Dodaj do ulubionych

Reakcja na imię

08.10.10, 12:32
Cześć Dziewczyny, kiedy Wasze dzieciaki zaczęły reagować na swoje imię? Moje ma pół roku, ale wydaje mi się, że to jeszcze nie to. Niby wołam po imieniu i obraca główkę w moją stronę, ale jak zaraz zawołam np. szafa, czy cokolwiek innego, to też spoglądasmile.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ladyann77 Re: Reakcja na imię 08.10.10, 12:38
      Coś koło 5 miesiąca. Ale każde dziecko rozwija się inaczej.
      • noin20 Re: Reakcja na imię 08.10.10, 13:28
        Dziś 5 miesiecy konczy. Od paru dni reaguje jak ją zawołam ale musze utrzymać kontakt wzrokowy. Jak ktos cos mowi i padnie jej imie to czasem spojrzy ale jak ten ktos na nie nie patrzy to wraca do zabawy.
    • mrs.t Re: Reakcja na imię 08.10.10, 13:46
      tak zeby NAPRAWDE reagowal to chyba kolo 10 miesiaca
      z perspektywy wiem ze wczesniej odwracal sie bo uslyszal glos, niekoniecznie wiedzac ze to JEGo imie
      • meg27_3 Re: Reakcja na imię 11.10.10, 15:13
        Dokladnie mi tez wczesniej wydawalo sie ze corka reaguje. Ale bardziej na glos reagowala. A tak naprawde to ok 8 miesiaca.
    • misia_matysia Re: Reakcja na imię 08.10.10, 13:57
      Moja córka ma niewiele ponad 9 miesięcy i od mniej więcej 2 tygodni reaguje na swoje imię.
      • lilly811 Re: Reakcja na imię 08.10.10, 19:18
        Też z perspektywy czasu widzę, że tak od ok 9 mies. naprawdę reaguje na swoje imię, ma 9,5 mies. i raczej tak od ok miesiąca zawołany przychodzi albo odwraca głowę. Wcześniej wydawało się, że reaguje ale to było nie to samo co teraz gdy widać, że już naprawdę wiele rozumie.
    • boo-boo Re: Reakcja na imię 09.10.10, 17:14
      Mój od piątego miesiąca reagował na własne imię wyraźnie-nie przypadkowo czy tylko na sam dźwięk mojego głosu. Oprócz tego od szóstego miesiąca na hasło "nie do buzi"- też nie przypadkowo. Pewnie wszystko zależy od dziecka.
      • nena20 Re: Reakcja na imię 10.10.10, 14:02
        ta, jeszcze tanczył, spiewal i recytował haha
        • boo-boo Re: Reakcja na imię 11.10.10, 15:06
          To,że twoje dziecko w tym wieku nie było za bardzo kumate to jeszcze nie znaczy,że każde takie jest. No ale cóż frustracja i zazdrość jednak u ciebie górą.........
          • meg27_3 Re: Reakcja na imię 11.10.10, 15:15
            boo-boo napisała:

> To,że twoje dziecko w tym wieku nie było za bardzo kumate to jeszcze nie znaczy
            > ,że każde takie jest. No ale cóż frustracja i zazdrość jednak u ciebie górą....
            > .....
            >

Ale zalosna gadka. Dziecko w wieku 9 miesiecy nazywasz niekumatym? Troche pokory kobieto!
            • boo-boo Re: Reakcja na imię 11.10.10, 23:17
              Chyba ci się wypowiedzi pomyliły- w tym wieku jak dziecko nie reaguje na swoje imię i inne podstawowe zdania-przekazy to już cofnięte w rozwoju, a nie niekumate- masz rację.
              A co do pokory...no cóż zastosuj sama na sobie i poradź innym skoro w głowach wam się nie mieści,że są młodsze dzieci niż wasze i potrafią więcej- a wypowiedzi w wątku o tym świadczą.
              • misia_matysia Re: Reakcja na imię 12.10.10, 12:03
                > Chyba ci się wypowiedzi pomyliły- w tym wieku jak dziecko nie reaguje na swoje imię i inne podstawowe zdania-przekazy to już cofnięte w rozwoju, a nie niekuma te- masz rację.

Hmm, no to według tego co piszesz moja córka chyba cofnieta w rozwoju - ja do niej co chwilę "Nie wolno" a ona swoje. A dość często powtarzamy. Mojej koleżanki syn (lat 3) to samo. Gratuluję genialnego dziecka.
                • greenola Re: Reakcja na imię 12.10.10, 12:41
                  Mój zaczął reagować na imię tak ok. 8 miesiąca
                • boo-boo Re: Reakcja na imię 12.10.10, 20:29
                  "Hmm, no to według tego co piszesz moja córka chyba cofnieta w rozwoju "
                  No to chyba ma to po tobie bo jak byś przeczytała ze zrozumieniem wszystkie moje odpowiedzi to byś wiedziała o co chodzi, a nie wyrywała jedną z kontekstu.

"Gratuluję genialnego dziecka. "
                  Ależ dziękuję bardzo.
          • nena20 Re: Reakcja na imię 12.10.10, 17:10
            jeśli to do mnie to po prostu jak czytam że 4 czy 5 miesięczne dziecko reaguje na imię to mnie to smieszy bo wiem, że jest to właściwie mało prawdopodobne. Poczytaj sobie książki o rozwoju dzieci, ja też nie znam dziecka które w tym wieku reagowało na imię. Matki jak pytają na poważnie a ich dzieci mają 8-10 miesięcy i nie reagują na imię dopiero popadają w panikę a to jest normalne, że dopiero w tym wieku dziecko różnicuje słowa.
            • boo-boo Re: Reakcja na imię 12.10.10, 20:49
              A mnie śmieszą takie jak ty co żyją w przekonaniu,że w książka odzwierciedla rozwój KAŻDEGO dziecka.
              • nena20 Re: Reakcja na imię 12.10.10, 21:29
                no może książka nie jest wyznacznikiem, ale podaje średni czas zdobywania nowych umiejetności. To tak jakbym ci powiedziała, że moje dziecko chodziło w wieku 6 miesiecy. Po prostu jestem realistką i nie nosze różowych okularów. No nic, po co prowadzić jałową dyskusję, każdy może mieć swoje zdanie i tyle.
                • boo-boo Re: Reakcja na imię 13.10.10, 12:45
                  To pewnie nie uwierzysz,że dziecko moich znajomych umiało chodzić za rączki zaraz po skończeniu szóstego miesiąca życia. Wg twoich książek nie jest to możliwe,a rzeczywistość jednak inna.
                  • nena20 Re: Reakcja na imię 13.10.10, 17:49
                    o tak sama widziałam jak dzieciaka za rączki dorośli ciągną, szkoda gadać. Np. ostatnio u lekarza, dzieciak bardzo się chwiał widać, że nie jest gotowy ale babka na przemian z matka oprowadały a raczej ciągnęły- no ładnie chodził za rękę. Jeśli uważasz, że masz dziecko które reagowało na swoje imię w 5 miesiącu to się ciesz, mi trudno to zakumać.
                    • boo-boo Re: Reakcja na imię 13.10.10, 22:58
                      Ale ja nie piszę o ciąganiu za rączki-naucz,że się czytać ze zrozumieniem dziewczyno.
                      Co do mojego dziecka-owszem-cieszę się,że takie mam smile
            • memphis90 Re: Reakcja na imię 12.10.10, 21:22
              To tak jak z 6-miesięczniakami, które podobno świadomie mówią "mama" smile Internet wiele zniesie, można sobie pisaćwink
      • miska_malcova Re: Reakcja na imię 12.10.10, 20:36
        boo-boo napisała:

> Mój od piątego miesiąca reagował na własne imię wyraźnie-nie przypadkowo czy ty
        > lko na sam dźwięk mojego głosu.

mój syn też koło 5 m-ca, ale my do niego upierdliwie mówiliśmy cały czas po imieniu, a nie dzidziusiu, kotku, piesku, czy inna myszko.
        • boo-boo Re: Reakcja na imię 12.10.10, 20:50
          I wszystko w temacie ale pewnie ci zaraz napiszą,że idiotyzmy opowiadasz i że nie możliwe.
          • miska_malcova Re: Reakcja na imię 12.10.10, 20:55
            boo-boo napisała:

> I wszystko w temacie ale pewnie ci zaraz napiszą,że idiotyzmy opowiadasz i że n
            > ie możliwe.

mam takie osoby w głębokim poważaniu
            • boo-boo Re: Reakcja na imię 13.10.10, 12:46
              To tak jak ja smile
    • atrapcia Re: Reakcja na imię 11.10.10, 11:49
      4 miesiące - my dużo do niej mówiliśmy więc załapała szybko. To była na pewno reakcja na imię - potrafiła nie reagować na inne dźwięki, wyrazy, piosenki a na dźwięk imienia odwracała głowę w stronę osoby wołającej.
    • agatuslack-re Re: Reakcja na imię 11.10.10, 16:49
      Mój ma pół roku i od miesiąca reaguje na imię. Ale nie martw się- czytałam, że dziecko reaguje na imię około 8 mca życia, więc jest ok smile
    • martha-s Re: Reakcja na imię 11.10.10, 20:09
      jakby moj mąż stanał kolo mnie i zawolal "szafa" to tez bym sie spojrzała pomimo ze nie mam tak na imie smile
      • agatuslack-re Re: Reakcja na imię 17.10.10, 14:34
        martha-s napisała:

> jakby moj mąż stanał kolo mnie i zawolal "szafa" to tez bym sie spojrzała pomim
        > o ze nie mam tak na imie smile
        hehe coś w tym jest big_grin
    • kasiulka_26 Re: Reakcja na imię 11.10.10, 21:07
      jasne, że reaguje na głos mamy, a nie na samo imię, jak zawołasz dziubku to też będzie reagować, jeszcze trochę czasu minie zanim zacznie sobie uświadamiać własne "ja"
    • memphis90 Re: Reakcja na imię 12.10.10, 21:20
      A moja ma dwa lata i nie zawsze reaguje na swoje imię. A już szczególnie jak bajka leci w TV, a ja zawracam jej d... pytaniami o siku albo kolację...
      • yvona73pol Re: Reakcja na imię 13.10.10, 06:46
        oj, dlugo to chyba nie nastapi, bo my w domu prawie nigdy nie wolamy go po imieniu wink
        jest dzidziucha, boy, wokem (nie wiem jak sie pisze wink maz tak mowi), bejbis, pipulek big_grin
    • lolka395 Re: Reakcja na imię 15.10.10, 20:11
      Chyba około 8 miesiąca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka