Dodaj do ulubionych

problem ze spaniem na plecach

03.08.12, 10:00
Moja córeczka od urodzenia spała na boczkach, raz na jednym raz na drugim - tak polecano mi w szpitalu, ale obecnie obraca się z boku na brzuszek i obawiam się tego dlatego postanowiłam kłaść ją na plecach i pojawił się problem - z 8 godzin przespanych nocami zrobiło się 4-5; kręci się i wierci, co zerknę na nią śpiącą to jest w innej pozycji, potrafi przemieścić się niemalże wokół własnej osi (nawet w dzień, podczas aktywności tego nie robi)
Czy to dlatego, że nie jest przyzwyczajona do takiej pozycji i z czasem przejdzie, czy mogą być jakieś inne przyczyny, jak myślicie? Może ktoś miał podobny kłopocik?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: problem ze spaniem na plecach 03.08.12, 10:44
      ale po co ja na sile przekladasz na te plecy, jak mała ewidentnie sama sobie wybiera najwygodniejsza pozycje do spania, tj. na brzuchu?
      zostaw ja, niech spi na brzuchu. najwygodniej, juz nie mowiac o tym, ze super na brzuchowe problemy i pozniejszy rozwoj motoryki.

dlaczego sie obawiasz jej spania na brzuchu?
    • hela_mela Re: problem ze spaniem na plecach 03.08.12, 10:53
      Moja od 3 tygodnia tylko na brzuchu śpi. Masz szczęście, że przesypia 4-5h. Moja na plecach spała góra 30minut.
    • ass-ik Re: problem ze spaniem na plecach 03.08.12, 12:42
      boję się snu na brzuchu, bo się naczytałam, że dzieci powinny spać na plecach i że to zmniejsza ryzyko śmierci łóżeczkowej

ona spała na boku z wałeczkiem za plecami ale go usunęłam w momencie jak zaczęła swobodnie się przekręcać no i teraz sama często obraca się z boku na plecy podczas snu no i jak już trafi na plecy zaczyna się łóżkowy cyrk przez który turla się po całym łóżku i w ostateczności szybciej się budzi
      • murwa.kac Re: problem ze spaniem na plecach 03.08.12, 13:34
        ile Twoja Mala ma?

nie masz sie czego obawiac. jezeli jest zdrowa, nie ma zadnych problemow, sama sie obraca juz swobodnie - nic jej sie nie stanie.
        warunkiem jest twardy materac, brak poduszki i swobodnie moze spac na brzuchu. moj syn od noworodka spi na brzuchu. dopoki sam nie zaczal sie turlac jeszcze dosc mocno pilnowalam i sprawdzalam go podczas snu. jak skonczyl 4 miesiace i sam glowe podnosil - juz nie bylo potrzeby. do tej pory najlepiej spi mu sie na brzuchu.
        waleczki pod plecy to jest jakies nieporozumienie i ograniczanie naturalnych odruchow dziecka. IMO - niepotrzebne i szkodliwe.
        zaufaj swojemu dziecku - krzywdy sobie nie zrobi smile
        • ass-ik Re: problem ze spaniem na plecach 03.08.12, 14:35
          ma trzy miesiące

może i racja z tym wałeczkiem, chodziło o to, że ulewała, było minęło
          • iljusza Re: problem ze spaniem na plecach 03.08.12, 17:48
            Moja córcia na brzuszku od urodzenia i na plecach nie ma mowy o spaniu. Dziś kończy 4 miesiące i nauczyła się przewracać z plecków na brzuch coby jej nikt na tych pleckach nie daj Boże nie zostawił smile. Nie walczyłam i nie walczę, choć nie ukrywam, że w aucie kłopot z zaśnięciem (o losie, bo podobno dzieci uwielbiają jazdę). Cóż unikam więc i gdzie mogę to ztm poginamsmile
    • semi-dolce Re: problem ze spaniem na plecach 03.08.12, 19:04
      No to niech śpi na brzuchu, skoro tak lubi.
    • fasol-inka Re: problem ze spaniem na plecach 03.08.12, 19:16
      trzymiesięczniak to już dziecko, które powoli zaczyna być mobilne - i skończyły się czasy, że będzie spać tak jak Ty wolisz (albo i nie spać, bo jej niewygodnie)
      daj jej samej zdecydować jak woli odpoczywać
      mój synek też nie znosił spać na plecach, taka jego wola wink dopiero teraz polubił tę pozycję, a ma już dobrze ponad dwa lata
    • ass-ik Re: problem ze spaniem na plecach 04.08.12, 12:05
      dziękuję za wszystkie wypowiedzi ale chyba źle się wyraziłam, otóż problem jest taki, że Malutka źle śpi bez tego wałeczka za plecami, gdy może się ruszać; jak jej wałeczek podłożę czyli wymuszę pozycję na boku to potrafi przespać 8 godzin; bez wałeczka śpi góra 5 bo się turla po całym łóżku
      i to właśnie gdy wałek ma za plecami potrafi odwrócić się na brzuszek

ale uważam, że wałek jest już niepotrzebny i też niebezpieczny, bo zdarza jej się odwrócić główkę w jego kierunku i tym samym może się poddusić gdy za bardzo się do niego przytuli buzią
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka