Dodaj do ulubionych

dziwne ulewanie :-/

16.05.11, 10:49
Dziewczyny mam kłopot z moją 4-miesięczną młodą... Od ok 3 tygodni nasiliło jej się ulewanie. Męczy ją to okropnie, nawet po odbeknięciu i odłożeniu potrafi się prężyć i wydawać gardłowe dźwięki, podnosimy ją a ona albo znowu beknie albo uleje albo jedno i drugie uncertain
Ulewa gęstym pokarmem, przetrawionym, no chyba że zaraz po posiłku to zwykłym mlekiem.
Widać, że ma dyskomfort, irytuje się, coś ja drażni. Taka walka trwa zazwyczaj ok 30-40 minut. Po spaniu też zdarza jej się ulać albo odbeknąć przy podnoszeniu jej z łóżeczka.
Byliśmy już nawet na dyżurze w szpitalu w zeszłym tygodniu bo miałam schizę że ona jednak rzyga a nie ulewa. Pediatra powiedziała, że wszystko z nią ok i że to pewnie refluks do tego nasilony alergią (mała ma skazę białkową).
Natomiast mnie dziś olśniło, że od czasu kiedy tak zaczęła dziwnie ulewać przestała w ogóle puszczać bąki! Jakby całe powietrze chciała wypchnąć górą... wcześniej kładliśmy ją na brzuszku i waliła serię jak z karabinu a teraz nic. Kupy robi normalne, przybiera na wadze, bawi się, jest ruchliwa (to ulewnie też trochę łączę z tym wzrostem ruchliwości i aktywności) ale chociaż raz dziennie musi ją taka franca złapać i męczyć... Nie wiem co z tym zrobić... Jutro mamy kwalifikację do szczepienia więc muszę przepytać pediatrę co robić, ale może wy tez macie jakiś pomysł??
A i mała jest piersiowa!
Obserwuj wątek
    • bbacha Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 13:57
      Moja córcia (2 mies.) tak ma jak ja zjem jakiś nabiał. Nawet plasterek sera czy kawę z mlekiem. Tylko moja ulewa chlustająco wtedy. Jestem więc na diecie bez-nabiałowej i mocno tego pilnuję. Dodatkowo podaję jej czeskie krople Sab-Simplex o składzie podobnym do polskiego Espumisanu i jest ok.
    • georgyporgy Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 14:07
      Nabiału nie jem odkąd skończyła 7 tygodni. Żadnego. Sprawdzam skład wszystkiego, nie jem białego pieczywa itd. Poza tym nabiał wychodzi u niej też skórnie - zaraz ma szorstkie policzki, pekające łokcie itd.
      Zastanawiam się czy to nie jest refluks...
      • bluemka78 Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 14:30
        U mnie jedna tak miala wlasnie w okolicach 4, 5 miesiaca. Miala refluks na 100%, mimo ze usg nie pokazalo, ale na usg rzadko to widac. Meczylo ja to do tego stopnia, ze unikala jedzenia, widocznie przelyk juz miala tak podrazniony, pozniej meczylam sie z jej niechecia do jedzenia dlugo, teraz je juz ladnie, chyba ze zabki jej dokuczaja to gorzej, ale niechec minela. To ulewanie minelo nam ok 7 miesiaca jakos tak.
    • angela10086 Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 15:04
      moja w wieku 2 miesiecy miala stwierdzony przez phametrie i rtg z kontrastem, patologiczny refluks kwasny. Dostalam przez 8 miesiecy polprazol na zoobojetnienie kwasow, poniewaz robily sie nadzerki w przełyku, Jak zwracala to brazowym przetrawionym mlekiem z krwia. Jakby nie to ze drazylam temat to dziecko by sie wykonczylo ( moj lekarz powtarzal caly czas- KOLECZKI i ulewanie). Julka zygala na odleglosc ale jego to nie zaniepokoiło uncertain. Dopeiro jak wyszly testy dodtanie na utajona krew w kupce, gastrolog w klinice polozyl ja na oddzial.
      • georgyporgy Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 16:14
        O matko angela! Biedne dziecko!
        Moja aż tak nie ma. Ulewa normalnie, bez brązu i krwi. Kupy są ok, no i przede wszystkim ona przy tym nie płacze z bólu, bardziej się wkurza i warczy jakby ją w gardle drapało... A Twoja z tym wszystkim przybierała na wadze??
        Bo moja to kluska pierwsza klasa jest...
        • dub1 Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 16:21
          Mokre odbijanie, odbijanie przy każdym podniesieniu, krzuszenie nie wiadomo czym, ulewanie śliny z "serkiem", wstręt do jedzenia, prężenie przy jedzeniu - u nas refluks ukryty leczony lanzoprazolem. Też byłam zbywana, 2 miesiące chodziłam od lekarza do lekarza mówiąc jasno, że myślę, że to refluks. I nic, to debridat, to ketotifen (na apetyt!). W końcu pojechałam do innego miasta i dostałam Lanzoprazol. Dzisiaj już odstawiony, jednak uraz do jedzenia pozostał. Myślę, że to może być również problem Twojego dziecka.
          • bluemka78 Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 16:35
            Jak dziecko normalnie przybiera na wadze i nie ulewa z krwia to szkoda dziecka meczyc badaniami. Tymbardziej. ze w takich lagodniejszych przypadkach specjalnych lekow nie powinno sie podawac, gdyz sa szkodliwe na serce.
            • georgyporgy Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 16:48
              no mi sie wydaje ze u nas wystarczy ewentualnie USG. Mala bardzo chętnie je i ładnie przybiera, poza chwilami gdy ja męczy to ulewanie (i to nie po każdym posiłku) jest wesoła, bawi sie itd. Ma już 4 miesiące więc jeśli mieści się w normie to za 2-3 sprawa powinna chyba sama zacząć znikać?
        • angela10086 Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 17:38
          moja wlasnie nie przybierala na wadze dlugo byla na odzywce dokarmiajacej,dopiero teraz jak refluks sie cofnał zaczela wygladac jak dziecko a nie jak szkieletorsmile Do tego moja tak zygala ze miala bezdechy, do tej pory ma podlaczony monitor oddechu do lozeczka.Jest taki lek, jest to bloker mechaniczny, nazywa sie gastrotuss baby, jest bez recepty wlasnie na refluks. Poza tym sprobuj zageszczca mleko nutritonem. Jest typowy obajw dla dzieci z refluksem : wyginanie sie i prezenie przy karmieniu, nie robi twoje dziecko tak przypadkiem? i jeszcze sprobuj ponosic bobasa na samolot, dzieci z refluksem w tej pozycji sie uspakajaja. Oczywiscie przy spaniu kąt 30 stopni i zobaczysz czy bedzie lepiej. Sory ze moze nieskladnie pisze ale mi wyjec na kolanach siedzismile
          acha jeszcze jedno refluks moze byc na tle alergicznym, nie ma twoj bobas wysypek?
          I jeszcze nasilony refluks trzeba diagnozowac, poniewaz moze byc to objaw powazniejszej wady ukl pokarmowego i oczywiscie nieleczony prowadzi to nawrotowych zapalen uszu i gornych drog oddechowych dlatego nie zgodze sie z przedmowczynia, zeby nie reagowac jak dziecko nie zwraca krwia.
          • georgyporgy Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 18:10
            Przy samym jedzeniu wygina się mało, raczej potem jeśli jej się nie odbije dobrze. Duzo lepiej jest jej kiedy karmię ją mniejszymi porcjami a częściej. Ona lubi się futrować po dach a potem ulewa jak szalona. Od urodzenia jest żarta, jak widzi cycki to dziób już ma otwarty a oczy jak 5zł smile Alergie ma i wtedy faktycznie ulewanie się nasila, ale bywa też bez objawów skórnych.
            Dzięki za rady!
    • latosie Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 18:05
      a czy zauważyłaś nadmierne ślinienie ... u nas było to samo... też obawiałam się,że mi dziecka nie zaszczepią a okazało się,że to wszystko przez gruczoły ślinowe ... mały połyka ślinkę i żołądek przeciążony ... często mu się ulewało...
      • georgyporgy Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 18:12
        Ślini się jak szalona!! A potem z tą śliną ulewa... Wiecznie muszę jej dziób wycierać bo jest opluta albo ma bąbel ze śliny na wargach.
    • tuczepi Re: dziwne ulewanie :-/ 16.05.11, 22:13
      tak miałam ze starszym synem, miał też skazę białkową i AZS. Może cię nie pocieszę ale zwykle pomaga tylko czekać aż dziecko się spionizuje, czyli jak zacznie chodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka