Dodaj do ulubionych

Pozycja dla maluszka

13.06.13, 07:30
witam, chcialabym sie zapytac, czy kladzenie sobie dziecka na brzuchu, ale na jego pleckach w pozycji półlezacej jest czym zlym dla jego rozwoju? Dziecko w tej pozycji podciaga sie samo do siedzenia, tak zostaje na 1-3 sekund i wraca na swoje miejsce. Ciagnieta za raczki nie podciaga glowki. Pod paszki juz tak.
mam jeszcze 1 pytanie, corka ma 4,5 msc jal lezy na brzuszku to zazwyczaj ma zacisniete piastki, czy to zle?

aaa jak lezy to czaem ma lekko przekrzywiona glowke, czasem na prawo czasem na lewo, to chyba nic zlego ? prawda?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: Pozycja dla maluszka 13.06.13, 09:11
      Generalnie "kontrolę trakcji" - czyli podciąganie za rączki / pod paszki do siadu - powinien tylko robić lekarz, w celu SPRAWDZENIA. Nie robi się tego w celu ćwiczeń, nie sadza się dziecka itp, bo jego kręgosłup nie jest gotowy na obciążenie swoim własnym ciałem w siadzie. Podciąganie na pewno nie pomoże w rozwoju, może przeszkodzić, nie musi. Czyli raczej będzie miało negatywne skutki, niż pozytywne.
      Przechylanie główki - dla wszystkich ciekawskich istot - norma big_grin Piąstki też olej. Przyjdzie czas na łapanie zabawek, to rozwinie dłonie i mięśnie prostujące palce.

Wybierz się na forum eksperckie pana Pawła Zawitkowskiego

forum.gazeta.pl/forum/f,1017,Opieka_i_pielegnacja_a_rozwoj_dziecka.html
      • kopiko-lol Re: Pozycja dla maluszka 13.06.13, 13:04

ale jak sama sama sie podciąga to też może jej zaszkodzić? No i czy mogę brać ja na sie jak ona jest pleckami do mnie?
        • panizalewska Re: Pozycja dla maluszka 13.06.13, 15:27
          jakbym Ci chciała pomóc to i tak nie mogę - nie jestem ekspertem, rehabilitantem, lekarzem itp. napisz do pana Zawitkowskiego na tym forum, które Ci wkleiłam
          • kopiko-lol Re: Pozycja dla maluszka 13.06.13, 17:02

tam juz napisalam kilka dni temu i cisza...
    • osmag Re: Pozycja dla maluszka 13.06.13, 22:34
      Jeżeli kładziesz dziecko tyłem do siebie w pozycji półsiedzącej to ustawiasz jego kręgosłup w wygięciu, a to nie jest dla dziecka dobre. Źle ma też ustawioną miednice, a jej pozycja ma duży wpływ na prawidłowy rozwój stóp. Zaciśnięte piąstki i brak podnoszenia głowy podczas podciągania za rączki świadczy o braku koncentrycznej pracy mięśni brzucha. Brzuszek dziecko najlepiej ćwiczy leżąc na twardej podłodze na brzuszku lub ćwicząc obroty do boku lub na brzuszek.
      • kopiko-lol Re: Pozycja dla maluszka 14.06.13, 07:28
        dziekuje bardzo za odp, juz tak malej nie bede ukladac, choiaz jak kladlam ja tak to kregoslup zazwyczaj staralam sie zeby miala max wyprostowany, ale wiadomo ze zypelnie nie da sie. na szczesci dlugo jej tak nie trzymalam... mala lezy na podlodze sporo, tzn tyle ile moze bo teraz glownie czas spedzamy na dworze. na brzuszek tez ja klade, a do bokow sama chtnie sie obraca, raz na jakis czas sama tez smignie na brzuszek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka