Dodaj do ulubionych

ratunku ciągłe odparzenia

13.09.12, 14:05
mały nie ma 3 tygodni i jak tylko zaleczę mu tyłek to po nocy znów mam wokół odbytu zaczerwienienie z krostkami. Wiem czemu po nocy jest taki stan bo mały zrobi kupkę kiedy już śpię a potem po 4 godzinach gdy budzi się na karmienie tyłek już jest w opłakanym stanie. Sudokrem jest do niczego bepanten maść trochę pomaga. Boję się by nie dostał zakażenia czy czegoś innego. Młody ma biegunkowate kupki i chyba go coś uczula.
Niestety jutro nie mam możliwości jazdy do lekarza. polećcie mi coś.
A jak rozpoznać że wdało się jakieś paskudztwo w odparzenie??
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: ratunku ciągłe odparzenia 13.09.12, 14:22
      sudocrem to szpachelka, blokuje doplyw powietrza do skory i tak naprawde nic nie daje.

przestaw sie na linomag albo alantan plus.
      na odparzenie - kapiel w krochmalu i zasypywanie maka ziemniaczana.
      u nas byl efekt juz po kilku godzinach.
      i na codzien do tylka albo linomag albo alantan.
      • meg.123 Re: ratunku ciągłe odparzenia 13.09.12, 15:46
        Ja bym poszła z dzieckiem do lekarza jeśli wygląda to kiepsko, jeśli uważasz że sama sobie poradzisz to polecam na cały dzień używanie tylko i wyłącznie pieluchy tertowej przynajmniej do momentu całkowitego wyleczenia i oczywiście leżenie bez pieluszek. Podkład ceratowy pod spód tetra pod tyłek i leżenie na golaska jak najdłużej smile
        Wiem, że wizja prania tetry jest okrutna smile ale znajoma tak robiła i pupa była znów "idealna" smile
        • meg.123 Re: ratunku ciągłe odparzenia 13.09.12, 15:50
          Ja do smarowania używam aktualnie alantanu-dermoline z wit d-pantenol i sporadycznie cieniusieńką warstwę sudokremu.
          • ponponka1 jak pupa ma oddychac to jej sie nie smaruje 13.09.12, 16:02
            Autorka

kilka dni bez pieluszkowo i bezkremowo. A potem smarowac TYLKO jak jest zaczerwienienie. Czym? Tym co najlepiej bedzie dzialalo. A jak wieziec ze dziala - samorowac na raz tylko jednym kremem.....
            No zakaz calkowity wilgotnych chusteczek napakowanych chemia i pieluszek z balsamami (np. pampers).
        • brze-czyk Re: ratunku ciągłe odparzenia 15.09.12, 14:26
          meg.123 napisała:

> Ja bym poszła z dzieckiem do lekarza jeśli wygląda to kiepsko, jeśli uważasz że
          > sama sobie poradzisz to polecam na cały dzień używanie tylko i wyłącznie pielu
          > chy tertowej

do lekarza jednak pojechałam choć tyłek się polepszył
          a tetrę używam w ciągu dnia, w nocy pampersy
    • memphis90 Re: ratunku ciągłe odparzenia 13.09.12, 19:16
      Ja na pupkę stosowałam nivea sos, hit forumowy sprzed 4-5 lat smile Albo maść tranową (na receptę, do zrobienia w aptece). Kupki takiego malucha są z natury luźne, taka musztarda.
      Spróbuj zmienić pieluchy, czasem pampersy uczulają, innym razem dzieciaki reagują tak na tańsze teskowe czy biedronkowe pieluchy.
    • 1matka-polka Re: ratunku ciągłe odparzenia 13.09.12, 19:28
      Jabłka odstaw, jeżeli karmisz piersią, przemywaj wacikiem z samą wodą po kupie, mocz dwa razy dziennie, przez chwilę pupę dziecka (nie swoją) w nadmanganianie potasu bardzo rozcieńczonym, woda ma być jasnoróżowa i bepanthen spróbuj ale odstaw od razu jak się zagoi.
      Na stałe nie używaj żadnych kremów ani tych specjalnych chusteczek - sama woda, nie za często, wystarczy.
      • brze-czyk Re: ratunku ciągłe odparzenia 15.09.12, 14:29
        1matka-polka napisała:

> Jabłka odstaw, jeżeli karmisz piersią, przemywaj wacikiem z samą wodą po kupie,
        > mocz dwa razy dziennie, przez chwilę pupę dziecka (nie swoją) w nadmanganianie
        > potasu bardzo rozcieńczonym, woda ma być jasnoróżowa i bepanthen spróbuj ale o
        > dstaw od razu jak się zagoi.

pediatra również zwróciła mi uwagę na owoce i soki i kazała z nich zrezygnować na jakiś czas.
        tyłeczek myję bezpośrednio pod kranem z małą ilością mydła a osuszam papierowymi ręcznikami
        spróbuję nadmanganian
        • 1matka-polka Re: ratunku ciągłe odparzenia 15.09.12, 14:43
          Lepiej bez mydła, bo podrażnia i może uczulać.
    • lidek0 Re: ratunku ciągłe odparzenia 13.09.12, 20:02
      Jeśli to wokół odbytu to może być reakcja alergiczna na coś co jesz
      • brze-czyk Re: ratunku ciągłe odparzenia 15.09.12, 14:30
        tak to tylko wokół odbytu
    • mynia_pynia Re: ratunku ciągłe odparzenia 13.09.12, 20:11
      Matka, nastaw sobie budzik co 2h i poświęć trochę swojego snu.
      Dupka dziecka bezcenna!!!
      Mój syn miał raz straszne, odparzenie po antybiotyku, a w kupie leżał może 15 min, później przez 2 dni zmieniałam pieluchę prawie co sika.
      • brze-czyk Re: ratunku ciągłe odparzenia 15.09.12, 14:36
        chętnie bym tak zrobiła ale śpię w pokoju z dwójką dzieci które budzą się prawie za każdym razem gdy jest mocniejszy hałas a potem jeszcze ich muszę uspokajać. Nie mam możliwości by ewakuować się do innego pokoju a odespanie zawalonej nocki nie wchodzi w grę bo nikt mi nie pomaga i jestem skazana tylko na siebie. Na szczęście tyłeczek jest już prawie ładny, teraz jeszcze muszę znaleźć powód tego podrażnienia.
    • syswia Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 04:28
      1. skonsultowac z lekarzem ewentualne uczulenie (jestes pewna, ze ma biegunke? niemowleta na piersi maja luzne kupy)
      2. odstawic wszelkie chusteczki mokre - przy zmianie pieluchy przemywac zwykla ciepla woda
      3. myc w samej wodzie (bez zadnych kosmetykow) albo w wodzie z dodatkiem mocno zaparzonego rumianku (duzy kubek na wanienke)
      4. odstawic pieluchy plastikowe i zainwestowac w wielorazowe pieluchy formowane z PULLem (nowoczesne pieluchy wielorazowe to nie tetra!)
      5. czesto (przynajmniej raz dziennie) wietrzyc pupe dziecka (powiedzmy pol godziny przed kapiela polozyc go na brzuszku, bo jak chlopiec to Ci sufit obsika wink
      6. jesli w nocy zostajesz przy pieluchach plastikowych, to zmieniaj je przy kazdym karmieniu - czesto
      • murwa.kac Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 08:16
        z rumiankiem bym uwazala.
        podstepny jest, potrafi bardzo uczulac i narobi jeszcze wiekszych szkod.
        • syswia Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 12:55
          dziekuje za informacje - nie wiedzialam
          byl wyprobowany na moim wlasnym niemowlecym tylku wink a ja mam wrazliwa skore
      • brze-czyk Re: ratunku ciągłe odparzenia 15.09.12, 14:47
        syswia napisała:

> 1. skonsultowac z lekarzem ewentualne uczulenie (jestes pewna, ze ma biegunke?
        > niemowleta na piersi maja luzne kupy)

kupa luźniejsza niż musztarda, mocno wsiąkająca w pieluchę lub pampersa

> 2. odstawic wszelkie chusteczki mokre - przy zmianie pieluchy przemywac zwykla
        > ciepla woda

chusteczki mam tylko od wyjazdów bo wygodniej mi wsadzić tyłek pod kran i jest dużo szybciej

> 3. myc w samej wodzie (bez zadnych kosmetykow) albo w wodzie z dodatkiem mocno
        > zaparzonego rumianku (duzy kubek na wanienke)

rumianek uczulał mi dzieci więc nie próbuje

> 4. odstawic pieluchy plastikowe i zainwestowac w wielorazowe pieluchy formowane
        > z PULLem (nowoczesne pieluchy wielorazowe to nie tetra!)

jednorazówki tylko w nocy bo tetra lub wielorazówka którą stosuję w ciągu dnia czasem przecieka a w nocy nie chce zmiany prześcieradeł

> 5. czesto (przynajmniej raz dziennie) wietrzyc pupe dziecka (powiedzmy pol godz
        > iny przed kapiela polozyc go na brzuszku, bo jak chlopiec to Ci sufit obsika wink

niestety nie mam na tyle ciepło w pokoju by tak wietrzyć maluszka zwłaszcza że starsze latają jak przeciagi

> 6. jesli w nocy zostajesz przy pieluchach plastikowych, to zmieniaj je przy kaz
        > dym karmieniu - czesto

po każdym karmieniu zmieniam tylko malec miedzy karmieniami zrobi nawet 4 kupy a raczej popuści ciut i wokół odbytu jest brudno. więc w nocy pampersy idą jak woda.
    • ichi51e2 Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 08:49
      Moje dziecko mialo to samo - po sudokremie bylo jezcze gorzej (choc zapach mi sie jakos strasznie podobal) linomag, nivea s.o.s etc tez o kant dupy potluc. Nie wiem jak alantan - u mnie w szpitalu polecali i uzywali dziecko mialo pupke idealna. Wietrzenie mnie denerwowalo bo zasikiwal wszystko zasmiewajac sie. W kazdym razie nam pomogla masc robiona na zamowienie - znalazlam nawet kartke i sklad jest taki 3% sol. Ac borici (nie wiem co to jest i czy dobrze przepisuje strasznie nabazgrane) Lanolina vaselina fla aa 30,0 Linomag plyn 10,0 - wypisala nam pediatra. Teraz uzywam codziennie caly czas i pupka jest najbardziej jedwabista czescia niemowlaczka wink Wydaje mi sie ze tetra pomoze o tyle ze dziecko bedzie plakac przy kazdym siku wiec bedziesz wiedzxiec kiedy zmienic pieluszke od razu. Jednakze wydaje mi sie ze jesli dzieciak polezy dluzej zasikany w tetrze to tylko bedzie gorzej. A! jeszcze jedno - po kazdej kupie myje dziecku pupke pod kranem woda z mydlem dzieciecym.
      • brze-czyk Re: ratunku ciągłe odparzenia 15.09.12, 14:50
        na razie lekarz polecił mi na zmianę bepanthen maść i clotrimazolum
        ale jak znów będzie źle to chyba zamówię z apteki. dzięki za skład
    • ichi51e2 Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 08:53
      a jeszcze jadno - jak na moje oko twoje dziecko nie ma uczulenia. Tez mialam faze ze moje dziecko ma sraczke - raz dziennie potrafil zrobic 3 BARDZO wodniste kupy a potem caly dzien nic, albo takie naprawde male plamki. Tesciowa tez mnie podburzala ze dziecko ma biegunke (matka dzieci butelkowych). Pediatra powiedziala ze biegunki u niemowlaka nie da sie przegapic - bo nie bez powodu rotawisusy sa niebezpieczne dla maluszkow - bo z dziecka woda sie bedzie lala caly czas. Wiec o ile widzisz jakas regularnosc to nie ma problemu a niemowlaki robia takie musztardopodobne kupy
    • jehanette Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 09:02
      Niestety jak śpi 4 godz z kupą to nie będzie lepiej. Na twoim miejscu poczekałabym jednak, aż ją zrobi i przewinęła. Swoją drogą to tak kładziesz go i idziesz spać? Jak moja córka była w tym wieku to nie mogłam jej z rąk wypuścić jak miała oczy otwarte, instynkt czy coś, poza tym żal by mi jej było że sama leży. Odsypiałam w dzień.
      • brze-czyk Re: ratunku ciągłe odparzenia 15.09.12, 14:54
        usypiam jak karmię go piersią bo niestety na mnie tak działa mały ssak.
        Odsypiać nie mam możliwości bo mam jeszcze dwójkę dzieci i nikogo do pomocy.
    • ladnyusmiech Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 09:57
      Mój Mały miał brzydkie odparzenia wraz ze zdartą skórą po chusteczkach pampers. Troszkę to trwało zanim na to wpadłam. Od tamtej pory jak kupuje zwracam uwagę aby były bez alkoholu. Pomogło na dzień dzisiejszy nawet kremu przeciw odparzeniom nie używam, a jego pupa ma się dobrze. Z kolei kuzynka mówiła, że jak ubrała inne pieluchy niż pampers od razu tyłek czerwony a po dwóch dniach ranki. Także dobrze najpierw tutaj sprawdzić czy wszystko zagrało.

Z poważnymi odparzeniami jak tylko będzie to możliwe do lekarza. To miejsce ma dużą ilość bakterii i szczególnie trzeba uważać. Ale mogę napisać co mi pediatra radziła gdyby się mocne odparzenia zrobiły. Raz to smarować roztworem gencjany (fiolet do kupienia w aptece) a dwa przy kąpieli dodać troszkę nadmanganianu potasu do wody - jest bardzo silnie bakteriobójczy i pomaga również na inne rzeczy (np. potówki).
    • milamala Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 11:34
      U mnie pomaga pomaga zwykla oliwka.
      • milamala Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 11:35
        W Holandii poleca sie zostawiania dziecka bez pieluchy na przynajmniej 5 minut dziennie. Ja staram sie zeby mala przynajmniej 15 minut z gola pupa biegala, choc trzeba brac pod uwage przykre niespodzianki.
        • ichi51e2 Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 19:07
          Mi w szpitalu (pl) tez o tym mowili ale jak wspomnialam zasikiwal...
    • marta-zs Re: ratunku ciągłe odparzenia 14.09.12, 15:38
      moim zdaniem to grzybicze odparzenie, zwłaszcza ze się powtarza i występuje po kupie. Wizyta u lekarza konieczna, przepisze odpowiednią maść na receptę. DO wizyty mozesz sie wspomoc clotrimazolum.
      Sudocrem, nivea sos czy inne tego typu kremy nie pomogą! Żadnego sypania pupy mąką, ani niczym zapychającym, bo bedzie tylko gorzej. Wietrzyć pupę, myć i wycierać dokładnie do sucha, wietrzyć tyle ile się da.
      Żadnej marchewki, jabłka, cytrusow, zup na rosole.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka