Dodaj do ulubionych

Nie podciąga główki

21.09.10, 22:02
Bardzo proszę, napiszcie mi dziewczyny kiedy wasze dzieci zaczęły podnosić głowę, przy podciąganiu za łapki?
Byłam z ta przypadłością u pani doktor i ona trochę mnie nastraszyła, ale że moja córcia jest obecnie chora i bierze leki, to mam przyjść jak skończy je brać, bo badanie nie ma sensu.
Nie wiem co to ma do rzeczy, ale nie zapytałam bo jakoś mnie zamroczyło.
Hania, za tydzień skończy 5 miesięcy, leżąc na brzuszku pięknie trzyma główkę, noszona na rękach również, tylko na plecach jakby nie kumała, że można ją podnieść. Nie wiem czy to ważne, ale ona nie należy do tych "drobnych" dzieci.

Proszę raz jeszcze, napiszcie jak to było u was z ta głową, bo może ja niepotrzebnie się zamartwiam. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • artsanigusto Re: Nie podciąga główki 21.09.10, 22:14
      Moja 29 skończy 5 miesięcy i już od jakiegoś czasu podnosi główkę leżąc na pleckach ale tak leciutko jak np zdejmuje jej bodziaka. Dopiero dziś zauważyłam, że sama ciągnie ją już go góry wyżej ale to jak leży w leżaczku. A z tym podnoszeniem za łapki to ma różnie. Ale się nie spinam, każde dziecko ma swoje tęp rozwoju i nie ma co tego przyspieszać smile
      • ruda_net Re: Nie podciąga główki 21.09.10, 22:23
        No ja od jakiegoś czasu z takiego założenia wychodzę, ale pani doktor mnie nastraszyła. Spytałam się o to, tak tylko przy okazji, a może niepotrzebnie...
        Dlatego właśnie chcę wiedzieć jak to jest u was, bo lekarze i te cholerne "normy" książkowe, to potrafią człowiekowi w głowie namieszać.
        Pozdrawiam.
        • yvona73pol Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 04:57
          juz nawet nie pamietam, kiedy zaczal, teraz ma prawei 4 miesiace i wydaje mi sie ze podciaga od zawsze... ale on silny i duzy chlopak jest, prawie 7,700
      • andziabuzka1 Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 17:37
        Moja córa za tydzien konczy 4m-ce i podciaga juz glowke od jakichs 2tyg trzymana za raczki.
    • kaseta77 Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 06:46
      moje dziecko jak miało 4,5 miesiąca dalej nie podciągało główki. pediatra dał nam skierowanie do rehabilitanta. obecnie chodzimy na ćwiczenia tak żeby trochę pomóc małemu w rozwoju bo ma za leniwe mięśnie barku. nie jest to nic groźnego. na teraz proponuję ci żeby dziecko dużo leżało na brzuszku bo mi oprócz ćwiczeń też tak radzili.
      • kierow.niczka Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 07:51
        Moja Madzia przez to w wieku 3 miesięcy miała wstrzymane szczepienie, została skierowana do neurologa i na rehabilitacje. Po 2 miesiącach ćwiczeń zrobiła duże postępy, efekt był widoczny już po 1 spotkaniu z rehabilitantem. Dużo leżenia na brzuszku, na pleckach pupkę jej podnoś do góry, możesz coś podkładać żeby miała wyżej i ucz ją zabawy stopkami. Musi wyćwiczyć mięśnie brzuszka i karku.
        Ja mam teorię że to przez poród cc a i też Madzia do najlżejszych nigdy nie należała. Nazywamy ją Michelin smile
        Głowa do góry, trochę ćwiczeń i będzie dobrze.
        • joanka-r Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 09:13
          ''Ja mam teorię że to przez poród cc ''

jakże błędna ta Twoja teoria. Widzę, ze młode mamy mają tendencję wszelakie problemy przypisywać cc. Czasami mam wrażenie, ze doszukujecie się u swoich dzieci samych wad i problemów, ze wszystkim biegniecie do lekarza a efektem jest rehabilitacja, która działa na zasadzie ''nie zaszkodzi i nie pomoże''.

Masz opis co powinno wykonywać i jak się rozwijać statystyczne dziecko w 5 miesiącu. Czy każde dziecko to robi? Wątpię. Nawet jeśli nie wykonuje jednej z w/w rzeczy to nie jest od razu powód do stawiania diagnozy przez neurologów.....czasami lekarze wykorzystują niewiedzę panikujących mam na wyciąganie od nich kasy.

Piąty miesiąc
          W tym miesiącu większość dzieci podwaja swoją wagę urodzeniową. Ale niektóre dokonają tego dopiero za miesiąc. Maluch od urodzenia urósł ok. 10 cm. Również proporcje ciała zmieniają się, głowa rośnie wolniej w porównaniu do reszty ciała. Ciemię zmniejsza się do wielkości ok. 2 na 3 cm. Dzieci w tym wieku często mają zeza i nie należy się tym przejmować, ponieważ mięśnie oczu nie są jeszcze w pełni skoordynowane.
          Nasz maluszek jest naprawdę silny, ma coraz mocniejsze mięśnie tułowia i nóg. Powinien potrafić:
          -położony na plecach, wygiąć kręgosłup i zrobić “mostek”, wspierając się na głowie i nogach;
          -obrócić się z pleców na boki (nie należy już zostawiać dziecka samego na tapczanie);
          -podciągany do siedzenia podnosić główkę i podkurczać nogi i ręce;
          -w pozycji na brzuchu opierać się na dłoniach, czasami próbować utrzymać ciężar ciała na jednej ręce, drugą sięgając po zabawkę;
          -mocno trzymać główkę, kiedy jest noszony pionowo.
          -uniesiony do góry pręży nogi, szukając podłoża. Kiedy go dotknie opiera się na podwiniętych paluszkach a nie całą stopą.
          Uwielbia różnego rodzaju zabawki zawieszone w łóżeczku, w szczególności te które wydają dźwięki. Do zabawki sięga obiema rączkami jednocześnie, nawet jeżeli jest ona poza zasięgiem jego ręki, z radością ją trąca, ale nadal ma trudności w jej uchwyceniu. Wszystkie przedmioty lądują w jego buzi, na razie jest to podstawowy narząd poznawczy. Nadal używa całej dłoni do chwytania, może manipulować tylko jednym przedmiotem. Umie już skupić uwagę na jakimś przedmiocie, nawet jeżeli jest to coś niewielkiego np. rodzynek.
          Z uwagą bada swoje ciało, już nie ogranicza się tylko do swoich rączek. Zaczyna również interesować się twarzą innych, np. mamy, z zaciekawieniem bada nos, usta, włosy.
          Niemowlęta w piątym miesiącu mogą być nieco głośne. Kiedy czuwają przeważnie wydają dźwięki, okrzyki radości, gaworzą, często zmieniają ton. Pojawiają się też sylaby: “ghee”, “ra”, “da”.
          Maluchy już nie uśmiechają się do każdego. Kiedy widzą obcą twarz uśmiech pojawi się dopiero po chwili, nieliczne mogą zacząć płakać.
          W tym okresie dzieci bardzo się ślinią, niedługo wyjdzie pierwszy ząbek a może już wyszedł. Przy bardzo obfitym ślinieniu trzeba zabezpieczyć ubranko przed zamoczeniem. Najlepiej do tego posłuży śliniaczek podbity folią.
          Bawmy się z naszym dzieckiem. Dobrą zabawą będzie ” a kuku”. Maluch potrafi już zdjąć samodzielnie pieluszkę położoną na jego buzi. Poza tym pozwólmy przez jakiś czas ( w zależności od pory roku) poleżeć maluchowi bez ubranka. Łatwiej dziecku wtedy ćwiczyć mięśnie, no i może do woli badać swoje ciało. To naprawdę
          • sledznaostro Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 11:00
            > jakże błędna ta Twoja teoria. Widzę, ze młode mamy mają tendencję wszelakie pr
            > oblemy przypisywać cc.
            Teoria pozornie błędna. Zależy z jakiego powodu było zrobione CC. Jeżeli dziecku np. zanikało tętno i mogło dojść do krótkotrwałego niedotlenienia, to teraz wychodzą tego skutki, które rehabilitacja niweluje.

a efektem jest reh
            > abilitacja, która działa na zasadzie ''nie zaszkodzi i nie pomoże''.
            Oj, chyba nie miałaś do czynienia z rehabilitacją. I bardzo dobrze, swoją drogą. Jednak twoja opinia jest błędna.
            • kierow.niczka Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 20:25
              Powód cc to nieprawidłowe ułożenie, bez rozpoczętej akcji porodowej. Mała siedziała na pupie. Niestety, bo zawsze chciałam rodzić naturalnie.
              • joanka-r Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 21:06
                ''Powód cc to nieprawidłowe ułożenie, bez rozpoczętej akcji porodowej.''

to zmienia postać rzeczy, ostatnio cc są modne i wykonuje sie je na życzenie, dlatego pomyślałam,z e w waszym wypadku rownież był to kaprys. Być może (skoro problem jednak jest i to potwierdzony przez lekarza), to powodem nie jest samo cc, tylko ułożenie dziecka w macicy, głowa była inaczej ustawiona, moze jakiś przykurcz?
                Obaj moi synowe rodzenie przez cc , również ze wskazań, problemów takich nie mieli. Więc od razy wykluczyłam wpływ cc, bo niby z jakiego powodu?
          • kierow.niczka Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 20:19
            Ciekawe , to co piszesz ale to nie ja byłam spanikowaną mamusią która chce iść do neurologa i na rehabilitacje, bo doszukuje się problemów. Po prostu poszłam na szczepienie i to pediatra zauważyła problem, ja sądziłam że mała ma jeszcze czas. Okazuje się że ona ma inne wytyczne niż te które ty przytaczasz i dziecko powinno podnosić główkę po skończeniu 3 miesiąca.
            Moja teoria wzięła się stąd że już nie pierwszy raz czytam o takim przypadku po cc ale być może się mylę.
    • mumi7 Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 09:56
      Najwazniejsze, że podciąg na brzuszku i trzymana. Reszta przyjdzie z czasem. Nie martw się. Mój miał ponad 10 miesięcy, kiedy zaczął raczkować i siadać sam. też się radziłam - dzieci rozwijaja się w swoim tempie i jesli wykluczylo sie choroby neurologiczne, trzeba czekać. Ale za to potem wyczekiwane np. raczkowanie jest superwink
    • mel-laa Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 10:19
      Moja córka zaczęła się tak podciągać mniej więcej 2 tygodnie temu czyli jak miała 5 i pół miesiąca. Nadal nie przewraca się na brzuszek i czy plecy - tylko na boki. Pediatra powiedziała, że trzeba dać jej czas, bo jest dużym dzidziusiem i nie ma co się jej czepiać.
      • ruda_net Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 12:58
        mel-laa napisała:
        Pediatra powiedziała, że trzeba dać jej czas, bo jest dużym dzidziusiem
        > i nie ma co się jej czepiać.

Właśnie każdy lekarz podchodzi inaczej do sprawy.
        Ja dodatkowo, tłumacze sobie tą "gamoniowatość" mojej córci tym, że przez chorobę jest trochę "do tyłu". Praktycznie 2 tygodnie wyrwane, z jej krótkiego bytu na tym świecie smile
        Pozdrawiam.
    • sledznaostro Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 11:02
      3,5 miesiąca, dość szybko po kilku godzinach ćwiczeń rehabilitacyjnych.

Wybierz się do neurologa, uspokoi cię albo da skierowanie na zajęcia z dzieckiem. Będziesz miała jasność, zamiast się zastawiać i porównywać swoje dziecko z innymi.
      • ruda_net Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 12:51
        sledznaostro napisała:

> Wybierz się do neurologa, uspokoi cię albo da skierowanie na zajęcia z dzieckie
        > m. Będziesz miała jasność, zamiast się zastawiać i porównywać swoje dziecko z i
        > nnymi.

W pierwszym poście napisałam, że lekarz mi powiedział, że dopóki mała jest na lekach to nie ma sensu jej badać ( i właśnie nie wiem dlaczego )
        Muszę czekać jeszcze 2 tygodnie, bo na tyle mam przewidziane leczenie, i dlatego zaczęłam wypytywać na forum, jak to było u was. Nie porównuję małej z innymi dziećmi, bo wiem, że z każdym dzieckiem jest inaczej. Po prostu często lekarz potrafi nastraszyć człowieka, i w książkach piszą cuda więc chciałam porównać jak to się ma do rzeczywistości. Pozdrawiam.
        • easy_martolina84 Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 09:01
          ruda_net napisała:

> Nie porównuję małej z innym
          > i dziećmi, bo wiem, że z każdym dzieckiem jest inaczej. Po prostu często lekarz
          > potrafi nastraszyć człowieka, i w książkach piszą cuda więc chciałam porównać
          > jak to się ma do rzeczywistości.

To chcialas porownac,czy nie chcialas? tongue_out
          Moja ciągneła głowke w wieku ok 3,5 m-ca.
          Twoja ma 5 m-cy,to juz całkiem sporo.Pojdziesz do lekarza to Ci wyjaśni co i jak.
          Pocwiczysz troche i bedzie ok.Od tego sie nie umiera smile
          • ruda_net Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 16:52
            Masz racje namieszałam. Umówmy się, że drugi słowo "porównać", w tym tekście zamieniam na słowo "sprawdzić". wink
            Pozdrawiam.

• mynia-2 Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 19:11
      Może uspokoi cię fakt, że moja córcia dopiero teraz zaczyna podnosić główkę do siadania a ma skończone 7 miesięcy. Przedtem gdy podnosiłam ją za rączki to wypinała brzuszek, teraz zaskoczyła o co chodzi. Neurolog powiedział, że rozwija się prawidłowo.
      • ruda_net Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 19:27
        Ano, uspokoił mnie ten fakt smile
        Mnie się wydaje, że moja córcia po prostu jest z gatunku "leniowatych", bo na boki jakoś też nie ma ochoty sie na razie przekręcać. I tak muszę czekać, ale uspakajam się jak mi piszecie że wasze dzieci późno zaczęły , choć były zdrowe. Pozdrawiam.

• bzibulinka Re: Nie podciąga główki 22.09.10, 21:16
      Moja mała jutro kończy 5 miesięcy i też nie podnosi głowy. W piątek byliśmy u fizjoterapeutki i nie mówiła żeby to była jakaś tragedia. Też jest dużym dzieckiem (97 centyl) i pani powiedziała, ze takie dzieci zazwyczaj sa leniwewink trzeba je mobilizować i czekać....
    • dziub_dziubasek Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 08:08
      Żadne z moich dzieci nie ciągnęło głowy do 6 m-ca mniej więcej, nikt, łącznie z neurologiem nie widział w tym nic złego. W leżeniu na brzuszku główki pięknie podnosili.
      Jesli poza tym nic Cię nie niepokoi to daj spokój.
      Można wzmacniać dziecku mięśnie brzuszka ćwicząc- łapiesz łapki dziecka i kolana przytrzymujesz razem i rolujesz malucha na boki (na przykład) i inne tego typu "składające do środka" zabawy.
      • yvona73pol Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 09:46
        kurcze, wszystko co Joanka opisujesz przy 5 miesiacach, moj syn juz robi, a jeszcze nie skonczyl 4 miesiecy; tylko te stopki - stawia cale jak poczuje podloze
        mam sie zaczac martwic? wink

na razie nie daje sie zwariowac i wydaje mi sie, ze kazde dziecko ma swoj wlasny rytm
        • joanka-r Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 15:08
          ''kurcze, wszystko co Joanka opisujesz przy 5 miesiacach, moj syn juz robi, a jeszcze nie skonczyl 4 miesiecy; tylko te stopki - stawia cale jak poczuje podloze
          mam sie zaczac martwic? ''

a jest czym? choć pewnie inna na twoim miejscu dalej szukałaby dziury w całym i dopatrywała się czemu te stópki całe?Inne mamy( te nadgorliwe) z miejsca doradziłby neurologa i rehabilitacje no bo przecież ''nie moze byćtongue_out''. musi być szablonowo i koniecznie tak samo jak u innych dzieci na forum.
          • yvona73pol Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 15:23
            eee.... nie daje sie zwariowac wink tutaj nie podaje sie wit D, nie chodzi do neurologa, a o wzmozonym napieciu miesniowym rzadko kto slyszal tongue_out
            staram sie tylko, zeby sie mlody nie przeciazal, a poza tym dostosowuje sie do niego - oczywiscie w rozsadnych normach
    • ilonakrzeminska Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 13:32
      Ja w wieku 3,5 miesiąca małej byłam tydzień w szpitalu i tam przy okazji mieliśmy konsultację neurologa. Też raczej nie podnosiła główki i neurolog powiedziała, że jeśli do skończonego 5 miesiąca nie będzie podnosiła w ten sposób głowy to konsultacja neurologiczna ponowna potrzebna. Moja zaczęła podnosić parę dni po wyjściu ze szpitala. Też jest bardzo duża i ciężka i lekarka powiedziała, że większe dzieci rozwijają się zazwyczaj później ruchowo, bo im ciężej. Pozdrawiam
    • maderta Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 14:16
      Nasza starsza córka podciągała główkę ok czwartego miesiąca o ile dobrze pamiętam. Młodsza natomiast już zaczyna mając niespełna trzy. Z kolei nie podnosi głowy w pozycji na brzuchu. We wtorek na kontroli u ortopedy lekarz mnie uspokoił i powiedział, że widocznie jej się jeszcze nie chce.
      • bluemka78 Re: Nie podciąga główki 23.09.10, 14:56
        Moje corcie lezac na brzuszku strasznie sie denerwuja i glowa caly czas wymachuja na obie strony. Jeszcze nie trzymaja jej szytwno, ale bez problemu podnosza i obracaja. Calkiem dobrze juz trzymaja w pozycji pionowej, a bedac na rekach w pozycji lezacej tez czasami podnosza glowki. Lekarze to czasami straszne bzdury opowiadaja, mnie straszyli takimi rzeczami, ze plakac sie chcialo, a tu prosze dziewczyny mimo, ze urodzone w 32tc z bardzo niska waga urodzeniowa pieknie sie rozwijaja i przybieraja na wadze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka