Dodaj do ulubionych

Do mam używających nosidełek.

14.04.12, 12:32
Dziewczyny , mam pytanie od którego miesiąca można używać nosidełka. Pytam , ponieważ kupiłam w ciuchlandzie nosidełko chicco , ale bez żadnych instrukcji jego używania. Zakładałam go na siebie i widzę , że pozycja dziecka będzie w nim lekko siedząca, z nóżkami wiadomo w rozkroku.
Obserwuj wątek
    • tourterelle Re: Do mam używających nosidełek. 14.04.12, 14:54
      Moje nosidełka były niby od urodzenia z wkładką podtrzymującą główkę, ale maleńkiego dziecka bym nie wsadziła. Używamy od tygodnia na krótki spacer z psem, mały jest przodem do świata zachwycony rozgląda się i bawi się ulubioną grzechotką, ma 4,5mies, myślę, że dopiero jest gotowy, mimo że sztywno głowę trzyma od dawna.
      • auszrine Na "przodem do świata"... 14.04.12, 15:25
        ... to żaden 4-miesięczniak gotowy nie jest.
        • madz-ia30 Re: Na "przodem do świata"... 14.04.12, 19:11
          Moje nosidełko raczej nie nadaje się na włożenie dziecka przodem do świata,ponieważ ma wyższy materiał za główką ,dlatego widzę sobie je, twarzą do twarzy i tak też będę je stosować,można też w miarę potrzeby montować sobie na plecach.
        • ponponka1 zgadzam sie, zadne dziecko nie powinno byc noszone 16.04.12, 15:00
          przidem.
          A swoej droga to czemu np. 4 miesiace i tydzien nie moze przodem a 4 miesiace i dwa i pol tygodnia moze? Co takiego dzieje sie w ciagu tego brakujacego tygiodnia?
          • auszrine Re: zgadzam sie, zadne dziecko nie powinno byc no 18.04.12, 13:00
            Nic sie nie dzieje i dalej nie moze (znaczy nie powinien byc noszony przodem).
      • camel_3d tourterelle 15.04.12, 21:11
        przodem do swiat dzeicka sie nosi... wtedy dziecko nie "siedzi"...tylko wisi na kroczu...
        co prawda na reklamach wyglada to fajnie i dzieci sprawiaja wrazenie szczesliwych. ale tak samo wygladaja dzeici jedzace nutelle, czekolade i na reklamach mc donaldasmile co nie znaczy ze to jest dla dziecka zdrowe... nie kauzde dziekco zaraz od tego ucierpi, ale lepiej nie ryzykowac...
    • milou_milou Re: Do mam używających nosidełek. 14.04.12, 20:54
      Od kiedy dziecko stabilnie siedzi. Masz jakies zdjecia tego nosielka chicco?
      Noszenie przodem to robienie krzywdy dziecku.
      • kalina886 Re: Do mam używających nosidełek. 14.04.12, 21:17
        Nie rozumiem? Czemu robienie krzywdy?
        Z córką chodzimy do rehabilitantki z powodu asymertii i WNM w obrębie barków.
        Odkąd córka skończyła 3 miesiące rehabilitantka kazala nam nosić ją na rękach przodem do świata.
        • kikimora78 Re: Do mam używających nosidełek. 14.04.12, 21:42
          moja tez bardzo lubi. Co prawda nie w nosidle, ale na rekach lubi przodem do swiata, oglada sobie wszystko i dotyka, i jak ma na to ochote a jest przodem do mnie to sie sama odkreca.
          • 1mzeta I na prawdę 20.04.12, 22:59
            ....nie widzicie różnicy w wiszącym dziecku przodem do świata, a w dziecku noszonym prawidłowo na rękach przodem do świata ? Nie widzicie tego, że krzywizny kręgosłupa inaczej się wtedy układają ? Co to za rehabilitanci co nie pokazują rodzicom jak poprawnie dziecko nosić żeby nie zgotować mu jeszcze większych problemów niż już ma.....
        • kaszunia Re: Do mam używających nosidełek. 14.04.12, 21:52
          Jest różnica między noszeniem przodem do świata na rękach w tzw. krzesełku, a noszeniem w WISIADLE, gdzie dziecko wisi na pachwinkach, a kręgosłup jest nadmiernie wyprostowany.

Tu różnica między dobrym a złym nosidełkiem (dobre jest to po prawej, oczywiście)
          https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/307630_290017177678089_100000094288034_1211212_603547586_n.jpg
          • aleksandra1357 Re: Do mam używających nosidełek. 15.04.12, 21:45
            Super jest to zdjęcie!
            Do autorki wątku: jeśli masz wisiadło, w którym dziecko wisi na kroczu, to w ogóle tam dziecka nie wkładaj, w żadnym wieku, lub ostatecznie po 6 miesiącu i na 5 minut.
            Polecam chustę (od urodzenia można nosić w pionie) - dużo wygodniejsza niż nosidło i dla mamy i dla dziecka, lub nosidełko ergonomiczne (to, gdzie dziecko ma nogi rozstawione w żabkę).
        • camel_3d Re: Do mam używających nosidełek. 15.04.12, 21:15
          bo na rekach to zopelnei inaczej nisz wiszac na kroku... poza tym na rekach ponosiasz ja tak 10 minut... a w nosdle raczej dluzej...
          przyznam sie, nie obrazajac nikogo, ze tu dzieci przodem do swiata, nosza mamy lansujace sie dzieckiem czyli takie pseudo sportowe i takie, ktore spedzaja duzo czasu w centrach handlowych... tu tzn w niemczech... z tego co wiem, w pl nosidla i chuty dopiero staja sie popularna...wiec i wiedza jeszcze na ten temat troche mala jest...

tu zaden pediatra nie zaleci noszenia dziecka przodem do swiata w nosidelku..
    • black.joanna Re: Do mam używających nosidełek. 15.04.12, 15:22
      forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
      NIE WOLNO nosić dziecka przodem do świata.
    • camel_3d tu masz forum... 15.04.12, 21:12
      forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
    • freedeedee Re: Do mam używających nosidełek. 15.04.12, 22:42
      Trzech pediatrów i ortopeda powiedział mi, że nosidło najwczesniej po 3miesiącu, ale moja dzidzia zdecydowane nie była gotowa bo nie trzymała głowy sztywno, dopiero po 6mcu zaczelysmy uzywac.
    • ponponka1 Re: Do mam używających nosidełek. 16.04.12, 14:58
      madz-ia30 napisała:

> Dziewczyny , mam pytanie od którego miesiąca można używać nosidełka. Pytam , po
      > nieważ kupiłam w ciuchlandzie nosidełko chicco , ale bez żadnych instrukcji je
      > go używania.

Chicco prudujue tylko wisiadla

Zakładałam go na siebie i widzę , że pozycja dziecka będzie w nim
      > lekko siedząca, z nóżkami wiadomo w rozkroku.

Raczej dziecko wisi w kroku, chcialas napisac. Zobacz jak pozycja na zabke wyglada w chuscie to nie powiesisz dziecka za rozkrok.
      • olgaaa1 Re: Do mam używających nosidełek. 18.04.12, 10:49
        Nasza chusty nie znosiła, za to uwielbiała to nsoidełko:
        www.babybjorn.co.uk/products/baby-carriers/comfort-carrier/comfort-carrier/
        kupe kasy kosztuje niestety, ale jak widzicie nózki rozstawione, mogła nawet w nim spać, bo rozkłada się je i jest oparcie głowy. Niestety ja jestem filigranowa i dla mnie to nosidełko było za wielke, ale mąż twierdził, że praktycznie nie czuje się w nim ciężaru dziecka
        • jombusiowa Re: Do mam używających nosidełek. 18.04.12, 12:05
          Niestety mimo kupy kasy i reklamowania jako ergo nosidełka babybjorn nie są ergonomicznymi.
          Nalezy zwrócic uwagę,że sa polecane przez pediatrów-jak wiadomo, pediatrzy nie sa ortopedami-a jakoś ortopedzi ich nie reklamują.....
          • olgaaa1 Re: Do mam używających nosidełek. 18.04.12, 12:35
            jombusiowa napisała:

> Niestety mimo kupy kasy i reklamowania jako ergo nosidełka babybjorn nie są erg
            > onomicznymi.
            > Nalezy zwrócic uwagę,że sa polecane przez pediatrów-jak wiadomo, pediatrzy nie
            > sa ortopedami-a jakoś ortopedzi ich nie reklamują.....
            Nie mówię o wszystkich nosidełkack babybjorn
            Mówię o babybjorn COMFORT, które jako jedyne nosidełko było tworzone przez ortopedów
            • auszrine Re: Do mam używających nosidełek. 18.04.12, 13:07
              olgaaa1 napisała:

> Mówię o babybjorn COMFORT, które jako jedyne nosidełko było tworzone przez orto
              > pedów

To nosidlo jest o tyle lepsze od zwyklego babybjorna, ze mozna rozstawic szerzej panel w pozycji brzuch do brzucha, ale mimo wszystko w opcji "przodem do swiata" dziecko wisi (nie trzeba byc ortopeda, zeby domyslic sie, jak to jest niewygodne) a opcja "odchylania do tylu" to juz w ogole jakis absurd - nie tylko dla dziecka, ale tez dla rodzica. Dzial marketingu tej firmy chyba pomylil nosidlo z fotelikiem samochodowym wink
        • ponponka1 a po co wydawac tyle kasy na BB Comfort 18.04.12, 13:28

w ktorym dziecko w rozkroku mozna nosic tylko z przodu. Ba - panel jest typowy, gruby - sztywny (wiem, wiem nie jak deska ale nie otlula placow dziecka dlatego sztywny). Do ilu kg jestes w stanie nosic z przodu? I te najmlodsze wisza na kroku (panel sie spina i zweza) bo szeroki panel od 3 miesiaca. Mialam okazje mierzyc to ustrojstwo z moja corka - wtedy 2 lata. Koszmar. Na co dzien uzywalysmy Manduce. Wiadomo - dwulatka juz na plecach.

Mnie zastanawia jedno - Comfort jest krokiem BB ku ergo. Jednoczesnie kosztuje wiecej niz Manduca. Po co kupowac co juz nie jest wisiadlem (dla dzieci od 3 miesiaca) a jeszcze nie jest ergo (sztywny panel nie otule plecow dziecka jak chusta lub prawdziwe nosidla ergo) i co sluzy tylko do noszenia na brzuchu? Skoro za te same pieniadze mozna kupic ladniejsze i bardziej funkcjonalne ergo np. Manduca lub polskie Tuli?
        • illegal.alien Re: Do mam używających nosidełek. 19.04.12, 15:04
          Moze i mozna nozki rozstawic, ale nie sa podparte od kolanka do kolanka - a powinny.
    • agattka_84 Re: Do mam używających nosidełek. 20.04.12, 16:40

Ja nosidełka Manduca używałam od 4-tego tygodnia życia dziecka.
    • camel_3d takie? 20.04.12, 22:08
      https://ecx.images-amazon.com/images/I/414gnsCxiwL.jpg

wywal...

• 1mzeta Wisiadło 20.04.12, 22:56
      kupiłaś, a nie nosidło. Szkoda by mi było dziecko w to coś włożyć- nawet na 5 minut, a oprócz tego szkoda by mi było własnego kręgosłupa. Dobrze ci radzą tu na forum. Nóżki są w "rozkroku" ale nie takim jak trzeba.
      • miska-moniska Re: Wisiadło 23.04.12, 15:04
        Wywal to nosidełko, a jeśli chcesz nosić dziecko kup chustę tkaną, raz wydasz pieniądze i starczy ci na cały okres wózkowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka