kjut 27.04.14, 07:28 Wszyscy. Cały komplet. Mąż nos zatkany, mi się z nosa leje, maluch taki zakatarzony, że strach. Trochę też najmłodszy pokasłuje ale to chyba od kataru. Wizyta u lekarza we wtorek. Rady jakieś na najbliższe dni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
murwa.kac Re: mamy katar. 27.04.14, 07:51 sio na dwor, nawet na caly dzien. przy lozeczku wieczorem, w nocy, postaw miske z wrzatkiem i sola (sporo soli), niech młodzieży paruje i inhaluje. albo miske z zaparzonym majerankiem olbas, olejek herbaciany, majerankowy masz? olbasu 2 - 3 krople na recznik i przewiesic gdzies w pokoju, gdzie spicie. podobnie olejek herbaciany. do wanny do kapieli wlac zaparzony majeranek albo ze 2 krople herbacianego, niech w tym sie pluska. wit c podawac masc majerankowa, masc bursztynowa Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: mamy katar. 27.04.14, 07:52 a jak juz jest bardzo zle i mocno zalewa - na noc nasivin. i dla Was i dla Małego. zeby sie nie meczyc i wzglednie pospac. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: mamy katar. 27.04.14, 08:38 jak dzieciaki nie maja goraczki to jak najwiecej czasu spedzajcie ba swierzym powietrzu i pamietajcie o przewietrzeniu na noc mieszkania i o trzymaniu niskiej temp. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: mamy katar. 27.04.14, 15:22 Jak się już naprawdę zakatarzy, to ważne jest usuwanie wydzieliny, u takiego maluszka najlepiej po prostu zakraplając nos roztworem soli fizjologicznej - wydzielina wypływa. W skrajnych przypadkach faktycznie pomaga Nasivin lub inne krople dla dzieci, ale nie można stosować ich regularnie, bo uszkadzają śluzówkę. Jeżeli wydzielina jest gęsta i zalega głęboko, sprawdzają się aspiratory, np. katarek - można przed snem usunąć wydzielinę, żeby w nocy nie spływała do gardła i niżej. Aspiratory, podobnie jak krople, są pożyteczne, ale powinny być używane sporadycznie. Warto też pokazywać dziecku technikę wydmuchiwania nosa, bo to najlepsza opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: mamy katar. 27.04.14, 15:39 mnie na katar najlepiej pomaga wizyta na basenie, do tego inhalacje Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: mamy katar. 27.04.14, 16:31 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mam maść majerankowa, nasivin na wieczór, olejek herbaciany przygotowany, zrobię tez inhalacje z soli. No i dużo jesteśmy na zewnątrz. Mam nadzieje ze niedługo będzie lepiej bo to armagedon jest Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: mamy katar. 27.04.14, 16:32 Acha, no i usuwam wydzielinę zestawem sól fizjologiczna + aspirator Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia_pela Re: mamy katar. 28.04.14, 11:39 Podnies dziecku troche jedna strone lozeczka, od glowy, podloz jakies ksiazki, itp. Bedzie mu sie lepiej spalo. I lekarz raczej ci nie pomoze na katar Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: mamy katar. 28.04.14, 12:12 Mały śpi z nami wiec nie mam jak podnieśc materaca niestety. Ale na szczęście śpi na brzuchu A lekarz mi na katar nie pomoże i nie w tym celu dziecko zapisałam ale będę to io katarze powrotem. Co ciekawe. Mąż wyzdrowiał, dzieć po jednym dniu juz ma nic właściwie czysty. Teraz już tylko ja się męczę. .. Ech, życie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.misko-wasowska Re: mamy katar. 28.04.14, 10:59 Toaleta noska solą fizjolog. i Nasivin 0,01% 3xdz na 3 dni, pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś