Dodaj do ulubionych

Wysoka gorączka

17.06.11, 08:27
Dziewczyny doradzcie czym najszybciej obniżę gorączkę u prawie 9-miesięcznego bobasa.
Gabrysia przedwczoraj wieczorem dostała temperaturę- 38,5. Postanowiłam obniżać. Dałam jej 2,5ml Ibufenu. Smak pomarańczowy bardzo jej niesmakuje. Po 4 godzinach miała prawie 39 więc żeby jej już nie męczyć dałam czopek paracetamolu 50mg- tylko taki miałam w domu. Po 4 godzinach jeszcze jeden bo nic nie obniżył. Nad ranem temperatura przekroczyła 39 więc dałam ten niedobry Ibufen. Temperatura utrzymywała się dalej pomiędzy 38-39 więc pojechałyśmy do lekarza. Stwierdził zapalenie gardła i dał antybiotyk i kazał dalej obniżać tym co mam. Wczoraj wieczorem temp podskoczyła do 39,7. Zrobiłam chłodną kąpiel okłady na czoło i stopy i dałam Paracetamol Hasco 5ml.- temp spadła do 38 ale dopiero po 1,5 godzinie. Dziś dalej ma temperaturę a ja już nie wiem czym mam skutecznie obniżać. Może daję za małe dawki? Kupiłam jeszcze iBUM. dałam teraz 2,5ml. Gabrysia ma prawie 9 miesięcy ale jest chudziutka i łapie się na pierwszy przedział wagowy w dawkowaniu. Waży 7kg.
Poradźcie czym i co ile obniżać.
Przepraszam że tak chaotycznie się rozpisałam ale drugą dobę śpię 3 godziny.
Obserwuj wątek
    • joanna.pio Re: Wysoka gorączka 17.06.11, 09:09
      Jeśli córka pluje syropkiem, najlepsze są czopki. Zresztą działają szybciej. Dawałabym Nurofen i Paracetamol naprzemiennie - max co 4 godziny. Do 38,5 nie obniżaj, dopiero przy wyższej temperaturze powinno się działać - daj szansę organizmowi też walczyć.
      Oprócz leków - kąpiel w wodzie o 1 stopień niższej niż temperatura dziecka.
      Chłodne (ale nie lodowato zimne!) okłady - oprócz czółka i karku - podobno najlepiej oziębiać nadgarstki i kostki.
      Antybiotyk też w końcu zadziała i będzie dobrze.
      Zdrowia!
    • sinusoidaa Re: Wysoka gorączka 17.06.11, 09:11
      Jeśli po podaniu leku z paracetamolem, gorączka rośnie przed upływem 6 godzin, nalezy podać preparat z ibuprofenem. I tak na przemian. Nie powinno się skracać czasu między dawkami leku z tą samą substancją czynną.
      Na marginesie - u małego dziecka temperatura powyżej 38st nie jest wysoką gorączką. To taki stan podgoraczkowy u dorosłego. Nie powinno się zbijać poniżej 38,5st. Jesli chodzi o moje dziecko, zbijam powyz ej 39.
      Jeśli Twój maluch słabo reaguje na środki przeciwgorączkowe, spróbuj okładów na stopy, uda i watrobę. Czasami lepiej to działa, niż chemiczne środki przeciwgoraczkowek. I dawaj dziecku dużo do picia.
    • laf210375 Re: Wysoka gorączka 17.06.11, 09:18
      Nam lekarz zalecił w podobnej sytuacji 3 razy Nurofen i 4 razy Panadol na dobe, na przemian. Dawek nie pamietam, ale moja wazyła wtedy coś ok. 10 kg. Między różnymi lekami przerwa ponad 2 godz. Między tym samym conajmniej 6. Podawaliśmy 3 dni regularnie, bez względu na temp. Nawet gdy chwilowo spadła. Jeżeli mała ma problemy z połykaniem jest Nurofen forte-daje się połowę mniejsze dawki. Spytaj lekarza czy w waszym przypadku tak można. U nas poskutkowało.
    • natalinek.j Re: Wysoka gorączka 17.06.11, 09:20
      Dawki musisz dostosowywać nie do wieku tylko do wagi, tak jak napisane masz na ulotkach/opakowaniach. Ja zawsze dawałam starszej córce Ibufen i działał super, chociaż trochę czasu mijało zanim zaczął działać (trzymał około 5-6godz.) Raz miała taką gorączkę, że nie pomógł Ibufen, a raczej obniżył do ok. 38, a po 2 godz. znów zrobiło się 39 z kawałkiem, zadzwoniłam do pediatry i ona mi powiedziała, że w takich sytuacjach trzeba pać 2 różne środki tzn. najpierw podajesz jeden (załóżmy Ibufen ) z ibuprofenem, a następnie po ok. 2 godz. jak nadal się utrzymuje drugi lek już na bazie innego środka - paracetamolu. Chodzi o to, żeby nie podać leku zawierającego ten sam środek częściej niż co 4-5 godz., ale lek zawierający inny środek można w międzyczasie dać. Mam nadzieję, że da się coś z tego zrozumieć wink
      Mój synek natomiast dopiero raz miał goraczkę ma 8mies. i jemu podałam czopek Efferalgan i wystarczyło, zadziałał szybko i trzymał długo.
    • lianis Re: Wysoka gorączka 17.06.11, 09:28
      chlodne oklady nie stosuje sie na czolo, bo nie ma to sensu, za gruba kosc jest w tym miejscu, oklady robimy na kark przede wszystkim, raczki, nozki, plecy, klatka, rozbierz dziecko do pampersa, nic mu sie nie stanie, a temp bedzie spadac, naprzemienne dawaj ibuprofen i paracetamol, mozesz nawet co 2 godz dawac, tak zeby przerwa pomiedzy dwiema dawkami tego samego leku wynosila 4 godz, czyli np 8:00 paracetamol, 10:00 ibuprofen, 12:00 paracetamol, 14:00 ibuprofen, nie nalezy tez wtedy przekraczac maxymalnej dawki dobowej, czyli nie wiecej jak 4 dawki jednego leku na dobe. zachowaj regularnosc, nie czekaj az temp bedzie rosla, tylko podawaj o godzinach.
      • bluemka78 Re: Wysoka gorączka 17.06.11, 09:55
        Problemw tym, ze jak zaczniesz podawac naprzemiennie co 2h to nie bedziesz miec co podac pozniej, jak juz przekroczysz dawke dobowa. Dlatego najbezpieczniej jest podawac co 4h naprzemiennie paracetamol i ibuprofen (np. paracetamol hasco i nurofen) w dawkach stosownych do wagi (patrz ulotka na opakowaniu). Jesli w miedzyczasie goraczka skacze powyzej 38.5 to robimy chlodne oklady na ndgarstki, lydki, Gdy oklady nie pomagaja lub sa uciazliwe (dziecko sie kreci) to mozna zrobic kapiel o 2st. chlodniejsza od temp. ciala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka