Dodaj do ulubionych

Dieta. Jak długo?

20.06.11, 19:17
Witam Was drogie mamy. Zwracam się kolejny raz z prośbą o pomoc. Otóż moja roczna córka tydzień temu wyszła ze szpitala, gdzie przebywała na zapalenie płuc + (początkowo lekarze mówili, że trzydniówka z biegunką) we czwartek jednak okazało się, że wykryto u niej salmonellę (jutro jadę do sanepidu). Wczoraj unormowały jej się stolce. "Wyjadła" już zalecane przez lekarza opakowanie Humany ZMC (czy jakos tak). I tu pytanie do Was. Czy mogę zacząć jej podawać kaszki BoboVity takie jak jadła przed szpitalem? Humanę jadła z apetytem, ale nic po za tym nie chciała jeść. Lekarz podczas kontroli zalecił aby stopniowo rozszerzać dietę, lecz kiedy zapytałam ile ma trwać dieta lekkostrawna usłyszałam: "to Pani powinna wiedzieć". No ale nie wiem niestetysad Nadal ograniczać się do kleików i papek? Czy zacząć podawać normalne jedzenie, które jadła przed chorobą? Dodam jeszcze, że chudnie w oczachuncertain
Obserwuj wątek
    • nikka.1983 Re: Dieta. Jak długo? 20.06.11, 21:49
      Oj, współczuję Maleństwu i Tobie sad
      Nie mam doświadczenia z takimi chorobami. Mogę Ci doradzić jedynie tyle, żeby kaszki BoboVita, które nie są najlepsze jakościowo (ten nieszczęsny cukier...) zastąpić którymiś z tzw wyższej półki. Przynajmniej na początku, kiedy brzuszek Twojej córeczki jest jeszcze "zmęczony" chorobą.
      Warto byłoby zapytać innego lekarza, co sądzi na temat powrotu do normalnego jedzenia, bo wypowiedź, że Ty powinnaś wiedzieć, nie świadczy o profesjonalizmie.
      Życzę dużo zdrówka!
    • memphis90 Re: Dieta. Jak długo? 21.06.11, 15:27
      Dieta roczniaka z definicji jest dietą lekkostrawną, możesz więc spokojnie wracać do diety przedszpitalnej. Czyli- jeśli córcia ma na cos ochotę (i nie jest to pieczona golonka z piwem i kapuchą), to możesz spokojnie jej podać. Ani po biegunce, ani po zapaleniu płuc, ani przy salmonellozie nie wprowadza się żadnych specjalnych diet (ba, u dorosłych salmonellozy się nawet nie leczy farmakologicznie). Spokojnie i powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka