Dodaj do ulubionych

nie chce jeść owoców

23.09.10, 20:42
moja córeczka kończy dzisiaj 5 miesięcy. Od grubo ponad miesiąca dostaje owoce ze słoiczka. Już prawie wszystkie jadła i kiedyś je uwielbiała. Od 3 tygodni je także obiadki. Teraz coś jej sie pozmieniało i cięzko mi w nią wcisnąć pół słoiczka owoców. NAjpierw z niechęcią je parę łyżeczek a później się krzywi, płacze i zaciska buziaka. Po kilku próbach stwierdziliśmy z mężem, że może są dla niej za rzadkie. Obiadki wsuwa z wielką chęcią nawet szpinak, a one są troszkę gęściejsze. Więc zrobiłam szybko troszkę kaszki i jej włożyłam do tych owoców wtedy zjadała do końca. Czy to możliwe, że nie chce jeść bo jej konsystencja nie odpowiada? Nie chce dawać jej kaszki bo jest duża, co mogę jeszcze zrobić? Miałyście podobne sytuacje? Pomóżcie proszę
Obserwuj wątek
    • enamerele Re: nie chce jeść owoców 23.09.10, 21:30
      Moje dziecko uwielbia obiady, zwłaszcza z mięchem. Kaszek i kleiku nie lubi, desery toleruje. Nic w nią nie wmuszam, z kaszkami smakowymi dałam sobie spokój, słoik deseru dzielę na trzy dni, dosypuję trochę kleiku kukurydzianego i tak to zjada. Niewiele, ale zawsze. Lubi za to soki, więc rozcieńczam i daję jej bez ograniczeń. W schematach jest przecież napisane sok albo deser.
    • katriel Re: nie chce jeść owoców 23.09.10, 21:36
      > Czy to możliwe, że nie chce jeść bo jej konsystencja nie odpowiada?
      Możliwe, mój syn tak ma.
      Może też być zbyt intensywny (np. kwaśny) smak - kaszka go łagodzi. Ale w przypadku
      słoiczków to mało prawdopodobne, one na ogół słodkie są.

> Nie chce dawać jej kaszki bo jest duża, co mogę jeszcze zrobić?
      Nie dawaj słoiczków łyżeczką, tylko owoce w całości/kawałkach.
      • ruda_net Re: nie chce jeść owoców 23.09.10, 22:18
        U mnie to samo smile
        • fffifu Re: nie chce jeść owoców 23.09.10, 22:38
          Spróbuj dodawać owocowe deserki jako dodatek do niesłodkiej kaszki. Bardzo polecam kaszki Holle (bezglutenowe, od 4 miesiąca życia), najtaniej można je kupić na allegro. 1 op ok 13 zł, ale są 2x bardziej wydajne niż Nestle.
          Najsmaczniejsza jest jaglana (także w wersji z płatkami jabłka i gruszki), 3 ziarna i orkiszowa.
    • ma_niusia Re: nie chce jeść owoców 24.09.10, 09:36
      Może być smak, może być konsystencja. "Zagęścić" i "dosłodzić" możesz np. bananem. Rozgniecionym, zmiksowanym. Zamiast kaszek.
      Zresztą nie ma obowiązku jeść bez przerwy owoców, jak je warzywka (nie są słodkie) to super!

Mój Synek najpierw jadł owoce chętnie, potem miał okres buntu (tylko u nas to było później) to nie tknął przez parę tygodni, czasem mu soczek dawałam tylko. A aktualnie ma fazę na wszystkie owoce (które może, bo jest alergikiem) i potrafi zjeść w ciągu dnia: banana, nektarynkę, jabłko, kilka śliwek, trochę porzeczek lub borówek amerykańskich, a czasami jeszcze drugiego banana.

Ja też nie jem codziennie owoców i żyję tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka