Dodaj do ulubionych

problem z usypianiem w dzien

03.08.12, 10:40
Mam problem z 4 mieszieczna corka. Przy piersi bez problemu sypia, noce tez przesypia i z tego jestem b. zadowolona. W dzien wiadomo, że juz tyle snu nie potrzebuje ale usypianie jej w dzien jest koszmarem. W łóżeczku dostaje histerii i mimo ze widze ze jest wymeczona i spiaca to nie ma sily a i tak nie zasnie. Stosowalam metode, zeby zostawic ja i niech sie wyplacze ale po 15 minutach caly blok chodzi od wrzasku wiec musze ja wyjac i uspokajac. Musze ja przestawic na dzienne spanie w lozeczku bo za miesiac bedzie pod opieka babci i jak da jej tak popalic to nie bedzie w stanie sie nia zajac. Prosze o dobre rady smile))
Obserwuj wątek
    • klaus37 Re: problem z usypianiem w dzien 03.08.12, 11:45
      witaj. mam ten sam problem z synem. Z corka było jeszcze gorzej bo spała tylko na spacerach więc drałowałam dwa razy po 3 godziny w upały i śnieżyce. Postanowiłam ze z drugim dzieckiem tak nie będzie i walczę z małym ale chyba się nie nadaję do usypiania dzieci bo znów to samo sad Przy cycu usypia a jak go dam do łóżeczka od razu się budzi i w płacz. Niestety nikt nam chyba nie pomoże. Bo rady w stylu odkładać i tyle u mnie się nie sprawdzają. Pozdrawiam i wytrwałości życzę. Ciesz się ty, że spi w nocy bo córka w nocy spała tylko z piersią w buzi i to był dopiero koszmar
      • groszek221 Re: problem z usypianiem w dzien 03.08.12, 12:33
        Niestety to duzy problem tym bardzej ze za m-c wracam do pracy i bede zawozic dziecko do babci wiec jak sobie poradzi? Jestem zalamana, nawet przed chwila walczylam zeby zasnela w lozeczku ale na nic. Przystawilam do piersi i po 2 minutach spi jak aniolek. Nie wiem co robic, gdybym miala perspektywe zostania w domu jeszcze kilka miesiecy to tak bym sie nie martwila ale w tej sytuacji sad(( Zycze rowniez wytrwalosci.
        • mamatosia1 Re: problem z usypianiem w dzien 03.08.12, 13:10
          witaj, u nas jest podobnie. Synek do 3 m-ca zasypiał sam położony w łóżeczku lub wózku. Potem zaczęły mu iść zęby a z tym mega masa komplikacji z brzuchem i zasypianiem. Ja nigdy go nie usypiałam przy piersi więc tego nie zna ale jak przestał zasypiać w dzień to zobaczyłam że po prostu mniej potrzebuje snu. Walczy do ostatniej chwili, rozgląda się, ciekawi go wszystko. Pomyślałam, że lepiej niż walczyć z nim w łóżeczku lepiej go przytulić i ukołysać. I tak robię - biorę go na ręce, przytulam na siedząco (bo inaczej kręgosłup boli) i tak się kołyszemy, czasem kładę mu pieluszkę na oczy lub zakrywam całą buzię z oczami ręką. W pomieszczeniu jest półmrok więc nic go nie rozprasza... Tak sobie spokojnie zasypia a ja go odkładam potem na łóżko lub do jego łóżeczka lub wózka (zależy gdzie akurat jestem). Spróbuj tak, nie walcz z dzieckiem i nie każ mu wrzeszczeć bo to nic nie da. Pytanie tylko czy na pewno próbujesz usypiać dziecko kiedy ono tego potrzebuje... Ja widzę, że są dni kiedy synek śpi po 2 h a czasem ma kilka drzemek po 30 min. Był dzien kiedy nie chciał spać wcale, miał rano drzemke 20 min i do końca dnia nic... ale wtedy bolały go zęby bardzo i brzuch i spanie było niemożliwe... Twoje dziecko przyzwyczajone do zasypiania przy piersi może chcieć od ciebie pierś ale jak babcia przytuli, pokołysze to na pewno się uda. Aha - ja daję smoczka od urodzenia.
          • lalalab Re: problem z usypianiem w dzien 03.08.12, 13:44
            a może spróbuj uspiać dziecko nie w łożeczku ale np. w leżaczku, na kanapie, na swoim łóżku...mój maluch nie cierpi spać w dzień w łożeczku ale w innych miejscach owszem. Łóżeczko jest na noc wyłącznie. Super mu się drzemie w wibrującym krzesełku wink
            • mfab83.hg Re: problem z usypianiem w dzien 03.08.12, 13:53
              My kładziemy na brzuszku w dzień, Mały trochę pomarudzi, ale wie, że to drzemka i drzemie, może Wam też taka pozycja będzie sprzyjała?
              • mfab83.hg Re: problem z usypianiem w dzien 03.08.12, 13:54
                a i zawsze odkładam do łóżeczka tak jakieś kilka - kilkanaście minut przed snem. Jak Mały już ziewa, wtedy się trochę pobawi w łóżeczku i zazwyczaj usypia na brzuszku.
    • jehanette Re: problem z usypianiem w dzien 03.08.12, 15:55
      Nie martw się na zapas i nie męcz dziecka płaczem w łóżeczku. Zestresowane dziecko nie "nauczy się" zasypiać, tylko tego, że jest mu źle a mama nie pomaga. Babcia sobie poradzi, najwyżej pójdzie na spacer ;P
    • alex1250 Re: problem z usypianiem w dzien 03.08.12, 21:13
      Ja usypiałam małego kiedyś w leżaczku bujaczku. Obecnie woli wyciągnąć się w rozłożonej na płasko spacerówce. Po kilku lub kilkunastu minutach wożenia w przód i tył zasypia bez marudzenia.
    • ceeleestynkaa Re: problem z usypianiem w dzien 09.08.12, 20:56
      A już myślałam, że jestem odosobniona z tego typu problemami.
      Mam dwie rady które swoją drogą już zostały napisane.
      Mój synek mało sypia ale jeśli już to albo w moim łóżku, albo na spacerku..
      Możesz też spróbować obok śpiącego maluszka połóżyć Twoją koszulę. Twój zapach będzie działał uspokajająco.
    • marnamania Re: problem z usypianiem w dzien 17.08.12, 15:00
      mój zasypia tylko (ewentualnie zresztą) na spacerze;/
    • water_mcg Re: problem z usypianiem w dzien 17.08.12, 20:25
      Może to się przyda dziecisawazne.pl/cry-it-out-cio-czyli-wyplacz-sie-sam-kilka-powodow-dlaczego-to-nie-jest-dla-nas/
    • idecember Re: problem z usypianiem w dzien 18.08.12, 21:17
      Nie próbuj metody z "wypłakiwaniem się". To tylko zaszkodzi. Masz malutkie dziecko. Mój maluch dopiero w szóstym miesiącu nauczył się usypiać bez cyca. Odkryliśmy, że lubi kołysanie na boki. Albo w wózku albo sadzamy go na kolanach, puszczamy kołysankę i bujamy aż uśnie. Zazwyczaj nie dłużej niż 8 minut. Zasypia też noszony w chuście. Poczytaj "Zasypianie bez płaczu - jak pomóc swojemu dziecku zasnąć i spokojnie przespać noc" może znajdziesz tam metodę na własne dziecko. Poeksperymentuj z chustą koniecznie smile A może w wózku. Babcia może też na spacer iść albo jeździć wózkiem po domu.
      • e-milia1 u nas podobnie, moze potrzebuja mniej snu w 18.08.12, 22:03
        tym wieku? moj syn od poniedzialku przesypia w ciagu dni najwyzej lacznie 4 godziny. ma 3 drzemi, czasem jedna trwa tylko pol godziny! dzisiaj spal dwa razy po 50 minut a ostatni drzemka byla 1,5 godzinna a to dlatego, ze zostawilam go na rekch i jaks sie przebudzal, wkladalam mu cyca do buzi. uspiam go na rekach, przy piersi na ogol nie zsypia a potem odkladam do wozka.w lozku sam jeszcze nigdy nie zsanal i jakos mi to nie przeszkacza. problem w tym, ze jak sie obudzi to mam wrazenie, ze jest niedospany bo marudzi. po godzinie zmow widac, ze jest spiacy. broni sie tego zasypiania jak nie wiem. wczoraj przebudzil sie przed 16 i 4 godziny czatowal, ostatnia byla meczarnia. za to wieczorem zasypia swietnie i odoplywa juz po 19 i spi do 7, 8 rano. moja corka w tym wieku spala dluzej za dnia, z to wieczorem robila cyrki i nie chciala zasnac. nie martw sie, na ogol bbcie sa cierpliwsze i maja inne sposoby wiec pewnie twoja mama da sobie swietnie z nim rade.
      • mamaplodka Re: problem z usypianiem w dzien 18.08.12, 22:04
        U nas sprawdza się wózek w cągu dnia-chociaż i tak śpi jak mysz pod miotłą.
    • alens1 Re: problem z usypianiem w dzien 23.12.12, 17:15
      mialam ten sam problem, niestety nie karmoie piersia wiec mialam jeszcze trudniej bo mala nie usypialam mi przy butli tak jak przy piersi. Moja mała uczylam zasypiania okolo 1,5 miesiaca. Po pierwsze niegdy w zyciu nie zastosowalabym metody niech sie wyplacze albo 3 5 7 Gdybym to zrobila top nie wybaczylabym sobie, poniewaz jak sie okazalo niemowle w czasie nauki zabkowalo i krzyki tez tym byly spowodowane. Taka ostra metoda jest dla starszych dzieci u ktorych wiadomo ze nic sie nie dzieje, u takiech malenstw nigdy na pewno nie wiemy czy im cos nie dolega. wracając do tematu, smoczek niestety musialam wprowadzic do spania . smoka podaje jak widze ze jest zmeczona i razem ze smoczkiem wbuzce klade do lozeczka przykrywam kocykiem a nie kolderka jak w nocy i wlaczam melodie.
      • annaanna86 Re: problem z usypianiem w dzien 23.12.12, 17:38
        dla mnie to jest chore z tą metodą wypłakiwania się, wy traktujecie niemowleta jak rozumne, rozkapryszone bachory- niech się wypłacze, bo dokazuje i wymusza. Niektóre osoby jak moja koleżanka nie nadają się na bycie matkami, bo mają dziecko, a chciałyby żeby samo spało i najlepiej same się sobą zajmowało.
        Moje dziecko od zawsze zasypia albo przy piersi w ciągu dnia, albo w wózku i chodzę z nią na spacery właśnie po to aby spała , a jak jest mróz to wychodzę na pół godziny-godzinkę i zawsze złapie trochę snu, a potem w domu usypiam albo przy cycu,albo inaczej. Trzeba znaleźć sposób an swoje dziecko, moje np usypia w domu wsadzone w śpiworek,w którym sypia na dworze w wózku, jak mnie nie ma , a mąż widzi, że mała trze oczy to wsadza ją w ten śpiworek,a a następnie buja na kolanach i jeśli mu zależy aby pospała dłużej to po prostu nei odkłada jej tylko tak z nią siedzi np godzinkę i co chwila buja oglądając tv, ja robię tak samo, póki jest małą nie będę z nią walczyć.
    • katriel Re: problem z usypianiem w dzien 25.12.12, 22:49
      > W łóżeczku dostaje histerii [...]
      > Stosowalam metode, zeby zostawic ja i niech sie wyplacze

Widzisz związek? Skoro zostawiałaś ją w łóżeczku do wypłakania, to nic dziwnego, że
      skojarzyła sobie łóżeczko z męczarnią samotności i jest do niego zrażona. Zrezygnuj
      z łóżeczka, przynajmniej na kilka tygodni.

> Musze ja przestawic na dzienne spanie w lozeczku

Nie musisz. Nie ma żadnego powodu, żeby niemowlę spało akurat w łóżeczku, a nie
      w wózku, na kanapie (odpowiednio zabezpieczone przed spadnięciem), na materacu
      czy gdziekolwiek indziej, gdzie babcia może je przytulić i uśpić.
    • luizka250 Re: problem z usypianiem w dzien 27.12.12, 22:32
      Ja usypiam w dzień w wózku. Blokuję kółka i wożę po pokoju. Czasem włączam suszarkę. W łóżeczku w dzień moja 7,5 m-czna córeczka nie uśnie.
      • luizka250 Re: problem z usypianiem w dzien 27.12.12, 22:35
        Oczywiście, najdłużej niunia śpi na dworzu. Ale nie zawsze można tak długo chodzić. Np. Jak jest mróz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka