Dodaj do ulubionych

Do mam dwójki i więcej dzieci

15.06.14, 13:11
Witam, prosze o wsparcie, ustawienie do pionu-cokolwiek. Chyba sobie nie radze sama ze spbą, może hormony? Posiadam dwoje dzieci 7 dniowe i 23 miesięczne. Cały czas sobie cos musze ubzdurać, czyms sie przejmować, bo nie chcę popełnuić żadnego błędu przy drugim dziecku, próbuje przewidzić wszystko co robię a co może mieć wpływ na inne zachowania synka i tak rozmyslam, gadam o tym, analizuje, mąż ma mnie dość,a ja zamiast się cieszyc z macierzyństwa robię sobie sama problem, po to aby do prawdziwego problemu nie doszło. Przy pierwszym dziecku nie zastanawiałam sie tak bardzo, szlo spać ze mną przy piersi, wstawało rano i w ciągu dnia jak było marudne tez spało ze mną, a teraz nie moge tak robić, bo mam drugie dziecie, któremu musze poświecac czas tym bardziej że ma pewne problemy z mową i trzeba z nim pracować, nie chcę go olewać i zaniedbywać. I tak ustaliłam sobie , że w takim razie będę uczyć małego od początku że zjada pierś i spi osobno, aby potem nie traktował mnie że non stop muszę być przy nim z piersią w buzi, no ale o ile w ciągu dnia mi się to jak na razie udaje, zje odkładam i śpi 3 h to w nocy niestety jestem zmęczona, on amrudzi i zanim pójdzie spać i jest juz póxno to nie mam siły na walkę z nim z odkładaniem itp, spi przy mnie, przy piersi i się wysypiamy, ale w mojej głowie pojawił sie problem czy to go nie zepsuje? Czy przez to z ajakis czas nie bedzie miał problemu ze spaniem w ciągu dnia bez maminego cyca? Jak uważacie ma to jakieś znaczenie czy wyluzować i póki jak na razie nie ma to wpływu na spanie w ciągu dnia, bo daje się odłozyć to nie zawracac sobie tym głowy, ale jesli taki problem nastąpi to czy będę umiała to zmienić jak już nastąpi czy lepiej juz teraz nie dopuszczać do takich sytuacji w nocyaby na wszelki wypadek nie nastapiło cos takiego? A z drugiej strony chyba nigdy nie wiadomo do końca czy gdyby nawet w nocy spał sam po najedzeniu to czy by mu się nagle tez cos nie odwidziło ? Wiem, głupie to ale naprawde sie tymmartwię podpowiedcie cos od siebie, chyba wkręcam sobie głupie problemy, jak jest u was wy tez tak wszystko analizujecie próbujecie przewidziec czy idziecie na żywioł a jak wystepuje problem to wtedy go rozwiązujecie, a w przypadku takim jak mój też się trzymacie sztywno reguł aby potem mieć czas dla drugiego dziecka? nie wiem jak to wszystko pogodzić.....aby było dobrze
Obserwuj wątek
    • tankky Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 15.06.14, 13:22
      Jak wygląda zepsuty niemowlak?
      • murwa.kac Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 15.06.14, 13:29
        właśnie?
    • murwa.kac Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 15.06.14, 13:30
      a mozesz przyblizyc problem mowy u starszaka?
      bo nie bardzo wiem jaki problem z mowa moze miec dziecko, ktore jeszcze w zasadzie nie mowi?
      • jednomalepytanko Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 15.06.14, 20:30
        źle ujelam zepsuty niemoem wlak . chodzi mi o to że chce aby bylo jak najlepiej aby żadne z dzieci nie było poszkodowane. z jednym było łatwiej bo robiłam wszystko pod niego. jak jest u was. czy trzymajcie się sztywno pewnych reguł aby poźniej nie zaważyło to na nawykach dzieciątka? przykładem będzie to że właśnie w nocy śpimy razem ja z noworodkiem mąż że starszym. Jest wygodnie bo dzidzia często nie śpi od ok 23 do 2 tylko się kręci i trzeba ją ponosić dać cyca po takim czasie jestem zmęczona i jak już dziecko zasypia to ją razem z nim a potem w nocy też karmie praktycznie przez sen bo inaczej chodziłabym nieprzytomna. w ciągu dnia jednak dziecko odkładam do lozeczka i jak na razie śpi bez problemu a ja mam chwilę dla drugiego. Wy też tak robicie czy jak sobie dajcie radę? ją się troszkę boję że narazie tak jest. koleżanka powiedziała mi że to jest tak że jak nauczy się spać przez noc że mną przy cycusiu to za chwilę nie da się odlozyc w ciągu dnia i będę uwiazana z cycusiem 24h na dobę a przy dwojce dzieci to się nie da leżeć tylko z jednym. sama nie wiem czy ma ona rację czy nie musi to mieć znaczenia?sama nie wiem co robić może poradzicie z własnego doświadczenia. a z ta mowa u starszego chodzi o to że ma prawie 2 lata i nic nie powtarza. mówi tylko po swojemu sylabizujac ale nie ma jakiś stałych nazw w swoim języku i bardzo mnie to martwi bo koleżanki dziecko mając dwa lata już powtarzało słowa i ona zwróciła mi na to uwagę choć ją to widziałam wcześniej ale myślałam że ma jeszcze czas.
        • mag1982 Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 15.06.14, 21:37
          Ja stawiałabym na wyspanie się bo niewyspana mama to wkurzona mama. Wiem to po sobie. Co prawda ja mojego niemowlaka odkładam do łóżeczka ale nad ranem już mi się nie chce i śpi ze mną. Pewnie nie odkładałabym gdyby w nocy nie przychodziła starsza. Moim zdaniem mniej rozmyślania a więcej zdaj się na instynkt. Wszystkiego i tak nie przewidzisz.
        • murwa.kac Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 06:54
          kolezanka gada bzdury, ze az serce boli.

nie, nie bedziesz uwiazana z dzieckiem przy piersi przez 24 per doba.
          dziecko potrzebuje piersi, bliskosci mamy, przytulenia - to jej dajesz i zapewniasz. dziecko wie, ze jestes tuz obok, wie, ze jezeli czegos potrzebuje - mama reaguje, zaewnia (a nie zostawia samo) a wiec ma i poczucie bezpieczenstwa, jest spokojniejsze, lepiej spiace.
          takie dzieci o wiele odwazniej pozniej odklejaja sie od rodzicow i ida w swiat niz dzieci spiace w lozeczkach, z dala od mamy, pozostawiane same sobie. bo te pierwsze czuja sie bezpieczne, doswiadczyly tego, ze mama JEST. te drugie wiedza, ze mamy czesto nie ma, mama czesto zostawiala (bez wyrazniej dla dzieca przyczyny) wiec sie do rodzica przyklejaja i zleknione pilnuja go na kazdym kroku.

tak wiec nie przejmuj sie gadaniem kolezanki. BARDZO dobrze robisz. zarowno dla siebie, jak i dla dziecka.

co do mowy - wyluzuj, prosze Cie. ma na to jeszcze duzo, bardzo duzo czasu.
    • lluizaaa Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 15.06.14, 23:32
      Witam,
      Nie myśl w ten sposób, że możesz popsuć niemowlaka. Skoro jest odkładany w dzień i ładnie śpi to własnie wykorzystuj ten czas dla starszaka, nie zadręczaj sie tylko działaj, a będzie dobrze, nie ma co kombinować...dzieci są różne i nie ma co generalizowac! Ja tez jest mama dwójki chłopcow 22m-ce i 4 mce. Pierwszy cycowy, wiec byłam przerazona ze drugo rowniez taki bedzie, ale jest całkiem inny. Na starszaka cyc działał na wszystko a młodszy jak nie jest głodny a chce np uspokoic cyckiem to nie chce i robi awanture smile W nocy spimy w jednym pokoju, teoretycznie spimy razem, mlodszego jak karmie, to zawsze przysypiam, jak mam siłe to go odloze, a jak nie to spi z nami, mimo ze lozeczko mam przy lozku, robie po prostu zeby bylo mi wygodnie. A dzieciaki i tak ze wszystkiego wyrastaja , kazde w swoim tempie smile W ciagu 4 mcy miałam 4 razy "awarie" tzn ze obydwoje płakali w tym samym czasie, wiec mimo iz czasami jest ciezko to uważam, ze jak narazie dobrze sobie radzimy smile Głowa do gory na słuchaj kolezanek, tylko siebie, instynktu a dasz rade i bedzie dobrze smile
    • lackus Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 05:56
      Cześć, ja nie jestem mamą dwójki dzieci ale mieszkam razem z 7 latką i do tego czasem jeszcze jest jest z nami 3 latek - kuzynostwo mojego syna i czasami muszę się zająć szaloną trójką, same jedynaki. Wiesz co, u mnie od początku działa taki system, że w dzień odkładam do łóżeczka, a w nocy śpi ze mną przy piersi i tak od 10 miesięcy. Patrz na to pod kątem planu dnia
      • jednomalepytanko lackus 16.06.14, 13:41
        Czyli nie jest to wcale regułą,że jak spimy razem w nocy to za chwilę nie da sie odłożyć do łóżeczka, dobrze rozumiem,że Twoje dziecko ma 10 mcy i nie ma z tym problemu,od samego początku w nocy razem a w dzień osobno? Czyli kolezanka głupoty gada,że jest to regułą?
        • giba116 Re: lackus 16.06.14, 13:55
          Pewnie, ze glupoty gada. Od takich doradcow to lepiej trzymac sie z daleka. A z ciekawosci, ta kolezanja to ma w ogole dzieci?
          To nie jest tak, ze jak chce spac z Toba w nocy to zaraz w dzien tez bedzie chcialo. Tez nie jest tak, ze gdybys uparcie odkladala do lozeczka to za miesiac, dwa by sie dziecku nie odwidzialo i nie upomnialo by sie o mame.

Moja corka do 6 miesiaca byla odkladana do lozeczka. I nagle po 6 miesiacu totalna odmiana, bez powodu. Odkladanie w nocy skutkowalo pobudka w chwile po odlozeniu. W koncu odpuscilismy, bo chodzilismy jak zombie. Wyladowala u nas w lozku i wreszcie zaczelismy jako tako funkcjonowac. A wg teorii o "przyzwyczajaniu" teoretycznie powyzsza sytuacja nie powinna miec miejsca. Bo jak to, dziecko samo spiace w lozeczku nagle chce spac z rodzicami... Ano, tak to czasem bywa...
          Nie daj sobie wmowic, ze cos jest Twoja wina, bo przyzwyczailas. Dzieci sa rozne. Jedne potrzebuja bliskosci mniej, inne wiecej i tyle...
        • lackus Re: lackus 16.06.14, 20:49
          No nie jest regułą, że jak śpi tylko przy mamie, to nie śpi w łóżeczku, że jak śpi tylko na spacerach bujany, to nie zaśnie w chuście w domu. Jeżeli Twoje dziecko dobrze śpi w dzień w łóżeczku, to korzystaj i ciesz się z tego, a jak w nocy chce być przy Tobie to też korzystaj i ciesz się z tego smile jedno nie wyklucza drugiego. Zdarzają się dni, kiedy położę się z Małym ale nie zaburza to tego, że nagle łóżeczko będzie parzyć. Czasem są noce, kiedy chcę posiedzieć dłużej, a młodzież nie chce spać u siebie, to go tylko przekładam i już śpi spokojnie u nas. Od samego początku dni sam, noce razem. A i o tyle dobrze teraz, że coraz częściej jak śpi z nami i zechce bliskości, to ma w nosie czy to mama czy tata ważne, żeby ktoś był.
    • kjut Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 08:29
      Ja co prawda mam jedno dziecko, ale wiem, że ładnie się chusta w takich przypadkach sprawdza. Wsadzisz młodsze, nawet ssać w chuście może i masz czas dla starszego. I problem znika bez względu na to jak długo starsze przy cycku wisi smile
      • mag1982 Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 11:50
        Sprawdza się ale też nie zawsze. Moja starsza b. często jak młodsza jest w ergonomiczym nosidle akurat chce na ręce. Tak samo jak akurat chce na kolana gdy karmię młodszą. Tak jej się zazdrość objawia.
        • jednomalepytanko a odbijacie? 16.06.14, 13:44
          jeszcze jedno pytanie, dobrze spi mi się z dzieckiem w nocy, zasypiam często przy karmieniu,ale mam wyrzuty sumienia, nie odbijam go, no bo albo zasne sama karmiąc,albo on juz sie tak rozespi że szkoda go budzić. Boje sie jednak,że się uleje i zachłysnie wnocy. kładę na boku z wałeczkiem,ale zawsze może sie odkręcic na plecki, jak wy robiłyście,robicie, nie boicie się ulania i zachłyuśnięcia jesli nie odbijacie?może kupić poduszke klin i podkładać w moim łózku jemu pod tułów?
          • giba116 Re: a odbijacie? 16.06.14, 13:47
            W nocy dzieci jedza raczej spokojniej niz za dnia, nie lykaja tyle powietrza, wiec czesto nie ma potrzeby odbijania.
            Ja nie odbijalam.
          • lackus Re: a odbijacie? 16.06.14, 21:06
            Ja znam różne opinie, moja mama poradziła mi, żebym odbijała zawsze, teściowa, że po co. W dzień jak wychodziłam z pokoju, gdzie spało dziecko, to po karmieniu odbijałam, tym bardziej, że miał kolki i po odbiciu gazów miał mniej, poza tym bałam się zachłyśnięcia gdybym go nie usłyszała, w nocy raczej zdążyłam zasnąć, zanim skończył jeść, no ale spał ze mną i w każdej chwili mogłam zareagować.
    • mama_kotula Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 14:06
      Słuchać dzieci, obojga. Płynąć z prądem. Zrobić tak, abyś ty mogła dużo odpocząć. Nie spinać się.
      Cokolwiek zaplanujesz, i tak weźmie w łeb wink.
    • niuniek3 Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 15:03
      Masz wyrzuty sumienia wobec starszaka - normalne. Ja miałam przeogromne wobec sześciolatka który już mamy nie potrzebuje 24h. Minie. Pomyśl że ona miała ciebie na wyłączność a młodzież tego nie doświadczy. A ma prawo do bliskości mamy. No i mama ma prawo do siebie. Nie planuj. Odpowiadaj na potrzeby dzieci. Pamiętaj o swoich.
      Noworodka nie da się zepsuć bliskością. Tak czy inaczej może mieć okres przyklejania i nic nie poradzisz. Jak najwięcej czasu teraz poświęc starszej. Tata z małym a ty z dużym.
      Twój sen jest ważny dla was wszystkich.
      Gratuluję. I daj sobie czas. Toż dopiero parę dni.
    • mat799 Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 15:21
      To normalne, ze chcesz wszystko zaplanowac z dwojka dzieci, bo nie jest latwo. Ja tez mam dwojke i to co dziewczyny mowia, jest prawda. Niczego nie da sie zaplanowac! To, ze teraz ladnie spi w dzien w lozeczku, nie oznacza, ze za miesiac tak bedzie. To, ze nie przykleja sie do piersi, nie oznacza, ze mu sie nie zmieni. Tak wiec tez uwazam, ze powinnas wyluzowac, bo niczego nie da sie zaplanowac, nawet jesli cos jest tak teraz, nie jest to na zawsze. I wszystko bedzie dobrze! Napisze ci cos o sobie- moja coreczka pieknie zasypiala mi samodzielnie w lozeczku a od kilku dni bunt, krzyk, placz- wracam do niej do pokoju po kilkanascie razy i nie mam sily juz dluzej z nia walczyc. Bujam ja w wozeczku, chociaz jeszcze tydzien temu nie musialam tego robic. Musze sie wiec dostosowac do danej chwili, moze moja promocja juz sie skonczyla? U twojego maluszka tez moze sie wszystko zmienic, wiec nie ma sie co martwic na zapas.
    • mayaalex Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 16:37
      moj starszak byl w dzien calkowicie nieodkladalny, za to w nocy spal na dostawce (blisko mnie bo zaraz obok, na wyciagniecie reki, ale jednak w swoim lozeczku) bez problemow. czyli to, jak spi w dzien a jak w nocy nie musi w ogole byc ze soba powiazane. nie przejmuj sie.
      zajmij sie starszakiem, jak mozesz - a raz na jakis czas starszaka wyslij na spacer z kims i po prostu sie zdrzemnij smile
      odbijac w nocy zazwyczaj nie trzeba. jak mozesz to karm na lezaco, bedziesz sie mniej wybudzac i lepiej wypoczniesz. pamietaj, ze Ty tez jestes wazna, dopiesc sie od czasu do czasu zeby nie zwariowac (ja mam noworodka i dwulatka wiec wiem, jak to czasem potrafi byc stresujace).
    • smg5 Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 17:21
      Dokładnie tak jak dziewczyny wyżej napisały. Nie spinaj się, płyn z prądem, sluchaj instynktu !!! a nie bredni koleżanki. Każde dziecko jest inne, wiec daj spokój z planowaniem i odpoczywaj jak tylko możesz smile
    • semi-dolce Re: Do mam dwójki i więcej dzieci 16.06.14, 18:58
      Nie trzymamy się reguł. Niemowlę jest tak zmienne, że trudno o reguły. Co byś nie robiła jest duża szansa na to, że twoje niemowlę i tak będzie chciało w pewnym okresie być całą dobę przy piersi i nie będzie za nic chciało być samo. Większość dzieci ma takie momenty, bez względu na reguły lub ich brak. Ot, norma rozwojowa.

Tak, wtedy nie można leżeć z jednym więc leży sie z dwójką. Albo siedzi. Młodsze przy piersi, a starszemu czyta się książki, gra w gry, układa puzzle, rysuje, ogląda razem filmy itd.

Btw. mój starszak mając 23 miesiące też nie mówił. Zaczął mówić krótko przed 3 urodzinami. Tak, dzieci koleżanek mówiły. Cóż z tego? On zaczął późno, ale za to od tamtej pory rzadko kiedy milczy. Bywa, że tęsknię za czasami kiedy nie gadał wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka