09.06.14, 11:01
Nie zauważyłam żeby ostatnio ktoś tworzył taki wątek a temat u nas niestety bardzo na czasie.
Po pierwsze w mieszkaniu- mamy moskitiery ale zawsze coś tam wleci. I lata i bzyczy i bzyczy i spać nie daje. Czy takie zapachy antykomarowe wkładane do kontaktu są dla niemowlaka bezpieczne?
Po drugie - mieszkamy blisko wisły więc często na tarasie mamy sporo komarów. Czy stawiać coś odstraszającego komary, smarować dziecko? Na spacerze - używacie moskitier? Bo ja akurat mam tutaj trochę opory, żeby nie było za gorąco w wózku...
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: komary 09.06.14, 11:35
      W wózku moskitiera obligatoryjnie. Żeby nie było za gorąco w wózku , na spacery chodziliśmy wieczorem i rano, nie w upał.
      Co do moskitier to macie na oknach? Czy na samym łóżeczku? Bo przez te na oknach żaden owad nie ma szans wlecieć.
      Biegające dziecko pryskam repelentem, głównie na ubranie (staram się ubrać nawet w coś cienkiego, ale żeby było ubranie osłaniające jak najwięcej ciała). Na głowę czapka z daszkiem, popryskana, buzia i wierzch dłoni posmarowane repelentem.
      Odstraszacze można kupić ultradźwiękowe, trochę działają. Chemicznych bym się bała w pokoju. Na tarasie ok.
    • semi-dolce Re: komary 09.06.14, 13:06
      Używam tych płytek do kontaktu już przy drugim dziecku, są ok, komarów brak. Na tarasie stawiam takie spirale, które palą się jak kadzidełko. W razie potrzeby smaruję czy pryskam czymś dziecko, starsze to normalnie tym co nas, młodsze (3 miesiące) takim mleczkiem do pryskania chicco (pachnie geranium, ale jak konkretnie się nazywa to nie powiem, bo starszak zerwał etykietkę).
      • kremka2014 Re: komary 10.06.14, 18:50
        Komary nienawidzą wanilii. Ja smaruje mlodego balsamem do ciala z yves rocher a kicyk spryskuje perfumem z tej samej firmy. Reklamują sie jako naturalni. Mlode nie mialo nigdy proble.ow skórnych po tym. No i pięknie pachnie.... Jak ktoś lubi😊
        • mkw98 Re: komary 10.06.14, 21:06
          O, właśnie miałam pisać o wanilii. Ja się na obozach harcerskich smarowałam olejkiem waniliowym, takim do ciasta. Dziecka olejkiem do ciasta smarować nie planuję, ale zamierzałam coś z wanilią pokombinować. Ktoś mi mówił, że warto spróbować obstawić dziecko waniliowymi świeczkami zapachowymi, niezapalonymi oczywiście.
    • eemcia82 Re: komary 10.06.14, 20:43
      my mamy przyklejony plasterek na komarki z apteki... i zaden jak do tej pory nas nie odwiedzil na spacerku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka