Dodaj do ulubionych

niemowle nie chce nic pic,co robic?

07.06.11, 09:26
dziewczyny,
mozy Wy cos wymyslicie,dziecko 7 msc,karmione mm,nie chce nic pic,tzn.nic oprocz mleka.jedynie to udaje mi sie w nia wmusic w nocy wode,ciepla oczywisci,zeby wypila myslac ze to mleko.Martwie sie tym strasznie,sa takie upaly a ona nawel lyczka nie wezmie,nic nie chce-wody/sokow/herbatek-niczego.Boje sie,ze sie odwodnisad
Choc z drugiej strony podobno dziecko nie da sobie krzywdy zobic...tylko nie rozumiem,jak w takie upaly moze nie chciec jej sie pic.Dodam,ze od zawsze "nie pila" ale nie bylo takich upalow wczesniej i tak mnie to nie martwilo.
Obserwuj wątek
    • od.czasu.do.czasu Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 09:29
      Moje dziecko też nie chciało nic pić, przerobiłam chyba z 10 rodzajów soków aż trafiłam na ten jeden który bardzo chętnie pije, tylko ten jeden smile
      • kargulenkaa Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 09:33
        pije mleko smile

moj maly tez nie chcial nic pic,probowalam co jakis czas,jak nie chcial to odpuszczalam i za jakis czas znowu. zaczal pic ok 11 mies wode .
        nie martw sie,nic mu nie bedzie,probuj co jakis czas ale bez paniki
    • mruwa9 Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 09:32
      daj do lapki kawalek arbuza albo ogorka zielonego. Zawieraja duzo wody. Proponuj wode np. przez slomke, ale nie z bidonu z gruba rura (trudno przez nia ssac wystarczajaco mocno), ale np. przez cienka slomke, jak do soczkow. Daj do ssania kostki lodu, dzieci to uwielbiaja (nie szkodzi, ze to niemowlak).
      Jesli niechec do jedzenia/picia przyszla nagle, skontroluj mocz dziecka, moze czai sie jakas infekcja.
      • naana26 Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 09:39
        albo daj kompot. mój nie tknie się niczego, wypije łaskawie 10 ml a wczoraj takiego prawdziwego kompotu wypił 300ml na ex. jak dziecko mało pije to liczy się bardziej skutek niż środki - więc wsyp glukozy czy zachęć w jakikolwiek sposób byle by się nie odwodniło.
    • domiiktos Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 09:38
      Mam dokładnie to samo. Moja mała nie pije nic poza mlekiem, próbowałam wszystkich rodzajów napojów oraz smoczków, kubków, łyżeczek. Łyżeczką wypije ale strasznie się przy tym krztusi. Ostatecznie dodaje do mleka 50 ml wody więcej niż w przepisie. Wiem, że to i tak mało ale cóż mam zrobić.
    • fasol-inka Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 09:46
      spokojnie - dopóki pije mleko nie odwodni się
      mój mały w zeszłym roku miał tak samo a był dużo młodszy - sierpień, piekło na zewnątrz, a ten nic - tylko mleko
      pediatra też mi powiedziała, że dopóki jest mleko to PIJE
    • matka_karmiaca Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 09:47
      Jeśli nie ma żadnych objawów odwodnienia (moczy pieluchy?), to się nie przejmuj.
    • mummy83 hmm... 07.06.11, 10:00
      ten arbuz to fajny pomysl.kupie jej dzis kawalek,a jak jej zasmakuje,to przekopie wszystkie sklepy w poszukiwaniu soku arbuzowegowink

co do pieluch to sika,tyle,ze ja jej tak czesto zmieniam pieluchy,ze nawet nie wiem czy sika duzo....
      na odwodniona nie wyglada napewno.
      • mikams75 Re: hmm... 07.06.11, 19:30
        a jak jej zasmakuje,to przekop
        > ie wszystkie sklepy w poszukiwaniu soku arbuzowegowink

lepiej kup sokowirowke wink
        • mruwa9 Re: hmm... 07.06.11, 21:57
          a nie prosciej kupic tego arbuza i pokroic w slupki, takie w sam raz do lapki dziecka?
    • pronovia Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 10:18
      Miałam taki sam problem, kupowałam po kolei soki i herbatki, ale bez efektów i dobrze, bo zaczęła pić sama jak zaczęły się upały, no i pije wodę i czasami herbatkę koperkową ale bez cukru, po wypróbowaniu trzech rodzajów kubków niekapków Mała (prawie 8 cmy) załapała... z butelki (jest piersiowa i generalnie butelek nie trawiła do tej pory...). Ja bym popróbowała jeszcze poić np. ze zwykłego kubka (u nas przydała się zatyczka z butelek Lovi), trochę się obleje, trochę wypije a przy okazji pomału nauczysz picia z kubka.
      Teraz testujemy kubek Lovi 360 i na razie jest obiecująco,
    • klubgogo Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 19:49
      Jeżeli nie rozszerzasz jeszcze diety, będziesz miec więcej takich problemów.
    • koala0405 Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 22:02
      mój młody też nie chciał pić ale co jakiś czas próbowałam i w końcu łaskawie zechciał tak ok 9 m-ca i do dzisiaj pije bobo fruty. Ponawiaj próby i może w końcu polubi.
      • julcia75 Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 07.06.11, 23:35
        trzeba próbować napewno jakiś soczek posmakuje trochę cierpliwości odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
        • olgaaa1 Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 08.06.11, 09:09
          Może dziecko nie ma potrzeby picia niczego poza mlekiem. Nowe mm są tworzone w taki sposób aby przypoinać mleko matki, mleko matki gasi pragnienie, mm też. Moja jak maks wypije przy ogromnym mientoleniu butelki 30ml to chwale Pana smile
    • przyszla_mamuska Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 08.06.11, 09:46
      nasza też nic nie pije bo toleruje tylko pierś.. z butelki nie potrafi pić i bawi się smoczkiem. może niebawem niekapek uruchomię wink
    • bluemka78 Re: niemowle nie chce nic pic,co robic? 08.06.11, 11:47
      U mnie jedna tez jest kaprysnym "pijakiem". Jak miala 5 miesiecy juz odrzucila wszelkie smoki ostatecznie, wczesniej probowalam jeszcze walczyc, ale sie poddalam. Na widok butelki lub dzieciecego kubka wrzask, ostatnio probowalam lovi 360, byl ok przez 1 dzien. Lyzeczka nie da sie podac picia, bo wszystko wywali, pije z doroslego kubka, oblewajac sie, no ale coz, pic musi wiec podkladam pieluche pod brode i spija wszystko co podam, ale z mojego kubka. Druga natomiast z kapka, niekapka, lovi 360 obojetnie, byle dac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka