Dodaj do ulubionych

11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokazywac?

13.01.14, 20:26
Dziewczyny, temat byl juz tysiac razy, ale proszę uspokójcie mnie raz tysiąc pierwszysmile Mały ma skonczone 11m, nie robi papa i nie pokazuje na rzeczy. Czy w tym wieku juz powinien? CZasem tez zdarza sie mu krecic glowa jak na 'nie', nawet gdy nie ma takiej potrzeby. Szczegolnie chyba jak jest zmeczony i spiacy, ale nie tylko. Trochę się martwie, że to cos zlego, jakis tik?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 13.01.14, 20:33
      wszystko jest jak byc powinno smile
    • anjaka1983 Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 13.01.14, 20:59
      mój 10,5msc papa nie robi, brawo nie bije, a w pokazywaniu zafiksował się na lampie, zegarze i choince, i o co bym nie zapytała, łącznie z mamą i tatą, to pokazuje jedno z tych trzech, z przewagą lampy. głową macha na wszystkie strony podczas zabawy, głównie jak tańczywink to normalne, taka autostymulacja. ponoć trzeba tylko sprawdzić, czy jak to robi to nie traci kontaktu i czy można mu przerwać np wołając go.
    • momoneymoproblems Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 13.01.14, 21:16
      mój skończył 10 miesięcy i też nie robi papa, kosi kosi, czasami da cześć albo piątkę przybije ale chyba robi to bez zrozumienia. Palcem też nie wskazuje tylko jak go zapytam gdzie jest lampa czy miś to patrzy. Ja myślę że jest jeszcze za wcześnie, za mało kumaty jest. Postanowiłam że go nie będę tym męczyć bo się jeszcze bardziej zatnie jak będę co chwila pytać gdzie jest to gdzie tamto albo żeby coś zrobił..ramy czasowe dla tego typu umiejętności są szerokie, także spokojnie czekaj w końcu załapie. Co do tego kręcenia to już setki razy słyszałam i czytałam że dzieci tak robią i to nie jest nic niepokojącego.
      • audrey2 Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 13.01.14, 21:24
        oczywiscie,ze powinien,powinien rowniez tanczyc,spiewac i recytowacwink
        a ty powinnas miec prace za gruba kase,biegle wladac 3jezykami,a zima zjezdzac na nartach w alpach,bo jak nie,to cos jest z toba bardzo nie halo
        jesli tylko to cie niepokoi w rozwoju mlodego,to jest wszystko oksmile
        • d.d.00 Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 16.01.14, 12:31
          10/10
    • ashraf Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 13.01.14, 22:24
      Wszystko jest ok, daj dziecku czas! Każde dziecko ma swoje tempo rozwoju. Mój ma 10,5 mies., klaszcze i robi pa pa może od tygodnia (zaskoczył w jeden dzień), pokazywać nie chce, kiwa głową na tak i na nie, ale dla zabawy, a nie rozumnie... machanie głową praktykuje od małego niemowlaka, szczególnie lubi to robić przy muzyce lub ekspresie do kawy wink
    • milanak Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 14.01.14, 14:21
      A to kręcenie głową na boki jest jakieś złe?
    • az-82 Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 14.01.14, 14:27
      Kręcenie głową na nie jest jak najbardziej pozytywnym objawem.
      A to, że dziecko robi to często jak jest zmęczone, to norma.
      Pa pa nie musi umieć robić, może też umieć ale nie chcieć.
      Natomiast pokazywanie rzeczy wydaje mi się, że powinien już w tym wieku załapać. Jak coś go interesuje, to pokazywać, prosić żeby to nazwać, czy podejść i obejrzeć z bliska. Oczywiscie, jeśli ty też pokazujesz mu paluchami. Jak nie, to skąd ma wiedzieć, że tak się robi.
      • viviene2012 Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 15.01.14, 21:09
        Wspaniały wątek, akurat dla mniesmile Mój synek ma prawie 11 m-cy. Brawo bije często, głową nie kręci, papa robił jak miał 7 m-cy, potem przestał. Paluchem nie pokazuje co spędza mi sen z powiek (sprawdzają to na bilansie...2latka), też patrzy, gdzie miś/lampa/choinka, ew. biegnie w tę stronę. Całą rączkę wyciaga tylko gdy coś chce pić/ zabawkę itp.
        • aniaidaniel Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 16.01.14, 12:16
          To zbyt mało objawów by coś stwierdzić.
          Ja bym jednak przez internet nie szukała 100% pewności właściwego rozwoju dziecka. Przekonałam się bowiem, że to papa, wskazywanie palcem... to bardzo ważna kwestia. Mój syn został zdiagnozowany pod kątem autyzmu jako 2,5 latek... a byłby wcześniej... ale wokół słyszałam "daj spokój, ma czas, chłopcy wolniej się rozwijają, później mówią a papa nie robi bo indywidualista" itd. Teraz wiem, że deficyty miał już jako roczniak. Mam roczną córkę i zupełnie inaczej się rozwija. To papa, kosi kosi było po 11 mcu akurat, ale jaki kontakt! Reagowanie na imię! Odwzajemnianie uśmiechu bez słów! Podawanie na prośbę zabawek! Wspólne pole uwagi (jak poproszę by na coś spojrzała i wskażę ona tam patrzy)... mam nadzieję, że wszystko z nią ok smile
          Oczywiście każde dziecko rozwija się we własnym tempie... ale jeśli coś niepokoi... lepiej to sprawdzić u specjalisty.
          • qpwoeiru Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 16.01.14, 17:20
            jest lista bardzo konkretnych umiejętności, które powinno nabyć dziecko po pierwszym roku: www.synapsis.waw.pl/index.php/rodzina-i-otoczenie/dla-rodzicow-i-opiekunow/12-18-miesiac więc nie ma co ani straszyć ani tym bardziej mówić, że wszystko okej.
            • aniaidaniel Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 16.01.14, 21:25
              qpwoeiru napisał(a):

> jest lista bardzo konkretnych umiejętności, które powinno nabyć dziecko po pierwszym roku: www.synapsis.waw.pl/index.php/rodzina-i-otoczenie/dla-rodzicow-i-opiekunow/12-18-miesiac więc nie ma co ani straszyć ani tym bardziej mówić, że wszystko okej.

Dokładnie, te wyznaczniki są ok! Ja nie straszę... po prostu uważam, że jak coś niepokoi to warto to sprawdzić... u specjalisty. Nie ma co porównywać rozwoju dzieci, każde ma swoje tempo.
              • qpwoeiru Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 17.01.14, 10:27
                aniaidaniel, a czy mogłabyś napisać kiedy powinna być reakcja na imię i wspólne pole uwagi? pewnie jesteś na bieżąco, a w necie są sprzeczne opinie.
                wpłaciłam na Daniela smile
                • aniaidaniel qpwoeiru 17.01.14, 12:29
                  qpwoeiru napisał(a):

> aniaidaniel, a czy mogłabyś napisać kiedy powinna być reakcja na imię i wspólne
                  > pole uwagi? pewnie jesteś na bieżąco, a w necie są sprzeczne opinie.
                  > wpłaciłam na Daniela smile

Dziękuję za wsparcie smile Każdy grosz się przyda! Teraz pozyskujemy 1% bo w lecie mamay zaplanowany turnus rehabilitacyjny.

Co do pytania, wklejam link, gdzie lekarz pisze, że w drugim półroczu życia:

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-nerwowy/autyzm-zycie-w-swiecie-oszukiwanym-przez-zmysly_39150.html
                  I tak po córce widzę, która ma rok, ze już dawno to jest! Pięknie reaguje na imię, podąża wzrokiem tam gdzie ja patrzę... u syna to było różnie, owszem pojawiało się ale bywało, że jak wołałam nie reagował. Mówili mi "oj tak, zajęty jest". I pamiętam jak trudno było mu coś pokazać np. kotka na spacerze. Musiałam... nadal tak jest choć ma 5,5 roku, z bliska pokazać mu palcem... z daleka on się gubi uncertain
                  Pozdrawiam smile
    • 1ania32 Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 16.01.14, 18:40
      Hej , dajcie sobie czas mój ma 11 miesięcy , do niedawna nie siadał sam , założyłam nawet taki wątek. Teraz już siada. Zaczął pokazywać papa tak z dnia na dzień. Co to znaczy, że nie pokazuje na rzeczy? bo mój pokazuje gdzie jest lampa , ale jak mu się chce. Nie martw się na pewno zaskoczysmile
      • viviene2012 Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 16.01.14, 20:52
        Mój dziś nie z tego nie z owego 3 x pomachał babci na do widzenia. Potem oczywiście go męczyłam, ''jak robimy papa'', ''zrób mamie papa'', to patrzył na mnie jak na głupkawink Dziecko nie robot, nie jest wytresowane, widziałam, że robi, więc się cieszęwink To pokazywanie palcem, to chyba w wieku 1,5 roczku...?
        • jakimanka Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 16.01.14, 21:57
          mój za 8 dni kończy 11 miesięcy i w zasadzie chyba wczoraj zaczął pokazywać paluszkiem.
          najpierw próbował dłonią, a ja jeszcze wcześniej patrzył w kierunku przedmiotu, o który pytałam.
          papa nie robi. bije brawo, podaje rękę na cześć i czasem przybije piątkę.
          • murwa.kac Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 17.01.14, 08:08
            jeszcze bedziecie pluły na to pokazywanie palcem big_grin
    • next_exit Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 17.01.14, 12:09
      Dziewczyny, dziękuje za odpowiedzi. aniaidaniel, mozesz napisac, jak zachowywał się Twoj synek w tym wieku, a co wiesz teraz, ze powinno Cię niepokoic wtedy? Moj synek reaguje na imie, wie kiedy czegos nie wolno, kiedy idzie w zakazane miejsce np patrzy czy widze / ide za nim, przestaje cos robic kiedy mowie 'nie', 'nie wolno', ale czasem kiedy wie ze robi cos zakazanego lub zamierza cos zrobic, a ja sie podnosze zeby go zabrac, jeszcze szybciej pedzi w to miejsce, jakby to zabawa byla wink Czasem, gdy się bawimy razem, i wyciągam rękę po cos, co on trzyma, oddaje mi to. Uwielbia wrzucac przedmioty do pudelek i wyjmowac je, umie juz chwile posiedziec przy grajacych zabawkach wciskajac konkretne przyciski zeby grały, wrzuca pileczki do polykajacej je zyrafy czy 'karmi' klockami psa-pchacza. Gada duzo w swoim jezyku, z 'naszych' slow mowi 'mamamamama' np zmierzajac w moja strone, ale nie wiem czy to jest juz swiadomesmile lubi sie przytulac, czesto wspina sie na moja noge, zeby go wziac na ręce. Jesli np nie chce czegos jesc, kręci glową na nie. W sumie to tylko ten brak papa i pokazywaniamnie martwi, no i czy w tym wieku powinien juz mowic wiecej slow?
      • aniaidaniel next_exit 17.01.14, 12:43
        next_exit napisała:

> Dziewczyny, dziękuje za odpowiedzi. aniaidaniel, mozesz napisac, jak zachowywał
        > się Twoj synek w tym wieku, a co wiesz teraz, ze powinno Cię niepokoic wtedy?
        > Moj synek reaguje na imie, wie kiedy czegos nie wolno, kiedy idzie w zakazane m
        > iejsce np patrzy czy widze / ide za nim, przestaje cos robic kiedy mowie 'nie
        > ', 'nie wolno', ale czasem kiedy wie ze robi cos zakazanego lub zamierza cos zr
        > obic, a ja sie podnosze zeby go zabrac, jeszcze szybciej pedzi w to miejsce, ja
        > kby to zabawa byla wink Czasem, gdy się bawimy razem, i wyciągam rękę po cos, co
        > on trzyma, oddaje mi to. Uwielbia wrzucac przedmioty do pudelek i wyjmowac je,
        > umie juz chwile posiedziec przy grajacych zabawkach wciskajac konkretne przycis
        > ki zeby grały, wrzuca pileczki do polykajacej je zyrafy czy 'karmi' klockami ps
        > a-pchacza. Gada duzo w swoim jezyku, z 'naszych' slow mowi 'mamamamama' np zmie
        > rzajac w moja strone, ale nie wiem czy to jest juz swiadomesmile lubi sie przytula
        > c, czesto wspina sie na moja noge, zeby go wziac na ręce. Jesli np nie chce cze
        > gos jesc, kręci glową na nie. W sumie to tylko ten brak papa i pokazywaniamnie
        > martwi, no i czy w tym wieku powinien juz mowic wiecej slow?

Twój opis brzmi obiecująco smile Ale ja nie jestem specjalistą... mój syn też sprawdzał patrząc na mnie jak robił zakazane rzeczy tongue_out Wskazywał długo całą ręką. Palec uaktywnił się jak miał ok. 1,5 roku... ale pokazywał cyfry na blokach i litery, napisy na wystawach sklepów sad Interesował sie znakami drogowymi, kalendarzami, zegarami.. od dzieci nie uciekał, nie patrzył na twarze, jak już to raczej przelotnie, krótko. Córka uwielbia patrzeć na inne dzieci, twarze ludzi, odwzajemnia uśmiech obcych ludzi ale utrzymuje dystans. Mówi tez "mama" i takie tam gaworzenie. Syn nie gaworzył prawie wcale. Kilka razy coś powiedział i nie powtórzył już tego. Zaczął mówić po 2 rż ale echolalicznie, powtarzał bardzo długo jak papuga, bez sensu, nie w celu skomunikowania się.

Tu o wczesnych objawach autyzmu:
        asperger.info.pl/category/kiedy-szukac-pomocy/niepokojace-objawy/
        www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-nerwowy/autyzm-zycie-w-swiecie-oszukiwanym-przez-zmysly_39150.html
      • momoneymoproblems Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 17.01.14, 13:43
        wygląda to jakbyś na siłę się doszukiwała potwierdzenia Twoich obaw, pytasz mamę konkretnego dziecka i porównujesz je ze swoim - kategoryczny błąd. Zaczęłaś odp okazywania palcem, teraz już niepokoi Cię ilość słów, za chwilę ruszy lawina niepokojących spostrzeżeń bo dziecko raz spojrzy raz nie spojrzy, raz się odwróci innym razem nie - popadniesz w paranoję, na każdym kroku będziesz doszukiwała się nieprawidłowości. Ktoś wyżej wrzucił link do strony synapsis - umiejętności o których piszesz można oczekiwać od dziecka w przedziale wiekowym 12-18 miesięcy - więc spokojnie Twój syn ma na to jeszcze czas. Obserwuj go ale bez przesady nie proś by co 5 minut robił Ci papa.
        • murwa.kac Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 17.01.14, 14:07
          bo autyzm to taka modna choroba ostatnio.
          zdaje sie, ze nawet alergie juz spadly z podium na jej rzecz.
          • aniaidaniel Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 18.01.14, 19:22
            murwa.kac napisała:

> bo autyzm to taka modna choroba ostatnio.
            > zdaje sie, ze nawet alergie juz spadly z podium na jej rzecz.
            >

Przykro się czyta wiesz? Rozumiem, że sama nie doświadczasz na co dzień? Na szczęście...
            to nie choroba! Nie ma na to "tabletki, a chciałabym by istniała...To zaburzenie rozwojowe..
            • murwa.kac Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 18.01.14, 19:35
              niepotrzebnie wzielas moja wypowiedz do siebie.
              wdech - wydech, ogarnij calosc, spojrz na drzewko - i juz Ci przykro nie bedzie.
              • aniaidaniel Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 18.01.14, 19:39
                murwa.kac napisała:

> niepotrzebnie wzielas moja wypowiedz do siebie.
                > wdech - wydech, ogarnij calosc, spojrz na drzewko - i juz Ci przykro nie bedzie
                > .
                >
                ech... bo czytając, ze "autyzm to modna choroba" ma się wrażenie, że rodzice marzą by dziecko je miało... a to UTRAPIENIE na całe życie dziecka i.. rodziców, niestety... uncertain
                • murwa.kac Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 19.01.14, 08:29
                  bron boze nie umniejszam ani nie bagatelizuje samej choroby.
                  zdaje sobie sprawe, ze jest okrutna i ciezka, zarowno dla dziecka, jak i rodzica.

piszac modna mialam na mysli to, ze obecnie obserwuje nad wyraz czesto samodiagnoze w kierunku tejze choroby przy najmniejszym odchyle i minimalnym (ale dalej mieszczacym sie w normach) opoznieniu w rozwoju.
                  zreszta - wysarczy poczytac watki na malym dziecku.
                  kazde krzywe mrugnięcie diagnozowane jako autyzm.
                  naprawde - przy takiej ilosci - tylko sarkazm pomoze.

podobnie bylo z alergiami swego czasu.
          • d.d.00 Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 18.01.14, 21:04
            Mi ostatnio pediatra przygadał, że "asymetrie i rehabilitacje są teraz takie modne". To była jego reakcja, gdy się dowiedział, że syn miał skierowanie na rehabilitację (metodą Bobath bo miał asymetrię i wolniej się "rozruszał") a ze skierowania nie skorzystaliśmy bo syn jak wyskoczył z rozwojem i ruchem to nadrobił wszystko.
            • momoneymoproblems Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 18.01.14, 22:08
              Autyzm to poważny problem dla rodziców i ich dzieci i trzeba to docenić i uszanować. Tylko dziś to pojęcie dość mocno nadużywane - przez rodziców i niestety przez lekarzy również. Terapie logopedyczne, zajęcia z integracji sensorycznej stały się ostatnio bardzo popularne, wystarczy że dziecko wykazuje lekkie odchylenie od statystyk i od razu panika, bieganie po psychologach, neurologach, neurologopedach itp. Czasami mam wrażenie że masowo wręcz powstające gabinety psychologiczno- logopedyczne- rehabilitacyjne - itp. wręcz żerują na zestresowanych rodzicach. Spróbuj dziś znaleźć dziecko, które nie było rehabilitowane. Nam lekarka zaleciła rehabilitację "profilaktycznie" żeby dziecku "pokazać" co i jak - nie to żeby było coś z nim nie tak - ot tak po prostu. W którymś z wątków Zawitkowski pisał że ilość przediagnozowanych dzieci jest ogromna, po co? Łatwo się domyśleć. Grunt żeby zachować zdrowy rozsądek i trzymać się z daleka od googla jak się ma słabą psychikę. Z wątpliwościami udać się do lekarza ale i tak nie traktować pierwszej lepszej diagnozy jak wyroczni. Lekarz też człowiek. Dziś byliśmy z młodym u dermatologa i taka wiedzę nam pani doktor sprzedała że chyba sie nie pozbieram. Dziecko ma uczulenie - odstawić wszystko - desereki, mleko, obiadki, w ogóle poić młodego wodą najlepiej. I oczywiści sterydy na dokładkę. Mam poczucie straconego czasu i pieniędzy a problem jak był tak jest.
              • aniaidaniel Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 19.01.14, 13:06
                momoneymoproblems napisała:

> Autyzm to poważny problem dla rodziców i ich dzieci i trzeba to docenić i uszan
                > ować. Tylko dziś to pojęcie dość mocno nadużywane - przez rodziców i niestety
                > przez lekarzy również. Terapie logopedyczne, zajęcia z integracji sensorycznej
                > stały się ostatnio bardzo popularne, wystarczy że dziecko wykazuje lekkie odchy
                > lenie od statystyk i od razu panika, bieganie po psychologach, neurologach, neu
                > rologopedach itp. Czasami mam wrażenie że masowo wręcz powstające gabinety psyc
                > hologiczno- logopedyczne- rehabilitacyjne - itp. wręcz żerują na zestresowanych
                > rodzicach. Spróbuj dziś znaleźć dziecko, które nie było rehabilitowane. Nam le
                > karka zaleciła rehabilitację "profilaktycznie" żeby dziecku "pokazać" co i jak
                > - nie to żeby było coś z nim nie tak - ot tak po prostu. W którymś z wątków Za
                > witkowski pisał że ilość przediagnozowanych dzieci jest ogromna, po co? Łatwo s
                > ię domyśleć.

No tak... ale jak już padła diagnoza autyzm - ta wczesna interwencja i zajęcia są niezbędne jak najszybciej bo objawy z wiekiem się pogłębiają. A że są specjaliści co zacierają ręce bo zarobią na takich dzieciach to już inna sprawa... i temat rzeka, skończywszy na całej edukacji dzieci z autyzmem (są kopalnią złota sad ).
                • viviene2012 Re: 11 miesięcy - czy powinien robić papa i pokaz 18.03.14, 12:05
                  Spieszę donieść, że synek zaczął pokazywać palcem wskazującym w wieku 12m3t (nagle, sam z siebie na spacerze, pokazał, gdzie są kaczuszki). teraz pokazuje paluszkiem bardzo często, ale nie zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka