Dodaj do ulubionych

Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dziecka?

20.06.11, 20:57
Witam
Niedługo rozszerzam diete dziecka o kaszke i kleiki.
Obecnie maluch je z butelki Tomme Tippee i zastanawiam sie jaki smoczek dac mu do koszki.
Smoczek do kaszki tej firmy jest dopiero po 6 miesiacu i nie wiem czy mozna uzyc wczesniej...
Słyszałam ze do kaszek są tez bardzo dobre butelki i smoczki firmy NUK.
Obserwuj wątek
    • mama_zofki Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 20.06.11, 21:15
      A nie możesz łyżeczką karmić dziecka?
      Moja Zo wcina kaszki i kleiki od miesiąca łyżeczką. Do głowy by mi nie przyszło podawać jej taki pokarm butelką, ale ponoć są specjalne smoczki z dziurką "krzyżykiem".
      • aga999944 Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 20.06.11, 21:43
        Kupiłam ostatnio smoczek Avent trójprzepływowy. Do kaszek sprawdził się znakomicie.
        • romasubrosa Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 21.06.11, 18:14
          ja mam taka sytuacje ze tez rozszerzamy diete i corka nie chce pic mleka z kleikiem czy kaszka z butelki, nawet mimo poszerzania dziurki, wiec karmie ja lyzeczka robiac kleik w miseczce na gesto
    • mpthomas Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 20.06.11, 22:07
      najlepiej lyzeczka, co to za pomysl podawac kaszke ze smoczka?? po to sie rozszerza diete by od butelki odchodzic, dawac dziecku mozliwosc na rozne nowe doznania, lyzeczke, jedoznko do raczki, naprawde nie chodzi by napakowac dziecku zoladek , jak tucznej gesiuncertain
      • whitechocolatte Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 20.06.11, 22:14
        dokladnie,najlepiej łyżeczka uczyc.czasem jest ciezko ale jak dziecko zalapie to pojdzie szybko i sprawnie.ja uzywam smoczkow tommee tippee i widzialam ze sa takie wieksze powyzej 6+, 4 kropelki z plusem bodajze, sa z duzym krzyzykiem,zalezy tez jakiej kaszki uzyjesz, np z bobovity kaszka manna raczej z zadnego smoczka Ci nie pojdzie,za gesta,kaszka ryzowa tez z bobovity jest rzadsza to moze sie udasmile
    • czerwien_flamenco Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 21.06.11, 16:43
      No właśnie sie zastanawiam czy podać jej łyżeczka czy z butelki. Jak Wam to szło na początku?Obawiam sie ze z łyżeczki nic mi nie zje... sad
      Mam kleik ryżowy z nestle i kaszke tez z tej firmy.
      • mama_zofki Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 21.06.11, 19:37
        Nie zakładaj z góry, że się nie uda. Skąd ten pesymizm?
        Moja mała jest piersiowa, a łyżeczka stała się czymś naturalnym niemal od razu (miała 4 m-ce). Zaciekawiło ją i narzędzie, i nowy, ciekawy pokarm.
        • czerwien_flamenco Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 21.06.11, 19:53
          Masz racje smile Najpierw spróbuje a potem bede sie martwic smile

Dam znać za tydzien jak mi (a w zasadzie NAM) poszło smile
      • syswia Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 21.06.11, 22:05
        jak nie bedzie chcialo jesc z lyzeczki albo raczka (BLT) to znaczy, ze jeszcze nie jest gotowe na rozszerzanie diety

nie ucz dziecka ciagnac kaszke z butli - bedziesz sobie pozniej pluc w brode, ze poszlas na latwizne
    • mika_p Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 21.06.11, 23:43
      Butelka ma zastępować pierś, a z piersi żadna kaszka nie leci smile

Nie martw się, jesli dziecko z łyżeczki zje niewiele. To dwie nowe rzeczy: nowy smak i nowa technika. Z biegiem czasu opanuje technikę i przyzwyczai się do smaku - a łyżeczką można poić dużo mniejsze niemowlęta.
    • thea19 Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 22.06.11, 12:10
      zaraz zostanę zjedzona - daję kaszę w butelce TT 6+ i w 0-3 (zrobiłam większą dziurkę)
      z łyżeczki zjada, przeżuwa i wypluwa - ma 6,5mca
      • pola.cocci Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 22.06.11, 12:25
        a ja daje na gesto lyzeczka, a takie "niewiadomoco" nestle tez z butelki (bo tylko do tego sie nadaje, na gesto sie nie da tego zrobic) - w smoku zrobilam niewielkie naciecie, bo innaczej sie zatykal
        • credaq Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 23.06.11, 18:41
          Bez przesady, ja mojej 5 miesięcznej daje kaszke w butelce. Też ma butelkę TT i do tego smoczek X - z krzyżykiem na smoczku, który dostosowuje się do różnej gęstości pokarmu. Tylko ja daje rzadką kaszkę. Na 150 ml mleka dodaje 2 łyżki kaszki jaglanej. Łyżeczką je obiadki, wiec trening ma. Za miesiąc, moze dwa zacznę jej robić gęściejszą kaszkę i do tego dodam owoce i wtedy bedzie jadła z łyżeczki.
    • lidek0 Łyżeczka 23.06.11, 20:11

• nastja Re: Łyżeczka 24.06.11, 13:43
        ja kupiłam smoczek TT do kaszki ale okazało się to zbędną inwestycją - mały nie chciał ciągnąć kaszki z butli, woli łyżeczką. Za to mój kot który jest uzależniony od silikonu miał radochę - raz ukradł smoczek i go pogryzł doszczętnie. Drugi, który był w komplecie zgubiłam. Dzieć je łyżeczką i jest ok. Myśle że łyzeczką jest najlepiej - mimo ryzyka zabrudzenia wszystkiego wokoło gdy dziecko z kaszką w buzi prychasmile
    • claudia4you Re: Jaki smoczek do kaszki dla 5-miesiecznego dzi 24.06.11, 15:09
      ja mam z tt smoczek i jest supersmile

www.bebiko.com.pl/home/konkurs/tak-sie-smieje-w-wiosenne-dni/zobacz/?item=3168
      prosimy o polubienie zdjęcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka