Dodaj do ulubionych

Strofować?

16.12.11, 18:42
Doświadczone mamy podpowiedzcie jak powinnam się zachować. Ostatnio moja 10 miesięczna córeczka, gdy nosiłam ją do uśpienia zaczęła uderzać w moją twarz i drapać mnie. Cieszyła się przy tym jak gwizdek, ale mnie bolało. Powiedziałam jej kilka razy stanowczym tonem (ale nie krzykiem), że nie wolno. Zrobiła podkówkę, coś kwęknęła i się przytuliła. Po chwili spróbowała znowu, więc znów zwróciłam jej uwagę i tak kilka razy, ale szybko się poddała. Następnego dnia jednak nie pomagał ani stanowczy ton ani odpychanie rączki od mojej twarzy. Mała chwytała mnie coraz mocniej i trwało to bardzo długo. Przyznam, że nie wiedziałam jak się zachować i w końcu odwróciłam jej uwagę. No i teraz nie wiem czy powinnam do skutku powtarzać, ze nie wolno? Czy może jest jeszcze za mała, żeby to zrozumieć? Może lepiej od razu zająć ją czymś innym? Moje pytanie dotyczy również innych sytuacji, typu dotykanie kabelków, doniczek itp. Mówić „nie wolno”, „nu nu”, „zostaw” czy darować sobie i zabierać w inne miejsce?
Obserwuj wątek
    • od.czasu.do.czasu Re: Strofować? 16.12.11, 18:47
      Moje ma prawie dok i od kilku miesięcy ciągle mówie nie, czasem pomaga czasem nie ale teraz jak dochodzi do rzeczy przy którejś kiedyś mówiłam nie patrzy na mnie i czeka na reakcje, wiec chyba rozumie. Jak miała 10 miesięcy też tak było, jak mnie bije po twarzy to nie odwracam jej uwagi i nie robię z niej głupka tylko mówię że nie wolno tak robić i zabieram rękę.
    • tygrysiatko1 Re: Strofować? 16.12.11, 19:07
      Zdecydowanie Nie wolo!!! jeżeli nie działa odstaw dziecko do łóżka... odwracanie uwagi nie pokaże dziecku, że nie życzysz sobie takich zachowań...
      • toya666 Re: Strofować? 17.12.11, 12:22
        tygrysiatko1 napisała:
        > Zdecydowanie Nie wolo!!! jeżeli nie działa odstaw dziecko do łóżka

To najgłupsza rzecz, jaką można zrobić w takiej sytuacji!! Łóżko ma się kojarzyć dziecku z odpoczynkiem, snem, miłymi przeżyciami. A nie z karą!!
    • budzik11 Re: Strofować? 16.12.11, 19:12
      Żadne "nu nu" (co to w ogóle znaczy??). Jak "Nie wolno" nie skutkuje, to odkładasz dziecko. Może sobie robić buzię w podkówkę - ale musi zrozumieć, że są pewne rzeczy, których nie akceptujesz. Kochając dziecko też trzeba mu stawiać granice, drapanie i bicie po twarzy jest nie do zaakceptowania i dziecko musi to wiedzieć.
      • tygrysiatko1 Re: Strofować? 16.12.11, 19:30
        zwłaszcza, że jeżeli teraz Cię boli i tego nie zahamujesz to później będzie tylko gorzej... a swoją drogą co to znaczy "nunu"?? jak mnie wkurza, jak ludzie dorośli mówią jakimiś dziwnymi zwrotami do dzieci...
        • aldira Re: Strofować? 16.12.11, 20:44
          Dokladnie jak przedmowczynie nie ''nu nu nu'' tylko poprostu nie i nie wolno. Moja 8 miesieczna coreczka moze nie zawsze ale reaguje na nie wolno. Oczywiscie probuje dalej ale ja sie nie daje i mowie nie wolno i tyle. Podobnie wlasnie bylo ze szczypaniem mnie i drapaniem po twarzy. Zabieralam reke mowilam nie wolno o jak narazie dziala. Musisz ale to koniecznie wpajac dziecku ze nie wolno bo ci wejdzie na leb pozniej i bedziesz wtedy plakac. Takie jest moje zdanie. Wytrwalosci i pozdrawiam
    • michelinka11 Re: Strofować? 16.12.11, 20:40
      No wlasnie, co to za nu nu????
    • joanna.pio Re: Strofować? 16.12.11, 20:44
      Dość typowe zachowanie w tym wieku. Takie szczypanie, szarpanie może z jednej strony świadczyć o silnych emocjach (zmęczenie?), z drugiej - nawet tak małe dziecko potrzebuje wyraźnych granic. Trzeba powiedzieć zdecydowanym głosem "nie wolno" - absolutnie nie z uśmiechem i nie łagodnie - to wprowadza mętlik informacyjny. Nie chodzi mi o krzyk - ma się po prostu zgadzać komunikat słowny z naszą mową ciała. Nie ciuciamy, nie przymilamy się do dziecka, gdy sprawia nam fizyczny ból. Jeśli nasz słowny sprzeciw nie pomaga - odkładamy dziecko krótko mu wyjaśniając dlaczego.
      To też czas, gdy dzieci przemieszczając się próbują niedozwolonych i niebezpiecznych rzeczy - szarpią kablami, majstrują przy gniazdku, próbują wstawać trzymając się np. telewizora. Zabierając dziecko z takiego miejsca, też powinno się wyrazić dezaprobatę - uczymy wtedy niemowlę, gdzie jest granica naszego przyzwolenia i budujemy poczucie bezpieczeństwa swoją konsekwencją. Z czasem coraz więcej będzie sytuacji, gdzie dziecko będzie potrzebowało Twojego zdecydowanego "nie". I nie łudź się, że po pierwszym razie dziecko zapamięta - takich prób mogą być setki.
      • joanna.pio Re: Strofować? 16.12.11, 20:45
        Ps. oczywiście, gdy córka Cię szczypie, oprócz krytyki jej zachowania, powinnaś złapać jej rączkę, by uniemożliwiać kolejne próby.
    • czarna784 Re: Strofować? 16.12.11, 21:34
      Moja corka jest troche mlodsza ma 6,5 miesiaca i dzis mialam taka sytuacje.siedzialysmy na materacu,obok ktorego jest grzejnik a na nim wisza nawilzacze,mala zawsze uslinie probowala sie za nie lapac i wstawac(dodam ze juz raczkuje i wchodzi zazwyczaj tam gdzie nie powinna),kiedy widzialam ze zblizala raczki to mowilam "nie wolno,Nikola",smiac mi sie chcialo bo miala mine przebojowasmile,kiedy oddalala sie zajmowalam ja czyms innym,a jak znow probowala dojsc do celu,powtarzalam sie i w szoku bylam ze zabiera raczke,mysle ze duzo dajje w takich momentach,zdecydowany ton i konsekwencja,pewnie tez mimika naszej twarzy daje dziecku do myslenia,pozatym tez malej zdarza sie zwinac dlon w piastke i "trzepnac" mnie w twarz,wtedy zabieram raczke i rowniez powtarzam ze nie wolno,ale w tym przypadu rzadko dziala,wiec odkladam mala i zajmuje czym innym.
    • mika_p Re: Strofować? 17.12.11, 01:27
      Doniczki przenieś w niedostępne dziecku miejsce.
      Kabelki, w miarę możliwości, zabezpiecz.
      Zakazy trzeba ograniczać do minimum, bo ostry ton przestaje być skuteczny, jak się go słyszy x razy na dobę.
      Jeśli chodzi o twarz, spróbuj pokazać jej akceptowane zachowanie, na przykład glaskanie, z opisem: "delikatnie, miło" i twoim uśmiechem.
    • tygrysiatko1 Re: Strofować? 17.12.11, 01:34
      kable powinnaś zabezpieczyć, doniczki również... część kwiatów jest trująca dla dziecka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka