Dodaj do ulubionych

artykuł o kolkach

03.03.11, 23:07
Sprawdzając w necie znalazłam takie coś jak się do tego odnosić?
Przyczyną kolek może być też nadwrażliwość układu pokarmowego maleństwa na laktozę. W tym przypadku, zanim podasz pierś, upuść trochę pokarmu (ok. 2 minut), a jeśli karmisz obiema, przed podaniem drugiej, zrób to samo. Wiesz, że pierwsza porcja to woda z laktozą.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: artykuł o kolkach 04.03.11, 09:02
      a ja znalazłam coś takiego:
      CytatCzy jest prawdą, że są takie miejsca na świecie, gdzie kolki u niemowląt praktycznie nie występują?
      - Niewątpliwie kolki to niemowlęca dolegliwość powszechna w rozwiniętych państwach Zachodu. W Indonezji np. noworodki przez trzy pierwsze miesiące życia są noszone na rękach przez matki, ojców i innych krewnych. Maluchy również śpią z matkami, więc przez cały czas mają z nimi bliski kontakt - daje im to ogromne poczucie bezpieczeństwa. W języku tych ludzi nie ma słowa „kolka". Oni po prostu nie wiedzą, co to jest. Dlatego myślę, że kolki są spowodowane stresem, jaki przeżywa dziecko.
      • ziabucha Re: artykuł o kolkach 04.03.11, 09:07
        To właśnie się poczułam jak kobieta z Indonezji śpię z małą,nosze ją w chuście ogólnie super smile
      • marina_7 Re: artykuł o kolkach 04.03.11, 09:39
        Wydaje mi się, że z tym "stresem" to prawda. Mój synek ma już prawie 4 m-ce, kolki skończyly się miesiąc temu, ale za to teraz jak tylko zaserwujemy mu jakąś stresową sytuację - powracają sad Dla przykładu: miał mega kolkę dzień po chrzcinach, było dużo gości, dzicko było niespokojne, placzliwe, bało się tłumu ludzi i nowego miejsca. 3 kolejne dni dochodził do siebie, z czego w pierwszym dniu po, non-stop płakał (tak jak kiedyś na kolkę) i podkurczał nóżki.
        Warto więc zadbać o spokój i poczucie bezpieczeństwa dziecka.
        • pancia-jancia Re: artykuł o kolkach 04.03.11, 09:47
          Ja myślę że kolki to połączenie niedojrzałości systemu nerwowego i pokarmowego. Spokój jest jak najbardziej ważny ale często nie wystarcza. Nie wierzę że w Indonezji dzieci nie płaczą - też pewnie płaczą, też boli je brzuszek tylko nikt tego kolkami nie nazywa. Zresztą co za różnica jak to nazywać. Większość dzieci ma jakieś problemy z brzuszkiem na początku a jak dodać do tego niedojrzały system nerwowy to jest jak jest.
          • mmonikamm Re: artykuł o kolkach 04.03.11, 19:01
            A mi w szkole rodzenia mówili ze nie ma czegoś takiego jak kolki że to w ogóle nie ma związku z układem pokarmowym dziecka tylko z emocjami- nerwami rodziców i dziecko tak to właśnie odczuwa. Mówiono też że dzieci karmione piersią nie mają kolek a mój jakoś karmiony tylko piersią i kolki się zdarzyły na szczęście nie dużo. Więc ile ludzi tyle wersji. I Bądź tu mądry i pisz wiersze wink
            • dundubha Re: artykuł o kolkach 04.03.11, 20:31
              bzdura.moja piersiowa córka miała kolkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka