Dodaj do ulubionych

witamina D3 podajecie?

28.03.13, 13:05
od 3 tygodnia życia mały jest na mm, moja pediatra sprawdziła wyliczyła itd i powiedziała ,że nie muszę dodatkowo podawać wit.D ponieważ dzienną dawkę dostaje w mleku. Dziś musiałam iść do innego lekarza i powiedziała ,że bezwzględnie takim małym dzieciom podaje się witaminę D3 do lata.
Więc jak jest? Podawać czy nie? Sprawdzałam i mały faktycznie zalecaną dawkę wypija z mlekiem.
Obserwuj wątek
    • dorot10 Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 13:29
      Moje starsze było na mm od 3 mca. Jak zaczęło wypijać 400 ml/ dobę nie podawałam wogóle wit d3.
    • 1mzeta Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 14:33
      Skoro dostaje odpowiednią ilość w mm to po jeszcze dodatkowo podawać ?
      Niech sobie "mądra" lekarka poczyta o skutkach nadmiaru wit d 3.
      Moje obydwa piersiowe i w życiu im wit. d3 nie podawałam.
      • aaaniula Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 18:51
        Dużo gorsze są skutki niedoboru niż przedawkowania, do którego zresztą wcale nie jest tak łatwo doprowadzić. Nie wiem o co ten szum wokół witaminy D3. Nasze matki podawały nam i miało to bardzo dobre skutki, bo dziś spotkanie dziecka z krzywicą to raczej nie jest możliwe. Nie jestem zwolenniczką faszerowania dzieci, ale akurat witamina D3 jak najbardziej- bo ilość która znajduje się w mm to w zasadzie niezbędne minimum, które nie zawsze się dobrze wchłania.
        • malgosiek2 Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 21:55
          aaaniula napisała:

> Dużo gorsze są skutki niedoboru niż przedawkowania,

I tu się mylisz.
          Jest dokładnie na odwrót.
          Szybciej uzupełnisz niedobory podając wieksze dawki D3 niż "wypłukac" z organizmu, ponieważ ta witamina się nie wydala,a kumuluje w wątrobie i nerkach.
          Znacznie wieksza szkodę zrobi przedawkowanie iż lekki niedobór

>do którego zresztą wcale nie jest tak łatwo doprowadzić.
          Wbrew pozorom nie jest tak trudno doprowadzić do przedawkowania.
          Maluchy potrzebują międz 400-800 jm D3/dobę.
          W jednej kropli Devikapu jest 500, a w Vigantolu bodajże więcej coś ok.760.
        • 1mzeta Co za głupoty 29.03.13, 16:15
          "Dużo gorsze są skutki niedoboru niż przedawkowania, do którego zresztą wcale ni
          > e jest tak łatwo doprowadzić."

Najpierw poczytaj coś o tej witaminie zanim coś napiszesz.
          Potem poczytaj sobie posty tych matek, które właśnie dzięki takim "super zaleceniom mądrych lekarzy" doprowadziły do przedawkowania.

"Nasze matki podawały nam i miało to bardzo dobre skutki..."
          Super- idąc tym tokiem myślenia napisz nam jakie dobre skutki miało np. dopajanie dzieci glukozą....
          • aaaniula Re: Co za głupoty 29.03.13, 19:59
            To, że dopajanie glukozą nie miało dobrych skutków, nie oznacza, że podawanie witaminy D3 również jest złe. Ciekawe, że niegdyś krzywicy było bardzo dużo, a dziś praktycznie jej nie ma. No i akurat pediatrę mam bardzo dobrego, zna przypadek mojego synka, który długo witaminy nie dostawał, bo jej nie tolerował. Wierzę bardziej mojej lekarce, niż opinii z forum.
            • 1mzeta Re: Co za głupoty 30.03.13, 01:00
              Podawanie nie jest złe jak dziecko ma niedobór.
              Stwierdzam (nie tylko ja zresztą), że napisałaś głupoty odnośnie niedoboru i nadmiaru w organizmie- jakoś do tego się nie ustosunkowałaś, nie poparłaś swojej tezy żadnymi mądrościami oprócz tego, że wierzysz swoje lekarce.
              Są dziewczyny na forum co też swoim dobrym pediatrom wierzyły- do czasu aż się okazało, że dzięki takim lekarzom doprowadziły do nadmiaru tej wit w organizmach swoich dzieci.
    • malinowa80 Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 14:58
      wg wskazań mojej pediatry daje jednego dnia jedną kapsułkę a drugiego dwie na zmianę...
      karmie mm i kp
    • aaaniula Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 15:21
      Dostaje od urodzenia praktycznie. Jest na mm. Wczoraj na kontroli lekarka powiedziała, że widzi początki krzywicy, że dawkę mam zwiększyć i przyjść za miesiąc. Jak się nie poprawi to przejdziemy na aktywną formę witaminy D3.
      • malgosiek2 Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 21:59
        aaaniula napisała:

> Wczoraj na kontroli lekarka powieziała, że widzi początki krzywicy, że dawkę mam zwiększyć i przyjść za miesiąc.

Aha i tylko na podstawie badania w gabinecie, tak stwierdziła czyli np.oglądając głowę i kl piersiową?
        A, gdzie badanie laboratoryjne na poziom wit D oraz gospodarke wapniowo-fosforową oraz fosfatazę alkaliczna?
      • malgosiek2 Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 22:05
        A jaką dawkę zaproponowała lekarka?
      • 1mzeta Buahahahaaaaa.......... 29.03.13, 16:17
        No pięknie- niedobór wit. d3 stwierdzony na oko. I tu się zdziwisz- przedawkowanie potrafi dawać podobne objawy do niedoboru.
        Ta twoja lekarka to konował, a nie specjalista.
        Ja bym na twoim miejscu poprosiła o skierowanie na badanie krwi.
    • ichi51e2 Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 15:38
      Ja daje jak mi sie przypomni. Lubi. Zawsze zjadam sobie te kapsuleczki potem suspicious
      Za to omega3 biore!
    • monocle Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 16:41
      Podaję jeśli akurat nie mam tranu. Jeśli mam tran, to wyłącznie łyżeczkę tranu.
    • madzik29 Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 18:09
      podaję codziennie do słonecznej wiosny i ciepłych dni, pozniej przerwa do jesieni. I tak juz przy drugim dziecku.
    • malgosiek2 Re: witamina D3 podajecie? 28.03.13, 22:19
      www.psychiatria.pl/specjalista/ep,273,witamina-d3-objawy-przedawkowania
    • ajserped Re: witamina D3 podajecie? 29.03.13, 18:33
      moje na mm. pediatra na zimę zaleciła podawać co drugi dzień i mniej więcej tak podaję, jak mi się nie zapomni. a jak wreszcie zrobi się porządna wiosna, to będę dawać mniej więcej 2 razy w tyg. - takie zalecenie mieliśmy na lato.
    • aneta_k84 Re: witamina D3 podajecie? 29.03.13, 20:28
      Moje 5-miesięczne dziecko wypija ok 700ml mm na dobę. Wg zaleceń lekarki wit. D mam podawać co drugi dzień i tak robię.
    • illegal.alien Re: witamina D3 podajecie? 02.04.13, 11:37
      Nie podawalam i nie podaje (dziecko piersiowe, ciemna karnacja). Za to regularnie sprawdzam jej poziom witaminy D i innych z krwi - nigdy nie miala niedoborow, zawsze jest dobrze w granicach normy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka