka uszy, marudzi, mówi, ze głosno, zamyka sie np. w innym pokoju. Zauwazyłam że nie bawi sie od jakiego czasu grającymi, piszczacymi zabawkami. Nie wiem z czego to może wynikać... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona28malinka Re: Nie lubi halasu 18.09.10, 22:13 Mój mały zasypia przy muzyce, a kiedy śpi mam w domu włączony telewizor, chodzi pralka, mogę również zmywać. Od małego tak go przyzwyczailiśmy. Jak jesteśmy w gwarnym miejscu to tylko się rozgląda. Myślę, że są dzieciaczki, które są bardziej wrażliwe na dźwięki i nie da się ich "zahartować". Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Nie lubi halasu 18.09.10, 23:28 czerwona28malinka napisała: > Mój mały zasypia przy muzyce, a kiedy śpi mam w domu włączony telewizor, chodzi > pralka, mogę również zmywać. Od małego tak go przyzwyczailiśmy. Moim zdaniem to nie jest hałas, tylko normalne dźwięki otoczenia. Hałas to jest w centrum handlowym, na dworcu, na lotnisku, w dyskotece. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Nie lubi halasu 19.09.10, 01:01 mój synek też tak ma - ale nadwrażliwością bym tego nie nazwała; w domu ma spokój, generalnie w raczej cichych/normalnych warunkach się obracamy, więc nic dziwnego, że nie lubi hałasu i się go boi jakoś mnie to nie martwi Odpowiedz Link Zgłoś
magluu Re: Nie lubi halasu 19.09.10, 01:06 Nie lubi głosnego otocznia i boi się hałasu? Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego i nie nazwałabym tego nadwrażliwością. Dzieci poznaja świat i muszą się do wszystkiego przyzwyczaić. Moja córka (aktualnie 16 m.) jako niemowlak bała się odgłosów misera, krajalnicy, wiertarki itp. Wczesną wiosną bała się również raczkować po trawie, dotykać drzew i krzewów. Nic z tym nie robiłam. Dałam jej czas. Oswoiła się ze wszystkim i aktualnie radzi sobie doskonale z otaczającą rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Nie lubi halasu 19.09.10, 11:00 Moje jako niemowlak uwielbiało gwar centrum handlowego, hałas ulicy to było nic, a przy przejeżdżającej karetce spało zadowolone. W domu jednak sama unikam hałasu, telewizor czy muzyka gra cicho (chyba, ze tańczymy), gdy dziecko zasypia też jest cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Nie lubi halasu 19.09.10, 13:04 smiesznie, bo jak sie zasmieje albo kaszlnie ktos blisko to az podrywa raczki i potrafi sie obudzic z pretensja w oczach (albo oderwac od cyca z blednym wzrokiem ), z kolei czasami jak spi to nawet jak sie alarm przeciwpozarowy wlaczy (jest super-czuly, az za bardzo) i to po kilka razy, to on w ogole niewzruszony, spi dalej Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_m24 Re: Nie lubi halasu 19.09.10, 16:14 U nas podobnie, moj dwumiesieczniak uwielbia gwar ulicy, rewelacyjnie śpi w centrum handlowym, a w domu wystarczy, ze ktoś kichnie czy kaszlnie od razu podrywa sie ze snu Odpowiedz Link Zgłoś
damajandi Re: Nie lubi halasu 19.09.10, 22:30 A ty lubisz? Ja nie lubię, moje dziecko też nie i uważam, że to normalne, że do wypoczynku potrzebna jest cisza. Nie potrafimy np. spać przy włączonej pralce, odkurzaczu czy jak ktoś wrzeszczy. A poza spaniem, to mojego roczniaka wkurzają też niektóre zabawki, grające wyjątkowo głośno i natrętnie. Jakoś temu też się nie dziwię, czasem oszaleć można, jak to się co chwilę odzywa... Odpowiedz Link Zgłoś