Dodaj do ulubionych

Do jedzacych ze sloiczkow...

27.04.11, 13:03
Ile gramow/ml zupki ze sloiczka zjadaja wasze 6/7 miesieczniaki? Mojej dzidzi zaczelam pozno podawac pokarm staly - zalecenie lekarza - bo " dobrze wyglada " Ma juz 6 miesiecy a jestesmy na etapie sloiczkow z numerkiem 4. Wiadomo maja one mniejsza objetosc. Nie chce glodzic dzieciaka ! Jaka objetosc zupki zastepuje butle mleka?
Z gory dzieki za odp
mama
Obserwuj wątek
    • niebieska_2004 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 13:10
      Hmm.. zawsze mi sie wydawało to bardziej kaloryczny jest posiłek mleczny ale może byłam w błędzie.
      Co do słoiczków to mój synek w tym wieku zwykle zjadał cały duży słoiczek (ok. 190 gr.)

Pozdrawiam,
      Ania
    • matka_karmiaca Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 13:13
      Moja w tym wieku jadała pół małego (czyli pół ze 125-130g, czyli do 65g), teraz ma 11 miesięcy i zjada pół dużego, czyli ok. 100g
      • ronina1 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 13:20
        Czy to 65g wystarczalo Twojej dzidzi i bylo traktowane jako posilek? czy musialam ja dokarmiac np. mlekiem/butla ?
        • ronina1 *czy musialas 27.04.11, 13:21
          patrz wyzej
          • matka_karmiaca Re: *czy musialas 28.04.11, 11:05
            Ja karmię piersią na żądanie, czasem taką porcyjkę popijała z cyca, czasem nie.
    • atrapcia Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 18:22
      Moja w tym wieku zjadała ze 3 łyżeczki. Jeszcze wtedy głównym posiłkiem było mleko i nie było potrzeby wmuszać w nią jedzenia. Jadła tyle ile zdołała lub miała ochotę, czyli tak jak powinno być. Proponuj i tyle, nie zagłodzi się raczej jedząc CAŁĄ zupkę (bo rozumiem, że zjada cały słoiczek?).
      • ronina1 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 18:41
        To wyglada tak: kupuje narazie te sloiczki 125 gr i zjada je cale. Nie wiem czy to jej wystarcza jako 5 pisilek bo wczesniej wypijala w tym czasie 180 ml mleka....Czasem podaje jej do tego 90/100 ml mleka i nie wiem czy robie dobrze...Nie chce jej tuczyc a boje sie glodzic....Mam metlik smile
        • perd-ido Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 20:30
          To moj je z powodzeniem caly sloik i oproznia piersi. Po samym sloiku jest glodny...jednak z tego co wiem pierwszorzednym jedzonkiem takiego malucha jest mleczko, a wszystko inne to urozmaiceniewink.
          Maly zjadlby i dwa sloiki, ale boje sie, ze go znowu zablokuje (mial zaparcie ostatnio)
    • 19nefretari88 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 18:40
      Moja mała ma niecałe 24 tygodnie i wcina 240ml zupki nie wiem ile to gram, bo sama gotuję. Moja ze słoiczków je tylko deserki jak już, ale to tylko wtedy gdy gdzieś wycodzimy.
    • aleksandra1357 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 20:45
      Zawsze karmiłam, póki jadło (ale karmiłam piersią i sama gotowałam).
      Dziecko samo wie, kiedy przestać i przestaje otwierać buzię.
      • ronina1 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 21:15
        o to chodzi ze moja kruszyna nigdy nie zamyka...a wyglada "dobrze"
        • truscaveczka Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 29.04.11, 07:57
          Zupka to jedzenie light, niskokaloryczne, w przeciwieństwie do mleka. Dziecko może jeść ile chce. Mój synek 6m zjadł wczoraj pół małego słoiczka a potem rzucił się na pierś wink
    • pola.cocci Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 20:51
      ja nie jem ze sloiczkow wink ale moj prawie 7 miesieczniak zjada maly sloik 130ml + piers - lekarz mowi, ze tak jest lepiej, bo w tym wieku (i jeszcze dluuugo) najwazniejsze jest spozycie mleka, a najlepszym wyjsciem jest wlasie podawanie "produktu mlecznego" po kazdym posilku (piers albo butelka)
      • ronina1 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 21:16
        dzieki za inf. smile
      • sveske Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 21:50
        Ja tez obu moim synkom, gdy byli w tym wieku, podawalam butle po kazdym posilku "lyzeczkowym". Obaj byli (mlodszy nadal jest) lakomczuchami i po prostu zaplakaliby mi sie na smierc, gdyby nie najedli sie do syta. A przecierem z marchewki trudno sie najesc.

Nie martw sie tym, ze coreczka "dobrze" wyglada. Zacznie raczkowac, chodzic, biegac i szybko zrzuci tluszczyk. Na pewno. Moj starszak tez byl pulpecikiem, a teraz jest bardzo szczuply.

W kraju, w ktorym mieszkam, jest generalna zasada, dotyczaca zywienia niemowlat: przecier owocowy lub warzywny to _nie_ jest samodzielny posilek. Zawsze trzeba go uzupelnic mlekiem (z piersi lub mm) albo - u starszych niemowlat - jednym z nastepujacych dodatkow: ziemniaki (u nas nie sa klasyfikowane jako warzywa), ryz, makaron, kasza, chleb.
    • nadika84 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 27.04.11, 22:37
      gotuję sama i młoda zjada pojemnik 250ml gęstej zupy. są to zmiksowane warzywa z ryzem, kaszą (zwykłą gotowaną i zmiksowaną) lub z ziemniakami. często dodaję też mięso a jak nie dodaję to trochę masła lub oliwy

najlepiej popatrz na słoiczki dla dzieci w tym wieku. co zawierają i jaką mają objętość. 190 to chyba norma w tym wieku.

potem młoda popija wodą i jej starcza na jakieś 4 godz. mleka naraz robię jej 180 ml ale nie zawsze zje całe. mała ma 7 miesięcy
      • ilovetwins kalorycznosc 27.04.11, 22:59
        na etykiecie kazdego slioczka podana jest liczba kalorii w 100g posilku. Wiecej niz mleko mają tylko sloiczki z bananem (gerber) i banan z owocami lesnymi (tez gerber - najwiecej kalorii!). Zupki, nawet te z miesem, sa mniej lub rownie kaloryczne jak mleko - mam na mysli te sloiczki 4-6-8 mc. Tak wiec rachunek jest prosty.
      • ronina1 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 28.04.11, 22:41
        Hej,
        Dzieki za odp. Moja tez niedlugo skonczy 7 miechow. Podajesz swojej deserki ? Napisz mi prosze ile razy dziennie je Twoje dziecko i czy je w nocy? Moja jeszcze wcina w nocy jedna porcje mleka. OOO napisz mi prosze ile razy podajesz jej mleko dziennie.
        mama
    • bluemka78 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 28.04.11, 11:04
      W wieku 6 miesiecy juz jadly te duze 190g i zastepowaly one posilek mleczny. Tylko, ze moje zaczely jak mialy 4 miesiace. Jako, ze zaczelysmy w 4 meisiacu rozszerzanie diety to kupowalam te stosowne do danego wieku dziecka i tak do dzisiaj. Jak zaczynalismy przygode ze sloiczkami to dawalam tyle ile dziecko chcialo zjesc ze sloiczka, a pozniej robilam mleko i dziecko dopijalo tyle, ile potrzebowalo. Jak juz zaczely jesc te duze sloiczki to butelka mleka po sloiku byla niepotrzebna, same zdecydowaly ze juz nic wiecej nie chca. Jak jeszcze jadly male sloiki to troche dopijaly mlekiem, juz nie cala porcje, ale troche, nie pamietam juz ile dokaldnie. Dawaj dziecku tyle ile chce.
      • mwiha1 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 28.04.11, 11:17
        Moja zjada pół dużego albo cały mały...
        Jest w 75 centylu...
        https://www.suwaczki.com/tickers/atdcgu1rbnrv6u6a.png
      • ronina1 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 28.04.11, 22:43
        Dzieki smile
    • kriss_1 Re: Do jedzacych ze sloiczkow... 28.04.11, 12:22
      to zalezy ile zje, bron Boze nie dawaj mu na sile.
      MOja ma 8,5 miesiaca i jak zje pol malego to jest dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka