x_leia 14.10.11, 06:08 Hej, chciałam Was spytac o matę edukacyjną - jaką polecacie? Zamierzam kupic a wybór oczywiście spory i nie wiem na co zwrócic uwagę... synek ma 7tygodni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jimmysgirl Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 07:56 koc zamiast maty-więcej możliwości. a pieniądze wydaj na coś innego, np. na szczepienia. Odpowiedz Link Zgłoś
x_leia Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 08:23 Tak wiem, ze moze byc koc, ale te pałąki nad matami są fajne... można tam zaczepic mnostwo ciekawych zabawek Odpowiedz Link Zgłoś
olik81 Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 08:23 u mojej dwojki sie sprawdzila, koc ok jest teraz-jak mlody ma ok 5 m-cy ale wczesniej lezec i patrzec w sufit ne bylo za ciekawe, ale mata dalej w uzyciu-mozna ja przesunac,pociagac itd ja kupuje uzywane-mam fisher price teraz mialam kiedys canpol-badziewie,rurki wychodzily, generalnie nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jimmysgirl Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 09:33 jak moje miało miesiąc czy dwa to czuwało na tyle krótko, że wystarczyły zabawy na przewijaku lub chwila na rękach, od ok.3go miesiąca zaczęłam kłaść na kocyku i z dnia na dzień zaczęło się przewracać z plecków na brzuch i polecam właśnie kocyk, żeby dziecko jak najmniej leżało na plecach, a jak najwięcej na brzuchu, to doskonale wspiera rozwój i zdrowie począwszy od dobrego wpływu na brzuszek, przez bioderka a na raczkowaniu skończywszy. ale oczywiście nad głową też jest fajnie jak coś ma i wyciąga rączki, ale ja miałam karuzelkę w łóżeczku, dlatego już nie kupowałam maty. Odpowiedz Link Zgłoś
x_leia Re: Mata edukacyjna 15.10.11, 06:01 Tak, mój synek też ma karuzelę w łóżeczku i uwielbia ją, dlatego zachęcona tym chcę żeby też coś wisiało nad matą - stąd nie-kocyk... Odpowiedz Link Zgłoś
jagodka81 Re: Mata edukacyjna 15.10.11, 11:44 no właśnie, maty Tiny Love są większe niż Fisher Price. Ja piorę tylko matę, zabawek nigdy nie prałam, ale może i można, z drugiej strony mój synek nigdy nie brał ich do buzi tylko sobie je ciągał, a po 9 miesiącu wogóle przestał się nią interesować skoro można latać po całęj chacie Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 08:41 Na allegro jest pelno i przystepne ceny,ja przy wyborze sie kierowalam kolorystyka i tez troche cena,kupilam taka za 80 zl ijestem bardzo zadowolona I rzezcywiscie mata wydaje mi sie lepsza bo mozna duzo zabawek na niej powiesic,moja mala od rana sie na niej bawi Odpowiedz Link Zgłoś
xxmadziulkaxxxx Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 11:59 Ja tez bardzo sobie chwale mate. Kupialm firmy Tiny World "Mala ksieżniczka" czy jakos tak...koszt ok 230 zl. Ta mata jest genialna! Jest bardzo duza , kolorowa, porzanie wykonana, z panelem grajacym, ze swiatelkami, szeleszczacymi liscmi, motylkami itd, z piszczacą pilka i z palagami gdzie bylo w kaplecie 8 naprawde fajnych zabawek. No i jest jeszcze lusterko Mysle ze w taka zabawke warto inwestowac. Moja corka ma 9 m i jak ja posadze w mate to chetnie siedzi i bawi sie zabawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodka81 Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 22:08 ja polecam dwie, z własnego doświadczenia: www.zabawki-fisher-price.pl/pl,product,muzyczna_mata_edukacyjna,13.html www.topmarket.pl/mata-edukacyjna-tiny-love-kick-and-discover-14765-p36013.html obydwie są super! Odpowiedz Link Zgłoś
niuska33 Re: Mata edukacyjna 28.10.11, 22:47 Ja mam taką odwrotną www.pierwszyusmiech.com.pl/product-pol-767-Tiny-Love-Mata-Zabka.html bo był problem z bioderkami u nas, więc to miało małą zachęcić do leżenia na brzuszku i w sumie się sprawdziło bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 10:18 Moje mialy tropikalna wyspe, bardzo im sie podobala, szczegolnie te szeleszczace liscie. Jedna je lapala i az piszczala z radosci. Wlasnie sie zabieram zeby ja i inne graty na allegro wystawic. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusina_mama Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 13:23 Też kiedyś o to na tym forum pytałam Jedna z Forumek poleciła mi matę Tiny Love Tropikalna Wyspa. Przede wszystkim jest duża i szybko z niej szkrab nie wyrasta. U nas okazała się strzałem w 10 Droga jest, ale na allegro używane w bdb stanie można kupić za 80-100zł. Kupiłam używaną, Młoda nadal się nad nią znęca, a mata ciągle wygląda jak nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
x_leia Re: Mata edukacyjna 15.10.11, 05:53 A ja właśnie upatrzyłam sobie matę Tiny Love Kick & Play - jest też duża, na opakowaniu podają że o 50% Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 16:40 Zwróć uwagę na to, żeby na samej macie również były jakieś atrakcje, nie tylko na pałąkach. Chodzi np. o szeleszczące miejsca, jakieś miękkie przyciski w macie, które wydają dźwięki - coś, co zainteresuje dziecko, gdy będzie leżało również na brzuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 18:55 u nas niezbyt sie sprawdzila jak dziecko zaczelo sie interesowac zabawkami to niedlugo po tym (ok. miesiaca) zaczela sie turlac i ja te palaki bardzo ograniczaly i denerwowaly. A wiec palaki musialam odczepic i mata byla jak dywanik czy koc. Tyle ze ladniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
noemi23 Re: Mata edukacyjna 14.10.11, 21:37 Hej Jeśli byłabyś zainteresowana to mam matę po swoim synku do sprzedania, jest to mata firmy Bright Stars , mata posiada pozytywkę żabkę, która wygrywa cztery przyjemne dla maluszka melodie, lustereczko no i pałąki z zabaweczkami. Cena jaką chcę za matę to 50 zł+ koszt przesyłki. Podaję swój kontakt: ania.lesnie@gmail.com. Zachęcam, bo naprawdę mata warta jest ceny Odpowiedz Link Zgłoś
x_leia Re: Mata edukacyjna 15.10.11, 05:56 Dzięki Noemi, ale już upatrzyłam sobie z Tiny Love Odpowiedz Link Zgłoś
x_leia Re: Mata edukacyjna 15.10.11, 05:55 A jeszcze zapytam tak dla formalności - oczywiście pierzecie matę przed pierwszym użyciem, a co z zabawkami z maty - też do kapieli? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusina_mama Re: Mata edukacyjna 15.10.11, 08:18 Piorę wszystko (z wyj. pałąków) często w pralce, programem 'delikatnym' w 40st C. Zupełnie nic się nie dzieje. Akurat moja mata ma dołączoną siatkę, w którą się ją pakuje do prania. Odpowiedz Link Zgłoś
heja5 Re: Mata edukacyjna 15.10.11, 12:01 tiny love kick&play. Koleżanki maluc miał taką i jak położyliśmy małego w niej to godzinę bez przerwy w niej leżał... ale jak kupiliśmy taką samą to już nie był zainteresowany. od 2 miesięcy zaczął się turlać i pełzać i zdecydowanie lepiej sprawdza się kołdra na dywanie. Nie warto było wydawać na nią 220 zł Odpowiedz Link Zgłoś
katt-hia Re: Mata edukacyjna 15.10.11, 13:11 polecam, u mnie przy dwójce się sprawdziła. Miałam fisher price, bardzo podobną do tej: allegro.pl/fisher-price-mata-edukacyjna-dla-niemowlat-l7347i-i1872721066.html Jak dziecko starsze możesz bez pałąka położyć, fika sobie wtedy na brzuszku. Samą matę można wrzucić do pralki i wyprać. Odpowiedz Link Zgłoś
ignis.w Re: Mata edukacyjna 16.10.11, 17:43 A od kiedy kładłyście maluchy na macie? Mój ma 7 tygodni i zastanawiam się czy to nie za wcześnie, chociaż widzę że łapki ciągle wyciaga i już sie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
panikorbka-to-ja Re: Mata edukacyjna 16.10.11, 18:05 a czemu za wcześnie, spróbuj, najwyżej się jeszcze nie zainteresuje, ale myślę, że poogląda, za chwile może już łapką trącać wiszące elementy Odpowiedz Link Zgłoś
krecik111 Re: Mata edukacyjna 16.10.11, 19:13 moja Mała ma teraz 5 miesięcy i bawi się na macie od drugiego miesiąca. U nas mata sprawdziła się znakomicie, codziennie Mania spedza na niej ok. godziny. Cieszę się, że kupiłam rain forest, bo ważne okazało się, żeby grała pozytywka i migały światełka, jak tylko się wyłącza (grają 20 minut), to od razu jest buczenie, że zabawka nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d zadnej nie polecam 16.10.11, 20:54 duzo lepsze sa zwykle koce... jak ma 7 tygodni to i tak mu edukacja wisi ))) a jak bedzie straszy to porozkladaj na kocu rusze pierdolki..jakies kolorowe rzeczy i bedzie mial frajde..a ty nie wywalisz kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Mata edukacyjna 16.10.11, 22:25 Ja mam dwie maty Fisher Price i Tiny Love (jedną i drugą dostałam po dzieciach koleżanek). FP sprawdzał się przy Małej tak mniej więcej do czwartego miesiąca, jak nie krócej (bo pozytywka grała i światełka świeciły), ale jak zaczęła się wiercić i kręcić to FP jest zdecydowanie za mały. Teraz bawi się na Tiny Love, ale pałąki już muszę zdejmować, ewentualnie tylko jeden wieszać. Mata ma takie zabawki mocowane na krańcach i do nich Mała chętnie sięga, pałąk już czasem ogranicza. Teraz ma skończone 5 mscy i coraz lepiej Jej idzie turlanie się i przekręcanie, więc często przemieszcza się z maty na koc. Jak już miałabym polecać to właśnie Tiny Love, ale to faktycznie zabawka na niezbyt długi czas. p.s. prałam zabawki w pralce w programie "pranie ręczne" 40 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś