Dodaj do ulubionych

pneumokoki i meningokoki

06.03.12, 21:13
Kto szczepił ? kto nie szczepił ? jakies argumenty.. ? jestem przed podjęciem decyzji
a zdania nawet wsród lekarzy są skrajne..
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: pneumokoki i meningokoki 06.03.12, 21:26
      pneumo u nas sa w standardzie.Szczepilam.Na meningo zaszczepilam bo chcialam na A i C.Tak samo i na ospe.Zadnych dziwnych reakcji nie zaobserwowalam za wyjatkiem niecheci do jedzenia na drugi dzien po szczepieniu.
      Ja bym szczepila ale to Twoj wybor.
    • anetchen2306 Re: pneumokoki i meningokoki 07.03.12, 07:12
      Szczepilismy na jedno i drugie, bo u nas naleza obydwa do kalendarza szczepien, obydwa refundowane i nie znam ani jednego lekarza z otoczenia (a takze ze znajomych, przyjaciol, rodziny), ktory mialby "skrajne zdanie" w kwestii szczepien.
      Zaszczepiona jest corka (obecnie 4 lata, pierwsze szczepienie w wieku 3 mcy) i syn (na pneumokoki doszczepiony w ramach terapii PO przejsciu odpneumokokowego zapalenia pluc z powiklaniami, z tygodniowym pobytem na OIOMie wlacznie, bo 10 lat temu o pneumokokach nikt nie "trabil"). Zadnych "skutkow ubocznych" nie zaobserwowalam.
    • emila.dudek Re: pneumokoki i meningokoki 07.03.12, 07:43
      Szczepiłam, bo chciałam, bo było mnie stać, bo...
      Nikt nie naciskał, nikt nie zniechęcał...
      Dziecko po każdym szczepieniu czuło się dobrze.
      Oczywiście szczepienia rozłożyłam w czasie aby nie obciążać organizmu.
    • croolewna Re: pneumokoki i meningokoki 07.03.12, 10:20
      Moje dziecko ma alergię pokarmową i azs. W trakcie ostatniej wizyty lekarz alergolog zalecił szczepienie na pneumokoki. Powiedział, że córka należy do grona zwiększonego ryzyka. Specjalnie się nie zastanawiałam i od razu poszłyśmy na szczepienie. Żadnych skutków ubocznych nie było.
    • princessa.of.persia Re: pneumokoki i meningokoki 07.03.12, 11:20
      Ją mam zamiar zaszczepić przed poslaniem do przedszkola. Córka skończy 2lata więc dostanie jedną dawkę.
    • triss_merigold6 Re: pneumokoki i meningokoki 07.03.12, 11:52
      Szczepiłam na razie na pneumokoki, niemowlę żłobkowe. Żadnych skutków ubocznych nie było, po szczepieniu podałam profilaktycznie panadol.
    • hela_mela Re: pneumokoki i meningokoki 07.03.12, 13:34
      Będę szczepiła na pneumokoki, nad memingokokami się zastanawiam. Głównym argumentem jest dla mnie to, że w krajach UE są to szczepienia refundowane. A w dziadowskiej PL trzeba za to płacić, bo rodzice nie potrafią się zebrać i zastrajkować, bo wiadomo jak tu iść na strajk skoro trzeba się zająć dzieckiem.
      Owszem stać mnie na szczepienia, ale bierze mnie cholera, że kogoś może nie być stać i że jest bardzo poszkodowany. Jest to dla mnie bardzo przykre.
      • hela_mela Re: pneumokoki i meningokoki 07.03.12, 13:36
        Któreś z tych szczepień można odwlec w czasie i dać jedno dawkę(taniej) najprawdopodobniej po 2 r.ż., jeżeli dziecko nie idzie np do żłobka i nie mieszka z innym dzieckiem chodzącym do żłobka/szkoły/przedszkola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka