Dodaj do ulubionych

do doświadczonych mam

27.10.10, 13:32
dziewczyny mam pytanie co jest lepsze dla maluszka i co zabrac do spzitala:
sudokrem czy linomag?
oliwka jaka/ lub krem jaki do ciałka?
chusteczki jakie? (czy faktycznei pampers jest najlepszy)
płyn do kąpieli brać czy sobie darować?

no to na tyle jeśli o czymś zapomniałam do higieny dla maluszka to poradźcie.
Obserwuj wątek
    • mischell [...] 27.10.10, 13:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 2barb Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 13:38
      Każdy Ci wymieni inną firmę wink

Przy pierwszym dziecku do szpitala miałam kupiony cały zestaw nivea i poszedł w odstawkę, bo młody był uczulony. Potem był Johnson i Bambino - reakcja podobna.

Na samym końcu myłam dziecko tylko wodą przez prawie 2 m-ce i używałam maści natłuszczających na receptę na bazie wazeliny.

Na pewno dostałaś mnóstwo próbek u ginekologa lub w szkole rodzenia, przejrzyj to wszystko i wykorzystaj w szpitalu, bo po co masz nosić wielkie torby.

Sudokrem polecam na 100%. Jest świetny wink
    • jeza_bell Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 13:39
      Z własnego doświadczenia odpowiem tak:
      - lepszy jest sudokrem
      - oliwka NIE firmy Johnson, ponieważ uczula jak diabli
      - chusteczki pampers sensitive, dobre są też Bambino
      - płyn do kąpieli dzieciaka jest zbędny, ponieważ kąpią "hurtowo" pielęgniarki używając swoich środków

• cytrynowa.lemoniada Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 13:39
      Sudokrem to nie jest kosmetyk do codziennego, profilaktycznego stosowania tylko bardziej lek na odparzenia. Codziennie możesz linomag, możesz maść alantan. (generalnie lepsza tłusta maść zostawiająca ochronną powłokę na skórze niż krem). oliwka, krem do ciała - nie jest potrzebny jeśli do kąpieli używasz oilatum. chusteczki - moim zdaniem najlepsze Nivea (najlepiej newborn bez zapachów itp) - pampers to dla mnie najgorsze produkty - zarówno jeśli chodzi o chusteczki, jak i pieluchy. najlepsze pieluchy dla noworodka to wg mnie pieluchy newborn 2-5 kg z rosmana (najmniejszy na rynku rozmiar, idealny dla noworodka, miękkie) ewentualnie huggies. pampersy były strasznie sztywne, a większe rozmiary notorycznie przeciekały.
      • jotka_k Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 14:00
        no wiec:
        Sudocrem rewelacja- stosowalam codziennie i nie wiem co to odparzenie
        chusteczki Pampers Sensitive- super
        co do pieluszek- dla mnie Huggies to porażka a nie pileuchy, sztywne, twarde- koszmar
        Pampersy są świetne- miekkie i nie przeciekają
        • truscaveczka Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 08:58
          Kurcza, ja stosowałam sudocrem sporadycznie i też nie wiem, co to odparzenie.
          Pampersy wywoływały za to straszne uczulenia u mojej córki, dopiero koło roku zaczęłam znów próbować.
    • girasole01 Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 14:13
      Ile mam, tyle opinii. Mnie akurat bardzo zdziwilo, ze tyle mam uzywalo Sudocremu profilaktycznie - dla mnie Sudocrem to masc na odparzenia, tzn. jesli sie jakies pojawia, a nie przeciwko. Profilaktycznie, codziennie stosowalam Linomag masc, podobnie jak cytrynowa_lemoniada. Oliwke polecam najzwyklejsza, np. Bambino albo oliwka Linomagu. Chusteczki dla mnie najlepsze byly bezzapachowe Nivea Sensitive. Pampers dla mnie strasznie smierdzi. Pieluszek mozesz kupic po malej paczce z kilku firm i sama sie przekonasz, ktore Wam beda najbardziej odpowiadac.
    • marlesek Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 14:20
      dzieki dziewczyny

u mnie jak zwykle pakowanie torby na ostatnią chwile i dlatego te pytania.

i jeszcze co jakiś czas czytam, że nie wolno mieć majtek w szpitalu , nabyłam siatkowe i mam nadzieję, że będzie mi wolno je nosić bo nie wyobrażam sobie chodzenia z wkładem poporodowym i zaciskania nóg.
      • kar01cia Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 14:57
        tylko z podkładem między nogami chodzi się przed urodzeniem (ja chodziłam bo mi wody wyciekały), nawet nie wypada a w miarę to praktyczne bo co chwilę masz badanie na rozwarcie i nie będziesz tyle razy gaci zdejmować... no i przy obchodzie rano. Na resztę czasu nigdzie chyba nie zabronią Ci majtek fizelinowych jednorazowych.
        Odp na pytanie z 1. postu:
        Sudokrem - najlepszy, można stosować profilaktycznie
        oliwka, płyn do kąpieli - niepotrzebne w szpitalu
        Chusteczki - wg upodobania. Ja najbardziej lubiłam Nivea takie ciemnoniebieskie... jak to było... waterlily? Miały taki świeży zapach. Trochę drogie (ponad 10zł za paczkę) ale inne okropnie śmierdziały, a w szczególności pampers.
        Hihi już zaczynam się wczuwać i przypominać sobie ja to było a u mnie dopiero w lutym smile
        • memphis90 Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 19:59
          Ja byłam podczas całego porodu badania dwa razy: w momencie przyjęcia na porodówkę i przed przebiciem błon płodowych- do drugiego badania miałam majty na sobie smile W końcu wszystko poszło tak szybko, że nie zdążyłam zdjąć biustonosza i szamotałam się z nim, kiedy położna ocinała pępowinę. Więc różnie bywasmile Na szczęście coraz rzadziej czepiają się majtek na poporodowym, dwa lata temu zdejmowałyśmy majtki przed wizytą, w tym roku nikt nie robił problemów.
      • marysiasss Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 10:19
        To, że wzięłam paczkę jednorazowych majtek, stanik do karmienia i wkładki laktacyjne to było najlepszą decyzją pod słońcem! Majtki ściągałam pół godziny przed obchodem smile a później ponownie zakładałam. Nie wiem jak można poruszać się, spać z tą podpaską bez majtek?
      • dagfis Re: do doświadczonych mam 29.10.10, 11:34
        Kto Ci poiwedzial ze nie mozna miec majtek???siatkowe sa super-ja mialam takie filoletowe -genialne-w paczce masz 2 pary wysokie i niskie-bo nie wiesz czy cc sie nie skonczy jak u mnie. Ja rodzilam jak bylo +40st i nawet te co rodzily sn mialy gatki- owszem kazano sie "wietrzyc"ale siatkowe gatki w tym nie przeszkadzajasmile
    • iw1978 Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 14:39
      Sudokrem na pewno nie do codziennej pielęgnacji. polecam alantan, a jeszcze lepiej bepanthen - nadaje się także do pielęgnacji brodawek. Za czasów mojego starszaka na ulotce pisali nawet, że z brodawek wystarczy go zetrzeć, nie trzeba myć. Chusteczki takie jakie masz ochotę i jakie dziecka nie uczulą, stosowałam pampers, nivea i z lidla. Wszystkie były ok. Oliwki czy kremu do ciała nie ma sensu brać. W szpitalu kąpielą zajmują się położne. Potem polecam oilatum lub oilan, niekoniecznie codziennie, co drugi, co trzeci dzień też wystarczy. Pieluchy - dla mnie pampers lulb toujours z lidla. Huggiesy są sztywne w porównaniu z tymi dwoma markami.
      • kar01cia Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 15:01
        Sudokrem na pewno nie do codziennej pielęgnacji.
        Czemu? Ja stosowałam codziennie przez ponad rok i sprawdzał się znakomicie
    • matylda07_2007 Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 14:50
      Ja używała sudocremu właściwie codziennie. Inaczej od razu coś się na skórze robiło! A na początku używałam jakiegoś zwykłego kremu do codziennej pielęgnacji.
      Później na zmianę z bephantenem (maścią), żeby skóry nie przesuszać.
      Oliwki w ogóle nie używałam. W szpitalu kąpali w balneum, ja w domu w oilatum.
      Chusteczki na początek pampers. Później różne. Też nivea.
      Musisz się zorientować jak jest u Ciebie w szpitalu.
    • kotkowa Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 14:53
      Polecam Linomag maść, nie krem (albo Sudocrem krem), na początku w zasadzie nie zalecają smarowania dzidziusia żadnymi kosmetykami, nam nie kazali niczego używać. Kąpali sami, do dyspozycji były pieluchy i chusteczki nawilżane i octenisept do pępka i rany po nacięciu lub po cc. Pediatrzy też odradzają używanie chusteczek nawilżających, najlepsza jest zwykła ciepła woda (wyobraź sobie, że masz sobie myć pupę ciągle jakimiś chusteczkami nawilżanymi, to nie jest dobre). No ale wiadomo, że awaryjnie chusteczki się przydają i w szpitalu też są wygodne (choć mój mały miał rumień noworodkowy i pediatra zakazał używać chusteczek). Ja mam w domu maść Linomag do pupy, oliwkę Bambino (jest naturalna, za to Johnson&Johnson często uczula)- ale oliwką smaruję tylko główkę ze wzgl. na ciemieniuchę, do ciałka mam krem A-derma Exomega, ale tylko ze względu na alergię, synek ma suche placki na rączkach, no i na buzię stosuję go też. Do kąpieli płyn Sofeo i po takim płynie niczym nie trzeba dziecka smarować. Po prostu się go nie spłukuje i działa jak balsam. Do szpitala płynu do kąpieli nie bierz, położne same kąpią dzieci. Chusteczki wg mnie wszystkie są ok, jeśli się ich nie nadużywa. Ja w domu myję pupę płatkami kosmetycznymi Dzidziuś namoczonymi w ciepłej wodzie, albo w ogóle biorę dziecia pod kran i tyle.
    • boo-boo Z doświadczenia 27.10.10, 17:41
      Ze specyfików do pupki kup bepanthen- sudocrem sobie daruj na początku- trudniej rozsmarować, a i potem jak się dziecku nie daj boże jakieś odparzenie przytrafi to po używanku sudocremu będzie ciężko je czymś innym zlikwidować- ja używam od początku bepanthenu i żadnego odparzenia moje dziecko nie miało.
      Oliwki i kremy do ciała sobie daruj- zbędne w pierwszych dniach życia- moje dziecko raz oliwką wysmarowałam i dostał uczulenia-nic nie używam do dziś- no może ze dwa razy używałam magic cream z aventu-jest super.
      Chusteczki wg. uznania-pewnie są jakieś dziewczyny co poradziły ci waciki z wodą- owszem tak ale nie w szpitalu gdzie po porodzie nie chce ci się latać po wodę-wierz mi-wiem co piszę. Waciki z wodą w domu.
      Płyny do kąpieli sobie daruj-ja moje dziecko pierwszy raz po tygodniu `wykąpałam i miał się świetnie- zresztą u mnie takie są zalecenia.
    • titerlitury Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 17:59
      Najlepsza maść przeciwodparzeniowa to alantan. Sudocremu używa się już jak rzeczywiście coś się dzieje, jako lek, a nie jako profilaktykę. Ja za linomagiem nie przepadam. Oliwkę najlepszą robi teraz nivea pod nazwą bambino, i hipp, bo są na oleju sojowym, nie na parafinowym. Generalnie najmniej polecałabym kosmetyki Johnson & Johnson, bo maja najbardziej drażniące substancje zapachowe. Warto kupić ze dwa rózne rodzaje pieluszek, bo często powodują podrażnienia/uczulenia, np u nas straszny odczyn alergiczny dały papmersy premium care, a huggiesy, ktrórych bardzo nie lubiłam przy pierwszej córce są ok. Chusteczki obojętne jakie, ważne zeby nie byly za mocno perfumowane, a w ogóle to najleopiej dziecku pupę woda myc, a nie chusteczkami. płyn doi kapieli bedzuie w szpitalu.
    • amarantos Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 19:43
      Tylko BAPHANTEN!!!! Jest świetny i co najważniejsze możesz go również używać do smarowania piersi. Na początku mogą być poranione i boleć. A jego z tego co pamiętam nawet nie musisz zmywać przed karmieniem.
    • czaarodziejka Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 20:10
      Każde dziecko jest inne i inaczej toleruje "kosmetyki". U nas był,właściwie do dziś jest linomag, ten zielony.Sudokrem ma bardziej działanie wysuszające,nadeje się np. na wypryski.Do ok. 3 miesiąca oliwka bambino,potem balsam nivea,biały.Chusteczki bambino cały czas.Płynu do kąpieli nie brałam, położne w szpitalu same kąpały w jakimś płynie.W domu używałam oilatum/oilan, jak podrosła i skóra zrobiła się ładna, zniknęły ślady skazy to zwykły płyn do kąpieli dla dzieci nivea mam.
    • malgosiek2 Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 20:19
      Nie polecam Sudokremu do codziennej pielęgnacji,bo zawiera cynk,który wysusza skórę.
      A i dla mnie jest przereklamowany nawet na odparzenia-nie działasmile
      Odchodzi się od oliwkowania.
      A zamiast oliwkowac można do kąpieli dodać produkt,który jest emolientem-nie ma potem potrzeby natłuszczania skóry dodatkowo.
      Po co ci krem do ciała?
      Chusteczki wszystko jedno jakiej firmy na początku-trzeba przetestowac osobiście.
    • gwen_s Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 20:45
      - my mieliśmy sudokrem, ale młody się odparzył, musiałam użyć tormentiolu, potem w domu używałam tylko mąki ziemniaczanej
      - do szpitala nie brałam nic do smarowania; oliwki nie używałam bo jest zbyt nieprzyjemna dla mnie, miałam krem nivea nawilżający od pierwszych dni życia
      - chusteczki - pampersa i to te tradycyjne, młody od sensitive miał czerwoną pupę,
      - płyn do kąpieli ja bym sobie darowała, położne kąpią dziecko, nie pamiętam w czym kąpały u nas, ale one robią to w takim tempie, że pewnie nie zdążysz zapytać czy chcą go użyć smile
      U nas był przydział 5 pamperków dziennie więc miałam swoje, chyba najbardziej potrzebne okazały się pieluszki tetrowe smile młody miał złamany obojczyk więc musiał być owijany w nie, ciuszki okazały się zbędne
    • easy_martolina84 Re: do doświadczonych mam 27.10.10, 22:57
      marlesek napisała:

> dziewczyny mam pytanie co jest lepsze dla maluszka i co zabrac do szpiitala:
      > sudokrem czy linomag?
      Bepanthen.Sudokrem i Linomag to raczej jak już jakieś konkretniejsze odparzenie się trafi.

> oliwka jaka/ lub krem jaki do ciałka?
      Nie tam.Ja nie smarowałam.

> chusteczki jakie? (czy faktycznei pampers jest najlepszy)
      Ja miałam Bambino,ale to kwestia uznania.

> płyn do kąpieli brać czy sobie darować?
      Do szpitala sobie darować.I tak kapią w tym co mają.

POWODZENIA smile
      • monikanu Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 08:45
        u nas było tak kupiłam sudokrem -nie sprawdził się przy małej ( z doświadczenia po synku byłam przekonana , że bedzie super ) na jej skóre tylko alantan zielony pomógł .Chusteczki Jonsona kuipłam i też lipa bo córcia do dziś ma uczulenia na nie i pampersa , najlepsze dla niej okazały sie Dada sensitive z Biedronki .
        Do kąpieli oilatum .
        tak więc sama zobaczysz jak będzie bo każde dziecko może inaczej reagować na skład leku czy kosmetyków .
        oliwkę używałam Hipp jak dla nas była dobra.
        wszystkiego dobrego dla was smile
        mam przed oczami siebie i córcie smile
    • semi-dolce Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 08:48
      Do szpitala to nic nie zabierać, poza chusteczkami - wybierz jakie chcesz - pampersy sa niezłe, hipp jest ok, huggiesy sa ok, tesco sa ok, dada są ok, niwea są ok i pewnie jeszcze wiele innych jest ok. U mnie w szpitalu nie kąpano dziecka, smarowac nie było więc potrzeby, natomiast tyłek smaruje sie tylko wtedy, gdy cos się dzieje, profilaktycznie nie ma po co.
    • maderta Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 09:00
      Póki co daruj sobie oliwki i płyny do kąpieli. Noworodkowi potrzebne jest tylko delikatne mydełko. Z chusteczek polecam Nivea. Sama używam, ale inne też są ok. Ja zabrałam do szpitala kilka Pampków, tych oryginalnych, bo u nas w szpitalu mają tylko takie zwykłe, sztywne lub tetrowe.
      Z kremów do pupci polecam Bepanthen, ale to tylko jak będzie się coś działo z pupcią.
      Jeśli dzieciaczek nie będzie miał suchej skóry to daruj sobie kremy, a w razie co zastosuj oliwę z oliwek lub ciekłą parafinę.
    • spirit1982 Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 09:06
      My używamy maść Linomag, na noc kiedy mały jest przewijany 1 albo czasem i wcale daję Sudocrem. Ani razu nie miał odparzonej pupy. Poza tym używamy od czasu do czasu balsamu do ciałka z Nivei, ale myślę, że do szpitala możesz sobie to odpuścić. Podobnie jak płyn do kąpieli. Przetrzesz dziecko chusteczkami i będzie ok. Zresztą nie wiem jak w innych szpitalach, u nas nie było nawet gdzie i jak kąpać dziecka. Wykąpiesz na spokojnie w domu smile A jeśli chodzi o chusteczki, to przez pierwsze 2 miesiące używaliśmy tylko pampersów. Teraz eksperymentujemy z różnymi, też całkiem niefirmowymi. Mały nie ma alergii ani innych problemów ze skórką, dlatego teraz kupuję te które są na przykład w promocji i jest dobrze smile
    • marysiasss Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 10:16
      Ja wzięłam:
      - sudokrem - nie użyłam ani razu
      - chusteczki pampers takie bezzapachowe dla noworodków (duuuże ilości poszły, bo przewijałam prawie co chwilę)
      - do ciała nic nie wzięłam a szkoda bo mały był przenoszony i łuszczyła mu się skóra na stópkach (następnym razem wezmę mleczko do ciała nivea sensitive)
      - płynu do kąpieli nie brałam - położne kąpały w płynie należącym do szpitala
      - dobrze że wzięłam własne kaftaniki, lekkie czapeczki i rękawiczki niedrapki - te szpitalne były beznadziejne!!!
      - no i ja nie wzięłam smoczków bo nie chciałam stosować, ale mały to taki nałogowy ssak, że po 12 godzinach położna wysłała mojego męża na zakupy w obawie o stan moich piersi smile
      Chyba to wszystko smile Życzę szybkiego i szczęśliwego rozwiązania smile

• good.energy Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 10:52
      1. mały sudokrem - ok. może w ogóle nie będziesz musiałą używać,
      2. chusteczki nawilżone huggies - dużo chusteczek (takie maleństwa co chwilę robią duuużą kupkę)
      3. pieluchy huggies newborn (najmniesze)
      4. weź oilatum - u nas w szpitalu kąpali w czymś innym, tylko jak dziecko uczulone to wlewali oilatum. jak masz oilatum to nie potrzebujesz innych kosmetyków (typu krem, oliwka)
      5. zapas pieluszek tetrowych

Rada ogólna - nie bierz za dużo rzeczy, szafki szpitalne są małe, a w walizce/torbie im wiecej rzeczy tym trudniej to ogarnać. Nie zapomnij o podkładach na łóżko dla siebie. Będziesz się czuła higieniczniej. A no i ręcznik papierowy, najlepiej mięciutki i gładki. Pierwsze kąpiele (Twoje) mogą nie pozwolić na wycieranie pewnych miejsc zwykłym ręcznikiem, bo musiałabyś go po każdej kąpieli zmieniać.
    • sysia000inc Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 11:01
      Hejsmile Prawda jest taka, że nie tylko ile mam tyle opinii, ale również ile dzieciaczkow tyle opinii. Ja jestem mamą dwojga. U st
      arszego synka stosowałam sudocream , chusteczki Nivea i do kąpieli oilatum lub jakieś tańsze odpowiedniki. Cócia o 8 lat młodsza, do pupci stosujemy B-panthen, do pupci waciki z wodą i tak jest chyba najlepiej. Jeżeli musimy użyć chusteczek to najlepsze wydają się Huggies bezzapachowe. Do kąpieli balneum Baby basic....Więc doświadczenia po 1szym nie koniecznie pokrywają się z 2gim. Sama najlepiej się zorientujesz co jest dla Dzidziusia dobre już po paru dniach bądź tygodniach. ja do tej pory mam szuflady zapchane płynami,oliwkami itp, których raczej nie użyję (po kąpieki smarujemy się kremem oilatum junior).Pozdrawiam i powodzenia
    • erba Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 11:13
      A ja namawiam, żebyś na początku darowała sobie wielkie ilości chemii. Smarowanie pupy dziecka kremem profilaktycznie nie ma większego sensu, nawet jeśli położne ze szkoły rodzenia wciskają takie kity. Skłonność do odparzeń zależy od skóry dziecka, a nie ilości mazideł. Na wszelki wypadek jednak weź do szpitala Sudokrem, ale nie kupuj od razu tego wielkiego opakowania, bo może okazać się, że zużyjesz 1/10 podczas całego okresu pieluszkowania. Do kąpieli nie bierz nic, w szpitalu mają swoje kosmetyki/wodę. Chusteczki, najlepiej takie bez parabenów. Oliwki też nie ma sensu stosować profilaktycznie, tylko wtedy kiedy skóra się przesusza. Ja mam Bambino i jest ok.
    • misia_matysia Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 11:46
      Ja do szpitala miałam linomag. Sudocrem używałam sporadycznie. Nie oliwkowałam ani nie smarowałam ciała córki w pierwszym miesiącu. Dopiero jak pojawiły się problemy skórne zaczęłam smarować maścią cholesterolową. Teraz córka nie ma żadnych problemów skórnych i nie stosuję nic. Chusteczki używaliśmy sensitive - czasem pampersy ale najczęsciej dzidziusie (fajnie nawilżone, ładnie pachną i delikatne) i zresztą stosujemy je do dziś. Płynu nie brałam bo wiedziałam, że szpital ma swoje kosmetyki do kąpieli. Może jest jakaś lista na stronie szpitala co nalezy zabrać ze sobą. Krem do buźki na wyjście zabrałabym na twoim miejscu. Ja już zaczęłam stosować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka