Dodaj do ulubionych

Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić?

29.10.10, 11:02
Dziewczyny znów problem. Niespokojne zachowanie mojej córci i wybudzanie się w nocy co dwie godziny (a czasami nawet co pół) to może być jak sądzę ząbkowanie. Poza pobudkami jest troszkę marudna, ślini się niesamowicie, rączki wkłada do buzi, jak jej podam gryzaczka - dziąsełko to aż się trzęsie tak chce go chapnąć. No i co, dzwoniłam do naszej prywatnej pani doktor (u której byliśmy niespełna dwa tygodnie temu) z zapytaniem czy mogę spróbować COŚ podać, coś co pozwoli mi rozszyfrować czy to ząbki czy nie. Ale ona na to, że mam przyjechać i pokazać dziecko, bo ONA NIE SĄDZI, ABY DZIECKO W WIEKU 4,5 MIESIĄCA MOGŁO ZĄBKOWAĆ(!!!!!!!!!!!!!!!). Przepraszam bardzo, byliśmy niedawno, zostawiliśmy stówaka, (kazała wtedy iść z małą do neurologa bo nie siada w wieku 4 miesięcy !!!!!!!!!!!!!!!!!!! - pisałam dokładnie o tym już w innym poście, nie ma sensu tego wałkować) (więc będzie kolejny stówaczek). Baba jest doktorem nauk medycznych, ordynatorem, kasy ma pewnie jak lodu i jeszcze zdziera po chamsku od ludzi, którzy tej kasy nie mają, ale dla dziecka zrobią bardzo dużo i ona o tym wie.
Więc Was dziewczyny pytam - czy można coś podać po czym będzie wiadomo, że to ząbki - w sensie, że dziecko się uspokoi, przestanie marudzić. Nie wiem jak to napisać, żebym nie została źle zrozumiana. Może tak - czy jest jakiś lek konkretnie na ząbkowanie (bo viburcol to raczej ogólnie działa i mała się uspokoi pewnie tak czy siak po nim). Chcę mieć cierpliwość dla swojego dziecka, ale po kilkunastu nieprzespanych nocach o takową ciężko.
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 29.10.10, 11:04
      moje dziecko w wieku 4,5miesiąca miało dwa zęby
      zmień lekarza, a dziecku zapodaj jakiś żel na ząbkowanie na dziąsła - bobodent czy dentinox na przykład
      • babka71 Re: fasolinka 03.11.10, 12:40
        mój syn 11 lat teraz, tez miał dwa zęby wyrzniete w wieku 3,5 miesiąca,.. Jak pragne zdrowia.. tylko wtedy nie trzeba było podawac tej wit K+D..?
        p.s a ten bobodent to bez recepty kupujesz?
        • marchewkowa77 Re: fasolinka 03.11.10, 13:20
          dentinox jest bez recepty.
    • carmelaxxx Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 29.10.10, 11:38
      to po co chodzisz do tego lekarza? mozna znalesc dobrego i tanszego albo na NFZ i darmowo.
      • carmelaxxx Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 29.10.10, 11:41
        no i oczywiscie to sa najprawdopodobniej zabki ale kiedy wyjda to nikt nie wie smile
    • mamagazeta.pl Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 29.10.10, 11:42
      Mojej córeczce 2 zęby pojawiły się dokładnie jak skończyła 3 miesiące.
      Na ból dziąsełek stosujemy BOBODENT- działa bo sama wypróbowałam na podrażnione dziąsło.
      JUTRO MAJA KOŃCZY 7 MIESIĘCY I MA JUŻ 7 ZĘBÓW.
      Pzez te 4 miesiace 2 razy stosowałam czopek doodbytniczo (VIBURCOL).
      Każdy nowy ząbek u mojej córeczki to płacz, i nieprzespane noce.

• m_laczynska Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 29.10.10, 14:15
      Mój syn ma 4,5 miesiąca - 1 ząb wyrżnięty, drugi wyłazi. Nie ma reguły, chociaż też się zdziwiłam
    • marchewkowa77 Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 03.11.10, 11:43
      Byłam dziś z małą u neurologa. Babeczka jest również pediatrą i wiecie co mi powiedziała? To samo, co pediatra do której chodzimy z małą - nie ma możliwości, żeby w dzisiejszych czasach dziecko w 4 miesiącu miało ząbki. Spytałam dlaczego, odpowiedziała mi, że kiedyś podawało się3 krople witaminy D3, teraz podaje się więcej i przez to żeby dzieciom później rosną. I wszystko jasne smile
      • carmelaxxx Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 03.11.10, 12:06
        kiedys to znaczy kiedy? bo syna mam 9 lat i dosdtawac mial 1 kropelke a zeby dostal w 8 mies. corka w odole nie dostaje d3.

ostatnio czytalam o przedawkowaniu tej witaminy...
      • enamerele Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 03.11.10, 12:12
        Daj namiary mi na te baby. Prześlę im zdjęcia mojej córki, która w wieku 6,5 miesiąca ma prawie 5 zębów. Pierwsze dwa miała w wieku 3 miesięcy. A witaminę D dostaje codziennie + mm tez przecież z D.
        A na noc smaruj jej dziąsła bobodentem lub dentinoxem. Jak zauważysz, że mała nie pozwala się dotknąć w buzi, to znaczy, że to jednak zęby.
        • anettchen2306 Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 03.11.10, 12:25
          Dokladnie, u syna pierwszy zab wykielkowal dzien przed ukonczeniem 4 mcy ... Majac 6 mcy mial juz 3 zeby ... a dolegliwosci poprzedzajace zabkowanie (slinotok, bol dziasel, swedzenie dziasel) wystepuja czasem dobre tygodnie przed pojawieniem sie zeba. Syn dostawal witamine D, bylo to 11 lat temu. Corka (obecnie 3) witamine D otrzymywala krotko, pierwszy zab w wieku 4,5 mca.
          Smarowalam dentinoxem, jak bylo zle dawalam ibufen - lekarz pediatra kazal. Mloda przy kazdym nowym zebie miala biegunke.
      • dagfis Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 04.11.10, 10:03
        O tym nie wiedzialam. Moj Brzdac za kilka dni skonczy 4miesiace i od jakis 2 tygodni slini sie na potenge i pcha lapki do buzi, a smoka wyrzuca i znowu lapki do buzi. Wit D dostawal przez 2 miesiace- jest na mm. Zagladam mu do buzki ale nie zauwazylam zeby dziasla byly napuchniete. Poczekamy zobaczymysmile
    • babka71 Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 03.11.10, 12:27
      witam Moja córka 3 miechy i kilka dni 26 list bedzie 4 mies. i ma ząbkowanie slina itp..nie słuchajcie durnych pediatrów tylko swojego instynktu..gryzie mi sutki, a to boli, a czym gryzie?
      ... pierwsze początkowe ząbki..zreszta weź malutką latarkę i sama zobacz!!
      Olej porady skup się na dziecku i obserwuj i nie zabraniaj wkładania raczek do buzi tak musi byc ,to ja uspokaja, a gryzaczek odstaw !!
      lepsze, sa własne raczki zapewniam Cię ..!!
      kobieto obserwuj dziecko ..Ucz się jego mowy ciała ciesz sie usmiechem rozmawiaj i zostawiaj same na parę minut...wtedy zobaczysz co mu naprawdę dolega ??!!
      pozdrawiam
      • marchewkowa77 Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 03.11.10, 13:19
        Lekarska wiedza sobie, a praktyka sobie.
        Nigdzie nie napisałam, że zabraniam dziecku wkładać rączki do buzi. Wszelkie te brednie, które słyszałam od teściowej - nie pozwalaj wkładać rączek, nie pozwalaj ssać paluszków puszczałam mimo uszu, a jak gadała dalej to demonstracyjnie mówiłam - ssij sobie córcia piąstki, ssij. Nie wkładam dziecku swoich paluchów, bo to dla mnie obrzydliwe - jak ja bym się czuła jakby ktoś mi wkładał..... Tak mi jednak teściowa radziła, he.
        U malutkiej nic nie widać - ale fakt faktem, że jak posmarowałam na noc dentinoxem to pomogło. A dlaczego? No właśnie.
      • ladyann77 Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 03.11.10, 13:31
        Znajomy miał dwie jedynki w wieku 2 miesięcy.

A pediatrę pogoń. Wierz mi - tytuły przed nazwiskiem nie zawsze idą w parze z rozsądkiem. Wg mnie jesteś wykorzystywana finansowo. Rozejrzyj się za pediatrą państwowym. Ja chodzę ze swoją córką i jestem naprawdę zadowolona.
    • mama.zuzanki Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 06.11.10, 08:41
      Ja ponoć miałam 4 miesiące i 13 dni jak dostałam pierwsze ząbki. U mojej małej też zaczęło się już miesiąc temu ślinienie, ssanie rączek i paluszków. Podejrzewam ze na święta ząbki już będąwink
    • antyg-ona79 Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 07.11.10, 15:41
      przecież to widać czy zęby idą na jakim są etapie, przecież można obserwować dziąsła... Zajrzyj córce w buzię i pozbędziesz się wątpliwości.
      Ja jakiś czas temu również myślałam, że to ząbkowanie. Gorączka, ślinienie się, marudzenie. Po wizycie u lekarza okazało się, że to wirusowe zapalenie gardła. Dlatego czasami warto skonsultować się z lekarzem ale oczywiście z takim, do którego ma się zaufanie.
    • marysiasss Re: Czy to ząbkowanie? Jeśli tak, to jak zaradzić 07.11.10, 19:18
      Moja pediatra też mówiła, że za wcześnie na zęby, gdy próbowałam odgadnąć co dzieje się z moim synkiem. Dwa tygodnie od wizyty wyszedł pierwszy ząbek, a tydzień później drugi (miał 3,5 miesiąca). Mały był niespokojny, miał napady nagłego strasznego płaczu, ślinił się niemiłosiernie, wkładał wszystko do buzi, miał luźniejszą kupkę i był lekko ciepławy. Gdy było naprawdę źle, smarowaliśmy mu dziąsełka żelem DENTINOX. Działał już po kilkunastu sekundach i mały od razu się uspokajał! Nie ma sensu żeby maluszek męczył się sad Czopki Viburcol nie sprawdziły się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka