Dodaj do ulubionych

Uczulenie po basenie?

19.04.11, 09:08
Dziewczyny,

W weekend byłam z moim 5-miesięcznym bobasem pierwszy raz na basenie. Na drugi dzień dostał delikatnej wysypki na ciele. Ogólnie jest małym alergikiem i czasem tak reaguje, jak zjem coś nowego (karmię piersią). Nie jestem pewna czy to uczulenie po basenie. Czy któraś z Was zaobserwowała wysypkę u Maluszka po wizycie na basenie?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • olgaaa1 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 09:20
      Ja nie pomogę w odpowiedzi, ale mam pytanie.
      Czy maluszkowi podobały się zajęcia?
      Gdzie chodzisz na te zajęcia?
      Czy grupy są dobrane wiekowo? Czy np chodzi z wami ruchliwy roczniak
    • lapwing123 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 09:31
      Wysypki nie zaobserwowałam, ale mamy cudowne podejrzenie lamblii. Obstawiamy właśnie nieszczęsny basen. Niestety dopiero teraz się rozczytuję i co? Chlor lamblii nie wybija.
      • martaaa778 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 10:09
        Dość często można zauważyć uczulenie na chlor, więc możliwe.
    • mamuniaolunia Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 09:46
      My za basenu oprócz świetnej zabawy wynieśliśmy gronkowca złocistego... Też byliśmy pierwszy raz jak synuś miał 5 m-cy...
      • olgaaa1 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 09:55
        To ja sobie chyba daruje ten basen, skoro tam takie "gadżety" rozdają
        • naana26 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 10:12
          no na chcialam iść w ten weekend ale po tych postach to chyba sobie darujemy.
        • semi-dolce Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 10:18
          My chodzimy ponad dwa lata, pierwszy raz w piątym miesiącu zycia młodego, i nic nam sie jescze nie przyplątało smile I nie zrezygnuje z basenu na pewno, korzyści dla dziecka sa ogromne.
          • lapwing123 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 12:46
            Owszem korzyści są ogromne, ale zagrożenie także.
            My chodziliśmy odkąd Mała skończyła 6 mcy co tydzień- świetna sprawa, Mała aż piszczała jak widziała wodę. Szkoda mi, że musimy przestać, ale pewnie gdybym wiedziała tyle co wiem teraz to w ogóle bym nie zaczynała.
            • mrozonka82 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 22:40
              Lapwing123 czy mogłabyś proszę zalinkować jakieś informacje na ten temat? Sama rozważam za/przeciw basenowi, byłabym wdzięczna za pomoc.
              Pozdrawiam
              • bluemka78 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 23:04
                Codzimy z dziewczynkami w kazda niedziele i jakos nic nam sie nie przyplatalo, ale ja tez nie stosuje sterylnych warunkow w domu wiec maja organizmy zahartowane. My chodzimy na basen z woda ozonowana, zadnego uczulenia nie bylo. Dzieciaki zajeciami zachwycone, a pozniej padniete jak muchy smile
              • lapwing123 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 23:46
                oj nawet nie wiem w ktorym artykule natknelam sie na to, że chlor nie zabija cyst lamblii. Poszukaj o lambliozie i zwiazku z basenem.
                • lapwing123 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 23:47
                  tu np. Tekst linka
                  • bluemka78 Re: Uczulenie po basenie? 20.04.11, 15:06
                    Lamblie to takie cosik, ze jest tego wszedzie pelno. Nie tylko na basenie, rowniez w wodzie pitnej, nie zabija ich zwykle przegotowanie wody, tylko min. gotowanie przez godzine. Mozesz je nosic na sobie, na rekach itp. Nie da sie uniknac kontaktu w nimi, jesli organizm jest zbyt slaby to sie przed nimi nie uchroni i sie rozpanosza. Normalny zdrowy organizm, nawet niemowlaka radzi sobie z ta naturalna iloscia, tak samo jak z innymi bakteriami i pasozytami.
                    • bluemka78 Re: Uczulenie po basenie? 20.04.11, 15:07
                      Mialo byc gotowanie przez minute smile
    • ponponka1 Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 15:22
      Najlepiej jakby to sprawdzil lekarz smile
      Pytanie dodtakowe:
      Czy woda jest chlorowana czy ozonowana?
      Czy myjesz dokladnie po wyjsciu z basenu?
      Jak wyglada wysypka? itp.

W alergie na mleko matki nie wierze (sama karmilam)

Moja reaguje rozowymi plamkami na skorze - chodzimy na basen z ozonowana woda. Nie jest to alergia ale ma sucha skora i tak reaguje. Zatem przed wyjsciem na basen smaruje ja decubalem (taki krem na sucha skore) i po umyciu po wyjsciu z basenu dokladnei wycieram skore i znowu smaruje. Plamek nie me smile
    • swingwasp Re: Uczulenie po basenie? 19.04.11, 22:20
      trochę nie na temat ale myślałam, że z niemowlakami można chodzić na basen tylko z ozonowaną wodą? w okolicy mam 5 basenów, na 4 prowadzone są zajęcia dla szkrabów a na 5 w samym centrum miasta nie, z tego co wiem to właśnie przez chlorowaną wodę.
      My mamy za sobą 10 zajęc, zapisaliśmy się na kontynuację. Młodemu bardzo się podoba, nic nie złapał, mimo tego, że zaczynaliśmy w mrozy, od wody też nie.
    • camel_3d moze od chloru? 20.04.11, 08:41
      bo jednak bardzo wysusza skore...

a bylas z nim pod prysznicem po basenie? moez nie splukalas wody chlorowanej?
      no alebo...za dlugo byliscie w wodzie i mu sie skroa "wyszuszyla"... mysle, ze zwykly krem powinien pomoc.. nastepnym razem przed kapiela w basenie nakremuj malucha..
      • aniaolawa Re: moze od chloru? 20.04.11, 15:03
        Tak uczulenie na chlor. Mój syn ma uczulenie w postaci drobnej wysypki , podobnej do różyczki po chlorowanej wodzie , więc odpuściliśmy sobie basen. A gdzie chodzicie na basen z wodą ozonowaną? Pytam o Warszawę...może spróbujemy tam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka